Superfood

Superfood

ViestiKirjoittaja Psykopatologia » 15.01.2016 20:20

Avatar
Psykopatologia
Ylläpitäjä
 
Viestit: 57805
Liittynyt: 12.02.2010 13:19
Paikkakunta: Helsinki

Re: Superfood

ViestiKirjoittaja Psykopatologia » 15.01.2016 22:19

Mielestäni superfood tai superruoka on ennen kaikkea kaupallinen käsite, joka on elintarviketeollisuuden käytössä ja mainonnallisena iskulauseena. Mielestäni käsitettä ei tulisi käyttää hyvästä, monipuolisesta tai terveellisestä yleisestä ruoasta, vaan spesifistä ruoasta, joka sisältää runsain määrin jotain terveydelle edullista vitaaliainetta, jonka vaikutus on tieteellisesti tutkittu. Tällaisia voisivat olla mm. mustikka ja ketsuppi.

Kuva

Vanhin superfood on kuitenkin alkoholi, jonka terveysvaikutuksen muoto on grafiikan gamma-jakauman luonteinen (sininen; vaikutuksen hyvyys pysty-akaselilla ja nautittiu määrä vaaka-akselilla). Alkoholi on kuitenkin myös terveydelle vaarallinen aine, jonka nauttimisen optimaalista määrä ei tiedetä: liikakäytössä terveysvaikutus menee "viivan alle", ja käyttämättömyys on väestötieteellisesti monin verroin terveellisempää kuin lieväkin liikakäyttö. Optimaalista saattaa lähestyä keskimäärin (vajaa) yksi annos vuorokaudessa.
Avatar
Psykopatologia
Ylläpitäjä
 
Viestit: 57805
Liittynyt: 12.02.2010 13:19
Paikkakunta: Helsinki

Re: Superfood

ViestiKirjoittaja Hilppa » 16.01.2016 07:10

En ole kenenkään vielä kuullut nimittävän alkoholia superfoodiksi, koska alkoholia ei kai yleensä pidetä ruoka-aineena. Viinin tai muun luonnon raaka-aineista peräisin olevan käymistuotteen sisältämät polyfenolit ovat kuitenkin samoja, joita superfoodiksi kutsutuissa marjoissa muun muassa esiintyy.

Marjat ovat superfoodia, joksi on nimitetty myös ruisleipää, kauraa ja ohraa niiden sisältämän kuitukoostumuksen (hemiselluloosan) perusteella. Marjoissa "tehoaine" on polyfenolit.

Metsissämme kasvaa runsaasti ravitsemuksellisesti rikasta, maukasta ja ilmaista syötävää. Luonnonmarjat ovat tärkeä osa päivittäistä ruokavaliotamme. Niiden käyttöä on suositeltavaa lisätä, sillä ne sisältävät enemmän vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita sekä terveydelle hyödyllisiä polyfenoleja moniin maahamme tuotuihin hedelmiin verrattuna.

http://www.arktisetaromit.fi/fi/arktise ... tosisalto/

Suomalaiset saavat runsaimmin polyfenoleita kuitenkin yllätys yllätys juomastaan kahvista. Marjojen top ten listalla polyfenolien pitoisuuden suhteen kärkipäässä ovat mustikka, mustaherukka ja tyrni. Loppupäässä taitaa luurata mansikka.

Superfood-listoille on toisinaan sijoitettu myös probiootteja sisältävät suoliston mikrobikantaan vaikuttavat maitohappobakteereita sisältävät piimä, jogurtti, viili, emmentaljuusto ym. perinteiset valmisteet. Mikrobikäymistuotteena valmistettu japanilaisten suosima soijakastike kuuluu myös tuohon sarjaan.
Hilppa
 


Paluu Yleistä ja ajankohtaista



Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 7 vierailijaa

cron