Aikuisten aivojen neurogeneesi on harhaa.

Aikuisten aivojen neurogeneesi on harhaa.

ViestiKirjoittaja Psykopatologia » 10.03.2018 11:39

Kuva
Aikuisten aivoista ei löytynyt yhtään uutta neuronia. (KUVA: OKSANA KRASYUK)

Uusi tutkimus haastaa 20 vuotta vallinneen käsityksen: syntyykö aikuisiällä uusia aivosoluja vai ei? Aikuisiällä uusiutuvista aivosoluista on ehditty toivoa apua niin muistisairauksiin kuin masennukseenkin. - Johanna Junttila 10.3.2018 9:23 https://www.hs.fi/tiede/art-2000005598863.html
Kommentit 0 -> 8

JOS elit käsityksessä, että kaikki aivosolusi syntyivät lapsuudessa eikä lisää ole luvassa, on sinulta mennyt ohi useampi tutkimustulos parinkymmenen viime vuoden aikana. Jo vuonna 1998 tutkimus löysi vainajien aivoista merkkejä vasta aikuisiällä syntyneistä aivosoluista eli neuroneista. Löytö on sittemmin toistettu lukuisissa tutkimuksissa. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9809557/
Uusi tutkimus Nature-tiedelehdessä väittää nyt kuitenkin toista. Siinä Kalifornian yliopiston johtama tutkijajoukko kertoo, ettei se löytänyt tutkimiltaan 59 henkilöltä ainokaistakaan hermosolua, joka olisi syntynyt 13 ikävuoden jälkeen.
| NATURE | VOL 555 | 15 MARCH 2018 https://www.nature.com/articles/nature2 ... atnews.com

KOSKA aivosolujen ikää on mahdotonta selvittää kallon ulkopuolelta, myös tässä tutkimuksessa leikeltiin kuolleiden ihmisten aivoja. Tutkittujen ikä ulottui sikiöstä 77 vuoden ikään. Odotusten mukaisesti uusia aivosoluja syntyy tutkimuksen mukaan kiivaimmin ennen syntymää, kun aivot ovat vasta muotoutumassa. Tahti hidastuu selvästi vauvavuoden aikana: kun vastasyntyneen aivoista löytyi noin 1 600 tuoretta neuronia neliömillimetrin kokoiselta alueelta, yksivuotiaalla niitä havaittiin enää 300. Esikouluikäiseltä uusia aivosoluja löytyi neliömilliltä enää muutamia. Viimeistään murrosiässä aivosolujen tehtailu loppuu kokonaan. Tuotannon hidastuminen iän myötä on ollut tiedossa, mutta väite sen totaalisesta loppumisesta on rajussa ristiriidassa aiempien tutkimustulosten kanssa.

MONET neurotieteilijät intoutuivat kritisoimaan tutkimusta jo ennen kuin Nature ehti julkaista sen viime keskiviikkona, kertoo Stat News.
(7.3.2018) https://www.statnews.com/2018/03/07/adu ... rogenesis/
Tutkimuksen saama kritiikki osoittaa heikkouksia ja epävarmuuksia paitsi tutkimuksesta, myös sen edeltäjistä. Niiden kaikkien ongelmat liittyvät siihen, että aivosolujen syntymäpäivä on päätelty vasta niiden kuoltua. Yleisesti hyväksytty tapa selvittää aivosolujen ikää on syöttää kokeen aluksi vapaaehtoiselle koehenkilölle tiettyä merkkiproteiinia, joka kiinnittyy kypsyvien solujen dna-rihmaan. Näin hänen aivoihinsa sittemmin syntyviin soluihin jää ikään kuin aikakoodi, joka kertoo, ilmestyivätkö aivosolut ennen kokeen alkamista vai vasta sen jälkeen. Koodi päästään lukemaan, kun koehenkilö kuolee. Aiemmissa tutkimuksissa tällä metodilla on löydetty merkkejä aikuisiällä syntyneistä aivosoluista. Koska uusia soluja oli havaittu ainoastaan hippokampuksen alueelta, uusikin tutkimus tarkasteli juuri tätä aivojen osaa.

