Transsukupuolisuus poistetaan ICD-11:stä

Transsukupuolisuus poistetaan ICD-11:stä

ViestiKirjoittaja Psykopatologia » 19.06.2018 20:09

Transsukupuolisuus poistetaan mielen­terveyden häiriöiden tauti­luokituksesta
— Lääkäri­lehti: Suomessa muutos tapahtuu soten jälkeen
Sukupuolivähemmistöjen perus- ja ihmisoikeuksia ajava valtakunnallinen Trasek ry kirjoittaa Facebookissa uuden linjauksen olevan kuitenkin ”tärkeä kansainvälinen suunnan osoittaja”, jolla on mahdollisuus kasvattaa painetta transihmisten oikeuksien parantamiseksi. — Sonia El Kamel 19.6.2018 13:21, päivitetty 15:44 https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005725786.html — Kommentit 22

MAAILMAN terveysjärjestö WHO on poistanut transsukupuolisuuden mielisairausluokituksista uudistetussa kansainvälisessä tautiluokitusjärjestelmässä (ICD-11).
Kansainväliseen tautiluokitusjärjestelmään on lisätty uusi luokka: seksuaaliterveyteen liittyvät terveydentilat (conditions related to sexual health). Uusi diagnoosi on vapaasti suomennettuna nimeltään sukupuoliristiriita (gender incongruence).

Transsukupuolisuudessa on kyse siitä, että henkilön sukupuoli ei vastaa sitä sukupuolta, johon hänet on syntymässä määritelty. Sukupuolivähemmistöjen perus- ja ihmisoikeuksia ajavan valtakunnallisen Trasek ry:n verkkosivuilla kerrotaan, että transsukupuoliset kokevat usein ahdistusta sellaisista kehon ominaisuuksista, jotka eivät vastaa sukupuolikokemusta, tai jos he tulevat sosiaalisissa tilanteissa kohdatuksi väärän sukupuolen edustajana. Ristiriidasta syntynyttä ahdistusta kutsutaan sukupuolidysforiaksi. Hoitamaton dysforia voi johtaa vaikeaan masennukseen. ”Henkilön kokemaa dysforiaa on tarve hoitaa, eikä sukupuolta. Sukupuoli ei ole sairaus”, sanoo Setan puheenjohtaja Viima Lampinen.

Uuden luokituksen toivotaan muun muassa lopettavan transihmisten pitkään jatkuneet ”käännytysterapiamenetelmät”, pakkolääkitykset ja pakkosterilisoinnit, selviää Transgender Europe -järjestön (TGEU) tiedotteesta. Järjestö tavoittelee transihmisten tasa-arvoa Euroopassa. Suomalaisista transihmisten oikeuksia ajavista järjestöistä muun muassa Seta ja Trasek ry ovat TGEU:n jäseniä.
WHO:n mukaan uudistettu kansainvälinen tautiluokitusjärjestelmä esitetään jäsenvaltioiden hyväksyttäväksi Maailman terveyskokouksessa 2019. Luokitus astuu voimaan 1. tammikuuta alkaen vuonna 2022.

LÄÄKÄRILEHDEN MUKAAN uuden luokituksen voimaantulon aikataulu Suomessa on vielä avoinna. Lehden haastattelema Mikko Härkönen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen OPER-yksiköstä [operatiivisen toiminnan ohjaus] sanoo, että uusi luokitusjärjestelmä otetaan käyttöön vasta, kun sote-uudistus on valmis ja toiminnassa. Hallituksen tavoitteensa on saada sote-lait voimaan vuonna 2020, minkä jälkeen niitä aletaan toteuttaa porrastaen. Toisaalta sote voi vielä kaatua kokonaan, jos se ei mene läpi eduskunnan äänestyksessä tai jos siinä paljastuu perustuslaillisia ongelmia. Härkösen tapaan THL:n kehityspäällikkönä toimiva Juha Mykkänen ei näe sote-uudistuksen vaikutusta luokitusuudistuksen käyttöönottoon yhtä suoraviivaisena. Hänen mukaansa tautiluokitusjärjestelmien käyttöönotto etenee sotesta riippumatta. ”Ne ovat rinnakkain vietäviä asioita”, Mykkänen sanoo.

Tampereen yliopistollisen sairaalan Trans-poliklinikalla erikoislääkärinä toimivan Teemu Kärnän mukaan olennainen muutos WHO:n luokituksessa on, että diagnostiset kriteerit sukupuoliristiriidan osalta ovat nyt laajemmat kuin ICD 10:ssä. ”Kansallisen arvioinnin kautta mietitään, johtaako tämä diagnoosiuudistus siihen, että sukupuolenkorjaushoitoja tarjottaisi hivenen laajemmalti. Ei ainoastaan transsukupuolisille ihmisille, vaan myös muille sukupuoliristiriidasta kärsiville”, Kärnä sanoo HS:lle. Nykyisellään sekä fyysisten sukupuolen ominaisuuksien että juridisen sukupuolen korjaaminen vaatii terveydenhuollon ammattilaisten arviota. Kärnän mukaan diagnoosijärjestelmän päivityksestä huolimatta sukupuolenkorjaushoitoja annetaan lääketieteellisen arvioinnin kautta myös jatkossa. ”Sitä, miten tämä vaikuttaa tarjolla oleviin korjaushoitoihin, pitää kansallisesti vielä arvioida”, Kärnä sanoo.

