Mieskaveritoiminta

Mieskaveritoiminta

ViestiKirjoittaja Mirri » 15.10.2017 16:57

Pienperheyhdistyksen aloittama Mieskaveritoiminta viettää tänä vuonna 25-vuotisen taipaleensa juhlaa, joten hyvä kiinnittää huomiota tärkeään asiaan.
Mieskaveritoiminnan sivustolla Mieskaverit.fi ei puhuta pojista mitään, eikä mistään käy ilmi, että mieskaveritoiminta olisi suunnattu erityisesti pojille; isähahmoa/mieskaveria tarvitsevista lapsista käytetään sanaa pikkukaveri.
Kuitenkin niin 1990-luvulla kuin muistaakseni vielä viime vuosikymmenelläkin oli selvää, että kyseinen toiminta oli tarkoitettu pojille; poikalasten isättömyydestä ja 'miehettömyydestä' kannettiin (lastenpsykiatri Jari Sinkkosen johdolla?) suurta huolta. Käsittääkseni Mieskaveritoiminnan sivustolta on vasta viime vuosina siivottu pois kaikki poikalapsiin viittaava. Toisin sanoen nykyisin yksinhuoltajaäidin on mahdollista hakea Mieskaveria myös tyttärelle: ei ollenkaan pikkujuttu.

Mieskaveritoiminta:
http://www.mieskaverit.fi/

Siteeraan seuraavaan viestiini tämänvuotisessa Vauva-lehdessä ollutta artikkelia, jossa esitellään Mieskaveritoimintaa. Hämmästyin suuresti huomatessani, että siinäkin Mieskavereiden historia on siistitty ja muutettu ikään kuin kauniimmaksi. Annetaan ymmärtää, että tyttölapset ovat aina olleet tervetulleita Mieskaveritoiminnan piiriin ja heillä on aina ollut mahdollisuus saada Mieskaveri. Asia, joka ei yksinkertaisesti pidä paikkaansa.
Viimeksi muokannut Mirri päivämäärä 15.10.2017 17:06, muokattu yhteensä 1 kerran
Avatar
Mirri
 
Viestit: 21979
Liittynyt: 01.01.2012 19:18

Re: Mieskaveritoiminta

ViestiKirjoittaja Mirri » 15.10.2017 17:02

Vauva-lehti
Virpi Salmi 15.4.2017

Teet tärkeää työtä, mieskaveri Eero Arvoselle sanotaan usein. Hän vastaa, ettei Samuelin kanssa vietetty aika ole työtä.

Mieskaveritoimintaa on järjestetty Suomessa jo 25 vuotta. Sitä pyörittää Pienperheyhdistys, jonka aktiivijäsenet koostuvat pääosin yksinhuoltajaäideistä.

Mihin poika tarvitsee miehen mallia? Näin teoreettisesti yhdistyksessä ei asiaa mietitty, vaan toiminta lähti liikkeelle käytännön havainnoista.
Yhdistyksen lastenhoitopaikoissa miesohjaajan paikallaolo sai pojat osallistumaan toimintaan. Koska pojat niin selvästi ilmaisivat halunsa viettää aikaa miesohjaajien kanssa, yhdistyksen aktiivit ja työntekijät miettivät, mitä asialle voisi tehdä.
– Kaikki pojat eivät ole riehujatyyppejä eivätkä osaa taistella monen pojan ryhmässä yhden miehen huomiosta. Äidit pohtivat, että jos olisikin vain yksi mies ja yksi lapsi, kertoo kansalaistoiminnan koordinaattori Kaisli Syrjänen Pienperheyhdistyksestä.

Yhdistys ryhtyi kokeilemaan ja kehittämään mieskaveritoimintaa. Nykyään se kurssittaa vuosittain nelisenkymmentä mieskaveria, ja yhdistää heidät äitien ja lasten eli pikkukaverien kanssa.
Tyttöjä on pikkukavereista selvä vähemmistö, parikymmentä prosenttia. Se ei johdu yhdistyksen linjauksista eikä toimintaan ilmoittautuvista vapaaehtoismiehistä vaan äideistä, jotka ilmoittavat mukaan pääosin poikiaan.
– Aikuiset tuntuvat ajattelevan, että nimenomaan pojat tarvitsevat miehen seuraa. Me toivomme, että jos perheessä on tyttö ja poika, molemmille haetaan mieskaveria, Syrjänen sanoo.
(lihavointi minun)

https://www.vauva.fi/artikkeli/perhe/ar ... a-se-kivaa

Yllä oleva voidaan tulkita niin, etteivät tytöt vieläkään ole kovin tervetulleita tarvitsemaan Mieskaveria.
Sitä ihmettelen, että vastuu 'poikapainotteisuudesta' on vieritetty äitien harteille, koska Jari Sinkkonen on ollut vahvasti 90-luvulla vaikuttanut psykiatri, joka korosti (yksinhuoltajaäideille!) miehen tärkeyttä poikalasten kohdalla, eikä puhunut miehen tärkeydestä tyttölapsille yhtään mitään.
Avatar
Mirri
 
