Ammattilaisten mediassa syöttämä myytti narsismista

Ammattilaisten mediassa syöttämä myytti narsismista

ViestiKirjoittaja ritalin » 26.07.2017 03:36

Tällä vuosikymmenellä useat psykologit ja psykiatrit aina Hannu Lauermaa ja Helinä Häkkänen-Nyholmia myöten ovat tulleet mediassa esiin sellaisella väittämällä, että "jokaisessa ihmisessä on narsistisia piirteitä, narsismia voidaan mitata asteikolla, jonka eniten narsistisia piirteitä omaavassa ääripäässä puhutaan jo persoonallisuushäiriöstä".

Tämä kuvaus patologisesta narsismista on nähdäkseni kyllä täysin virheellinen. Ei ole olemassa mitään narsismi-asteikkoa, jonka toisessa päässä olisi narsistinen persoonallisuushäiriö.

Tätä ns. tervettä narsismia voidaan mitata tällaisella asteikolla, jos siis ajatellaan, että narsismi tarkoittaa rakkautta omaa minäkuvaa kohtaan. Se, että henkilö on erittäin narsistinen ja rakastaa tätä minäkuvaansa erittäin paljon, ei kuitenkaan suoraan tarkoita, että henkilö olisi persoonallisuushäiriöinen. Hän voi olla persoonallisuudeltaan normaali, mutta silti narsistinen. Myöskään esimerkiksi peilin edessä masturbointi ei tarkoita, että henkilö olisi persoonallisuushäiriöinen.
Persoonallisuushäiriö on narsismista erillinen tekijä, mutta narsistinen persoonallisuushäiriö on vain nimetty sanan "narsismi" mukaan. Kun puhutaan persoonallisuushäiriöstä, pitäisi enemmänkin viitata rajatilarakenteiseen persoonallisuuteen, kuin "narsistisuuteen". Rajatilarakenne kuvaa terminä paljon paremmin tällaisen henkilön psykologiaa ja psykopatologiaa.

Persoonallisuushäiriöinen rajatilanarsisti ei rakasta minäkuvaansa siten, kuten normaali narsistinen ihminen. Persoonallisuushäiriöinen manipuloi toiset ihmiset peilaamaan hänelle itselleen sellaista kuvaa itsestään, mikä muistuttaa häntä hänen äidistään, kun hän oli vauvaikäinen ja vastaavasti hän manipuloi toiset ihmiset heijastamaan jollekin toiselle, "uhriksi" valikoituneelle ihmiselle sellaista minäkuvaa, joka muistuttaa narsistia hänestä itsestään, kun hän oli vauva.
Näitä rajatilahenkilöitä on noin 10% väestöstä.

Minusta se, että jotkut asiantuntijat puhuvat jostain asteikosta, nolaa heidät täysin ja paljastaa heidän ammattitaidottomuutensa ja tietämättömyytensä. Tällainen asteikosta puhuminen viittaa psykiatrisen luokittelujärjestelmän orjalliseen noudattamiseen ja luokittelun arvostamiseen yli henkilön sisäisen psykologian tuntemuksen.
ritalin
 
Viestit: 967
Liittynyt: 24.02.2017 19:23

Re: Ammattilaisten mediassa syöttämä myytti narsismista

ViestiKirjoittaja Mirri » 26.07.2017 18:44

Olisi mielenkiintoista lukea Psykopatologian ammattilaisnäkemys ja -kommentti tämän ketjun aloitusviestiin.
Avatar
Mirri
 
Viestit: 21979
Liittynyt: 01.01.2012 19:18

Re: Ammattilaisten mediassa syöttämä myytti narsismista

ViestiKirjoittaja Sievä Sigismund » 26.07.2017 21:45

Luin kirjasta tällaisen lauseen, josta en ole satavarma ymmärsinkö kaiken.

"Käytännöllisesti katsoen lähes kaikki persoonallisuushäiriöt ovat psykodynaamisesti arvioituna rajatilatasoisia häiriöitä."

