Lääkäri psykiatrisen potilaan luokse Helsingissä?

Lääkäri psykiatrisen potilaan luokse Helsingissä?

ViestiKirjoittaja Mirri » 03.10.2017 20:32

Elävässä elämässä tuli eteen ongelma, johon kyselen neuvoja ja tietoa täältä. Onko niin, että Helsinki on lopettanut psykiatristen poliklinikoiden kriisi-/akuuttityöryhmien kotikäynnit. Toisin sanoen, jos henkilö kieltäytyy lähtemästä hoitoon, hänen luokseen ei enää lähetetä psykiatrian ammattilaisia arvioimaan hänen tilaansa, sekä hoitamaan ja lääkitsemään.

Miten Helsingissä menetellään heitteille jättämisen estämiseksi, jos tiedetään yksin asuvasta psyykkisesti sairaasta ihmisestä, joka ei ole hoidon piirissä ja kieltäytyy hoidosta? Kyselen neuvottomina ja hädissään olevien läheisten puolesta, jotka ihmettelevät miten saada sairas läheinen takaisin hoidon piiriin.
Minusta tuntuu hyvin vaikealta uskoa, ettei Helsingissä ole nykyisin tehtävissä yhtään mitään, ja ettei psykiatrian ammattilaisia enää ole saatavissa kotikäynnille.
Avatar
Mirri
 
Viestit: 21980
Liittynyt: 01.01.2012 19:18

Re: Lääkäri psykiatrisen potilaan luokse Helsingissä?

ViestiKirjoittaja Psykopatologia » 03.10.2017 21:39

Avatar
Psykopatologia
Ylläpitäjä
 
Viestit: 57805
Liittynyt: 12.02.2010 13:19
Paikkakunta: Helsinki

Re: Lääkäri psykiatrisen potilaan luokse Helsingissä?

ViestiKirjoittaja Psykopatologia » 03.10.2017 21:53

Pikaopas helsinkiläisen palveluihin (2016) https://www.hel.fi/static/helsinki/palveluopas.pdf (24 s.)
Avatar
Psykopatologia
Ylläpitäjä
 
Viestit: 57805
Liittynyt: 12.02.2010 13:19
Paikkakunta: Helsinki

Re: Lääkäri psykiatrisen potilaan luokse Helsingissä?

ViestiKirjoittaja Mirri » 04.10.2017 19:29

Kiitos linkeistä.

Kaupungin sivustolla mainitaan akuuttityöryhmä ja sen puhelinnumero, eli jokin kriisiryhmä täällä näyttää olevan. Jos siinä ei ole lääkäriä mukana, ryhmä ei kai voi viranomaisena työntyä kenenkään kotiin poliisin avustamana. Sen sijaan terveyskeskuslääkärin velvollisuutena olisi lähteä kotikäynnille poliisin kanssa, jos joku soittaisi ja ilmoittaisi, että asunnossa on psykoosipotilas vailla hoitoa. Jotenkin noin olen ymmärtänyt asian.

Pelkkä ambulanssi ensihoitajineen ei välttämättä riitä, jos potilas onnistuu vakuuttamaan, ettei hän tarvitse hoitoa - pitää saada viranomaislääkäri kotiovesta sisälle tekemään diagnoosi ja lähete. Psykiatri tietysti olisi paras vaihtoehto, mutta juuri sen toiminnan Helsinki lienee lopettanut. Konstikas juttu.
Avatar
Mirri
 
Viestit: 21980
Liittynyt: 01.01.2012 19:18

Re: Lääkäri psykiatrisen potilaan luokse Helsingissä?

ViestiKirjoittaja Psykopatologia » 05.10.2017 12:53

Muinoin soitettiin terveyspalveluiden neuvontaan (09) 10023, joka arvioi tilannetta ja lähetti harkintansa mukaan paikalle virkalääkärin tarvittaessa poliisien kera. (Aikaa soitosta viranomaisten tuloon kesti yöaikaan yleensä muutama tunti.) Nykyään kiireelllisissä tapauksissa kai 112 olisi oikea numero. - Tietysti Haartmanin ja Malmin päivystykset voivat neuvoa.
Avatar
Psykopatologia
Ylläpitäjä
 
Viestit: 57805
Liittynyt: 12.02.2010 13:19
Paikkakunta: Helsinki

Re: Lääkäri psykiatrisen potilaan luokse Helsingissä?

ViestiKirjoittaja Mirri » 05.10.2017 20:05

Kyllä, 112 on nykyisin ensimmäinen vaihtoehto, kun tarvitaan psykiatrista apua potilaan tahdosta riippumatta. Noin on ollut esim. Hämeenlinnassa jo pitkään, ja Helsinkikin kuulemani mukaan on luopunut siitä, että psykiatri lähtisi ambulanssin matkaan.

