Sairaus vrt. häiriö

Sairaus vrt. häiriö

ViestiKirjoittaja Psykopatologia » 06.12.2012 03:48

S a i r a u s vrt. h ä i r i ö - disease vs. disorder

Tags:
disease, disorder, DSM, ICD-10, humoraalioppi, Jean Paul Gustave Ricœur, Justus Friedrich Karl Hecker, Kari A. O. Tikkinen, Lauri Matias Rauhala, Martti Eero Kaila, Mikael Agricola, sairaus, sairausluokitus, tauti, tautiluokitus, Thomas Stephen Szazs, vamma

Kuten Annikka Mutasen HS - Tiede -sivulla (4.12.2012, D1) olevasta kirjoituksesta "Suru ei ole sairaus - syöpä on" käy ilmi, sairaus on nykyään - paitsi lääketieteellinen - myös psykososiaalinen ja sosiaalipoliittinen termi. - Edelleen "selkein ero lääkäreiden ja maallikoiden sairauskäsityksissä oli mielenterveyden häiriöiden kohdalla". (HS-kirjoitus pohjaa Tikkisen ym. tutkimukseen; alla.)
HS http://www.hs.fi/tiede/Suru+ei+ole+sair ... #kommentit _ Kuva _ Urologi Tikkinen (s. 1978)

BMJ Open 2012;2(6): Kari A. O. Tikkinen et al. What is a disease? Perspectives of the public,
health professionals and legislators.
http://bmjopen.bmj.com/content/2/6/e001 ... urrent_tab

Kari Tikkinen: Mikä on sairautta? Lääkärilehti 3.12.2012 http://www.laakarilehti.fi/uutinen.html ... 009/type=1

Sairauden pitävää määritelmää ei ole esitetty, ja vielä vaikeampaa se on psyyken ollessa kyseessä. Kautta historian ns. psyykkisiä sairauksia – vaikkakin niitä on ajateltu myös demonien ym. aiheuttamiksi – on pidetty periaatteessa samanlaisina kuin ruumiillisia sairauksia. Antiikin humoraali-oppi päti sekä ruumiiseen että mieleen. Muutos ajattelussa, että kyseessä eivät olekaan ruumiin sairaudet vaan psyyken, alkoi tulla 1700-luvun loppupuolella, kun oikeat lääkärit – pappien ja poppamiesten ohella – alkoivat hoitaa myös mielenvaivoja. Nykyisissä tautiluokituksessa (WHO:n ICD-10 1992; APAn DSM-IV-TR 2000) jako somaattisiin ja psyykkisiin sairauksiin on yhä olemassa.

Sairaus vrt. tauti, molemmat ovat germaanista lainaa ja molemmat Mikael Agricolan (n. 1510 – 1557) käyttämiä jo 1500-luvulla (waiua eli sairaus). Samoin terve – johdannainen sanasta terva – on baltialaista tai germaanista alkuperää. Sairautta ja tautia käytetään usein synonyymeinä, mutta selkeintä olisi pitää sairautta kattokäsitteenä, jonka alle välillä lääketieteellis-luonnontieteellisenä pidetty ja usein mitattavissa oleva tauti sekä yksilön ja yhteisön kokemusta kuvaava vaiva kuuluvat. Sairauden alle sijoittuvat myös mm. vammat. Epidemioita kuvataan usein kulkutauteina. - Sairaus implikoi myös yksilön subjektiivista tunnetta ja kärsimystä. Sairausluokitus olisi osuvampi nimitys nykyisille tautiluokituksille, joiden käsitys sairauksien etiologiasta syntyi vasta 1800-luvulla, kun antiikin humoraali-patologia syrjäytyi mm. ns. bakteriologisen vallankumouksen myötä. Tautien historioitsijoista merkittävimpiä oli Berliinin yliopiston lääketieteen historian professorina 1834 – 50 toiminut saksalainen Justus Friedrich Karl Hecker (1795 – 1850).