"psykodynaamisesti"

PS. Toisaalta rajatila näyttäisi esiintyvän epävakaan persoonallisuuden alaluokkana. :?:
Viimeksi muokannut Sievä Sigismund päivämäärä 26.07.2017 21:51, muokattu yhteensä 1 kerran
Sievä Sigismund
 

Re: Ammattilaisten mediassa syöttämä myytti narsismista

ViestiKirjoittaja Psykopatologia » 26.07.2017 21:51

Eivät C-klusterin persoonallisuushäiriöt, jotka voivat olla laaja-alaisia neurooseja.
Avatar
Psykopatologia
Ylläpitäjä
 
Viestit: 57805
Liittynyt: 12.02.2010 13:19
Paikkakunta: Helsinki

Re: Ammattilaisten mediassa syöttämä myytti narsismista

ViestiKirjoittaja Psykopatologia » 26.07.2017 23:45

ritalin:
Tällä vuosikymmenellä useat psykologit ja psykiatrit aina Hannu Lauermaa ja Helinä Häkkänen-Nyholmia myöten ovat tulleet mediassa esiin sellaisella väittämällä,
(- -)

Psykoanalyysissa narsismi on itseen kohdistunutta rakkautta (libidoa) vastakohtana objekti-rakkaudelle; arkikielessä narsismi viittaa (patologiseen) itserakkauteen. Psykiatriassa narsismi operationalisoidaan usein narsismiin liittyvien kompensatoristen prosessien pohjalta (suuruudenhulluus, hovin pitäminen yms.). Näet narsistinen häiriintyneisyys on usein kaksijakoista: Pinnan alla on narsistinen heikkous ja puutteellisuus, jota on peittämässä em. suuruudenhulluus yms. Ilman kompesaatiota tuloksena olisi masennus, joka sekin on usein narsistinen häiriö ("en pysty pitämään itsestäni"). (Narsistinen psykopatologia käy eri asteisena läpi koko psyykkisten häiriöiden spektrumin aina normaaliuteen asti.)

Psykiatriassa ongelmana voi olla se, että tuijotetaan yksin em. kompensatorisiin puoliin mutta ei tutkita sitä, onko kompensaatiolta näyttävä tervettä ja vahvaa narsismia (ei narsistista heikkoutta peittävää), vai onko kompensaatiolta näyttävä nimen omaan narsistista heikkoutta peittävää. Edellisessä tapauksessa kyseessä olisi "pseudo-kompensaatio" tms. - Mitä enemmän ihmisellä on primaari-narsistista vahvuutta, sitä enemmän hän pystyy rakastamaan myös muita.
2:06
Jos persoonallisuushäiriö-klusterita halutaan otsikoida, B-klusterin oikea nimike olisi rajatila-klusteri (ei narsistinen klusteri).

Kuva
Avatar
Psykopatologia
Ylläpitäjä
 
Viestit: 57805
Liittynyt: 12.02.2010 13:19
Paikkakunta: Helsinki

Re: Ammattilaisten mediassa syöttämä myytti narsismista

ViestiKirjoittaja ritalin » 27.07.2017 07:10

Psykopatologia kirjoitti:(Narsistinen psykopatologia käy eri asteisena läpi koko psyykkisten häiriöiden spektrumin aina normaaliuteen asti.)

