Psykopatia vs. sosiopatia

Psykopatia vs. sosiopatia

ViestiKirjoittaja ritalin » 29.04.2017 02:18

Persoonallisuushäiriöt, kuten narsistinen persoonallisuushäiriö, psykopatia ja sosiopatia, ovat olleet jo pidemmän aikaa kansan keskuudessa ns. muotitermejä, mutta käsitteiden merkitykset ovat monimuotoisia ja usein epäselviä. Eri aikoina termit psykopatia, sosiopatia ja antisosiaalinen persoonallisuushäiriö ovat tarkoittaneet eri asioita ja jossain vaiheessa ja jossain kontekstissa nämä kaikki termit ovat tarkoittaneet jopa samaakin asiaa, yhtä tietyn tyyppistä persoonallisuutta.
Nykyään termien merkitykset menevät niin, että psykopaattinen ja sosiopaattinen persoonallisuus luokitellaan kahdeksi erilliseksi persoonallisuustyypiksi ja nämä molemmat luokitellaan käsitteen antisosiaalinen persoonallisuushäiriö, alle.

Antisosiaalinen persoonallisuushäiriö on diagnoosinimike, jonka alatyyppeinä on sosiopaattinen persoonallisuushäiriö ja psykopaattinen persoonallisuushäiriö, eli, jos henkilö saa diagnoosin antisosiaalinen persoonallisuushäiriö, hänet luokitellaan joko sosiopaatiksi, tai psykopaatiksi. Tämä on uusinta uutta näiden termien käytössä ja tämä termien käyttö on tullut voimaan vasta viime vuosikymmenellä.

Sosiopaattinen persoonallisuushäiriö eroaa kansankeskuudessa tunnetusta narsistisesta persoonallisuushäiriöstä päällisinpuolin melko paljon, vaikka näiden psykologiassa on pohjimmiltaan paljon yhteistä. Sosiopaatti ryyppää viinaa, saattaa käyttää huumeita, tekee rikoksia, on keskimäärin keskivertoa matalammin koulutettu, omaa keskimäärin keskivertoa selvästi heikomman älykkyysosamäärän ja tulee yleensä alemmista sosiaaliluokista. Narsistisen persoonallisuushäiriön omaava henkilö on useimmiten lähtöisin ylemmistä sosiaaliluokista, hankkii yleensä hyvän koulutuksen, menestyy elämässään ja on keskivertoa älykkäämpi.

Sosiopaattisessa persoonallisuushäiriössä narsismi ei ole niin keskeisessä osassa, kuin narsistisessa persoonallisuushäiriössä. Psykopaattinen persoonallisuushäiriö taas on ikäänkuin narsistisen persoonallisuushäiriön äärimmäinen muoto, jossa henkilö on grandioosi narsisti, mutta omaa samaan aikaan sosiopaattiseen persoonallisuushäiriöön liittyviä antisosiaalisia piirteitä, kuten taipumuksen päihteiden käyttöön ja rikolliseen toimintaan. Suomalaisessa yhteiskunnassa 80-luvulla syntyneistä psykopaateista kolme neljäsosaa on yliopisto/korkeakoulu koulutettuja ja psykopaattien tekemät rikokset ovat tyypillisesti talousrikososastoa.
Psykopatia on näistä kolmesta persoonallisuushäiriöstä kaikkein vakavin, tai sairain tila. Sosiopaatin omatunto ja tunne-elämä ovat normaalista voimakkaasti alentuneet, mutta psykopaatilta omatunto puuttuu kokonaan ja tunne-elämä on hyvin vähäistä.

