Patriarkaatti naisten yhteisöllisen aseman selittäjänä

Patriarkaatti naisten yhteisöllisen aseman selittäjänä

ViestiKirjoittaja Psykopatologia » 13.12.2017 14:15

Patriarkaatti naisten yhteisöllisen aseman selittäjänä

P a t r i a r k a a t t i (yhteiskuntatieteet),

"isänvalta", merkitsee yhteisöllistä organisaatiota ("rakennetta"), jossa (korkein) johto ja määräysvalta on (usein) vanhemmilla vaikutusvaltaisilla miehillä, joiden asema pohjaa yhteisön normeihin ja edistyneissä yhteisöissä (kirjoitettuihin) asetuksiin ja lakeihin, jotka kumottuinakin — länsimaissa(kin) naiset olivat vielä 1900-luvun alussa miestensä "omaisuutta" — vaikuttavat vuosikymmeniä erilaisena piintyneinä asenteina sekä miehissä että naisissa. Patriarkaatti on universaali, ja se käy tendenssinä läpi erilaisten ja eri kokoisten organisaatioiden valtioista aina perheisiin, joissa se voi vaikuttaa niin, että vaikka kotona arkisissa asioissa voikin olla akkavalta, tekee mies kuitenkin lopulliset päätökset tärkeissä asioissa. Patriarkaatin vaikutus on voimakkaampi suurissa organisaatioissa kuten esimerkiksi valtioissa verrattuna pieniin kuten esimerkiksi perheisiin, joissa perheenjäsenten yksilölliset ominaisuudet ovat vaikuttamassa enemmän (esimerkiksi vaimo voi olla voimakastahtoinen ja mies mukautuva). — Alun perin patriarkaatin syntyyn on voinut olla vaikuttamassa miesten suuremman fyysisen voiman lisäksi se, että mies on kuitenkin tuonut "leivän" kotiin.

Edistyneissä länsimaissa patriarkaatti on ajoittain "murtunut" korkeimmille tasoille asti. Suomessakin Tasavallan Presidentin ja pääministerin virat (Jäätteenmäki) olivat naisten hallussa parin kuukauden ajan vuonna 2003.
(—13.12.2017 20:41)
Avatar
Psykopatologia
Ylläpitäjä
 
Viestit: 57805
Liittynyt: 12.02.2010 13:19
Paikkakunta: Helsinki

Re: Patriarkaatti naisten yhteisöllisen aseman selittäjänä

ViestiKirjoittaja Sievä Sigismund » 13.12.2017 20:47

Patriarkaatti
Kohteesta Ortodoksi.net

Patriarkaatti (kreikaksi: πατριαρχείον, venäjäksi: патриархат) on kunnioitusta nauttivan historiallisesti tai väkiluvultaan merkittävän ortodoksisen paikalliskirkon nimitys, kirkon arvonimi.

Patriarkaatteja on kahta laatua:

vanhat patriarkaatit
uudet patriarkaatit

Vanhat patriarkaatit

Vanhat patriarkaatit ovat ensimmäisten ekumeenisten kirkolliskokouksien aikana perustettuja patriarkaatteja, joita alkuaan oli viisi:

Rooman,
Konstantinopolin,
Aleksandrian,
Antiokian ja
Jerusalemin patriarkaatit

Näistä Rooman patriarkaatti on myöhemmin (v. 1054) eronnut ortodoksisesti kirkosta ja siitä on muodostunut oma maailmanlaajuinen roomalaiskatolinen kirkko, jota johtaa paavi.

Konstantinopolin patriarkalla on erityinen ekumeenisen patriarkan arvonimi ja siksi koko patriarkaattikin kutsutaan Konstantinopolin ekumeeniseksi patriarkaatiksi. Tuosta nimen osasta ekumeeninen on aiheutunut paljon kiistaa esimerkiksi Turkin valtin hallinnossa ja joskus myös Venäjän ortodoksisen kirkonkin piirissä.

Patriarkaatin johtavalla piispalla on siis patriarkan arvonimi. Eräissä patriarkaateissa hänellä saatta olla myös paavin tai katolikoksen arvonimi tai jompikumpi näistä yhdistettynä vielä patriarkan arvonimeen.
Uudet patriarkaatit

Uudet patriarkaatit ovat vanhoista patriarkaateista eronneita ja itsenäistyneitä patriarkaatteja, jotka ovat sittemin hyväksytyt myös niiden patriarkaattien toimesta, josta ne ovat eronneet.

Uusia patriarkaatteja on viisi:

Venäjä,
Serbia,
Bulgaria,
Romania ja
Georgia.



http://www.ortodoksi.net/index.php/Patriarkaatti

Elikkä katolinen kirkko on oikeasti Rooman patriarkaatti.
Sievä Sigismund
 


Paluu Psykologiaa ja psykopatologiaa



Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa

cron