Psykiatrisista tautiluokituksista on kuitenkin poistettu ilmaus ”sairaus”: DSM "Onessa" (1952) terminä oli paljolti ”reaktio”, mm. schizophrenic reaction. DSM-III:ssa (1980) ei puhuta enää psykooseista eikä neurooseista (muuten kuin kokooma-otsikoissa); kaikki ovat vain ”häiriöitä” (disorders). Myöhemmissä versioissa (DSM-III-R 1987 ja DSM-IV 1994 etc.) disorder-painotus on vielä selvempää, ja suunnilleen sama kanta on ICD-10:ssä (Blue book). Kyseessä on kuitenkin vain vaikean asian häivytys, ei analyysi häiriön tai sairauden luonteesta, jonka filosofinen analyysi alkoi selvemmin vasta 1960-luvulla (mm. Szazs ja Jean Paul Gustave Ricœur, 1913 - 2005).

On käyty debattia siitä, ovatko psyykkiset häiriöt sairauksia ollenkaan. Esimerkiksi Thomas Stephen Szazsilla (s. 1920) sairauden kriteerinä näyttävät olevan somaattiset muutokset, jolloin psyykkiset sairaudet olisivat enintään sairauden metaforia (kuten valas on metaforinen kala). Lauri Matias Rauhalan (s. 1914) kanta on paljolti sama: Kyse on ihmisen elämisen, merkityksen-annon ja kokemusmaailman muotoutumisen ongelmista. Menneinä aikoina ei tällaisista hienouksista piitattu: esimerkiksi Suomen psykiatrian grand old manille Martti Eero Kailalle (1900 – 1978) neuroosi oli sairaus siinä missä skitsofreniakin.

Szazsilaiset joutuvat todennäköisesti yhä enemmän perääntymään: varsinkin psykooseista on saatu yhä enemmän selviä somato-patologisia löydöksiä (luultavasti ei seurauksena vaan ”syynä”). Kuitenkin esimerkiksi käärmeiden pelon nimittäminen sairaudeksi tuntuu liioitellulta. Jos tällainen henkilö menee laboratorio-kokeisiin, hän palaa terveen paperit kourassaan!

Homoseksuaalisuuden normaalistaminen (HS) on sujunut loistavasti (lääkärit 2 %; maallikot 8 %). "Sairaampaa" on seksuaalinen haluttomuus (9/14). - Itseä häiritsevän homoseksuaalisuuden tautiluokituksista poistamisen yhteydessä on ollut keskustelua ja kritiikkiä mm. siitä, että kyseessä on ollut äänestyspäätös, joka on pohjannut osin politiikkaan yms. Nyt nähdään, että tilanne on (yleiesesti) vielä karmeampi; kriteerit ovat mitä sattuu - myös lääkäreillä! (ICD-10:stä löytyy kyllä - tasapuolisuuden vuoksi - itseä häiritsevä heteroseksuaalisuus, jota tuskin koskaan diagnosoidaan!)

Sairaus-dilemmaa voitaisiin ehkä lähestyä siten, että psyykkiset häiriöt ovat eri asteisesti sairauksia sen mukaan, mikä on poikkeavan neurobiologian ja genetiikan osuus. Tällöin esimerkiksi depressio voi alkaa merkityksenanto-ongelmana – häiriönä – joka etenee somaattisten tekijöiden mobilisoiduttua vaikeammaksi depressio-sairaudeksi. Ehkä jonain päivänä depressiota sanotaan amygdala-sairaudeksi! – Ei myöskään anorexia nervosa sinänsä ole sairaus: anorektiseen tilaan alkaa kuitenkin liittyä yhä enemmän erilaisia sairauksia mm. aineenvaihdunnallisia ja aivoperäisiä (solukatoa). Samoin alkoholiriippuvuus ei ole sairaus, mutta alkoholimaksakirroosi on!

