"Facebook-potkut"

"Facebook-potkut"

ViestiKirjoittaja Psykopatologia » 19.04.2013 09:27

Uutiset >> Kotimaa 19.4.2013 6:57 | päivitetty 19.4.2013 7:16 http://yle.fi/uutiset/varo_sanojasi__fa ... ia/6584188

Varo sanojasi – Facebook-potkut ovat mahdollisia

Oman työnantajan ronski arvostelu netin keskustelupalstoilla saattaa johtaa jopa työsuhteen pikaiseen purkamiseen.

työikäisistä. Sivustoilla hölötetään kaikenlaista. Moni purkaa netissä sydäntään myös työpaikkansa asioista.

Herää kysymys, missä menee sopivan ja sopimattoman omaa työpaikkaa koskevan kirjoittelun raja.

Uskollisuusvelvollisuus rajoittaa sananvapautta

Kaikki nettikirjoittelijat eivät aina jaksa muistaa, että omasta työnantajasta ei saa lausua mitä tahansa. Helsingin yliopiston viestintäoikeuden ma. [määräaikainen] professori Päivi Tiilikka sanoo, että työntekijän on oltava uskollinen omalle työnantajalleen.

- Työntekijän tulee oman työpaikkansa ongelmista kertoessaan ottaa huomioon uskollisuus- eli lojaliteettivelvollisuus työnantajaa kohtaan. Lisäksi hänen tulee miettiä esimerkiksi työtovereidensa kunnian ja yksityiselämän suojaa. Eli tiettyjä rajoitteita sananvapaudelle on.

Lapin yliopiston työoikeuden professori Seppo Koskinen on samoilla linjoilla.

- Mitä vahingollisempia, haitallisempia ja ikään kuin huonossa tarkoituksessa esille nostettuja nämä viestit ovat, sitä todennäköisemmin niistä voi tulla työntekijälle ikäviä seuraamuksia.

Härskistä herjasta jopa äkkipotkut

Professori Tiilikan mukaan ronski oman työpaikan mustamaalaaminen voi johtaa jopa äkkipotkuihin, työsuhteen purkamiseen, saman tien.

- Potkut saattavat tulla puheeksi esimerkiksi silloin, kun kyse on työnantajan tai työnantajan edustajan kunniaa loukkaavasta väitteestä.

- Työsuhteen pikainen purkaminen on erityisen lähellä, jos työntekijä jää kiinni vaikkapa valheellisesta väitteestä, jonka mukaan työnantajan tuotteet ovat terveydelle vahingollisia tai vaarallisia.

Professori Koskinen puolestaan sanoo, että potkuja harkittaessa on tarkoin selviteltävä kirjoittelijan motiiveja.

- Yleensä työsuhteen irtisanomis- ja purkutilanteissa on kyse siitä, onko työntekijän loukkaava käyttäytyminen ollut anteeksiantamattoman vakavaa suhteessa työnantajan intresseihin. Onko kirjoittelulla ollut selkeä vahingoittamistarkoitus?

Räikeät yhteiskunnalliset epäkohdat saa julkistaa

Kaikkea kiukkuaan ei työntekijän kuitenkaan tarvitse niellä. Räikeästä yhteiskunnallisesta epäkohdasta saa - ja oikeastaan pitääkin - kertoa julkisuudessa. Professori Tiilikka antaa pari esimerkkiä.

- Esimerkiksi sairaanhoitaja saattaa havaita työyhteisössään pahoja puutteita - vaikkapa toivotonta resurssipulaa tai vääriä hoitokäytäntöjä. Jos hän on huomauttanut epäkohdista esimiehelleen, mutta mitään korjausta ei ole tapahtunut niin tällöin sairaanhoitajalla on oikeus saattaa tällainen yleisesti merkittävä asia myös julkisen keskustelun kohteeksi.

