MITEN TIETOISUUS SÄÄTELEE AIVOJAAN

MITEN TIETOISUUS SÄÄTELEE AIVOJAAN

ViestiKirjoittaja Riidankylväjä » 19.02.2013 23:34

Tuossa artikkelissa on selitetty Psyko Patologiankin vaalimaa ajatusta hengen ja aineen vuorovaikutuksesta.
Kullervo Rainio
MITEN TIETOISUUS SÄÄTELEE AIVOJAAN
- ECCLESIN MUKAAN

1. Psykofyysinen probleema

Niin kauan kuin ihminen on filosofoinut, hän on törmännyt ongelmaan, jolle sittemmin on annettu nimi: psykofyysinen probleema. Hänen ulkopuolellaan - nähtävissä, kuultavissa, kosketeltavissa, haistettavissa - on esinemaailma, jonka hän uskoo todellisuudeksi, mutta hänellä on myös sisäinen maailma - mielikuvien, sisäisen puheen, muistisisältöjen, unikuvien ja elämysten maailma, jonka täytyy senkin olla todellinen. Mutta ne ovat niin erilaisia, että herää epäilys, onko toinen niistä harhaa, ja jos, niin kumpi - vaiko kenties molemmat.

"Tietoisuutta (the mind) voidaan pitää kenttänä tämän sanan hyväksytyssä fysikaalisessa merkityksessä. Mutta se on ei-aineellinen kenttä; sen lähin analogia on ehkä todennäköisyyskenttä.

Eccles rohkaistui ajattelemaan, että synapsien ylitystodennäköisyyksiin voi jokin tekijä vaikuttaa ja että vaikuttavan tekijän ei tällöin tarvitse olla aineellinen eikä energeettinen.

Ratkaiseva läpimurto tapahtui, kun Eccles syyskuussa 1991 luennoi kaksiviikkoisella Studienstiftung des deutschen Volkes -nimisen säätiön Völsissä Dolomiiteilla järjestämällä kesäyliopistokurssilla ja tapasi siellä Darmstadtin teknisen yliopiston teoreettisen ydinfysiikan osaston johtajan Friedrich Beckin. Beck oivalsi välittömästi, että avainongelma oli laskea kvanttifysiikan avulla eksosytoosin todennäköisyyden suuruusluokka. Jos mentaalinen vaikutus voisi hetkellisesti kasvattaa tätä todennäköisyyttä, silloin tietoisuus voisi siis vaikuttaa aivoihin, ilman että rikottaisiin fysiikan säilymislakeja (conservation laws).

Beck osoitti laskelmillaan - joiden esittelyyn kykyni eivät riitä - että eksosytoosin laukaisija (trigger) on tarvittavan energian puolesta sellaista suuruusluokkaa, että periaatteessa yksikin kvantti voi toimia laukaisijana - mikäli olen asian ymmärtänyt.

Eccles ja Beck saattoivat nyt asettaa hypoteesin: Minän tietoisuusaikomus (mental intention of the self) tulee neuraalisesti efektiiviseksi kohottamalla hetkellisesti eksosytoosin todennäköisyyttä koko dendronissa ja tällä tavalla kykenee saamaan suuren joukon todennäköisyysamplitudeja tuottamaan yhtenäisen (coherent) toiminnan. (S. 146)

Eccles jatkaa: "Hypoteesimme tarjoaa luonnollisen selityksen tahdonalaisille (voluntary) liikkeille, joita tietoisuuden intentiot aiheuttavat - ilman että hypoteesi rikkoo fysiikan säilymislakeja. Kokeellisesti on osoitettu, että intentiot ja tarkkaavuus (attention) aktivoivat aivokuorta tietyillä hyvin määritellyillä alueilla ennen liikettä. ... On huomattava, että pitkäaikaisen oppimisen avulla minä voi suunnata intention toteuttaa tietty liike määrättyihin dendroneihin, jotka pystyvät tuottamaan vaadittavan toiminnan." Toisin sanoen impulssimäärä kasvaa suuresti dendronissa, kun sen kaikissa synapseissa ylitystodennäköisyys kasvaa samanaikaisesti. (Ilmeisesti myös impulssien monistuminen neuronien haarakkeissa vaikuttaa samaan suuntaan - vaikka tästä Eccles ei erikseen mainitse.)