Käytännössä voi olla niin, että lievästi psyykkisesti häiriintyneet eivät halua leimautua sairaiksi, kun taas vaikeammin häiriintyneet haluavat olla sairaita, koska ”psyykkiset sairaudet ovat samanlaisia kuin ruumiillisetkin”.

Pertti Luukkonen 6.12.2012 -> 11.12.2012 http://perttiluukkonen.puheenvuoro.uusi ... -a-i-r-i-o
fil.lis., psykologi pertti_luukkonen@kolumbus.fi
Helsinki

25.12.2012
Suru ei ole sairaus – syöpä on viewtopic.php?f=8&t=7811&p=96574#p96574
_
Avatar
Psykopatologia
Ylläpitäjä
 
Viestit: 57805
Liittynyt: 12.02.2010 13:19
Paikkakunta: Helsinki

Re: Sairaus vrt. häiriö

ViestiKirjoittaja moinmoin » 06.12.2012 16:01

Eikö tuossa lähinnä ole kyse semantiikasta?
Itselleni näin kuntoutujana enemmän rajoitteita elämässäni ovat häiriötason neuroottiset ongelmat, psykoosisairauteni sen sijaan ei juurikaan häiritse arjessa, sillä ne psykoottiset oireeni puskevat päälle vain yön yksinäisyydessä. Normaalia kanssakäymistä ja asiointeja esim. kaupoissa neuroottistasoiset ongelmat sen sijaan häiritsevät.
moinmoin
 

Re: Sairaus vrt. häiriö

ViestiKirjoittaja Psykopatologia » 06.12.2012 16:49

http://fi.wikipedia.org/wiki/Semantiikka Kyllä kai aika pitkälle.

Mutta onko kyse vain sanasaivartelusta, vai juontuuko analyysistä
joitain loogisia prinsiippejä yms?

Kari A. O. Tikkisen ym. tutkimus on otteeltaan enemmän praktinen
(ketä yhteiskunnan tulisi hoitaa?) kuin filosofinen.

Voitasiin tietysti päättää, että hoidetaan niitä tiloja - riippumatta
etiologiasta tai "oikeasta" nimikkeestä - jotka aiheuttavat helposti
työkyvyttömyyttä, kärsimystä ja viime kädessä kuolemaa.

(Huomaan, että on niin hieno kirjoitus, ettei kommentteja juuri heru.)
Avatar
Psykopatologia
Ylläpitäjä
 
Viestit: 57805
Liittynyt: 12.02.2010 13:19
Paikkakunta: Helsinki

Re: Sairaus vrt. häiriö

ViestiKirjoittaja Riidankylväjä » 06.12.2012 21:38

Sairaus on semmoinen, kun joku pöpö iskee ja kaataa sänkyyn.

Esimerkiksi jalan katkeaminen ei ole sairaus, vaan vamma.
Riidankylväjä
 

Sairaus vrt. tauti

ViestiKirjoittaja Psykopatologia » 06.12.2012 23:09

Riidankylväjä kirjoitti:Sairaus on semmoinen, kun joku pöpö iskee ja kaataa sänkyyn.
Esimerkiksi jalan katkeaminen ei ole sairaus, vaan vamma.

sairaus vrt. tauti

molemmat ovat germaanista lainaa ja molemmat Mikael Agricolan (n. 1510 – 1557) käyttämiä jo 1500-luvulla (waiua eli
sairaus). Samoin terve – johdannainen sanasta terva – on baltialaista tai germaanista alkuperää. Sairautta ja tautia käytetään usein synonyymeinä, mutta selkeintä olisi pitää sairautta kattokäsitteenä, jonka alle välillä lääketieteellis-luonnontieteellisenä pidetty ja usein mitattavissa oleva tauti sekä yksilön ja yhteisön kokemusta kuvaava vaiva kuuluvat. Sairauden alle sijoittuvat myös mm. vammat. Epidemioita kuvataan usein kulkutauteina.