Sosiopaatit voidaan jakaa sosioekonomisesti kolmeen ryhmään, eli 1. päihteiden ongelmakäyttäjiin/taparikollisiin, 2. duunarisosiopaatteihin ja 3. menestyviin sosiopaatteihin. Näiden suhdeluvut ovat 70-luvulla ja 80-luvulla syntyneissä suomalaisissa suurinpiirtein siten, että 40% sosiopaateista on duunarisosiopaatteja, 30% on päihteiden ongelmakäyttäjiä/taparikollisia ja 30% on menestyviä sosiopaatteja, jotka pystyvät hankkimaan itselleen ylioppilastutkinnon ja yliopisto/korkeakouluopintoja. Sosiopaateista 75% alkoholisoituu jossain vaiheessa elämäänsä ja 60% syyllistyy elämänsä aikana sen tyylisiin rikoksiin, joista olisi Suomen lain mukaan tuomiona vähintään ehdonalaista vankeutta. Osa sosiopaateista pystyy elämään suhteellisen normaalin elämän.

Rikolliset sosiopaatit ovat lähinnä narkomaaneja, rappioalkoholisteja, tai moottoripyöräkerhojen jäseniä ja heidän tekemänsä rikokset ovat yleensä heikosti suunniteltuja ja impulsiivisia. Tyypillinen sosiopaatin tekemä henkirikos on kännitappo. Sosiopaatille ominainen normaalista poikkeava antisosiaalinen käyttäytyminen alkaa yleensä 8-16-vuotiaana. Sosiopaatit eivät yleensä omaa poikkeuksellisen laajaa sosiaalista piiriä ja jotkut sosiopaatit elävät nomadista, suunnittelematonta elämää, mihin voi liittyä esim. työsuhteiden kestämättömyys ja jatkuva työpaikan vaihtaminen, sekä jatkuva paikkakunnan vaihtaminen. Sukupuolisuhteissa on tyypillistä, että sosiopaatti pystyy pääsemään melko helpostikin parisuhteeseen, mutta että hänen parisuhteensa eivät kestä ja näin ollen sosiopaateilla on elämänsä aikana usein monta avioliittoa. Jotkut sosiopaatit ovat huijareita, jotka huijaavat ja huiputtavat ihmisiä, joko saadakseen taloudellista hyötyä, tai sitten ihan vain huiputtamisen vuoksi, kokeakseen voittamisen riemua.

Psykopaatit toimivat laskelmoidusti ja jäävät harvoin kiinni tekemistään rikoksista. Psykopaatit tekevät rikoksia eivät impulsiivisesti, vaan tarkoituksenaan saada hyötyä. Jos psykopaatti tietää saavansa ison perinnön tekemällä henkirikoksen, hän voi silloin tehdä henkirikoksen. Psykopaatille ominainen antisosiaalinen häiriökäyttäytyminen alkaa alle kouluikäisenä. Psykopaatille ominaista käyttäytymistä on kylmä toisten ihmisten hyväksikäyttö. Psykopaatti käyttää toisia ihmisiä hyväkseen taloudellisesti, seksuaalisesti, sekä edistääkseen omaa uraansa. Tyypillistä on, että psykopaatti on erinomainen saalistaja, joka hakeutuu sinne, missä saalista on. Hänet voi löytää yleensä laajan sosiaalisen piirin keskeltä ja hän on yleensä mies, jolla on jo nuorella iällä ollut satoja, tai tuhansia seksipartnereita. Psykopaatille uniikki piirre on kehuskella omalla toiminnallaan toisille ihmisille. Toisin, kuin sosiopaatti, psykopaatti kerskailee avoimesti sillä, kuinka hän on kohdellut ihmisiä kaltoin. Hän saattaa kerskua kavereilleen, kuinka hän on kusettanut viittätoista naista samaan aikaan ja pannut niitä ilman lupaa anaaliin ja, kun silmä on välttänyt, niin pannut teini-ikäistä tytärtäkin siinä samassa pöhinässä. Hän saattaa kerskua, kuinka hän aukoi päätään 13-vuotiaalle tytölle, jonka hän kohtasi kadulla... Sosiopaatit eivät tee näin, sosiopaatit pitävät omat ikävät tekonsa omana tietonaan. Psykopaatit ryyppäävät, menestyvät, panevat ja tuhoavat elämiä, eikä heitä pysäytä mikään. Useat psykopaatit ovat niin verkostoituneita, että toiset ihmiset suojelevat heitä ja heillä saattaa olla suojelijoita jopa oikeuslaitoksen sisällä.