Tämä oli minulle se isoin pointti tässä. Eli pitää huomata, että kaikki patologinen, kompensatorinen narsismi ei liity narsistiseen persoonallisuushäiriöön, eikä edes laajemmin rajatilarakenteisiin persoonallisuuksiin, eli B-ryhmän persoonallisuushäiriöihin. Monet "spesialistit" ovat käyttäneet mediassa termiä "patologinen narsismi", narsistisen persoonallisuushäiriön synonyyminä.
Kun puhutaan tästä toisille ihmisille haitallisesta patologisen narsismin muodosta, pitäisi käyttää tarkentavaa termiä "rajatila narsismi", tai sitten vielä tarkempaa termiä "narsistinen persoonallisuushäiriö", tai ehkä vielä paremmin "rajatilarakenteinen persoonallisuus".
Esimerkiksi yksinäinen ja taannoin koulukiusattu ritalin saattoi aikoinaan olla patologisesti narsistinen, saatuaan positiivista palautetta keskustelupalstoilta ja innostuttuaan siksi kirjoittelemaan nettiin. Tässä ei kuitenkaan ollut kyse rajatilanarsismista, vaan jonkinlaisesta terveemmästä, tai lievemmästä patologisesta narsismista.

Käytännössä kaikki ihmiset ovat jossain määrin, jollain tasolla patologisesti narsistisia, koska kaikilla on jonkinlaista minävauriota, jota pyritään kompensoimaan.

Narsistisen persoonallisuushäiriön narsismi ei ole häiriön nimestä huolimatta mitään tiettyä the narsismia, eikä se ole mikään patologisen narsismin ainoa muoto.

Näiden toisille ihmisille haitallisten persoonallisuuksien osalta olisi ehkä kaikkein tarkinta käyttää sellaista termiä, kuin "rajatilaspektrin", tai "rajatilaklusterin" häiriöt.

Ps. Oma psykologian osaaminen perustuu aika pitkälti PP:n keskustelupalsta kirjoituksiin viimeisen reilun kymmenen vuoden ajalta.
ritalin
 
Viestit: 967
Liittynyt: 24.02.2017 19:23

Re: Ammattilaisten mediassa syöttämä myytti narsismista

ViestiKirjoittaja ritalin » 27.07.2017 07:30

Sievä Sigismund kirjoitti:Luin kirjasta tällaisen lauseen, josta en ole satavarma ymmärsinkö kaiken.

"Käytännöllisesti katsoen lähes kaikki persoonallisuushäiriöt ovat psykodynaamisesti arvioituna rajatilatasoisia häiriöitä."

"psykodynaamisesti"

PS. Toisaalta rajatila näyttäisi esiintyvän epävakaan persoonallisuuden alaluokkana. :?:

Minä väännän vielä rautalangasta tähän vastauksen. Eli, kuten PP vastasi, niin kaikki psykiatrisissa tautiluokituksissa persoonallisuushäiriö-nimellä kulkevat mielenterveyden häiriöt eivät ole rajatila-tasoisia häiriöitä. Tautiluokitusten C-ryhmän häiriöt eivät siis ole rajatilatasoisia, vaan "neuroositasoisia". Kuitenkin tautiluokitusten käyttämä termistö voi olla eri, kuin psykodynaamisen koulukunnan käyttämä termistö. Ehkä psykodynaaminen koulukunta ei käytä C-ryhmän "persoonallisuushäiriöistä" nimitystä "persoonallisuushäiriöt", vaan se kutsuu niitä luonneneurooseiksi ja näin ollen psykodynaamisen koulukunnan termistössä kaikki "persoonallisuushäiriöiksi" kutsutut häiriöt ovat rajatilatasoisia.

Epävakaan persoonallisuushäiriön toinen nimi on rajatilapersoonallisuushäiriö. Toisaalta jossain tautiluokituksessa epävakaa persoonallisuushäiriö jaetaan eri muotoihin, joista yhden muodon nimi on rajatilamuoto.
B-ryhmän persoonallisuushäiriöistä käytetään myös yleisellä tasolla nimeä "rajatilaryhmän" häiriöt, koska näissä kaikissa persoonallisuuden rakenne on sellainen, mistä käytetään nimitystä "rajatilarakenne".
Samanlainen termisysteemihän on myös B-ryhmään kuuluvan narsistisen persoonallisuushäiriön osalta, kun B-ryhmän häiriöitä nimitetään joskus myös "narsismiryhmän häriöiksi". Tosin, kuten PP tuossa totesi ja mikä oli aloitukseni keskeinen pointti, niin B-ryhmälle parempi ja niiden psykopatologiaa paremmin kuvaava termi on "rajatila-ryhmä".

