Vanhuuseläkkeen aktiivimalli

Vanhuuseläkkeen aktiivimalli

ViestiKirjoittaja ritalin » 06.05.2018 07:49

Voisiko olla mahdollista luoda jonkinlainen vanhuuseläkkeen aktiivimalli... Voitaisiin luoda jonkinlainen velvoite pysyä ajassa mukana. Olisi esimerkiksi kerran vuodessa tentit, jossa tentattaisiin, kuinka hyvin vanhukset ovat ajastaan perillä. Jos tenttiä ei läpäise, menettää vanhuuseläkkeen, tai joutuu muistisairaiden hoitolaitokseen.
Sain idean tähän sen vuoksi, että valtaosa ikäihmisistä elää henkisesti jossain 60-luvulla, tai vieläkin vanhemmassa ajassa. Vanhuksilla on myös halu vetää muut ihmiset mukaansa tähän menneisyyteen. He eivät halua hyväksyä nykyajan todellisuutta, eivätkä anna nuorempienkaan elää sitä. Tällaisen tentin pitäisi tavallaan pakottaa ihminen nykyaikaan.
Monet poliitikot ja poliittiset puolueet nojaavat valtansa siihen, että nämä manipuloivat vanhuksia, joiden tietävät elävän menneisyydessä.

Media jyskyttää, että "vanhukset on jätetty heitteille". Minusta tästä vastuu myös vanhuksilla itsellään... Jos vanhus haluaa välttämättä asua maatilalla jossain syrjäseudulla ja vaatii, että koko suku muuttaa sinne samalle tilalle, eikä suostu itse muuttamaan sukulaisten lähelle sinne, missä sukulaisilla on työ ja perhe, niin ei sille kukaan voi mitään. Media kuitenkin syyttää kaikkia muita, kuin vanhuksia, mikä sekin on muuten vanhusten manipulointia.

Tässä on muodostunut tilanne, missä työikäiset ikäluokat ovat puun ja kuoren välissä: samaan aikaan vaaditaan omistautumaan työlle ja muuttamaan työn perässä kaupunkiin ja toisaalta sitten omistautumaan vanhuksille ja muuttamaan vanhusten perässä syrjäseudulle maaseudulle.
On ikään, kuin kaksi velvollistavaa ja moralisoivaa, jopa pyhään asemaan noussutta valtaakäyttävää ja alistavaa tahoa. Nämä tahot puhaltavat yhteen hiileen, eivätkä hyväksy, että heidän tavoitteissaan on ristiriitoja. Ristiriidoista syytetään niitä, joihin velvoitteet kohdistetaan ja ongelmat lakaistaan maton alle psyykenlääkkeillä.
ritalin
 
Viestit: 967
Liittynyt: 24.02.2017 19:23

Re: Vanhuuseläkkeen aktiivimalli

ViestiKirjoittaja Valkosiipi » 06.05.2018 18:57

Aika vääristynyttä ja omista kokemuksista yleistettyä tekstiä... Ehkä sinun vanhat sukulaisesi ja tuttavasi elävät kuten kirjoitit. Ja vaativat nuorempia omistautumaan heille. Ja ehkä tuntemasi nuori polvi on riittävän tahdotonta ja tekevät kuten vanhukset haluavat.

Minun tuntemistani vanhuksista pääosa haluaa säilyttää itsenäisyytensä ja olla mahdollisimman vähän vaivaksi nuorelle polvelle. Me nuorempi polvi ollaan riittävän itsenäistä käyttämään omaa harkintaa siinä, kuinka paljon apua annamme. Onneksi on kotihoito ym. palvelut.

Kuvaamasi vanhuuseläkkeen aktiivimalli, jossa vanhukset velvoitetaan eläkkeen menettämisen uhalla pysymään ajassa kiinni, lienee sama asia kuin että sinua kielletään tukien menettämisen uhalla olemaan puhumatta ja kirjoittamatta lapsenhakkaajista, psykopaateista, sarjamurhaajista ja muista asioista, joissa vääristät todellisuutta omien yksittäisten esimerkkien perusteella.
Valkosiipi
 
Viestit: 1387
Liittynyt: 30.06.2013 06:57

Re: Vanhuuseläkkeen aktiivimalli

ViestiKirjoittaja ritalin » 07.05.2018 17:10

^Olen katsellut läheltä, millaista meno on maaseudulla. Kun 60-luvulla tapahtui yhteiskunnassa murros ja sen ajan nuorempi polvi muutti kaupunkeihin uudenlaisen työn perässä, niin maalle jääneet silloin 30+ ikäiset ihmiset jäivät elämään elämäänsä ajassa ennen tätä murrosta.
Näillä maalaisilla on aina ollut sellainen käsitys, että nuoret muuttivat itsekkäästi pois maalta ja, että nuoret eivät arvostaneet maalaiselämää ja sukuaan. Siellä on jatkunut sellainen tietynlainen kapina todellisuutta ja 50-luvun jälkeistä aikaa vastaan. Kulttuuri ja arvot ovat jääneet 50-luvulle.

