Slavoj Zizek

Slavoj Zizek

ViestiKirjoittaja Kuutar » 16.02.2011 00:15

Oletteko kuulleet hänestä? Slovenialainen lacanilainen psykoanalyytikko, ymmärtääkseni. Tunnettu mediapersoona USA:ssa ja Euroopassakin. Hän on soveltanut psykoanalyysia elokuvien arvosteluun. Youtubesta löytyy paljon hänen puheitaan ja elokuva-analyysejaan.

Minusta hänen ajatuksissaan ei ole ehkä sinänsä paljon mitään uutta, mutta hänen esittelee hyvin psykoanalyyttistä ajattelutapaa suurelle yleisölle. Mielenkiintoinen oli hänen kommenttinsa Matrixista. Matrix elokuvassa Keanu Reeves saa valita sinisen tai punaisen pillerin. Sinisen avulla hän nukahtaisi ja heräisi taas tuttuun realimaailmaan, joka on todellisuudessa koneiden luoma virtuaalimaailma. Punaisen pillerin avulla hän saisi nähdä todellisuuden illuusion takana.


Zizek kommentoi, ettei sinisen tai punaisen pillerin valitseminen, ole oikeasti illuusion tai todellisuuden valitsemista.
Hän haluaa kolmannen pillerin, joka ei näyttäisi, mitä on illuusion takana, vaan mitä illuusio itsessään sisältää.

Zizek tarkoittanee sitä, että todellisuutta (taikka fiktiota) ymmärtääkseen pitäisi keskittyä sen sisällön tulkintaan, eikä sen ulkoisiin "ääriviivoihin". (Tavoittelen sanaa contour, mutten tiedä mikä olisi suomenkielinen vastaava) Joku youtubessa kommentoija puhuikin contentin ( sisällön) sekoittamisesta contourin kanssa.

Sama ilmiö se on nykyään psykiatriassa, keskitytään patologisointiin oirelähtöisesti, eikä psyyken sisällön tulkitsemiseen. Mitä hyötyä esimerkiksi masentuneelle tai ahdistuneelle on siitä tiedosta, että " se on serotoniinivaje aivoissa", vaikka näin olisikin? Miten tämä tieto lisää itseymmärrystä?


http://www.youtube.com/watch?v=8sFqfbrsZbw
Kuutar
 

Re: Slavoj Zizek

ViestiKirjoittaja minätäällä » 16.02.2011 02:07

Ei auta serotoniiniista tai reseptoreista puhuminen. Joku Myllärniemen kirja sen sijaan auttaa ja voi helpottaa. Jos ajattelee, että masennukselle alttiilla menetykset ja epäonnistumiset aktivoivat myös vahvoja varhaisia menetyksen kokemuksia ja tunteita.

Auttaa, jos miettii kognitiivisen terapian keinoin masentuneiden, kielteisten, automatisoituneiden ja yliyleistyneiden käsitystensä paikkaansapitävyyttä ja toisenlaisia, itselle myönteisempiä selityksiä ja hyödyllisempiä ajattelutapoja vaikkapa siitä, ettei työtoveri tervehtinyt aamulla. Ei se välttämättä tarkoita, että hän on pettynyt sinuun ja vihainen juuri sinulle. Epäonnistuminen yhdessä asiassa ei tarkoita sitä, että olisi onneton kaikessa. Ei kannata ajatella, että oma onnistuminen johtuu vain sattumasta ja epäonnistumiset aina omasta huonoudesta.
minätäällä
 

Re: Slavoj Zizek

ViestiKirjoittaja Golden flower » 25.11.2013 15:14

Zizek ja elokuvan kätketty ideologia (16). (The Pervert's Guide to Ideology, Britannia 2012) (Kesto: 130 min)

Julkkisfilosofi Slavoj Zizek analysoi ainutlaatuiseen tapaansa elokuvia Sound of Musicista Taksikuskiin ja Titaniciin komeassa dokumenttielokuvassa. O: Sophie Fiennes

http://areena.yle.fi/tv/2059390 (25 pv jäljellä)