TOISIN kuin monissa edeltäjissään, tässä tutkimuksessa merkkiproteiineja ei käytetty vielä ihmisen eläessä, vaan vasta hänen kuoltuaan. Monet kriitikot ovatkin muistuttaneet, että aivosolujen syntymän eli neurogeneesin havainnointi vaikeutuu jo tunneissa kuoleman jälkeen. Tutkimusryhmä puolustaa menetelmäänsä sillä, että se kuitenkin havaitsi tuoreet aivosolut vastasyntyneiden ja pienten lasten aivoissa odotetulla tavalla. Täysin sokeaksi sitä ei siis voi syyttää. Kriitikoiden mukaan tämä tosin kertoo vain siitä, että nuorissa aivoissa neurogeneesi on helpompi havaita. Ryhmän jäsenet tarjoavat ristiriitaisten tulosten selitykseksi sitä, että merkkiaineet voivat kiinnittyä aivosolun dna:han paitsi sen syntyessä, myös sen korjatessa vaurioitunutta dna-rihmaansa. Merkkiproteiinin aikakoodi ei siis olisi osannut tehdä eroa solun rakentamisen ja remontoimisen välille.

UUSI tutkimus ei ole ainoa, joka on asettanut aikuisten neurogeneesin kyseenalaiseksi. Toista vuotta sitten australialainen tutkimusryhmä julkaisi tutkimuksen, jossa uusien aivosolujen määrän havaittiin vähenevän jyrkästi neljän vuoden iässä. Aikuisilta niistä ei löydetty merkkejä lainkaan.
Avatar
Psykopatologia
Ylläpitäjä
 
Viestit: 57805
Liittynyt: 12.02.2010 13:19
Paikkakunta: Helsinki

Re: Aikuisten aivojen neurogeneesi on harhaa.

ViestiKirjoittaja Psykopatologia » 10.03.2018 11:58

Hesarin kuvituskuva on harhaanjohtava: MRI-kuvasta ei voi laskea neuronien määrää, koska menetelmän erotuskyky on millin luokkaa.
Mediassa on sekoitettu uusien neuronien synty uusien hermosolu-yhteyksien (synapsien) syntyyn, jota tapahtuu (melkein) elämän loppuun saakka.
Mahdollisen neurogeneesin merkitys on mitätön siihen nähden, että hermosoluja kuolee tunnin sisällä (ilmeisesti) tuhansittain.
Avatar
Psykopatologia
Ylläpitäjä
 
Viestit: 57805
Liittynyt: 12.02.2010 13:19
Paikkakunta: Helsinki

Re: Aikuisten aivojen neurogeneesi on harhaa.

ViestiKirjoittaja Hilppa » 18.04.2018 18:03

Aivojen neurogeneesi ei siis ole täysin väärä olettama. Vaikkakin syntyvien uusien hermosolujen määrä on pieni ja verisuonien uusiutumiskyvyn puutteiden vuoksi ehkä merkityksetön, on tieteellinen löydös merkittävä (viittaan toiseen ketjuun). Jo se, että uusia soluja syntyy hippokampuksessa, saattaa olla hyvinkin merkityksellistä tunteiden ja kognitioiden säästelyssä vanhemmalla iällä. Ja voi olla erittäin merkityksellistä joidenkin sairaudentilojen synnyssä, että niitä uusia soluja ei muodostukaan. Jos vielä saadaan selville, millä lääkkeellä uusiutumiskyky (vaikkakin vähäinen, mutta silti ehkä erittäin tärkeä) saataisiin elvytettyä, voitaisiin jonkin sairauden eteneminen ehkä kyetä estämään.