Ontologisesti meitä erityisesti kiinnostava on kysymys minämme pysyvyydestä tai katoavuudesta - ainakin niiden keskuudessa, jotka "ovat tulleet siihen ikään, jolloin itse kukin alkaa kirjoittaa teosta sielun kuolemattomuudesta" - käyttääkseni Yrjö Reenpään sanontaa.

Kysymys kuuluu: Häviääkö self, minä, tietoisuus, samalla kun kehollinen toimintamme loppuu? - Voimme pukea kysymyksen uuteen muotoon: Häviävätkö ne todennäköisyyskentät - jotka mm. voivat vaikuttaa synapsien eksosytooseihin - samalla kun synapseja ylittävien impulssien jonot loppuvat eli silloin, kun ei mikään enää aivoissa toimi.

Vastaus: Mihinkäpä todennäköisyydet häviäisivät! Mikä edes tämän välineistön voisi hävittää!

Kun aineenvaihdunnan heikkenemisen tai muun syyn takia aivoimpulssien kulku loppuu, silloin loppuu vain minän, tietoisuuden, mahdollisuus käyttää samoja aivojaan esinemaailmaan, mielikuvitukseen ja ajatteluun "kurkistamiseen". Mutta itse todennäköisyyskentät! Mikä ne hävittäisi? - Pitäisikö meidän uskoa, että pianisti kuolee aina, kun piano menee romuksi.

http://personal.inet.fi/koti/kullervora ... isi88.html

Pieni ajatusvirhe tuosssa jutussa on. Kirjoittaja pitää tietoisuutta aineettomana ja energiattomana kenttänä. Eksosytoosin liipaisuun tarvittiin kuitenkin yksi kvantti, joka on energiaa sekin.

Eli hengen ja ruumiin vuorovaikutus jäi edelleen epä selväksi.
Riidankylväjä
 

Re: MITEN TIETOISUUS SÄÄTELEE AIVOJAAN

ViestiKirjoittaja Psykopatologia » 19.02.2013 23:50

Kullervo Rainio: MITEN TIETOISUUS SÄÄTELEE AIVOJAAN - ECCLESIN MUKAAN
http://personal.inet.fi/koti/kullervora ... isi88.html

(Luonnonfilosofian Seurassa 1.10.1998)
(Julkaistu lyhennettynä ja ilman kaaviopiirroksia Kanavassa 1/2000)

(- -)
Avatar
Psykopatologia
Ylläpitäjä
 
Viestit: 57805
Liittynyt: 12.02.2010 13:19
Paikkakunta: Helsinki

Re: MITEN TIETOISUUS SÄÄTELEE AIVOJAAN

ViestiKirjoittaja Psykopatologia » 19.02.2013 23:54

(- -)
Pieni ajatusvirhe tuosssa jutussa on. Kirjoittaja pitää tietoisuutta aineettomana
ja energiattomana kenttänä. Eksosytoosin liipaisuun tarvittiin kuitenkin yksi kvantti,
joka on energiaa sekin.

Eli hengen ja ruumiin vuorovaikutus jäi edelleen epä selväksi.


YP:n ohje:
Yleensä on parempi laittaa alkuperäinen omana viestininä
ja laittaa omat omat jorinat uuteen viestiin.

Kiitos kiintoisasta!
Avatar
Psykopatologia
Ylläpitäjä
 
Viestit: 57805
Liittynyt: 12.02.2010 13:19
Paikkakunta: Helsinki

Re: MITEN TIETOISUUS SÄÄTELEE AIVOJAAN

ViestiKirjoittaja Riidankylväjä » 20.02.2013 09:30

Aikaisemmin olet teutaroinut, että ei pitäisi aloittaa uusia viestejä, ellei ole tullut vastauksia väliin. :?
Riidankylväjä
 

Re: MITEN TIETOISUUS SÄÄTELEE AIVOJAAN

ViestiKirjoittaja Riidankylväjä » 20.02.2013 09:35

Minusta Eccels on hakoteillä. Todennäköisyyksien kasvu ei synny tyhjästä niin kuin Eccels esittää.
Riidankylväjä
 

Re: MITEN TIETOISUUS SÄÄTELEE AIVOJAAN

ViestiKirjoittaja Psykopatologia » 20.02.2013 10:56

Riidankylväjä kirjoitti:Aikaisemmin olet teutaroinut, että ei pitäisi aloittaa uusia viestejä, ellei ole tullut vastauksia väliin. :?

