Sarkasmi

Sarkasmi

ViestiKirjoittaja jupe » 17.01.2019 19:03

"Selittäminen pilaa sarkasmin

Sarkasmi – nokkela ja viiltävä iva – on riskialtis tyylilaji. Se on ironian alamuoto. "Sarkasmi on parhaimmillaan hyvien tuttavien kesken käytettynä. Suuressa ihmisjoukossa viesti jää usein ymmärtämättä", sanoo psykologi Henri Olkoniemi.

Sari Miettunen

O nko sarkasmi huumoria?

– On se sitäkin, mutta myös paljon muuta, sanoo psykologi Henri Olkoniemi, joka tekee väitöskirjaa Turun yliopistoon yksilöiden välisistä eroista sarkasmin ymmärtämisessä.

Sarkasmi on ironian alamuoto. Se on useimmiten tyyliltään aggressiivista, ja sen on tarkoitus loukata kohdettaan.

– Aina 2000-luvulle asti tutkijat olettivat, että terveet aikuiset ymmärtävät sarkasmia samalla tavalla. Nyt on huomattu, että yksilöiden välillä on eroa.

Suomessa sarkasmia ovat tutkineet lähinnä kielentutkijat, mutta viime vuosina psykologitkin ovat alkaneet kiinnostua ilmiöstä.

Olkoniemi on pyytänyt tutkimuksissaan koehenkilöitä lukemaan tekstejä ja arvioimaan, onko niissä sarkasmia.

– Lukijan katsetta seurataan silmänliikekameralla. Kun koehenkilö epäilee sarkasmia, silmänliikkeet muuttuvat. Katse palaa uudestaan luettuun lauseeseen.

Sanoman ristiriita on tärkein vihje siitä, että kyseessä on sarkasmi.

– Koehenkilöni ovat usein nuoria aikuisia, ja he ovat tunnistaneet sarkasmin noin 90 prosentin tarkkuudella. Yksilöerot ovat suuria, ja joidenkin tulos on 30–60 prosenttia. Tätä voi pitää jo aika alhaisena lukuna.

Tulosta selittävät esimerkiksi erot ihmisten työmuistissa.

– Korkea työmuistin kapasiteetti nopeuttaa sarkasmin ymmärtämistä. Työmuisti on muistin osa, jota tarvitaan esimerkiksi puhelinnumeron muistamiseen ennen kuin sen ehtii kirjoittaa ylös, Olkoniemi selittää.

Jotkut siis hoksaavat nopeammin asioiden merkityksiä, ja toisilla vain kestää kauemmin. Ovatko sarkasmia harrastavat muita älykkäämpiä?

– Älyn ja sarkasmin yhteydestä ei ole suoraa todistetta. Sarkasmin käyttöön on kyllä liitetty älykkyyteen yhdistettyjä ominaisuuksia. Korkean työmuistin kapasiteetin lisäksi sellainen on luovuus.

Jotkut sairaudet, kuten neurologiset tai psykiatriset häiriöt, heikentävät sarkasmin ymmärtämistä. Sellaisia ovat esimerkiksi skitsofrenia ja autismikirjon häiriöt.

Pienet lapset eivät ymmärrä sarkasmia vaan sekoittavat sen usein valehtelemiseen. Vasta hieman alle kouluikäinen alkaa ymmärtää, että viestissä on jännittävää ristiriitaa.

Sanotaan päinvastoin kuin tarkoitetaan, ja se on lisäksi jotenkin hauskaa.

– Varsinaiset sarkasmin huumoriarvot kehittyvät myöhemmin. Vasta myöhäisessä murrosiässä olevat ymmärtävät sarkasmia täysillä, Henri Olkoniemi sanoo.

Elämänkaaren toisessa päässä kyvyt hiipuvat tässäkin asiassa.

– Vanhoilla ihmisillä sarkasmin ymmärtäminen heikkenee. Väsymys aiheuttaa saman nuoremmallekin.

Sarkasmia harjoitetaan eniten ystävien kesken. Kyse on eräänlaisesta luottamuksen osoituksesta.

– Luotetaan siihen, että toinen ymmärtää varmasti. Silloin voi vapaasti heitellä vaikka niin sanottuja sarkastisia kehuja. Täydet tenttipisteet saaneelle voi tokaista, että ”kylläpä sulla meni huonosti”.

Sarkasmia voidaan käyttää myös vähentämään kritiikin terävyyttä.