(Lisään viittaamani ketjun osoitteen: viewtopic.php?f=8&t=21000 .)
Hilppa
 

Re: Aikuisten aivojen neurogeneesi on harhaa.

ViestiKirjoittaja Psykopatologia » 31.03.2019 13:14

Tutkimus: Ihmisen aivot uudistuvat läpi elämän, jopa 97-vuotiaalta löydettiin uusia hermosoluja Uusia hermosoluja syntyy Alzheimer-potilaillakin, mutta enää murto-osa siitä, mitä terveissä aivoissa. 27.3.2019 https://www.hs.fi/tiede/art-2000006050179.html
(- -)
AIVOSOLUJA syntyy läpi elämän, mutta niiden muodostuminen vähenee iän myötä. Nyt tutkituista nuorin oli kuollut 43-vuotiaana. Tutkijat havaitsivat uusia aivosoluja syntyneen hänen aivoihinsa noin 42 000 kappaletta kuutiomillimetriä kohden. 70-vuotiailla tutkituilla solujen syntytahti oli vähentynyt noin 30 000 soluun kuutiomillimetrissä aivokudosta.
Lukua voi suhteuttaa siihen, että ihmisen aivoissa on arviolta sata miljardia aivosolua.
(- -)
https://www.nature.com/articles/s41591-019-0375-9
_____________
Olennaisempi suhteutus olisi, kunka monta aivosolua kuolee sekunnissa ikääntymisen myötä. - Aikuisten neurogeneesi ei ole "riittävä" kompensaatio.
Avatar
Psykopatologia
Ylläpitäjä
 
Viestit: 57805
Liittynyt: 12.02.2010 13:19
Paikkakunta: Helsinki

Re: Aikuisten aivojen neurogeneesi on harhaa.

ViestiKirjoittaja Hilppa » 03.04.2019 09:56

Helsingin Sanomat kirjoitti laajan artikkelin liikunnan ja neurogeneesin yhteydestä. Lainaus artikkelista:
Liikunta synnyttää uusia aivosoluja, mutta ne tarvitsevat tekemistä jäädäkseen eloon
Fyysisten ja älyllisten kykyjen välillä on vahva yhteys, joka jatkuu vauva-iästä vanhuuteen.
https://www.hs.fi/haku/?query=Annikka%20Mutanen%20HS
Syöpähoidot estävät solunjakautumista eli uusien solujen muodostumista. Syöpäpotilaat raportoivat tutkimuksissa oireita, joihin liittyy ajattelun hitautta sekä tarkkaavuuden ja muistin heikentymistä. Ne voivat liittyä heikentyneeseen neurogeneesiin.

https://www.hs.fi/tiede/art-2000006019936.html
Hilppa
 

Re: Aikuisten aivojen neurogeneesi on harhaa.

ViestiKirjoittaja Hilppa » 03.04.2019 10:08

Aika korkealentoista spekulaatiota, mutta mene tiedä. Koska nanotasolla aivosoluja ei voi elävinä tutkia, monet seikat jäävät spekulaation tasolle. Toisaalta aika mielenkiintoisia päätelmiä. Liikunta selvästikin stimuloi aivojen toimintaa, mutta mistä kaikesta vaikutus muodostuu, on hämärän peitossa. Tuossa jutussa otettiin esille jopa neurogeneesin mahdollisuus. Itse en pidä lukumäärää välttämättä kriittisenä, koska ei tiedetä, onko joillakin yksittäisillä soluilla jokin spesifisempi merkitys toiminnalle. Onko aivoissa esimerkiksi enemmän solutyyppejä kuin mitä on kyetty tunnistamaan? Kuolleista voi tutkia, mutta elävistä ei.

Huomioni kiinnitti tuo kohta syöpähoidoista, koska solumyrkkyä itsekin joudun syömään.
Hilppa
 


Paluu Psykologiaa ja psykopatologiaa



Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 8 vierailijaa

cron