Žižekin puhe ei katkea

Slavoj Žižek vieraili Helsingissä vuonna 2009.
Žižek ja elokuvan kätketty ideologia
The Pervert's Guide to Ideology, Britannia 2012
Ohjaus Sophie Fiennes
Teema klo 21.36

Teeman elokuvafestivaalin avauspäivään sopii mainiosti viime vuonna valmistunut dokumentti, jossa slovenialainen filosofi, psykoanalyytikko ja ties mikä Slavoj Žižek saa puhua vapaasti reilut kaksi tuntia. Elokuva on tavallaan jatkoa kolmiosaiselle sarjalle Elokuvan kätketty kieli (The Pervert's Guide to Cinema, 2008), jossa Žižek keskittyi elokuvaan.

Sarjalla ja dokumentilla on sama ohjaaja, Sophie Fiennes, ja sama formaatti. Vaikka dokumentin perusidea on vain antaa Žižekin puhua, toteutuskin on hauska: Žižek on asetettu ikään kuin elokuvien maisemiin ja lavasteisiin, joissa hän huitoo käsillään ja näplää nenäänsä milloin makuulla, milloin seisaallaan. Puhe jatkuu taukoamatta, vaikka näkymät vaihtuvat.

Voi olla, että Žižek on tutkijana vähän ylimainostettu, mutta hän on täydellinen paketti juuri tälle ajalle: sopiva yhdistelmä lacanilaista psykoanalyysia, kulttuurifilosofiaa, kapitalismin kritiikkiä ja selkeyttä. Žižek on myös sopivaa sukupolvea, sillä hän on elänyt sosialismin todellisuudessa.

Dokumentin aiheena on ideologia. Žižek käyttää runsaasti esimerkkejä elokuvan maailmasta. Ne ovat tosin melkein poikkeuksetta vanhoista elokuvista, joista osa (kuten Tappajahai ja Cabaret) on jo analysoitu puhki. Yön ritari on oikeastaan ainoa, jota voi kutsua nykyelokuvaksi.

Žižekin mukaan ideologia ilmaantuu kuvaan silloin, kun pakenemme unelmiin. Jos haluamme päästä ideologian ulkopuolelle, meidän on pakotettava itsemme vapaiksi. Ja se tekee kipeää. "Ideologia on tunne vatsanpohjassa", Žižek sanoo.

Tältä pohjalta Žižek matkustaa Sound of Musicista Kinder-munan suklaakuoren äärelle, Breivikistä ja Taksikuskin Travisista Starbucksin kahvikuppiin ja loppupuolella vielä Jeesukseen.

Žižek herättelee yleisöään ymmärtämään, että ei ole mitään "suurta toista". Olemme yksin ja itse vastuussa unelmistamme.


http://tv.hs.fi/articles/show_hs/295
Golden flower
 

Re: Slavoj Zizek

ViestiKirjoittaja Golden flower » 26.11.2013 18:51

Jaksoiko kukaan katsoa? Minulla on vielä vajaa tunti odottamassa sopivaa hetkeä. Oikein mielenkiintoinen sanoisin jo tässä vaiheessa.
Golden flower
 

Re: Slavoj Zizek

ViestiKirjoittaja Golden flower » 16.12.2013 09:21

Sain viimein katsottua tämän elokuvan loppuun. Olipa kiinnostavaa kerrankin törmätä samanlaiseen käsitykseen kristinuskon sanomasta kuin mihin itse olen päätynyt. Seuraavaksi pitää selvittää, miten Zizek kokee buddhalaisuuden. Muistelisin joskus törmänneeni senaiheiseen Zizekin videoon, mutta en tuolloin ehtinyt sitä katsomaan.
Golden flower
 


Paluu Psykologiaa ja psykopatologiaa



Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 5 vierailijaa

cron