Sairaus implikoi myös yksilön subjektiivista tunnetta ja kärsimystä. Sairausluokitus olisi osuvampi nimitys nykyisille tauti-luokituksille, joiden käsitys sairauksien etiologiasta syntyi vasta 1800-luvulla, kun antiikin humoraali-patologia syrjäytyi mm.
ns. bakteriologisen vallankumouksen myötä. Tautien historioitsijoista merkittävimpiä oli Berliinin yliopiston lääketieteen historian professorina 1834 – 50 toiminut saksalainen Justus Friedrich Karl Hecker (1795 – 1850).
Avatar
Psykopatologia
Ylläpitäjä
 
Viestit: 57805
Liittynyt: 12.02.2010 13:19
Paikkakunta: Helsinki

Re: Sairaus vrt. häiriö

ViestiKirjoittaja Psykopatologia » 11.12.2012 01:31

0:11
Hyvä Pertti,

kiitos oikein paljon kuin jaoit linkit. Oikein mielenkiintoista keskustelua!!

Jos Sinulla on kiinnostusta, käyttää aineistoamme, niin ole ihmeessä yhteydessä.

yst terv,
Kari

On Mon, Dec 10, 2012 at 10:21 AM, Pertti Luukkonen <pertti_luukkonen@kolumbus.fi> wrote:

viewtopic.php?f=8&t=7820
viewtopic.php?f=8&t=7820

Parhain terveisin
viewtopic.php?f=10&t=4557
Avatar
Psykopatologia
Ylläpitäjä
 
Viestit: 57805
Liittynyt: 12.02.2010 13:19
Paikkakunta: Helsinki

Re: Sairaus vrt. häiriö

ViestiKirjoittaja Riidankylväjä » 11.12.2012 08:37

Semmoista kuin psyyke ei ole olemassakaan, joten ei ole psyyken sairauksiakaan. Psyyke on muinaisten kreikkalaisten filosofien ajatusrakennelma. Kaikki ns. psyykkinen palautuu hermosoluihin ja niiden toimintaan. Kyse on siis pohjimmiltaan neurologiasta.

Kuva
Riidankylväjä
 

Re: Sairaus vrt. häiriö

ViestiKirjoittaja Psykopatologia » 11.12.2012 15:53

Riidankylväjä kirjoitti:Semmoista kuin psyyke ei ole olemassakaan, joten ei ole psyyken sairauksiakaan.
Psyyke on muinaisten kreikkalaisten filosofien ajatusrakennelma. Kaikki ns. psyykkinen
palautuu hermosoluihin ja niiden toimintaan. Kyse on siis pohjimmiltaan neurologiasta.
(- -)

Kyllä psyyke on olemassa. Myös Riidankyväjä voi todeta asian intropsektiolla - ellei hän
ole robotti tai zombi. viewtopic.php?f=8&t=6857&hilit=zombi
Jotkut ajattelevat, että esimerkiksi kivilläkin on sielu.

Kaikki psyykkinen saattaa palautua hermosolujen toimintaan, mutta ei pohjimmaltaan
neurologiaan vaan hiukkasfysiikkaan tai kvanttifysiikkaan.

Ongelmana on se, että emme tapahtumien moninaisuuden ja nopeuden ym. vuoksi
pysty teknisesti kuvantamaan psyykkisiä tapahtumia edes neurologisesti. Ja jos
voisimmekin, täyttäisi jo muutaman sekunnin kuvaus kokonaisen kirjan. Kuvaus
kvanttifysiikan tasolla täyttäisi kaikki maailman kirjastot. Lisäksi kuvaus olisi niin
mutkikas, että vain muutamat ihmiset maailmassa ymmärtäisivät sitä. Edelleen
ymmärryksen lisäksi tarvittaisiin laaja selitysteos, jotta kvanttifyysinen kuvaus
selkenisi laajemmin. - Täten moinen kuvaus ei ole ekonominen.
Avatar
Psykopatologia
Ylläpitäjä
 
Viestit: 57805
Liittynyt: 12.02.2010 13:19
Paikkakunta: Helsinki

Re: Sairaus vrt. häiriö

ViestiKirjoittaja Psykopatologia » 11.12.2012 16:37

Riidankylväjä kirjoitti:Sairaus on semmoinen, kun joku pöpö iskee ja kaataa sänkyyn.