Niin, mutta tällainen aloitusviesti ei olekaan omia jorinoita vaan alkuperäisen kirjoittajan.

Viittasit laiskaan tapaukseen, joka kirjoittaa impulsiivisesti uusia viestejä minuutin välein.

Kiellettyjä ovat purr-viestit, jotka nostavat aiheettomasti ketjun ylös.
Avatar
Psykopatologia
Ylläpitäjä
 
Viestit: 57805
Liittynyt: 12.02.2010 13:19
Paikkakunta: Helsinki

Re: MITEN TIETOISUUS SÄÄTELEE AIVOJAAN

ViestiKirjoittaja ve e » 20.02.2013 12:34

Alussa purr- viesteistä tuli hyvä mieli.

Riidankylväjä kirjoitti: Beck oivalsi välittömästi, että avainongelma oli laskea kvanttifysiikan avulla eksosytoosin todennäköisyyden suuruusluokka. Jos mentaalinen vaikutus voisi hetkellisesti kasvattaa tätä todennäköisyyttä, silloin tietoisuus voisi siis vaikuttaa aivoihin, ilman että rikottaisiin fysiikan säilymislakeja (conservation laws).

Olisi voitu puhua myös vaikka käytettyjen käsitteiden vaikutuksesta aivoihin (tietoisuuden sijasta), tai persoonallisuustyypin vaikutuksesta. Kai nyt nämäkin johtavat erilaiseen havaitsemiseen jne., ja sitä kautta hyvinkin erilaiseen aivotoimintaan. Sitä kautta myös vaikuttavat todennäköisyyskenttiin ja aivojen organisaatioon. Jota voitaisiin pitää mielen ja kulttuurin vaikutuksena materiaan. Tietenkin perimän ja fysiikan lakien jne. moduloimana.
ve e
 

Sir John Carew Eccles (1903 - 1997)

ViestiKirjoittaja Psykopatologia » 20.02.2013 13:01

John Eccles (neurophysiologist) http://en.wikipedia.org/wiki/John_Eccle ... ysiologist)
"Aave koneessa" oli Ecclesin teesi.

Myös Sherrington siirtyi vanhoilla päivillään mielen filosofian suuntaan,
kuten myös Niels Bohr.

Maallikon on ulkopuolisena vaikea tietää, onko kyseessä fiksuus vai höperöityminen.
Avatar
Psykopatologia
Ylläpitäjä
 
Viestit: 57805
Liittynyt: 12.02.2010 13:19
Paikkakunta: Helsinki

Re: MITEN TIETOISUUS SÄÄTELEE AIVOJAAN

ViestiKirjoittaja Kahvi » 20.02.2013 13:41

Tuossa on paljon vaikeita sanoja, mutta ne on näemmä selitetty alkuperäisessä tekstissä. Pitääpä lukea tuo alkuperäinen oikein ajatuksella.

Mutta ymmärsinkö nyt oikein, että tuossa pohditaan sitä ongelmaa, että mikä alunperin ja ylipäätään saa jonkun hermozydeemin ylipäätään aktiiviseksi ja sitä kautta luotua ajukoppaamme tietoisuuden?
Kahvi
 

Re: MITEN TIETOISUUS SÄÄTELEE AIVOJAAN

ViestiKirjoittaja Riidankylväjä » 20.02.2013 14:45

Jotain tuommoista. Eccles väittää, että tietoisuus olisi jonkinlainen aineeton "todennäköisyyskenttä", joka sitten ohjaa aivojen toimintaa.

Minusta hän pyrkii tieteellisin termein selittämään, että ihmisellä on sielu. Ehkä hän halusi ennen kuolemaansa ratkaista sielun olemassaolon arvoituksen?

Viisa mies Eccles on ollut. Nobel palkinto synapsien tutkimisesta, joten tietoa ja osaamista hänellä on ollut. En ole kuullut, että hänen todennäköisyyskenttäteoriansa olisi saanut kollegoissa riemun kiljahduksia. Ehkä sukupolven täytyy vaihtua ennenkuin tuo teoria otetaan uudelleen tarkastelun kohteeksi.
Riidankylväjä
 

Re: MITEN TIETOISUUS SÄÄTELEE AIVOJAAN

ViestiKirjoittaja Kahvi » 20.02.2013 14:55

Tässä ollaan kyllä kvanttifysiikan puolella kaikkine todennäköisyyskenttineen. Moisesta tieteenalasta ainakin minä en ymmärrä enempää kuin sika sateliitista.

