Halosen "Suojelusenkeli" (2018) ja hypnoosi

Halosen "Suojelusenkeli" (2018) ja hypnoosi

ViestiKirjoittaja Psykopatologia » 16.04.2018 10:24

Tiede: Arto Halonen (elokuva): The Guardian Angel – Suojelusenkeli (2018) https://www.hs.fi/tiede/art-2000005641179.html
Hypnoosi on väärissä käsissä vaarallinen ase, eikä sitä saisi opettaa kenelle tahansa – Tanskalaisen ryöstömurhan tarina osoittaa, että taitava hypnotisoija saa ihmisen tekemään mitä vain Suomesta tunnetaan yksi ruma, melko tuore tapaus hypnoosin tuhoisasta käytöstä.
- Arja Kivipelto 16.4.2018 2:00, päivitetty 6:24 - Kommentit 6

MAALISKUUSSA 1951 tanskalainen Palle Hardrup ryösti pankin Kööpenhaminassa. Hän ampui kassanhoitajan ja konttorinjohtajan – ja jäi miltei verekseltään kiinni.
Ryöstö päätyi rikoshistoriaan. Perusteellisen tutkinnan jälkeen oikeus totesi, että pankkirosvo toimi hypnotisoituna. 28-vuotiaan nuorukaisen mieltä oli manipuloinut Bjørn Schouw Nielsen, 35, itseoppinut suggeroija ja taparikollinen. Erikoinen tapaus on nyt ajankohtainen, sillä siihen perustuva elokuva The Guardian Angel – Suojelusenkeli sai hiljattain ensi-iltansa. Elokuvan on ohjannut Arto Halonen. Myös Halosen ja Kevin Frazierin kirjoittama samanniminen romaani ilmestyi äskettäin suomeksi.

MITEN ihmeessä Nielsen sai Hardrupin murhaamaan kaksi ihmistä? Voiko hypnotisoija viekoitella ihmisen toimimaan vastoin moraaliaan? Voi, sanoo vastaava ylilääkäri Hannu Lauerma Psykiatrisesta vankisairaalasta. ”Valtaosa meistä vaalii illuusiota siitä, ettei pystyisi riistämään kenenkään henkeä. Kuitenkin useimmat esimerkiksi sotivat sujuvasti, kun takana on isänmaan paino ja papin lupa. Ne, jotka eivät lähde mukaan, ovat poikkeuksia.”

”Suurella yleisöllä on harha siitä, että väkivalta juontuisi pelkästään persoonallisuudesta ja moraalista. Samaa harhaa elättää myös merkittävä osa käyttäytymistieteilijöistä ja terapeuteista. He kaikki aliarvioivat tilannekohtaiset seikat.” Jos joku yks kaks hypnotisoidaan ja hänelle annetaan tökerö ja suora käsky tappaa, hän havahtuu ennen kuin toteuttaa komennon. Kauan jatkuvassa ja epäsuorassa suggeroinnissa asiat saadaan kuitenkin näyttämään muulta kuin ne ovat.
Silloin ihminen ei miellä tekevänsä pahaa vaan kokee tekevänsä hyvää ja välttämätöntä, Lauerma selittää. Hän välitti tälle keksimänsä suojelusenkelin käskyjä. Olennon komennosta Hardrup katkaisi suhteensa muihin vankeihin ja sukulaisiinsa. Miehet pääsivät koevapauteen lokakuussa 1949. Sen jälkeen Nielsen rahoitti elämäänsä hypnotisoimalla viikoittain Hardrupia. Tämä lahjoitti entiselle sellikaverilleen valtaosan tuloistaan ja ottamansa lainat. Nielsen kävi kuuluisaa pankkiryöstöä läpi hypnoosi-istunnoissa yksityiskohtaisesti etukäteen. Ennen kohtalokkaita tapahtumia hän lavasti Hardrupin haaveileman kansallissosialistisen puo­lueen perustamisen. Sitten hän vaivutti Hardrupin transsiin ja painotti, että tämän oma ja kotimaan tulevaisuus riippuvat nyt siitä, onnistuuko rahojen hankkiminen. Hardrup osti pistoolin ja lähti pelastamaan itseään ja mahtavaa Pohjolaa.

OLIKO uhri erityisen altis suggestiolle vai voisiko kenelle tahansa käydä noin? ”Tällaiseen tarvitaan hypnoosiherkkä ihminen, ja ne, jotka haluavat käyttää hypnoosia väärin, osaavat tunnistaa sellaisen”, Lauerma sanoo. Ominaisuus ei näy päälle päin eikä ole tyypillinen millekään ihmisryhmälle. Lavahypnotisoija löytää hypnoosiherkät vaikkapa näin: Ensin hän pitää lennokkaan esitelmän hypnoosista. Sitten hän ottaa sitruunaviipaleen, puraisee sitä ja rouskuttaa hartaasti. Hän tuijottaa yleisöä ja sanoo, että nyt tunnette syljen erittyvän suussanne, ja julistaa, että tämä on hypnoosia. Seuraavaksi hän pyytää näyttämölle vapaaehtoisia, joiksi valikoituu suggestioherkkiä. Jos joku ilmoittautuu piloillaan, hypnotisoija voi nolata hänet tai panna syrjään statistiksi. Hypnotisoiminen ei vaadi muuta kuin tekniikoiden opettelua ja itsevarmuutta. Se sujuu sitä näppärämmin, mitä auliimpi ohjailulle kohde on. Hardrup oli epäilemättä helppo nakki Nielsenille, jota on kuvattu karismaattiseksi. On sanottu, että pikkulapset halusivat hänen syliinsä. ”Karismaattisella persoonalla on usein jonkinlainen trauma taustallaan. Hänellä on kokemusta siitä, miten oma mieli on kehittänyt suojamekanismeja ja pystyy torjumaan tiettyjä asioita. Hänellä saattaa olla myös tuntemusta poikkeavista tajunnantiloista ja siksi kiinnostusta niitä kohtaan”, Lauerma kertoo.

