Matsutakea on nyt paljon.

Re: Matsutakea on nyt paljon.

ViestiKirjoittaja ip-banni » 08.09.2018 15:52

Syödäänkö viikunasta myös kuoretkin?
ip-banni
 

Re: Matsutakea on nyt paljon.

ViestiKirjoittaja Palle » 08.09.2018 16:36

Kyllä minä ainakin pistelen ne kuorineen. Hyvin pestynä tietysti.

PS.
Tuoreen viikunan maku on happaman makea, mutta ei niin makea kuin kuivattujen tai puolikuivattujen viikunoiden. Hedelmä syödään huuhdeltuna kuorineen. Paksukuorinen viikuna kannattaa kuitenkin ensin kuoria!

https://www.k-ruoka.fi/artikkelit/raaka-aineet/viikuna
Ko on ilonen luanto, ni kaikki maistuu hyvältä
Avatar
Palle
 
Viestit: 6627
Liittynyt: 12.03.2018 23:03

Re: Matsutakea on nyt paljon.

ViestiKirjoittaja Hilppa » 09.09.2018 21:58

ip-banni kirjoitti:Syödäänkö viikunasta myös kuoretkin?

Kuivatuissa viikunoissa on kuoret ja syödään kokonaisina. Joskus "kanta" on kovahko joten jätän sen syömättä. Tuohon herkkutatti-viikuna-pastaohjeeseen käytetään tuoreiden viikunoiden siemeniä, joten kuoret jäävät käyttämättä.
Hilppa
 

Re: Matsutakea on nyt paljon.

ViestiKirjoittaja trisse » 09.09.2018 22:36

kas, tilasin juuri matsmartilta mm kuivattuja viikunoita! Mutta ei kai viikuna ole sieni? :shock:
trisse
 

Re: Matsutakea on nyt paljon.

ViestiKirjoittaja Palle » 09.09.2018 23:35

Viikuna on etelän hetelmä, kuten vatelma.
Ko on ilonen luanto, ni kaikki maistuu hyvältä
Avatar
Palle
 
Viestit: 6627
Liittynyt: 12.03.2018 23:03

Re: Matsutakea on nyt paljon.

ViestiKirjoittaja Palle » 11.09.2018 23:25

Hilppa kirjoitti:Herkkutatteja on enemmän kuin matsutakeja.

Tämä on loistoresepti
https://www.hs.fi/ruoka/reseptit/art-2000002771419.html

Et viitsisi kopioida reseptiä tänne? Voisin kokeilla.
Ko on ilonen luanto, ni kaikki maistuu hyvältä
Avatar
Palle
 
Viestit: 6627
Liittynyt: 12.03.2018 23:03

Re: Matsutakea on nyt paljon.

ViestiKirjoittaja Tyy » 12.09.2018 08:27

ip-banni kirjoitti:En ole kerännyt. Omassa metsässä kasvaa sen verran, että sukulaiset ne saavat ottaa. Muutenhan tuon kerääminen ei kuulu jokamiesoikeuksiin eikä sitä saa ottaa toisen metsästä.


Miten niin? Kysehän on tavallisesta sienestä?
Tyy
 
Viestit: 682
Liittynyt: 10.08.2016 15:21

Re: Matsutakea on nyt paljon.

ViestiKirjoittaja Hilppa » 12.09.2018 10:33

Tyy kirjoitti:
ip-banni kirjoitti:En ole kerännyt. Omassa metsässä kasvaa sen verran, että sukulaiset ne saavat ottaa. Muutenhan tuon kerääminen ei kuulu jokamiesoikeuksiin eikä sitä saa ottaa toisen metsästä.


Miten niin? Kysehän on tavallisesta sienestä?

Sen sijaan pakurikääpä ei ole sieni, vaan sienen aiheuttama kasvannainen. Sen irrottamiseen tarvitaan yleensä apuvälineitä, ja irrotusvaiheessa puu saattaa vahingoittua.

Niinpä pakurin poimimiseen tarvitaan aina maanomistajan lupa.

https://www.metsalehti.fi/artikkelit/jo ... -kaikkeen/
Hilppa
 

Re: Matsutakea on nyt paljon.

ViestiKirjoittaja trisse » 12.09.2018 21:55

Miten itse olette oppineet syömään sieniä? Oletteko aina pitäneet vai jotenkin opetelleet?
trisse
 

Re: Matsutakea on nyt paljon.

ViestiKirjoittaja Hilppa » 12.09.2018 22:05

trisse kirjoitti:Miten itse olette oppineet syömään sieniä? Oletteko aina pitäneet vai jotenkin opetelleet?

Kersana oli pakko syödä, mitä tarjottiin. En erityisemmin pitänyt pulkkosienistä, mutta ei mikään varsinainen inhokkinikaan ollut. Sittemmin äitini innostui keräämään sieniä oikein, siis opetteli tunnistamaan oikeat hyvänmakuiset ruokasienet ja jätti keräämättä myrkylliset pulkkosienet. Minusta oli kiva opetella tunnistamaan sienet ja erityisesti pidin metsässä niiden tuoksusta. Jolloinkin oli tapana poimia suppilovahveroita sankotolkulla, kuivata tai pakastaa niitä. Suppilovahverokeitto kuivatuista suppiloita tehtynä on erittäin hyvää. Jossain vaiheessa kyllästyin sieniin, koska olin saanut tarpeekseni. Sitten sairastuin ja elimistöni muuttui useimpia sienilajeja sietämättömäksi. Nykyisin poimin noin kerran pari vuodessa sieniä. Herkkutatit laitan ruuaksi itselleni ja kantarellit, orakkaat, punikkitatit ja suppilovahverot lahjoitan muille.
Viimeksi muokannut Hilppa päivämäärä 12.09.2018 22:14, muokattu yhteensä 1 kerran
Hilppa
 

Re: Matsutakea on nyt paljon.