Itse tietoisuus käsitteenä on kyllä mielenkiintoinen. Onko esim kasvin siemenellä tietoisuus, kun se muuten ei reagoi ympäristöönsä mutta jotenkin maagisesti kuitenkin "tietää" milloin olosuhteet on sopivat itämiselle.
Kahvi
 

Poliittinen Kullervo Rainio

ViestiKirjoittaja Psykopatologia » 27.02.2013 10:13

Avatar
Psykopatologia
Ylläpitäjä
 
Viestit: 57805
Liittynyt: 12.02.2010 13:19
Paikkakunta: Helsinki

Re: MITEN TIETOISUUS SÄÄTELEE AIVOJAAN

ViestiKirjoittaja ve e » 01.03.2013 07:05

Ihan liian konservatiivinen fiksuksi ihmiseksi. Ei fiksu.
ve e
 

Re: MITEN TIETOISUUS SÄÄTELEE AIVOJAAN

ViestiKirjoittaja Riidankylväjä » 01.03.2013 10:18

Onko konservatiiisuudella ja fiksuudella joku korrelaatio?

Politiikassa täytyy osata omat pakolliset kuvionsa. Rainio liikkui siellä kuin norsu posliinikaupassa.
Riidankylväjä
 

Re: MITEN TIETOISUUS SÄÄTELEE AIVOJAAN

ViestiKirjoittaja ve e » 01.03.2013 14:55

:x => Parhaimpiin fiksuusarvioihin perustuva analyysi osoittaa joinain aamuina vahvaa negatiivista korrelaatiota. :|
ve e
 

Re: MITEN TIETOISUUS SÄÄTELEE AIVOJAAN

ViestiKirjoittaja ve e » 02.03.2013 19:06

Onhan se kai ihan mielenkiintoista, että ihmisessä on sellaisia itseensä suuntautuneita, itseä sääteleviä prosesseja. Jossain mielessä, jossain määrin varmaan "ulkoa" "sisään" tulleitakin. Itsestä tullut itselle oma äiti, joka ohjaa ja huolehtii -- säätelee mieltä ja suhteita.
ve e
 

Re: MITEN TIETOISUUS SÄÄTELEE AIVOJAAN

ViestiKirjoittaja ve e » 11.03.2013 09:04

Kuva
Löysin tällaisen Takashi Ikegamin, jonka mielestä videoluupit, jotka syntyvät kun suuntaa videokameran televisioon, jossa näkyy ko. videokameran kuva, ovat mielenkiintoisia, kun niissä syntyy tv:n kuvaruudulle koko ajan muuttuvia "patterneja". Hän on kehittänyt "mind time machinen", jossa on monia kameroita suunnattuna moniin videonäyttöihin (ja muuallekin), siten, että ne muodostavat suuren, moni-dimensionaalisen luuppien systeemin. Mukaan on ympätty (ilmeisesti simuloiduin neuraalisin verkoin tms.) myös muisti ja tulevaa koskevat odotukset. Ikegamin mielestä mieli on verrattavissa tuollaiseen suureen luuppien järjestelmään muodostuvaan "patterniin". Joka on verrattavissa tv:n kuvaruudun ja sitä kuvaavan videokameran luupissa muodostuvaan, alati elävään "patterniin". Joka on ihan jännä tapa nähdä mieli, ja erilainen kuin rrealistisen kunnon suomalaisen miehen Rainion, jolle mielen täytyy olla materiaalista kausaalista vaikutusta omaavan ollakseen todellinen, eikä pelkkä "pattern" joka emergoituu monimutkaisista vuorovaikutuksista erilaisten luuppien välillä. "Pattern" vailla sitä edeltäviä materiaalisia, kausaalisia syitä tms.

Takashi Ikegami - Entangled Bodies (human--machine) [30:03]
http://vimeo.com/51288312
ve e
 


Paluu Psykologiaa ja psykopatologiaa



Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 6 vierailijaa