Psykopaatit saattavat vakiintua pitkäksikin aikaa avioliittoon ja onnistua pitämään avioliiton pystyssä. Psykopaatti kuitenkin valitsee kumppaninsa aina taloudellisen hyödyn mukaan. Psykopaattinen mies, joka on 25-ikävuoteen mennessä suhteessa 500 eri naisen kanssa, valitsee niistä naisista sen, jonka vanhemmilla on eniten rahaa ja sitten hän alkaa vanhempien manipuloimisen ja kynimisen. Hän saa naisen vanhemmilta luksusjahdin, Porschen ja muuta herkkua... Samaan aikaan hän pettää vaimoaan satojen naisten kanssa, jotka hän valitsee sen mukaan, että naiset ovat yksinhuoltajia ja panee sitten näiden ala-asteikäisiä tyttäriä anaaliin ja manipuloi nämä naiset omia tyttäriään vastaan siten, ettei tyttäriä koskaan uskota.

Sosiopaatille on ominaista, että hän jakaa ihmisiä hyvin vahvasti splittingin mukaan vähän samaan tyyliin, kuin vaikkapa epävakaan persoonallisuushäiriön omaava henkilö, eli hän näkee osan ihmistä äiteinä siten, kuin hän koki äitinsä alle yhden vuoden ikäisenä traumaattisessa vuorovaikutuksessa ja osan ihmisistä siten, kuin itsensä vauvaikäisenä traumaattisessa vuorovaikutuksessa äitinsä kanssa.

Psykopaatilla ei ole tällaista samanlaista splittingin tuomaa jakoa ja ihmisten arvottamista ja sosiaalisia suhteita värittävää patologiaa, vaan psykopaatti on omassa maailmassaan maailman ainoa ihminen ja muut ovat hänelle esineitä. Ryhmän sisällä, kuten työyhteisössä, tai opiskeluyhteisössä psykopaatti kuitenkin asettaa jonkun henkilön tähän vauvan asemaan siten, kuin hän koki itsensä vauvana traumaattisessa vuorovaikutussuhteessa äitinsä kanssa. Tämä toiminta on vastaavaa, kuin narsistisen persoonallisuushäiriön omaavilla henkilöillä. Tämä vauvaminän asemaan asetettu henkilö joutuu kiusatuksi ja hänet jätetään ryhmän ulkopuolelle. Tyypillistä on, että suurin osa yhteisön jäsenistä kokee syrjityn henkilön ongelmalliseksi, eikä suinkaan psykopaattia.

Lisäksi tämän aiheen yhteydessä voidaan mainita histrioottinen persoonallisuushäiriö, joka on huomionhakuisen persoonallisuushäiriön rajatilaversio. Histrioottinen persoonallisuushäiriö on eri suunnasta sukua sosiopaattiselle persoonallisuushäiriölle, kuin psykopaattinen persoonallisuushäiriö. Histrioottiseen persoonallisuushäiriöön kuuluu sosiopaattisen persoonallisuuden tapaan taipumus päihdeongelmiin ja taipumus ihmisten huiputtamiseen. Rikollista taipumusta histrioottiseen persoonallisuushäiriöön ei kuitenkaan liity. Sen sijaan histrioottisessa persoonallisuushäiriössä keskeisemmässä asemassa on kevytkenkäisyys ja hyperseksuaalisuus.
ritalin
 
Viestit: 967
Liittynyt: 24.02.2017 19:23

Re: Psykopatia vs. sosiopatia

ViestiKirjoittaja Sievä Sigismund » 29.04.2017 10:19

Minulle on jäänyt epäselväksi ovatko narsistinen, psykopaattinen ja sosiopaattinen luonnehäiriöt saman häiriön eri muunnoksia vai kokonaan eri luonnehäiriöitä?