Tämä aikoinaan kaupunkeihin yhteiskunnan ohjaamana työn perässä muuttanut nuorempi polvi tuntee syyllisyyttä tästä "itsekkäästä" teostaan, jolla on osoittanut "arvostuksen puutetta" suvun vanhaa elämäntapaa kohtaan ja maalle jääneet vanhemmat polvet ovat käyttäneet tätä hyväkseen. Tämä nuorempi polvi on tähän asti kilpaillut keskenään, kuka parhaiten miellyttää maalle jääneitä ja tekee, kuten maalle jääneet toivovat.
Kodinhoito on tällaisessa maalaiskulttuurissa häpeän aihe... suvun pitää hoitaa... Se taas on ylpeyden aihe, että suku hoitaa... että on suoraselkäistä ja tottelevaista sukua... on tavallaan valtaa. Kun jalat ei toimi, rollaattorikin on häpeän aihe... nuorempi polvi kantaa vessaan.

Eikä hommat jää siihen, että toimitaan kodinhoidontuen korvikkeina, vaan sieltä tulee 80-90-vuotiaat neuvomaan 50-60-vuotiaita, kuinka peltohommat pitää tehdä. Pistetään samalla suvun tila toimintaan... Senhän on pakko toimia, koska se on kunnia asia... Opetetaan it-nörtit tekemään oikeita töitä.

Suurta kapinaa kehitystä ja 50-luvun jälkeistä yhteiskuntaa vastaan...

Poliitikot ja media ruokkivat tätä ajattelua... Jauhetaan siitä, kuinka vanhukset on puhtaasta nuorempien polvien itsekeskeisyydestä jätetty yksin... puhutaan, kuinka nuoret ovat mielenterveysongelmaisia...

Asennemuutos olisi pitänyt lähteä poliitikoista jo aikaa sitten ja jatkua näihin maalle jääneisiin polviin. Tällä asennemuutoksella voitaisiin saada lisää tehoa irti yhteiskunnan koneesta. Yksi ongelma on kuitenkin se, että näissä maalaisyhteisöissä ei ajatella asioita yhteiskunnan kautta... siellä ei olla yhteiskunnassa sillain mukana, vaan se kulttuurisesti ja arvomaailmaltaan 50-luvulle jäänyt maalaisyhteisö on siellä se yhteiskunta. Yhteiskunta, kuten me sen käsitämme, nähdään näissä maalaisyhteisöissä kaukaisena epäreiluna mielivaltaisen vallan käyttäjänä.
ritalin
 
Viestit: 967
Liittynyt: 24.02.2017 19:23

Re: Vanhuuseläkkeen aktiivimalli

ViestiKirjoittaja ritalin » 04.01.2019 08:57

Nostanpa tätäkin taas ylös... Jokin aika sitten juttelin erään iäkkään henkilön kanssa, jonka koko suku kuulemma asuu maalla heidän omilla mailla. Jutut olivat sitä, että "kyllä on hyvä, jos syntyy poika, niin tila säilyy suvun nimen alla". Nämä siis elävät edelleen aika vahvasti siellä menneisyydessä. Kuvitellaan, että edelleen eletään omavaraistalouden aikaa...

Mediassa on viime vuosina ollut paljon esillä se, kuinka vanhukset haluavat asua mahdollisimman pitkään omassa kämpässä, eivätkä halua muuttaa palvelutaloon. Tämä on minun mielestäni ihan mukava juttu ja minun puolestani saavatkin asua niin pitkään omillaan, kuin vain mitenkään on mahdollista... Ongelmia tulee kuitenkin siinä vaiheessa, jos nämä vanhukset asuvat jossain syrjäseudulla isolla maatilalla, eivätkä häpeän takia hyväksy, että heitä tullaan sinne hoitamaan julkisen, tai yksityisen puolen kodinhoitajien toimesta, vaan haluavat, että sukulaiset tulevat hoitamaan ja samalla jatkamaan maatilan toimintaa. Halutaan, että ikään, kuin koko suku palaa kertaheitolla omavaraistalouden aikaan... ja se on sitten suuri ylpeydenaihe, kun saadaan sukulaiset pyörittämään sitä tilaa...

Poliitikothan tosiaan syyttelevät ihmisiä, jotka ovat jääneet syrjäseuduille, mutta toisaalta syytellään myös, jos jättää vanhukset heitteille sinne syrjäseudulle... Käsketään siis tavallaan olemaan kahdessa paikassa samaan aikaan, maalla hoitamassa sinne jääneitä vanhuksia ja kaupungissa tekemässä duunia jossain tehtaassa. Vastuuta omista puheista ei paljon oteta...