Viestit: 21979
Liittynyt: 01.01.2012 19:18

Re: Mieskaveritoiminta

ViestiKirjoittaja ritalin » 15.10.2017 17:11

Uhrit, vähäosaiset ja kaltoinkohdellut eivät ole koskaan saaneet ääntään kuuluviin, eikä heidän tolastaan ole haluttu puhua, ellei kyse ole ollut jostain kansanmurhasta, jonka tekijät on yleisesti tuomittu muiden, kuin tekijän toimesta.
Voittajat kirjoittavat historian ja, jos olet tullut voittajan kaltoinkohtelemaksi, et saa oikeutta koskaan.
ritalin
 
Viestit: 967
Liittynyt: 24.02.2017 19:23

Re: Mieskaveritoiminta

ViestiKirjoittaja Sievä Sigismund » 16.10.2017 08:58

Otaksun, että mieskaveritoiminta on alkanut yksihuoltajaperheiden yleistymisestä. Pojat alkoivat voida huonosti, kun ei ollut positiisista miehen mallia. Myöhemmin on ilmeisesti huomattu, että myös tytöt tarvitsevat positiivista miehen mallia.

Feministit ajavat päinvastaista, eli miehetöntä yhteiskuntaa. Lesboparit tai lesbokommuunit korvaavat perinteisen ydinperheen.
Sievä Sigismund
 

Re: Mieskaveritoiminta

ViestiKirjoittaja Kyllästynyt » 16.10.2017 09:04

Sievä Sigismund kirjoitti:... Feministit ajavat päinvastaista, eli miehetöntä yhteiskuntaa. Lesboparit tai lesbokommuunit korvaavat perinteisen ydinperheen.

Höpö höpö.
Voisit jo lopettaa tuon feministivainon.
Avatar
Kyllästynyt
 
Viestit: 9246
Liittynyt: 06.07.2015 10:43

Re: Mieskaveritoiminta

ViestiKirjoittaja Ryysy » 16.10.2017 09:14

Tämä kuulostaa nyt joltakin kieltämiseltä tai vastaavalta, mutta onko miehillä tosiaan jotakin sellaista annettavaa, mitä naisilla ei? Miksi mieskaveri, miksei kaveri? Hahmottavatko lapset maailmaa olennaisella tavalla sukupuolittuneesti? (Kyllä?) Vai perustuuko tämäkin kuitenkin stereotypioihin... Tarkoitan, että lapsi voisi sanoa esim. "onneks se tukihenkilö oli mies, koska muuten se ei ois tajunnu peleistä".
Ryysy
 

Re: Mieskaveritoiminta

ViestiKirjoittaja Mirri » 16.10.2017 19:02

Miehellä on lapselle annettavana itsensä kaikkinensa. Kokonaisuus, joka on lapsen näkövinkkelistä katsottuna, kuunneltuna ja tunnusteltuna aivan erilainen kuin nainen on.

En usko lasten hahmottavan maailmaa mitenkään sukupuolittuneesti, mutta he kyllä havaitsevat miehen olevan naiseen verrattuna erilainen.
Huono homma, jos erilaisuus jää kasvuvuosina pimentoon, ja erilaisuuden kanssa pitäisi pärjätä (miten parhaiten taitaa) vasta teini- ja nuoruusvuosina. Puhumattakaan, että miehen ja naisen erilaisuus 'iskee päin pläsiä' vasta perheen perustamisen myötä...
Avatar
Mirri
 
Viestit: 21979
Liittynyt: 01.01.2012 19:18

Re: Mieskaveritoiminta

ViestiKirjoittaja trisse » 17.10.2017 23:04

Ryysy kirjoitti:Tämä kuulostaa nyt joltakin kieltämiseltä tai vastaavalta, mutta onko miehillä tosiaan jotakin sellaista annettavaa, mitä naisilla ei? Miksi mieskaveri, miksei kaveri? Hahmottavatko lapset maailmaa olennaisella tavalla sukupuolittuneesti? (Kyllä?) Vai perustuuko tämäkin kuitenkin stereotypioihin... Tarkoitan, että lapsi voisi sanoa esim. "onneks se tukihenkilö oli mies, koska muuten se ei ois tajunnu peleistä".


Ajattele tyttöä joka eläisi isän ja kolmen veljen kanssa äidin kuoltua. Voisi olla aika vaikea kasvaa naiseksi ilman mitään roolimallia. Tämä voisi johtaa myöhemmin monenlaisiin ongelmiin identiteetin, parisuhteen ja seksuaalisuuden saralla. Lapsethan ottavat mallia ja matkivat ja siten luovat oman identiteettinsä. Mitä jos esikuvaa ei ole? (naisia tietenkin aina löytyy lasten hoidossa ja opettajakunnassa mutta jos nyt oletetaan ettei sillä tytöllä olisi edes naisopettajia.)
trisse
 

Re: Mieskaveritoiminta

ViestiKirjoittaja Ryysy » 19.10.2017 21:48

Haluan vain kiittää vastauksista! Kirjoitin tästä aiemmin novellin. Näillä näkymin kuitenkin parin vuoden kuluttua tavataan asian tiimoilta, kun olen osannut selkeyttä asiat päässäni.
Ryysy
 


Paluu Psykologiaa ja psykopatologiaa



Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 16 vierailijaa

cron