Ovatko luonnehäiriöt ylipäätään saman häiriön eriasteisia muunnoksia?
Sievä Sigismund
 

Re: Psykopatia vs. sosiopatia

ViestiKirjoittaja Mirri » 29.04.2017 11:21

Ritalin, kirjoitat niin varman ja tietäväisen oloisesti, että lukijana haluaisin tietää minkälaisella asiantuntemuksella tekstisi syntyy. Ja onko kirjoituksesi omaa tuotostasi, vai oletko siteerannut jostakin.
Kirjoitat sen verran isoista asioista, että olisi tärkeää sinun kertoa lukijoillesi, millaiselta pohjalta kirjoitat, ja ovatko esittämäsi väitteet oikeasti tietoa vai ovatko ne sinun näkemyksiäsi.
Avatar
Mirri
 
Viestit: 21979
Liittynyt: 01.01.2012 19:18

Re: Psykopatia vs. sosiopatia

ViestiKirjoittaja ritalin » 29.04.2017 16:41

Sievä Sigismund kirjoitti:Minulle on jäänyt epäselväksi ovatko narsistinen, psykopaattinen ja sosiopaattinen luonnehäiriöt saman häiriön eri muunnoksia vai kokonaan eri luonnehäiriöitä?

Ovatko luonnehäiriöt ylipäätään saman häiriön eriasteisia muunnoksia?


Persoonallisuushäiriöitä voidaan minun mielestäni luokitella eri asteisesti. DSM-IV ryhmä B persoonallisuushäiriöt ovat narsistinen, antisosiaalinen(eli epäsosiaalinen), huomionhakuinen ja epävakaa(eli rajatilapersoonallisuushäiriö). Luokittelu tehdään siten, että näissä häiriöissä persoonallisuuden rakenne on psykoottisen ja neuroottisen välissä. Näissä häiriöissä pohjalla oleva fiksaatio on sellaiseen ikävaiheeseen, että se on myöhempään ikävaiheeseen, kuin psykoottisissa, mutta varhaisempaan, kuin neuroottisissa. Käytännössä fiksaatio on noin 6-12kk ikään. Näitä persoonallisuushäiriöitä kutsutaan myös rajatilaryhmän persoonallisuushäiriöiksi ja narsismiryhmän persoonallisuushäiriöiksi. Näissä häiriöissä olevaa persoonallisuuden rakennetta voidaan kutsua rajatilarakenteeksi. Nimitys rajatila tulee siitä, että persoonallisuuden rakenne on siis psykoosin ja neuroosin välissä.
Luokittelu ei kuitenkaan ole tämän osalta täydellinen, sillä huomionhakuinen persoonallisuushäiriö jaetaan kahteen alatyyppiin, joista toisessa persoonallisuuden rakenne on rajatilainen, mutta toisessa neuroottinen. Huomionhakuisen persoonallisuushäiriön alamuoto, jossa persoonallisuuden rakenne on neuroottinen, on nimeltään hysteerinen persoonallisuus. Alamuoto, jossa persoonallisuuden rakenne on rajatilainen, on nimeltään histrioottinen persoonallisuus.
Tämä huomionhakuinen persoonallisuushäiriö- diagnoosin alle luokiteltava hysteerinen persoonallisuus ei siis ole persoonallisuushäiriö, vaan luonneneuroosi, eikä siten tavallaan kuulu tähän ryhmään ollenkaan psykologiansa puolesta.
Myös epävakaa persoonallisuushäiriö luokitellaan kahteen alatyyppiin, rajatilaversioon ja impulsiiviseen versioon. Rajatilaversio on vaikeampi ja vahvemmin täällä B-ryhmän häiriöiden puolella.