Knoppina: B-ryhmän sisälläkään olevista häiriöistä kaikki eivät ole rajatilatasoisia, sillä B-ryhmään luokitellaan huomionhakuisen persoonallisuushäiriön alamuodoksi hysteerinen persoonallisuus, mikä on luonneneuroosi, eikä rajatilarakenteinen persoonallisuus. Huomionhakuisen persoonallisuushäiriön toinen muoto, eli histrioottinen muoto taas on patologialtaan lähellä sosiopaattia oleva lutkahtava naisihminen.

PP:lle tähän vielä sellainen kysymys, että kun epävakaa persoonallisuushäiriö jaetaan tähän "rajatilamuotoon" ja "impulsiiviseen muotoon", niin onko myös tässä niin, että "impulsiivinen muoto" ei ole rajatilarakenteinen? Tämä tuli mieleeni, koska tämän toisen muodon nimi on erikseen "rajatilamuoto", joka viittaa rajatilatasoiseen persoonallisuuteen erotuksena tästä impulsiivisesta muodosta.


Tämän termien sekamelskan takia kaikille psykologian opiskelijoille voitaisiin mielestäni pistää pakolliseksi Ludwig Wittgensteinin tractatus logico philosophicuksen opetteleminen ulkoa.
Se tarjoaisi myös näkökulmaa psykologiaan. "Ei se termien ulkoinen muoto, vaan sisäinen merkitys" ja, kun vauva itkee "tättää" ja näyttää tissiä, niin ei vauvalle sanota, että "väärin", vaan annetaan tissiä.
Nythän psykologian pääsykokeissa keskitytään matematiikkaan ja samalla osaamisella, mitä kysytään insinööriopiskelijoilta, pääsee lukemaan myös psykologiaa. Korvattakoon siis matematiikka Wittgensteinin filosofialla.
ritalin
 
Viestit: 967
Liittynyt: 24.02.2017 19:23

Re: Ammattilaisten mediassa syöttämä myytti narsismista

ViestiKirjoittaja ritalin » 27.07.2017 07:50

Lukemia:

1. Patologisesti narsistisia ihmisiä on 100% väestöstä.

2. Rajatilarakenteisen persoonallisuuden omaavia on 10% väestöstä(patologisesti pahat, impulsiiviset, dramaattiset ihmiset).

3. Rajatilarakenteisiin persoonallisuuksiin kuuluvan narsistisen persoonallisuushäiriön omaavia on 2-3% väestöstä.

4. Rajatilarakenteisiin persoonallisuuksiin kuuluvan psykopaattisen persoonallisuushäiriön omaavia on 1% väestöstä.

Erikseen on sitten terve narsismi.
ritalin
 
Viestit: 967
Liittynyt: 24.02.2017 19:23

Re: Ammattilaisten mediassa syöttämä myytti narsismista

ViestiKirjoittaja ritalin » 27.07.2017 08:00

Psykopatiasta voisi ottaa vielä esiin, että kuuluuko psykopaattikaan ihan puhtaasti persoonallisuushäiriöiden B-ryhmään... Itselleni on muodostunut käsitys, että sosiopaattinen persoonallisuushäiriö edustaa psykopatologialtaan paremmin B-ryhmän yleistä linjaa, kun taas psykopaattinen persoonallisuus olisi jonkinlainen neurologinen vastine narsistisen persoonallisuushäiriön ja sosiopaattisen persoonallisuushäiriön kaltaisille häiriöille...