Esimerkiksi jalan katkeaminen ei ole sairaus, vaan vamma.

Esimerkiksi infarkissa ei ole mitään pöpöä (eikä höpöä).
Avatar
Psykopatologia
Ylläpitäjä
 
Viestit: 57805
Liittynyt: 12.02.2010 13:19
Paikkakunta: Helsinki

Re: Sairaus vrt. häiriö

ViestiKirjoittaja Riidankylväjä » 11.12.2012 19:33

Se mitä kallon kutistajat sanovat psyykeksi on vain krouvi, yksinkertaistettu (rautalanka)ajatusmalli hermoston osatoiminnasta. Mitenkään väärä tai väärin se ei ole, vaan auttaa hahmottamaan mitä ihmisen päänupissa tapahtuu sekoamatta liiallisiin yksityiskohtiin. Todellinen aivotoiminta on sitten ihan jotain muuta, mutta tuottaa samantapaiset lopputulokset, mikäli malli on rakennettu oikein.
Riidankylväjä
 

Re: Sairaus vrt. häiriö

ViestiKirjoittaja Riidankylväjä » 11.12.2012 19:35

Psykopatologia kirjoitti:
Riidankylväjä kirjoitti:Sairaus on semmoinen, kun joku pöpö iskee ja kaataa sänkyyn.

Esimerkiksi jalan katkeaminen ei ole sairaus, vaan vamma.

Esimerkiksi infarkissa ei ole mitään pöpöä (eikä höpöä).

Infarkti ei olekan sairaus, vaan laaki. Ja onhan siellä kolestrolipöpöt.
Riidankylväjä
 

Re: Sairaus vrt. häiriö

ViestiKirjoittaja Psykopatologia » 11.12.2012 21:02

Riidankylväjä kirjoitti:Se mitä kallon kutistajat sanovat psyykeksi on vain krouvi,
yksinkertaistettu (rautalanka)ajatusmalli hermoston osatoiminnasta.
Mitenkään väärä tai väärin se ei ole, vaan auttaa hahmottamaan
mitä ihmisen päänupissa tapahtuu sekoamatta liiallisiin yksityiskohtiin.
Todellinen aivotoiminta on sitten ihan jotain muuta, mutta tuottaa
samantapaiset lopputulokset, mikäli malli on rakennettu oikein.

Useimmissa psykologisissa malleissa ei ole mitään hermostosta,
tai kyseessä ovat vain hypoteettiset konstruktiot.
Avatar
Psykopatologia
Ylläpitäjä
 
Viestit: 57805
Liittynyt: 12.02.2010 13:19
Paikkakunta: Helsinki

Re: Sairaus vrt. häiriö

ViestiKirjoittaja Psykopatologia » 11.12.2012 21:08

Riidankylväjän 3 sigman teesit ovat aivan liian tiukkoja normaaliudelle.
Persentiili on tuolloin 99,1!
Avatar
Psykopatologia
Ylläpitäjä
 
Viestit: 57805
Liittynyt: 12.02.2010 13:19
Paikkakunta: Helsinki

Re: Sairaus vrt. häiriö

ViestiKirjoittaja Riidankylväjä » 11.12.2012 22:40

Eikös tuo +- 3 sigmaa ole varsin väljä raja normaaliudelle? Lähes kaikki ovat normaaleja.
Riidankylväjä
 

Re: Sairaus vrt. häiriö

ViestiKirjoittaja Psykopatologia » 11.12.2012 22:55

On.
Avatar
Psykopatologia
Ylläpitäjä
 
Viestit: 57805
Liittynyt: 12.02.2010 13:19
Paikkakunta: Helsinki

Re: Sairaus vrt. häiriö

ViestiKirjoittaja Riidankylväjä » 11.12.2012 23:38

No tingitään vähän. Normaaleja olisi n. 2,5 sigman verran.