B-ryhmän häiriöiden sisällä häiriöiden sukulaissuhteet menevät jotakuinkin niin, että narsistiselle persoonallisuushäiriölle lähintä sukua ovat epävakaa persoonallisuushäiriö ja antisosiaalisen persoonallisuushäiriön psykopaattinen muoto. Nämä ovat narsistiselle sukua ikään, kuin eri suunnista.
Epävakaalle lähintä sukua taasen ovat narsistinen, histrioottinen ja sosiopaattinen. Psykopaatille lähintä sukua ovat narsistinen ja sosiopaattinen. Histrioottiselle lähintä sukua ovat epävakaa ja sosiopaattinen ja sosiopaatille psykopaattinen, histrioottinen ja epävakaa.
Näillä kaikilla luokituksen tunnistamilla häiriöillä on hieman erilainen psykologia, mutta ne ovat siis läheistä sukua keskenään, eli erot psykologiassa ovat pieniä. Lisäksi kaikilla näillä häiriöillä on eriasteisia alatyyppejä. Ja loppujen lopuksihan kaikki yksilöt ovat hieman erilaisia.
ritalin
 
Viestit: 967
Liittynyt: 24.02.2017 19:23

Re: Psykopatia vs. sosiopatia

ViestiKirjoittaja ritalin » 29.04.2017 16:48

Mirri kirjoitti:Ritalin, kirjoitat niin varman ja tietäväisen oloisesti, että lukijana haluaisin tietää minkälaisella asiantuntemuksella tekstisi syntyy. Ja onko kirjoituksesi omaa tuotostasi, vai oletko siteerannut jostakin.
Kirjoitat sen verran isoista asioista, että olisi tärkeää sinun kertoa lukijoillesi, millaiselta pohjalta kirjoitat, ja ovatko esittämäsi väitteet oikeasti tietoa vai ovatko ne sinun näkemyksiäsi.


Olen lukenut aiheesta oikeista lähteistä(eli asiantuntijalähteistä, en esim. naistenlehdistä) ja olen ollut läheisessä ihmissuhteessa tällaisten henkilöiden kanssa.
ritalin
 
Viestit: 967
Liittynyt: 24.02.2017 19:23

Re: Psykopatia vs. sosiopatia

ViestiKirjoittaja ritalin » 29.04.2017 16:50

Kirjoitukseeni on ilmestynyt kappalejako. *lähettää virtuaalihalin Pertille*
ritalin
 
Viestit: 967
Liittynyt: 24.02.2017 19:23

Re: Psykopatia vs. sosiopatia

ViestiKirjoittaja Mirri » 29.04.2017 17:43

ritalin kirjoitti:
Mirri kirjoitti:Ritalin, kirjoitat niin varman ja tietäväisen oloisesti, että lukijana haluaisin tietää minkälaisella asiantuntemuksella tekstisi syntyy. Ja onko kirjoituksesi omaa tuotostasi, vai oletko siteerannut jostakin.
Kirjoitat sen verran isoista asioista, että olisi tärkeää sinun kertoa lukijoillesi, millaiselta pohjalta kirjoitat, ja ovatko esittämäsi väitteet oikeasti tietoa vai ovatko ne sinun näkemyksiäsi.

Olen lukenut aiheesta oikeista lähteistä(eli asiantuntijalähteistä, en esim. naistenlehdistä) ja olen ollut läheisessä ihmissuhteessa tällaisten henkilöiden kanssa.

Ritalin, kiitos vastauksestasi.

Ensimmäisessä kirjoituksessasi et tuo millään lailla esille mitään lähdeviitteitä, mutta et myöskään kerro tekstin olevan omaa kokemustasi ja käsityksiäsi. Esität kuitenkin suuria väitteitä tärkeästä asiasta prosenttilukuineen kaikkineen, joten kappalejako ei mielestäni riitä korvaamaan tekstisi sisältämiä puutteita. Sinun pitäisi antaa lukijoille mahdollisuus tarkistaa mitä ne oikeat lähteet ovat, ja samoin lukijoiden pitäisi saada tietää, mikä osuus kirjoituksestasi pohjautuu omiin kokemuksiisi tai havaintoihisi.

Nyt sinänsä mielenkiintoinen kirjoituksesi on vähän kuin sekalainen sillisalaatti vapun kunniaksi. Kriittinen lukija saattaa hylätä sen omaan arvoonsa, koska siitä on vaikea selvittää mikä on ns. faktaa ja mikä on omaa kokemusta ja kenties omaan kokemukseen pohjautuvaa yleistämistä. Tulee heitetyksi lapsi pesuveden mukana pois...

Luulen, ettet ole tämän foorumin lukijoiden joukossa ainoa maallikko, jota vaikeat persoonallisuushäiriöt kiinnostavat, jolla on niistä tavalla tai toisella kokemusta, ja joka myös niin hankkii kuin kaipailee niistä asiallista tietoa. Maallikoiltakin saatu - kokemusperäinen - tieto voi olla hyödyksi ja avuksi, mutta kirjoittajana olisi fiksua tuoda esille sekä kokemusperäisyys että tietolähteet.
Avatar
Mirri
 
Viestit: 21979
Liittynyt: 01.01.2012 19:18

Re: Psykopatia vs. sosiopatia

ViestiKirjoittaja Psykopatologia » 29.04.2017 19:02

histrionic, histrioninen ("näyttelijä[tär]mäinen")
Avatar
Psykopatologia
Ylläpitäjä
 
Viestit: 57805
Liittynyt: 12.02.2010 13:19
Paikkakunta: Helsinki

Re: Psykopatia vs. sosiopatia

ViestiKirjoittaja ritalin » 29.04.2017 20:24

Mirri kirjoitti:Nyt sinänsä mielenkiintoinen kirjoituksesi on vähän kuin sekalainen sillisalaatti vapun kunniaksi. Kriittinen lukija saattaa hylätä sen omaan arvoonsa, koska siitä on vaikea selvittää mikä on ns. faktaa ja mikä on omaa kokemusta ja kenties omaan kokemukseen pohjautuvaa yleistämistä. Tulee heitetyksi lapsi pesuveden mukana pois...

Luulen, ettet ole tämän foorumin lukijoiden joukossa ainoa maallikko, jota vaikeat persoonallisuushäiriöt kiinnostavat, jolla on niistä tavalla tai toisella kokemusta, ja joka myös niin hankkii kuin kaipailee niistä asiallista tietoa. Maallikoiltakin saatu - kokemusperäinen - tieto voi olla hyödyksi ja avuksi, mutta kirjoittajana olisi fiksua tuoda esille sekä kokemusperäisyys että tietolähteet.


Jos haluan kirjoittaa kirjan, niin kirjoitan kirjan. Tämä kirjoitus oli nyt vähän tällainen kevytmielinen, enkä jaksanut alkaa etsimään tutkimuksia, joista näitä tietoja olen osin repinyt.
Ajattelin jatkossakin kirjoittaa omia henkilökohtaisia kokemuksiani B-ryhmän persoonallisuushäiriöisistä. Vauvanhakkaajavoittaja-aloitus on kertomus tapauksesta, joka on piinannut minua viime vuosina ja toisaalta matalammalla tasolla jo hyvin pitkään.
Kun juttu alkaa taas luistamaan, kun tulee sellainen fiilis, niin kirjoitan eräästä toisesta tapauksesta, jonka kohtasin pari vuotta sitten.
ritalin
 
Viestit: 967
Liittynyt: 24.02.2017 19:23

Re: Psykopatia vs. sosiopatia

ViestiKirjoittaja Mirri » 29.04.2017 20:59

ritalin kirjoitti:Jos haluan kirjoittaa kirjan, niin kirjoitan kirjan. Tämä kirjoitus oli nyt vähän tällainen kevytmielinen, enkä jaksanut alkaa etsimään tutkimuksia, joista näitä tietoja olen osin repinyt.

Kevytmielinen kirjoitus raskaasta ja vaativasta aiheesta on huono kirjoitus. Aivan sama, millainen kirjoituksen asiasisältö on. Hyvä lukijana tietää sinun kirjoittavan vaikeista ja monimutkaisista asioista 'kevytmielisesti'.
Avatar
Mirri
 
Viestit: 21979
Liittynyt: 01.01.2012 19:18


Paluu Psykologiaa ja psykopatologiaa



Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 6 vierailijaa

cron