Kun kaveri koheltaa pöydästä kahvikupit nurin, toinen voi sanoa: ”Mahtavaa, että olet noin näppäräsorminen.”

Samalla lailla sanoja voi sivaltaa itseensä ja peittää omaa törppöyttään.

– Sarkasmia voi käyttää myös kiusaamisen välineenä. Jos hyökkäys menee pieleen, voi nopeasti vetäytyä takaisin ja perua sanansa. Leikkiähän se vain oli!

Hän kertoo esimerkin koulumaailmasta. Muut nuoret pilkkaavat yhden pukeutumista sanomalla, että ”sullahan onkin tänään kauniit vaatteet päällä”. Samalla ilmeet ja äänenpainot kertovat, että ihan muuta tarkoitetaan.

– Jos asia viedään opettajalle, kiusaajat voivat sanoa, että eihän me haukuttu vaan päinvastoin kehuttiin.

Joillain elämänaloilla sarkasmin käyttämisen voi unohtaa. Oikeussalit eivät ole sarkasmin viljelyn paikkoja. Lisäksi esimerkiksi mainonnan tutkimukset kehottavat välttämään sarkasmia mainoksissa.

– Suuren ihmisjoukon reaktiota ei voi kontrolloida.

Silloin on erityisen iso riski, että viesti jää ymmärtämättä.

– Sarkasmi on usein sen käyttäjälle selvää, mutta voi mennä muilta ohi. Jos on tekemisissä vieraiden ihmisten kanssa, ei voi olettaa, että oma sarkasmi avautuu muille.

Tämän on moni poliitikko saanut karvaasti kokea.

– Poliitikon on turvallista päästää sarkastinen itsensä vauhtiin esimerkiksi huumoriohjelman vieraana. Silloin sarkasmi on odotettua ja hyväksyttyä.

Erityisen kiinnostavaa nykymaailmassa olisi varmistaa, onko somekirjoitus tulkittava kirjaimellisesti vai sarkastisesti.

– Yhdysvaltain salainen palvelu on etsinyt ohjelmaa, joka tunnistaisi sarkasmin nettiympäristössä. Kehitettyjen ohjelmien tulokset ovat olleet hyviä mutta silti heikompia kuin ihmisellä.

Ainoa varma tunnistus tulee hashtagille #sarcasm, jolla kirjoittaja haluaa varmistaa oikean tulkinnan.

Sarkasmi tulee antiikin kreikan sanasta sarcarmos, joka tarkoittaa pilkkaamisen lisäksi lihan repimistä.

Ihmiset ovat siis kettuilleet toisilleen jo hyvän aikaa.

Sarkasmin kulttuurisia eroja on tutkittu vain vähän, mutta jotain kuitenkin tiedetään. Esimerkiksi erään tutkimuksen mukaan Yhdysvaltojen pohjoisissa osavaltioissa sarkasmiin suhtaudutaan humoristisemmin kuin etelävaltioissa.

– Tutkimuksen tekijöiden mukaan etelävaltioissa omanarvontunto on tärkeää ja ihmiset loukkaantuvat sarkasmista herkemmin, Olkoniemi selittää.

Hänestä olisikin kiintoisaa tutkia, löytyisikö Suomen sisältä vastaavia eroja.

Sarkasmin tutkiminen ei juuri ole vaikuttanut Olkoniemen omaan kielenkäyttöön. Hän kertoo käyttävänsä tyylilajia lähinnä ystävien kanssa.

– Olen huomannut, että monet olettavat puheideni olevan sarkastisempia kuin ne oikeasti ovatkaan."

Juttu on julkaistu alun perin TS-Extrassa 19.1.2017.

https://www.ts.fi/uutiset/paikalliset/4 ... _campaign=
jupe
 
Viestit: 821
Liittynyt: 18.07.2015 18:35

Re: Sarkasmi

ViestiKirjoittaja Palle » 20.01.2019 09:20

Sarkasmi on vaikea laji. Monet ihmiset eivät sitä ymmärrä, vaan ottavat kaiken tosikkomaisesti kirjaimellisesti. Nettimaailmassa se on erityisen vaikea hoksata.
Ko on ilonen luanto, ni kaikki maistuu hyvältä
Avatar
Palle
 
Viestit: 6627
Liittynyt: 12.03.2018 23:03


Paluu Psykologiaa ja psykopatologiaa



Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 8 vierailijaa