Siinä on tavallaan kaksi niin erilaista maailmaa, tuo menneisyyden maaseudun omavaraistalous ja sitten tämä nykyajan kaupunkilais-tyyppinen elämä, jossa opiskellaan ja käydään kodin ulkopuolella töissä...
ritalin
 
Viestit: 967
Liittynyt: 24.02.2017 19:23

Re: Vanhuuseläkkeen aktiivimalli

ViestiKirjoittaja ritalin » 05.01.2019 00:27

Mielestäni tässä yhteydessä voisi ottaa puheeksi myös tämän syrjäytymis-teeman. Siis, kun nykyään jauhetaan hirveästi tästä syrjäytymisestä ja nimenomaan nuorten syrjäytymisestä, kun samaan aikaan vanhemmissa polvissa on paljon ihmisiä, jotka eivät ole käytännössä koko elämänsä aikana olleet ollenkaan yhteiskunnan kanssa tekemisissä. Heille sitä yhteiskunnan virkaa hoiti se oma kyläyhteisö siellä maaseudulla... tutut kasvot ja sukulaiset... Polttopuut puulämmitteiseen taloon tulivat omasta metsästä...
Näille vanhemmille maaseudun ihmisille kaupunkilaistyyppinen työelämä on vähän sellaista kommunistien hommaa, eikä ymmärrystä sellaista kohtaan oikein ole... Kaikki yhteiskuntaan liittyvä koetaan jotenkin vieraana, eikä mihinkään yhteiskuntaan liittyvään haluta sotkeutua...
Tässä näkee hyvin sen, kuinka uusi asia tällainen nykyaikainen yhteiskunta tavallaan on ja kuinka uusi asia yhteiskunnassa mukana oleminen on... Kuilu tämän maaseudun kyläyhteisön ja nykyaikaisen yhteiskunnassa mukana olemisen välillä on valtava... Tällainen pohja varmasti omalta osaltaan on vaikuttamassa siihen, että niin moni nuorempien polvien edustaja luokitellaan "syrjäytyneiksi"... Suvun perinteet eivät millään tavalla tue ihmisten integroitumista nykyaikaiseen yhteiskuntaan...
Paljoltihan "syrjäytyminen" on sitä, että yhteiskunta on haukannut liian ison palan liian lyhyessä ajassa... Edelliset sukupolvet eivät ole pystyneet sopeutumaan muutokseen ja edellisten sukupolvien elämäntavan pohjalta nuorempienkaan sukupolvien ei ole helppoa sopeutua... Kehitys maaseudun kyläyhteisöstä nykyaikaiseen kaupunkilaistyyppiseen yhteiskunnassa mukana olemiseen vaatii ehkä kuuden-seitsemän sukupolven mittaisen siirtymän...
ritalin
 
Viestit: 967
Liittynyt: 24.02.2017 19:23

Re: Vanhuuseläkkeen aktiivimalli

ViestiKirjoittaja trisse » 05.01.2019 00:45

Aktiivimalli kaikille. Esim. valtiolla ja kunnalla työssä oleville vakkareille jotka eivät ole työtä tehneet vuosikymmeniin. (I have seen it). Siinä kyllä monelta suu loksahtaisi auki kun joku kertoisi että palkkaa ei makseta jos ei tiettyä määrää työtä tee.
trisse
 

Re: Vanhuuseläkkeen aktiivimalli

ViestiKirjoittaja ritalin » 05.01.2019 01:04

^Kyllä tuollainenkin aktiivimalli täytyisi saada pykättyä kasaan ja ja, onhan se nyt kuitenkin oleellisempaa tosiaan, että työssäkäyvä ja palkkaa saava henkilö tekee töitä, kuin työtön, jolle ei ole töitä, eikä palkkaa tarjolla...
ritalin
 
Viestit: 967
Liittynyt: 24.02.2017 19:23

Re: Vanhuuseläkkeen aktiivimalli

ViestiKirjoittaja Psywo » 05.01.2019 01:11

No ei nyt todellakaan ainakaan mitään vanhuseläkkeillä kiristämisiä. Työttömyysturvan aktiivimallikin on ihan naurettava.
Psywo
 
Viestit: 607
Liittynyt: 10.12.2018 00:05

Re: Vanhuuseläkkeen aktiivimalli

ViestiKirjoittaja trisse » 05.01.2019 01:17

Osallistuminen on parasta sosiaaliturvaa!
trisse
 


Paluu Yleistä ja ajankohtaista



Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 16 vierailijaa

cron