UUTTA luokitusta on kritisoitu Suomessa juuri siitä, ettei se tule nykyisen translain aikana käytännössä vaikuttamaan transihmisten elämään. Trasek ry kirjoittaa WHO:n luokitusuudistusta koskevan Facebook -julkaisunsa kommenttiosiossa uuden linjauksen olevan tästä huolimatta ”tärkeä kansainvälinen suunnan osoittaja”, jolla on mahdollisuus kasvattaa painetta transihmisten oikeuksien parantamiseksi.

Trasek ry https://tgeu.org/world-health-organisat ... l-illness/
World Health Organisation moves to end classifying trans identities as mental illness

Setan puheenjohtaja Viima Lampinen uskoo, että uudistus poistaa stigmaa transsukupuolisten ihmisten ympäriltä. ”Kysehän on vain luokituksen muutoksesta. Uudistuksessa ratkaisevaa ja kaikista tärkeintä on se, että transsukupuolisuus tai sukupuoleltaan moninaiset ihmiset eivät ole millään tavalla mieleltään järkkyneitä. Ei ole kyse mistään mielenterveysongelmasta”, hän sanoo.

Voimassa olevan translain mukaan toisen sukupuolen henkilötunnuksen saaminen edellyttää lääketieteellisen selvityksen esittämistä vastakkaiseen sukupuoleen kuulumisesta ja tämän mukaisessa sukupuoliroolissa elämistä, täysi-ikäisyyttä sekä lisääntymiskyvyttömyyttä. Lisäksi sukupuolen korjausta hakevan henkilön on oltava Suomen kansalainen tai hänellä on oltava asuinpaikka Suomessa. Suomessa translain uudistaminen etenee hitaasti. Uuden lakialoitteen tavoitteena on itsemääräämis-oikeuteen perustuva translaki, jossa sukupuolen juridinen vahvistaminen perustuu omalle ilmoitukselle lääketieteellisen prosessin sijaan, ei vaadi todistusta lisääntymis-kyvyttömyydestä ja olisi mahdollinen myös alle 18-vuotiaille. Lampisen mukaan translaki on muutettava vastaamaan WHO:n linjausta. Hänen mukaansa luokitusuudistus saa aikaan yhä pakottavamman tarpeen translain uudistukselle.

UUTEEN tautiluokitusjärjestelmään tulee muitakin uusia pääluokkia. Seksuaaliterveyden lisäksi myös immuunijärjestelmän sairaudet ja unihäiriöt saavat luokituksessa omat pääluokat.
Avatar
Psykopatologia
Ylläpitäjä
 
Viestit: 57805
Liittynyt: 12.02.2010 13:19
Paikkakunta: Helsinki

Re: Transsukupuolisuus poistetaan ICD-11:stä

ViestiKirjoittaja Psykopatologia » 20.06.2018 21:30

(- -)
Transsukupuolisuudessa on kyse siitä, että henkilön sukupuoli ei vastaa sitä sukupuolta, johon hänet on syntymässä määritelty. Sukupuolivähemmistöjen perus- ja ihmisoikeuksia ajavan valtakunnallisen Trasek ry:n verkkosivuilla kerrotaan, että transsukupuoliset kokevat usein ahdistusta sellaisista kehon ominaisuuksista, jotka eivät vastaa sukupuolikokemusta, tai jos he tulevat sosiaalisissa tilanteissa kohdatuksi väärän sukupuolen edustajana. Ristiriidasta syntynyttä ahdistusta kutsutaan sukupuolidysforiaksi. Hoitamaton dysforia voi johtaa vaikeaan masennukseen. ”Henkilön kokemaa dysforiaa on tarve hoitaa, eikä sukupuolta. Sukupuoli ei ole sairaus”, sanoo Setan puheenjohtaja [PP: itse "sukupuoleton"] Viima Lampinen.
(- -)
Setan puheenjohtaja Viima Lampinen uskoo, että uudistus poistaa stigmaa transsukupuolisten ihmisten ympäriltä. ”Kysehän on vain luokituksen muutoksesta. Uudistuksessa ratkaisevaa ja kaikista tärkeintä on se, että transsukupuolisuus tai sukupuoleltaan moninaiset ihmiset eivät ole millään tavalla mieleltään järkkyneitä. Ei ole kyse mistään mielenterveysongelmasta”, hän sanoo.
(- -)

Lampinen: ”Sukupuolisuus on henkilökohtainen kokemus. Sukupuoli ei ole kiinni vaatteista eikä muista ulkoisista asioista, vaan korvien välistä. Sen vuoksi sen määrittäminen on vallankäyttöä, normittamista ja ohjailua.” HS 14.3.207 https://www.hs.fi/elama/art-2000005125494.html
_______________

Todellakin, niin trans-ihmisillä kuin sukupuolettomillakin kroppa on useimmiten täysin terve, eikä sukupuoli ole kiinni ulkoisista karakteristkoista, vaan mielestä. Kuitenkin muutos-operaatioilla muokataan juuri tuota ulkoista. — Tämän(kin) pohjalta voidaan esittää, että kyseessä on m i e l e n häiriö.
Avatar
Psykopatologia
Ylläpitäjä
 
Viestit: 57805
Liittynyt: 12.02.2010 13:19
Paikkakunta: Helsinki


Paluu Psykologiaa ja psykopatologiaa



Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 13 vierailijaa

cron