KÖÖPENHAMINAN murhien lisäksi ei ole pystytty todentamaan ainuttakaan hypnoosin vallassa tehtyä henkirikosta. Sen sijaan tiedetään varmasti, että hypnoosilla on saatu aikaan muuta pahaa. Hypnoosia vastaavia menetelmiä on käytetty esimerkiksi hurmahenkisten kulttien piirissä. Myös terroristien valmennuksessa niitä on saatettu soveltaa. Suomesta tunnetaan yksi ruma, melko tuore tapaus huuhaahoitojen piiristä. Lauerma ja ylilääkäri Jorma Oksanen kuvaavat Suomen Lääkärilehdessä, miten hypnoosikurssille osallistunut yli 50-vuotias ja työelämässä menestynyt nainen sairastui akuuttiin vakavaan psykoosiin. Hän oli katsonut runsaan viikon ajan päivittäin tallenteita, joissa kurssin ohjaaja antoi käskyjä. Lopulta hän menetti todellisuudentajunsa ja koki hypnotisoijan kehottavan häntä muun muassa kaahaamaan autolla vaarallisesti. ”Tuollaisen tilan aiheuttaminen edellyttää suunnatonta pahantahtoisuutta tai suurta hölmöyttä”, Lauerma toteaa. Kyseisellä maallikkohypnotisoijalla ei ollut koulutusta, jonka avulla hän olisi osannut ottaa huomioon riskit.

VAROMATON ja taitamaton hypnoosin käyttö saattaa myös synnyttää valemuistoja. ”Valeterapeutiksi heittäytynyt henkilö voi olla kovin innostunut siitä, että jotkin oireet ovat insestin jälkiseurausta. Hän tuo insestiä esiin huomaamattomin vinkein ja johdattelevin kysymyksin. Hypnoosissa oleva ihminen kokee johdattelun voimakkaasti ja on taipuvainen ottamaan sen totena”, Lauerma kertoo. Oikea psykoterapeutti on näiden asioiden edessä neutraali. Hänellä ei ole valmista näkemystä siitä, mitä potilaalle on tapahtunut.

LAUERMA ja lukuisat muut asiantuntijat ovat sitä mieltä, ettei hypnoosia pitäisi opettaa kenelle tahansa. Suomessa niin voi tehdä. Menetelmän säätelemiseksi on olemassa lakiesitys vuodelta 2009. Se on kuitenkin juuttunut hallintokoneistoon. Tämän ”puoskarilain” mukaan ainoastaan terveydenhuollon ammattilainen saisi käyttää hypnoosia sairauksien hoidossa. Vastaavia säädöksiä on monessa maassa, tiukimmat Israelissa. Siellä hypnoosi sallitaan vain luvan hankkineille lääkäreille, psykologeille ja hammaslääkäreille.

OIKEIN käytettynä hypnoosista onkin paljon hyötyä. Vanhan viisauden mukaan sitä kannattaa kokeilla kaikkiin vaivoihin, jotka liittyvät sileään eli ei-tahdonalaiseen lihakseen. Menetelmällä on saatu vertailevassa tutkimuksessa hyviä tuloksia kroonisen alaselkäkivun hoidossa senkin jälkeen, kun muut keinot on kokeiltu. Tällöin kyse ei juurikaan ole lumevaikutuksesta. Hypnoterapialla on parannettu ärtyvän suolen oireyhtymä, saatu vaikea unissakävely loppumaan ja taltutettu unettomuutta sekä esiintymisen ja lentämisen pelkoa. Yllättäen hypnoosi sopii myös rikosten tutkintaan. Sen avulla puolueettomiksi arvioitujen todistajien hatarat muistot tapahtumista saattavat terävöityä, mikä auttaa suuntaamaan ja rajaamaan tutkimusta. Hypnotisoidun mielikuvat eivät kuitenkaan kelpaa todisteiksi, vaan ainoastaan johtolangoiksi.

Syvä rentoutumisen tila
- Hypnotisoija saa puheella ja muilla vuorovaikutuksen keinoilla toisen ihmisen vaipumaan syvään rentoutumisen tilaan, transsiin.
- Sen aikana potilaassa synnytetään haluttuja mielikuvia.
- Valvotut terveydenhuollon ammattilaiset löytyvät internetin Terhikki-rekisteristä. Järjestelmään syötetään nimi, ja jos sitä ei löydy, on kyseessä itse myönnetty titteli.
Avatar
Psykopatologia
Ylläpitäjä
 
Viestit: 57805
Liittynyt: 12.02.2010 13:19
Paikkakunta: Helsinki

Re: Halosen "Suojelusenkeli" (2018) ja hypnoosi

ViestiKirjoittaja Psykopatologia » 16.04.2018 11:49

The Guardian Angel -elokuva on ohjaaja Arto Halosen yllätysveto – kansainvälinen jännityselokuva toimii hyvin
https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000005621235.html

Parikymmentä vuotta sitten Arto Halonen astui asuntoon, jossa häntä odotti hypnoosimurhista tuomittu tappaja – alkoi hanke, jonka aikana hän oppi myös, miten tehdä itsestä onnellisempi ihminen https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000005615754.html
Avatar
Psykopatologia
Ylläpitäjä
 
Viestit: 57805
Liittynyt: 12.02.2010 13:19
Paikkakunta: Helsinki


Paluu Psykologiaa ja psykopatologiaa



Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 8 vierailijaa

cron