Eli, jos tautiluokitus puhdistettaisiin psykopatologian perusteella, niin B-ryhmästä voitaisiin poistaa hysteerinen ja psykopaattinen persoonallisuus ja ehkä epävakaan persoonallisuushäiriön impulsiivinen muoto.
Hysteerinen voitaisiin sijoittaa C-ryhmään ja psykopaattinen B-ryhmän kaltaisiin neurologisiin häiriöihin.
ritalin
 
Viestit: 967
Liittynyt: 24.02.2017 19:23

Re: Ammattilaisten mediassa syöttämä myytti narsismista

ViestiKirjoittaja ritalin » 27.07.2017 08:45

Wittgensteinistä vielä sen verran, aloituksen aiheeseen, että tosiaan siis, kun nämä jotkut psykologit ovat mediassa puhuneet, että "jokaisella on narsistisia piirteitä eriasteisesti" ja "kun narsistisia piirteitä on riittävästi, puhutaan narsistisesta persoonallisuushäiriöstä", niin sanottakoon nyt tähän vielä, että narsistisessa persoonallisuushäiriössä ei ole kyse mistään ulkoisten, määriteltyjen piirteiden määrästä, vaan tästä tietystä sisäisestä rajatilatasoisesta patologiasta.
Näissä persoonallisuushäiriöissä ei ole kyse mistään pelkistä ulkoisista piirteistä, tai niiden määrästä. Henkilöhän voi omata hyvinkin paljon ulkoisesti narsistisia piirteitä, omaamatta rajatilatasoista patologiaa ja vastaavasti rajatilatasoisen patologian omaavalla voi olla suhteellisen suppeasti näitä ulkoisia piirteitä, minkä vuoksi juuri monia "narsisteja" on ammattilaisenkin vaikea tunnistaa. Tärkeää olisikin siis miettiä ulkoisten piirteiden yhteyttä sisäiseen patologiaan ja, että miten sisäinen patologia ilmenee ulospäin.

Termit ovat kielellisiä sopimuksia, ne eivät ole yhtä ja samaa jonkin objektin kanssa. Termi on sopimus, joka jossain yhteydessä pätee jonkin asian kuvaamisessa. Näin myös nämä määritellyt piirteet ovat kielellisiä sopimuksia.

Persoonallisuushäiriöisen patologiset piirteet ilmenevät yleensä salakavalasti ja kauniiseen kuoreen kiedottuina. Parhaiten hänet tunnistaa siitä, että hänen työpaikallaan on kaveri, jota muut pitävät potentiaalisena joukkomurhaajana. Tämä kaveri on se ns. narsistin uhri ja muu työporukka on narsistin pellejä ja juoksupoikia. Tämä kaveri tutkiskelee itseään ja epäilee itseään psykopaatiksi. Kun hän menee lääkäriin kysymään, että johtuvatko hänen vatsakipunsa mahdollisesti siitä, että hän on psykopaatti ja potentiaalinen joukkomurhaaja, kun työporukka on näin hänelle uskotellut, niin tämä lääkäri, jolla myös on narsistinen persoonallisuushäiriö, myöntää asian olevan juuri näin. Kun tämä potilas poistuu vastaanottohuoneesta, käy lääkäri masturboimassa vessassa, koska hän koki juuri olevansa äitinsä siten, kuin hän vauvana koki äitinsä.

Hovin kerääminen ympärille on hyvä esimerkki rajatilatasoisen patologian ilmenemisestä. Esim. suhteellisen normaali patologisesti narsistinen henkilö ei kerää mitään hovia ympärilleen. Tässä mielessä hovi on yksi varma piirre persoonallisuushäiriöstä ja pitäisi periaatteessa jo yksistään riittää diagnosointiin.
Sen sijaan: https://www.youtube.com/watch?v=8pbIJ-KKCPk (linkki vie videoon, jonka nimi on: "Lillukanvarsista puhuminen narsismikeskusteluissa" ja kesto 35min 5sek)(okei, tiedän, että videon nainen ymmärsi piirrelistojen piirteiden kuvauksia väärin joka tahallaan, tai tahattomasti, mutta silti)
ritalin
 
Viestit: 967
Liittynyt: 24.02.2017 19:23

Re: Ammattilaisten mediassa syöttämä myytti narsismista

ViestiKirjoittaja Psykopatologia » 27.07.2017 12:00

ritalin:
Epävakaan persoonallisuushäiriön toinen nimi on rajatilapersoonallisuushäiriö. Toisaalta jossain tautiluokituksessa epävakaa persoonallisuushäiriö jaetaan eri muotoihin, joista yhden muodon nimi on rajatilamuoto.