Huomatkaa, että positiivisessa päässä normaaliuden ulkopuolella ovat hyvin lahjakkaat ja nerot. Olisiko tuokin sairaus tai häiriö?
Riidankylväjä
 

Re: Sairaus vrt. häiriö

ViestiKirjoittaja Psykopatologia » 11.12.2012 23:49

2 1/3 keskihajontaa antaa 99 % terveitä.
Avatar
Psykopatologia
Ylläpitäjä
 
Viestit: 57805
Liittynyt: 12.02.2010 13:19
Paikkakunta: Helsinki

Re: Sairaus vrt. häiriö

ViestiKirjoittaja Riidankylväjä » 11.12.2012 23:55

Kuva
Olikos niitä noin paljon?

Miten olisi 2 sigmaa?
Riidankylväjä
 

Re: Sairaus vrt. häiriö

ViestiKirjoittaja Kuutar » 12.12.2012 01:02

Szazsilaiset joutuvat todennäköisesti yhä enemmän perääntymään: varsinkin psykooseista on saatu yhä enemmän selviä somato-patologisia löydöksiä (luultavasti ei seurauksena vaan ”syynä”).


Onko saatu todisteita? Minun tietääkseni psykooseja ei vieläkään voida selittää pelkällä biologialla, myös psykooseissa ympäristön vaikutukset ovat merkittävät. Mitä taas ovat nämä ympäristötekijät, niitä ei kunnolla tunneta, eikä sitä, miksi jotkut jolila on alttius sairastua sairastuvat, mutta toiset taas eivät.

Szazsilaiset olivat oikeassa siinä, että psykiatria luo paitsi psykiatriset sairaudet, myös luokitusjärjestelmän jolla ihmisiä luokitellaan ja harjoitetaan näin sosiaalista kontrollia.

Ei se ihminen eikä hänen elämänsä todellisuus oikeasti muutu siitä miksikään, mikä diagnoosinmääritelmä on valittu paperille häntä kuvaamaan. Minusta kyllä olisi oikeastaan järkevää ajatella, että pelkät oireet eivät ole sairauksia, olisi parempi puhua mielenterveyden ongelmista. Sana ongelma kuvaa tilannetta paremmin silloin, kun on kyseessä ongelmia aiheuttava psyykkinen ominaisuus tai tila ihmisessä, mutta tästä ei ole saatavilla mitään luotettavia todisteita, esim. aivokuvissa ei näy mitään. Sana ongelma toisi myös sen ajatuksen, että psyyken ominaisuuden olisi oltava jollakin tavoin ongelmallinen henkilölle itselleen.
Kuutar
 

Re: Sairaus vrt. häiriö

ViestiKirjoittaja Kuutar » 12.12.2012 01:08

Itseä häiritsevän homoseksuaalisuuden tautiluokituksista poistamisen yhteydessä on ollut keskustelua ja kritiikkiä mm. siitä, että kyseessä on ollut äänestyspäätös, joka on pohjannut osin politiikkaan yms. Nyt nähdään, että tilanne on (yleiesesti) vielä karmeampi; kriteerit ovat mitä sattuu - myös lääkäreillä! (ICD-10:stä löytyy kyllä - tasapuolisuuden vuoksi - itseä häiritsevä heteroseksuaalisuus, jota tuskin koskaan diagnosoidaan!)


Mainituissa tapauksissa ominaisuus voi kyllä olla ongelmallinen ihmiselle itselleen, mutta ehkä on lähdetty siitä, että psykiatrian keinoin ei kumpaakaan voitaisi auttaa. Vai miten sinä hoitaisit tuollaista potilasta, PsL Luukkonen?
Kuutar
 

Seuraava

Paluu Psykologiaa ja psykopatologiaa



Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 13 vierailijaa

cron