- Myös päivähoitohenkilökunta saa - ainakin minun mielestäni - parahtaa julkisesti, jos päiväkodin turvallisuusasiat ovat rempallaan eikä niitä vaatimuksista huolimatta korjata. Henkilökunnalla on tuolloin nettipaljastusten lisäksi oikeus ottaa yhteyttä esimerkiksi paikallislehteen ja pyytää sitä tekemään juttua siitä, kuinka vanhemmat sydän syrjällään jättävät lapsensa päivähoitoon ja pelkäävät kaiken aikaa karkaako lapsi liian matalan aidan yli vilkkaalle tielle.

Professori Koskinen varoittaa kuitenkin työntekijöitä lähtemästä soitellen sotaan.

- Nyrkkisääntö on se, että työpaikan sotkut on ensin otettava puheeksi siellä työpaikalla - oman porukan kesken.

- Työntekijällä on velvollisuus miettiä, mitä vaihtoehtoisia tapoja hänellä on puuttua siihen käsillä olevaan kiperään asiaan - ennen kun hän mahdollisesti julkistaa sen.

Aluksi ratkaisuja on siis syytä etsiä työpaikan sisällä, vaikkapa luottamusmiesten avulla.

Ari Mölsä Yle Uutiset
Avatar
Psykopatologia
Ylläpitäjä
 
Viestit: 57805
Liittynyt: 12.02.2010 13:19
Paikkakunta: Helsinki

Re: "Facebook-potkut"

ViestiKirjoittaja Mirri » 19.04.2013 11:53

Asiallinen kirjoitus. Minusta oli hyvä, että jutussa tuotiin esille se, että työntekijöilläkin on oikeasti mahdollisuus käyttää julkisuutta apunaan, jos työpaikalla asiat ovat pahasti vinksallaan ja muut keinot eivät tepsi. Ehkä Naamakirjassa hölötellään asioita liian herkästi, mutta toinen puoli on mielestäni se, ettei tulla ajatelleeksi julkisen sanan voimaa - kirjoittamisen voimaa. Pitää vain tarkkaan tietää miksi haluaa tuoda epäkohtia julki, ja lisäksi pitää ensin yrittää setviä asioita parhain päin omalla työpaikalla.

Jos joku työntekijä oikeasti haluaisi saada epäkohtia työyhteisössään muuttumaan, vaikkapa juuri hoitolaitoksissa, hän kirjoittelisi ensin sähköpostia asioista vastaaville tahoille, sekä tietysti luottamusmiehelle aivan ensimmäiseksi kertoakseen hänelle havaitsemistaan ongelmista, ja jos mitään ei aikojenkaan päästä tapahdu, eikä kukaan ota ongelmia asiakseen, vasta viimeisenä vaihtoehtona alkaisi väsäillä tekstiä julkisuuteen. Kun sitten mahdollisesti ja todennäköisesti joutuisi vastaamaan uskollisuuden puutteestaan työnantajansa edessä, sähköpostit toimisivat todisteena siitä, että työnantajaa on tosissaan yritetty herätellä huomaamaan vakavat epäkohdat ja korjaamaan niitä.

Tekstien tietysti pitäisi olla viimeisen päälle asiallisia, niin sähköpostin, facebook-kirjoitusten kuin kaiken muunkin mikä työntekijän näppikseltä lähtee. Ei minkäänlaista tunneperäistä vuodatusta, puhumattakaan, että kiukuspäissään tulisi sanoneeksi firman johtoa kusipäiseksi...
Oikein käytettynä 'sanan säilä' on tehokas 'ase', ja se on myös työntekijöiden käytössä. Ei tarvitse pelätä potkuja, jos on käyttänyt 'asetta' taidolla ja oikean asian vuoksi.
Avatar
Mirri
 
Viestit: 21979
Liittynyt: 01.01.2012 19:18


Paluu Psykologiaa ja psykopatologiaa



Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 10 vierailijaa

cron