ICD-10:n (1992) epävakaassa on: 1) impulsiivinen häiriötyyppi ("pikkurajatila") ja 2) rajatilatyyppi. - DSM:ssä on vain borderline.

Luultavasti em. impulsiivisissa osa on rajatilaisia, osa taas ei. Mutta käytännössä ko. ei-rajatilaisetkin käyvät usein rajatilaisina, koska epävakaan (epätarkkana) synonyymina on usein rajatila.
Avatar
Psykopatologia
Ylläpitäjä
 
Viestit: 57805
Liittynyt: 12.02.2010 13:19
Paikkakunta: Helsinki

Re: Ammattilaisten mediassa syöttämä myytti narsismista

ViestiKirjoittaja ritalin » 27.07.2017 15:52

Psykopatologia kirjoitti:Luultavasti em. impulsiivisissa osa on rajatilaisia, osa taas ei. Mutta käytännössä ko. ei-rajatilaisetkin käyvät usein rajatilaisina, koska epävakaan (epätarkkana) synonyymina on usein rajatila.

"käyvät" :D Eli heitä hoidetaan rajatilaisena, vaikka kyseessä olisi luonneneuroosi? Toisaalta luulisi, että pitkään kestävässä terapiassa huomattaisiin, että henkilön defenssit ovat neuroottisuuteen viittaavia, eikä splitting-pohjaisia.
ritalin
 
Viestit: 967
Liittynyt: 24.02.2017 19:23

Re: Ammattilaisten mediassa syöttämä myytti narsismista

ViestiKirjoittaja Mirri » 27.07.2017 17:10

Käypä hoito -suositus kuvaa tunne-elämältään epävakaan persoonallisuushäiriön impulsiivisen tyypin näin:
F60.30 Impulsiivinen häiriötyyppi

Impulsiivista häiriötyyppiä luonnehtivat etenkin tunne-elämän epävakaus ja yllykkeiden hallinnan puute.
Väkivaltaiset purkaukset ja uhkaava käytös ovat tavallisia, etenkin reaktiona muiden kritiikkiin.

Diagnostiset kriteerit:

A. Täyttää persoonallisuushäiriön (F60) yleiset kriteerit.
B. Kohta A ja sen lisäksi vähintään kaksi seuraavista:
(1) taipumus toimia hetken mielijohteesta ja seurauksia harkitsematta
(2) taipumus käyttäytyä riitaisasti ja joutua ristiriitatilanteisiin muiden ihmisten kanssa etenkin, jos impulsiivista käytöstä pyritään estämään tai sitä arvostellaan
(3) alttius vihan ja väkivallan purkauksille ja kyvyttömyys hallita niitä
(4) kyvyttömyys ylläpitää mitään toimintaa, joka ei tuota välitöntä palkkiota
(5) epävakaa ja oikukas mieliala


http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositu ... i50064#NaN

Eivätkö luonneneuroosit ole toisenlaisia kuin mitä yllä olevassa tekstissä kuvataan?
Avatar
Mirri
 
Viestit: 21979
Liittynyt: 01.01.2012 19:18

Re: Ammattilaisten mediassa syöttämä myytti narsismista

ViestiKirjoittaja Psykopatologia » 27.07.2017 17:25

Luonne-neurooseissa defenssit ovat laaja-alaisia ja jäykkiä.
Avatar
Psykopatologia
Ylläpitäjä
 
Viestit: 57805
Liittynyt: 12.02.2010 13:19
Paikkakunta: Helsinki


Paluu Psykologiaa ja psykopatologiaa



Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 4 vierailijaa

cron