Suolistobakteerit sotkevat elimistön sisäistä kelloa

Suolistobakteerit sotkevat elimistön sisäistä kelloa

ViestiKirjoittaja Sievä Sigismund » 17.09.2017 13:41


Suolistobakteerit sotkevat elimistön sisäistä kelloa ja voivat johtaa lihomiseen
Hiirillä tehty tutkimus voi selittää, miksi yövuorolaiset ja runsaasti eri aikavyöhykkeillä matkustavat ovat alttiimpia lihomiselle ja sydäntaudeille.

Niko Kettunen

Julkaistu: 13.9. 2:00 , Päivitetty: 13.9. 15:48

Sisäinen kello säätelee tarkasti elimistömme toimintaa ja aineenvaihduntaa.

Nisäkkäiden jokaisessa solussa on niin sanottuja transkriptiotekijöitä, jotka säätelevät geenien aktiivisuutta 24 tunnin rytmissä. Tätä solukellojärjestelmää ohjaa aivojen hypotalamuksessa sijaitseva keskuskello.

Science-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa Texasin Southwestern -yliopiston tutkijat havaitsivat, että tietyt suolistobakteerit voivat sekoittaa elimistön solukellojen toimintaa ja johtaa rasvan kertymiseen elimistöön.

Suolistobakteerit ovat erottamaton osa ihmisen elimistöä. Ne auttavat sulattamaan ruokaa, suojaavat infektioilta ja tuottavat vitamiineja. Voi kuitenkin olla, että tietyt suolistobakteerit edesauttavat lihomista etenkin yhdistettynä länsimaiseen, rasva- ja sokeripitoiseen ruokavalioon.

Tutkijat huomasivat, että laboratoriohiirillä nämä tietyt suolistobakteerit sotkevat elimistön tarkkaa, sisäistä kelloa. Bakteerit vaikuttivat erääseen nfil3-nimiseen transkriptiotekijään suoliston seinämässä niin, että rasvan imeytymiseen ja varastointiin liittyvien geenien toiminta muuttui.

Tämän nfil3-proteiinin tuotantoa säätelee juuri suoliston solujen kellokoneisto, joka saa keskushermostolta viestiä valon määrän muutoksista.

Tutkijoilla oli kokeessaan kolmenlaisia hiiriä: tavallisia hiiriä ja sitten täysin steriilissä ympäristössä kasvatettuja, joilta puuttui suolistobakteeristo kokonaan. Kolmannessa ryhmässä oli hiiriä, joiden geenejä oli muokattu niin, että niiden elimistö ei tuottanut lainkaan tätä nfil3-transkriptiotekijää.

Hiiret, joilta puuttui suoliston mikrobiomi, eivät lihoneet rasva- ja sokeripitoisesta ruoasta yhtä paljon kuin tavalliset hiiret. Niiden elimistö tuotti kyllä nfil3-proteiinia, mutta ei niin paljon kuin tavallisten hiirten elimistö.

Mitä vähemmän hiirten elimistö tuotti tätä proteiinia, sitä vähemmän se keräsi rasvaa. Suolistobakteerien yhteys tämän proteiinin tuotantoon näytti selvältä.

Tutkimus osoittaa, että suolistobakteereilla ja elimistön sisäisellä kellolla on yhteys. Tutkijat sanovat tiedotteessa, että tämänkaltainen mekanismi voisi selittää myös sitä, miksi yötyötä tekevät ja paljon eri aikavyöhykkeillä matkustavat ovat tilastollisesti taipuvaisempia kärsimään ylipainosta, diabeteksesta ja sydän- ja verisuonisairauksista.

On kuitenkin huomattava, että hiirikokeiden tuloksia ei voi yleistää koskemaan myös ihmisen elimistön toimintaa. Ei tiedetä, ohjaako juuri sama mekanismi rasvan imeytymistä ihmisillä.

http://link.crwd.fr/3w1C#http://www.hs. ... ce=twitter
Sievä Sigismund
 

Paluu Psykologiaa ja psykopatologiaa



Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 9 vierailijaa

cron