Helsinkiläiskokemusta omaavat vanhemmat tiesivät kertoa, että psykiatristen potilaiden kohdalla on yksi vakava ongelma: jos potilas pystyy vakuuttamaan ensihoitohenkilöstölle olevansa terve, hänelle annetaan täytettäväksi lomake, jolla hän vapauttaa ensihoitajat vastuusta - ja jätetään viemättä mihinkään.
Periaatteessa kai tuollaista menettelyä voitaisiin pitää heitteillejättönä, jos potilas todellisuudessa on vakavasti sairas ja pikaisen hoidon tarpeessa, eivätkä ensihoitajat tunnista asiaa. Niinpä olisi kova tarve sille, että lääkäri olisi matkassa ambulanssin mennessä psykiatrisen potilaan luokse. Ja tarvittaessa lääkärin lisäksi poliisi, jotta 'pakkohoitoon' ohjaaminen voitaisiin tehdä siinä paikassa, kun potilas on tavoitettu, ikään kuin saatu kiinni. Hän kun on voinut olla jopa karkuteillä, ja harhaisena paennut niin 'pakkohoidolla uhkaavia' omaisiaan kuin kaikkia muitakin auttamisen yrittäjiä ties miten pitkät ajat.

Tarkemmin ajatellen luulen, ettei helsinkiläinen käytäntö ole poikkeus, vaan samanlainen taitaa olla kaikkialla muuallakin: vastentahtoinen potilas saadaan tahdosta riippumattomaan hoitoon siten, että ambulanssihenkilöstö ottaa hänet mukaansa, kyyditsee terveyskeskukseen diagnoosia ja lähetettä varten, ja sieltä sitten psykiatriseen hoitoyksikköön. Toisin sanoen potilaalla on mahdollisuus vapauttaa itsensä ambulanssikyydistä allekirjoittamalla ensihoitajien tarjoaman lomakkeen, jolla ottaa vastuun itselleen. Mutta lykätäänköhän Helsingissä kyseinen lomake potilaan eteen liian helposti, ja kaiken kiireen keskellä vapaudutaan vastuusta potilaan ollessa psyykkinen ja 'liian vaikea' tapaus? Toinen vaihtoehto käsittääkseni olisi se, että ambulanssihenkilöstö pyytäisi poliisilta virka-apua, ja henkilö pantaisiin ambulanssin matkaan tarvittaessa poliisin avustuksella ja myös saattamana. Poliisihan voi antaa virka-apua aina terveyskeskukseen asti, ja vielä sieltä eteenpäinkin kunnes hoitoa tarvitseva on saatettu asianmukaiseen hoitoon.

Itsemääräämisoikeuden kunnioittaminen ja se, että omasta kodistaan ketään ei viedä väkisin hoitoon on saanut mielestäni järkyttäviä seurauksia. Psykiatrinen potilas jätetään oman onnensa nojaan, jos hän ei ole tarpeeksi terve ymmärtääkseen olevansa sairas ja hoidon tarpeessa.
Sitäkin olen ehtinyt miettiä, että auttaisikohan edunvalvonnassa oleminen tällaisessa asiassa. Jos ensihoitohenkilöstö luottaa edunvalvonnassa olevan henkilön allekirjoitukseen, niin olisi ainakin jotakin, jonka avulla omaiset voisivat jälkikäteen vaatia oikeutta ja vetää vastuuseen laiminlyönnistä. Lisäksi varmasti tulisi ensihoitohenkilöstön tietoisuuteen se, että tässä tai tuossa osoitteessa tällainen tai tuollainen henkilö on oikeasti sairas, vaikka itse todistelisi mitä ja näyttäisi miten terveeltä ja selväjärkiseltä.
Avatar
Mirri
 
Viestit: 21980
Liittynyt: 01.01.2012 19:18

Re: Lääkäri psykiatrisen potilaan luokse Helsingissä?

ViestiKirjoittaja Tyy » 06.10.2017 04:30

Mirri kirjoitti:Itsemääräämisoikeuden kunnioittaminen ja se, että omasta kodistaan ketään ei viedä väkisin hoitoon on saanut mielestäni järkyttäviä seurauksia.


Kyllä viedään, ja oletko koskaan miettinyt mitä se aiheuttaa kun viedään ilman mitään syytä?
Tyy
 
Viestit: 682
Liittynyt: 10.08.2016 15:21

Re: Lääkäri psykiatrisen potilaan luokse Helsingissä?

ViestiKirjoittaja Mirri » 06.10.2017 06:55

En tiedä miten muualla Suomessa, mutta arvelen helsinkiläisen resurssipulan huolehtivan tehokkaasti siitä, että potilaat pidetään sairaalan ulkopuolella niin kauan kuin vain suinkin mahdollista. Ei ole yksinkertaisesti varaa hukata aikaa tai rahaa potilaiden turhaan kuljetteluun tai vähäisten sairaalapaikkojen täyttämiseen. Toki voi olla, että joskus ennen on ollut toisin.

Myös tämä ns. itsemääräämisoikeus on aika uusi asia, ja nykyisin se on kirjattuna potilaslakiin.

Etenen julkaisu vuodelta 2003; Autonomia ja heitteillejättö - eettistä rajankäyntiä:
http://etene.fi/documents/1429646/15590 ... 5f06401cb7 (36s.)

http://etene.fi/itsemaaraamisoikeus
Avatar
Mirri
 
Viestit: 21980
Liittynyt: 01.01.2012 19:18


Paluu Vertaistuki ja lääkkeet



Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa

cron