ViestiKirjoittaja Hilppa » 12.09.2018 22:08

Palle kirjoitti:
Hilppa kirjoitti:Herkkutatteja on enemmän kuin matsutakeja.

Tämä on loistoresepti
https://www.hs.fi/ruoka/reseptit/art-2000002771419.html

Et viitsisi kopioida reseptiä tänne? Voisin kokeilla.

Tattipasta on klassikko. Herkkutatin omintakeinen aromi siirtyy helposti paistorasvaan, joka taas takertuu pastaan. Makea viikuna sopii hyvin palettiin ja saostaa ruokaa.

500 g tagliatelle- tai pici-pastaa
1 nippu kevätsipulia
2 valkosipulinkynttä
400 g puhdistettuja herkkutatteja (pakastetut sopivat hyvin)
½ dl mietoa oliiviöljyä
1 rkl balsamiviinietikkaa

suolaa, mustapippuria
2kypsää tuoretta viikunaa
1 rkl voita
3 rkl ruohosipulia hienonnettuna

TARJOILUUN:
vastaraastettua parmesaanijuustoa


Laita pasta kiehumaan suolattuun veteen pakkauksen ohjeiden mukaan. Kuori ja hienonna kevätsipuli ja valkosipulit.

Paista sieniä öljyssä, kunnes ne hieman rapeutuvat. Lisää mukaan kevätsipuli ja valkosipuli. Jatka paistamista, kunnes sipulit pehmenevät.

Lisää mukaan etikka ja mausta suolalla ja pippurilla. Halkaise viikunat ja raavi liha sienien joukkoon haarukalla.

Siivilöi pastasta vesi pois ja lisää pasta paistokseen. Lisää joukkoon nokare voita ja ruohosipuli. Sekoita huolellisesti. Nauti parmesaanin kera.


Resepti: Henri Alén

Hilppa
 

Re: Matsutakea on nyt paljon.

ViestiKirjoittaja trisse » 12.09.2018 22:26

Oliiveihin opin parikymppisenä jonkun krapukapizzan kautta jossa oli salamia ja mustia oliiveja. Siitä se laajeni vihreisiin ja ilman pizzaa ja ovat nyt herkkua. Sieniä (herkkusieniä?) on jossain pannupizzassa mutta ne eivät ole toimineet porttina. Noukin ne pois jos jaksan. Hassuja kuminpaloja. Vähän pilaavat koko pizzan. Toisaalta söin kerran sosekeittoa jossa oli kasvisten lisäksi sieniä enkä siinä muodossa huomannut niitä. Ehkä pitäisi vaan ostaa ja laittaa ensin sosekeittoon.
trisse
 

Re: Matsutakea on nyt paljon.

ViestiKirjoittaja Mirri » 12.09.2018 23:51

En ole oppinut syömään sieniä. Lapsena sienikastike oli kauhistus, ja joskus olen istunut lastentarhan keittiössä yrittämässä saada annostani loppuun.

Herkkusienet menettelevät, metsäsienet eivät - niiden hajukin on hirveä. Lasteni ollessa pieniä saimme säännöllisesti syksyisin metsäsieniä yhdeltä ystävältä. Pakon sanelemana opettelin käsittelemään niitä, ja valmistin ruuaksi. Muut söivät, minä en. Varovaisesti joskus maistelin jotakin sientä sipulin kanssa paistettuna, olisikohan ollut lampaankääpä tai joku sellainen.
Avatar
Mirri
 
Viestit: 21979
Liittynyt: 01.01.2012 19:18

Re: Matsutakea on nyt paljon.

ViestiKirjoittaja Palle » 12.09.2018 23:59

Kiitos Hilppa. Kuva

PS. Pirun hyvää oli. Kiitos vielä kerran.
Ko on ilonen luanto, ni kaikki maistuu hyvältä
Avatar
Palle
 
Viestit: 6627
Liittynyt: 12.03.2018 23:03

Re: Matsutakea on nyt paljon.

ViestiKirjoittaja Palle » 13.09.2018 22:03

Mirri kirjoitti:En ole oppinut syömään sieniä. Lapsena sienikastike oli kauhistus, ja joskus olen istunut lastentarhan keittiössä yrittämässä saada annostani loppuun.

Herkkusienet menettelevät, metsäsienet eivät - niiden hajukin on hirveä. Lasteni ollessa pieniä saimme säännöllisesti syksyisin metsäsieniä yhdeltä ystävältä. Pakon sanelemana opettelin käsittelemään niitä, ja valmistin ruuaksi. Muut söivät, minä en. Varovaisesti joskus maistelin jotakin sientä sipulin kanssa paistettuna, olisikohan ollut lampaankääpä tai joku sellainen.

Lampaankääpä on hyvä ruokasieni, mutta varsinainen herkkusieni se ei ole. Lampaankäävän voi sekoittaa typäskääpään, joka on syömäkelvotonta.

Itse poimin herkkutatin lisäksi lähinnä kanttarelleja, vaaleaa orakasta, suppilovahveroita ja mustia torvisieniä. Johtun siitä, että niitä löytyy metsistä, joissa samoilen. Kaikki pirun hyviä.
Ko on ilonen luanto, ni kaikki maistuu hyvältä
Avatar
Palle
 
Viestit: 6627
Liittynyt: 12.03.2018 23:03

Edellinen

Paluu Vertaistuki ja lääkkeet



Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron