Ihmiskunta ei muutukaan koko ajan välkymmäksi?

Ihmiskunta ei muutukaan koko ajan välkymmäksi?

ViestiKirjoittaja Psykopatologia » 06.03.2017 11:44

Uusi tutkimus: Ihmiskunta ei muutukaan koko ajan välkymmäksi – äly uhkaa hiipua, kun koulutetut saavat muita vähemmän lapsia

Selitys voi olla se, että korkeasti koulutetut saavat vähemmän lapsia kuin muut. Eikä terveyden ja ravitsemuksen paraneminen enää lisää väestön älykkyyttä varakkaissa yhteiskunnissa kuten Pohjoismaissa.
Mikko Puttonen 6.3.2017 2:00, päivitetty 6:44 http://www.hs.fi/tiede/art-2000005114683.html (tilaajille)

ÄLY saattaa olla ehtyvä luonnonvara. Koulutusta suosivat geenit nimittäin harvenevat hiljakseen väestössä, selvisi tuoreessa suuressa tutkimuksessa Islannissa.
Yksinkertainen selitys ilmiölle on se, että korkeasti koulutetut saavat vähemmän lapsia kuin muut. Siksi heidän kantamansa koulutusta suosivat geenit vähenevät kansakunnan geenivarannossa.
Tämän havaitsivat geenitutkimuksiin erikoistuneen yrityksen deCoden tutkijat. He kertoivat tuloksistaan Pnas-tiedelehdessä.
http://www.pnas.org/content/114/5/E727.full.pdf (6 p.)

ERI arvioiden mukaan 20 – 40 prosenttia ihmisten koulutuseroista selittyy perintötekijöillä. Koulutusgeenit liittyvät esimerkiksi älyllisiin kykyihin.
Niillä voi olla osuutta myös suunnitelmallisuuteen ja kykyyn lykätä välitöntä tarpeentyydytystä arvokkaamman tavoitteen vuoksi. Nekin ennustavat pitkää koulutusta.
Islantilaiset tutkijat tarkastelivat yli sadantuhannen ihmisen koulutustietoja, geenejä ja lapsilukua yli 65 vuoden ajalta.
Kävi ilmi, että tuona aikana koulutusgeenit vähenivät hitaasti mutta havaittavasti islantilaisten keskuudessa. Samat geenit olivat myös yhteydessä myöhäisempään lasten hankintaan ja pienempään lapsilukuun.

KYSE ei ole vain siitä, että pitkään kouluja käyneillä ei ole ollut aikaa hankkia lapsia.
Myös moni sellainen, joilla oli koulutusgeenit, ei syystä tai toisesta ollut hankkinut kor­keampaa tutkintoa. Nämäkin saivat vähemmän jälkeläisiä.
Jos olet geneettisesti taipuvainen hankkimaan paljon koulutusta, olet myös taipuvainen hankkimaan vähemmän lapsia”, selitti tutkimusta johtanut professori Kári Stefánsson The Guardian­ -lehdelle.
Tutkitut geenit edustavat vain pientä osuutta kaikista geeneistä, jotka voivat vaikuttaa opiskeluhaluihin. Yksin niiden vaikutus väestön koulutushalujen hiipumiseen jää vähäiseksi.

TOISIN käy, kun otetaan lukuun kaikki muutkin, vielä tunnistamattomat koulutusgeenit. Niitä oletetaan olevan enemmän. Jos myös nämä geenit harvenevat samaa tahtia, vaikutus alkaa vähitellen näkyä.
Tutkijat laskevat, että silloin väestö menettäisi geenien mukana 0,3 pistettä keskimääräisestä älykkyysosamäärästään vuosikymmenessä.
Se ei vaikuta dramaattiselta heikennykseltä. Stefánsson ja kumppanit huomauttavat, että evoluutiossa vaikutukset syvenevät vuosisatojen aikana.

ISLANNISSA saadut tulokset tuskin rajoittuvat sinne. Korkeamman koulutuksen on havaittu monissa maissa olevan yhteydessä pienempään lapsilukuun.
”On tiedetty pitkään, että koulutetut ihmiset saavat vähemmän ja myöhemmin lapsia. Myöhäisyys osittain selittää pienempää lapsimäärää”, kertoo tutkimusprofessori Anna Rotkirch Väestöliitosta.
Helsingin yliopiston tutkija Jessica Nisén ja hänen työtoverinsa osoittivat muutama vuosi sitten kaksostutkimuksella, että koulutustasoa ja pienempää lapsilukua selittävät yhteiset perinnölliset tekijät.
”Koulutuksen vaikutus syntyvyyteen ei johdu välttämättä siitä, että ihminen on koulutuksessa pitkään vaan enemmänkin siitä, että tietyt ihmiset sekä hakeutuvat koulutukseen että saavat vähemmän lapsia”, Rotkirch selittää.
Myös synnynnäiset persoonallisuuden piirteet vaikuttavat.
”Ihmiset, jotka ovat avoimia uusille kokemuksille, myös kouluttautuvat pidemmälle, saavat vähemmän lapsia ja saattavat olla älykkäämpiä”, Rotkirch sanoo.

HAVAINTO koulutusgeenien vähenemisestä näyttäisi olevan ristiriidassa niin sanotun Flynnin ilmiön kanssa.
Sen mukaan väestö muuttuu koko ajan keskimäärin välkymmäksi.
Uusiseelantilainen tutkija James Flynn havaitsi ensimmäisenä, että monissa maissa älykkyystestien tulokset paranevat vuodesta toiseen. Kansakunnat muuttuivat fiksummiksi viime vuosisadalla.
Nousu on useimmissa maissa jatkunut viime vuosiin. Testattu älykkyys on kohonnut kolme pistettä vuosikymmenessä.
Flynnin ilmiö siis peittoaa 0,3 pisteen vauhdin, jolla älylliset kyvyt islantilaisten tutkijoiden mukaan heikentyvät koulutusgeenien harvenemisen takia.
Flynnin ilmiölle on löydetty useita selityksiä. Ravitsemus on parantunut, tautitaakka on pienentynyt ja koulutustaso on noussut.

JOISSAIN maissa Flynnin ilmiö on kuitenkin osoittanut pysähtymisen tai jopa kääntymisen merkkejä. Näin on käynyt etenkin Pohjoismaissa.
Tanskassa varusmiehille tehdyn älykkyystestin tulokset nousivat tasaisesti kolmisen pistettä vuosikymmenessä vuoteen 1998 asti. Sen jälkeen tulokset ovat pudonneet puolitoista pistettä.

SAMA käänne on nähty Suomessa. Oulun yliopiston dosentti Edward Dutton ja Ulsterin yliopiston Richard Lynn julkaisivat 2013 Intelligence-lehdessä tutkimuksen, jossa he totesivat varusmiesten älykkyystestien tulosten laskeneen.
Tutkimusta varjostaa kuitenkin tiedevilppiepäily. Oulun yliopisto selvittää, onko kaksikko plagioinut Jyväskylän yliopistossa aiheesta tehtyä gradua.
Kyseessä on Salla Koivusen psykologian alan gradu vuodelta 2007.
Siinä Koivunen tarkasteli varusmiesten peruskokeen pisteitä kuvio-, sana- ja numerotesteissä vuosina 1988–2001. Ne nousivat vuoteen 1997 asti, mutta kääntyivät sitten laskuun. Eniten putosivat pisteet sana- ja numerotesteissä.
Uudempaa tutkimusta ei ole tehty. Puolustusvoimien psykologin Kai Nymanin mukaan vuonna 2009 huomattiin, että tulokset olivat yhä laskeneet loivasti sana- ja numerotesteissä vuodesta 2001. Kuviotestissä lasku oli pysähtynyt.

FLYNNIN Ilmiön hiipumisen syyksi on arveltu muun muassa sitä, että on saavutettu jonkinlainen kylläisyyspiste. Terveyden ja ravitsemuksen paraneminen eivät enää lisää väestön älykkyyttä.
Varusmiesten tulosten heikkenemisen takana voivat olla muutokset vaikkapa lukutottumuksissa.
Jos lapset ja nuoret lukevat vähemmän, ainakin sanakokeiden pisteet luultavimmin kärsivät. Koulun opiskelutapojen ja vaatimusten muutokset voivat näkyä testeissä.
Suomen testitulosten laskun syy on loppujen lopuksi vielä selvittämättä, arvioi Jyväskylän yliopiston talous­tieteen professori Roope Uusitalo.
Hänkin on käyttänyt varusmiestestejä tutkimuksissaan.

Kommentit 61
Avatar
Psykopatologia
Ylläpitäjä
 
Viestit: 57805
Liittynyt: 12.02.2010 13:19
Paikkakunta: Helsinki

Re: Ihmiskunta ei muutukaan koko ajan välkymmäksi?

ViestiKirjoittaja Psykopatologia » 06.03.2017 12:02

PNAS http://www.pnas.org/content/114/5/E727.full.pdf (6 p.)
Selection against variants in the genome associated with educational attainment
Augustine Konga, Michael L. Friggea, Gudmar Thorleifssona, Hreinn Stefanssona, Alexander I. Youngc, Florian Zink, Gudrun A. Jonsdottira, Aysu Okbayd, Patrick Sulema, Gisli Massona, Daniel F. Gudbjartssona, Agnar Helgasona, Gyda Bjornsdottira, Unnur Thorsteinsdottira & Kari Stefanssona

Epidemiological and genetic association studies show that genetics play an important role in the attainment of education. Here, we investigate the effect of this genetic component on the reproductive history of 109,120 Icelanders and the consequent impact on the gene pool over time. We show that an educational attainment polygenic score, POLYEDU, constructed from results of a recent study is associated with delayed reproduction (P < 10−100) and fewer children overall. The effect is stronger for women and remains highly significant after adjusting for educational attainment. Based on 129,808 Icelanders born between 1910 and 1990, we find that the average POLYEDU has been declining at a rate of ∼0.010 standard units per decade, which is substantial on an evolutionary timescale. Most importantly, because POLYEDU only captures a fraction of the overall underlying genetic component the latter could be declining at a rate that is two to three times faster.

selection | educational attainment | genes | fertility | sequence variants
(- -)
Avatar
Psykopatologia
Ylläpitäjä
 
Viestit: 57805
Liittynyt: 12.02.2010 13:19
Paikkakunta: Helsinki

Re: Ihmiskunta ei muutukaan koko ajan välkymmäksi?

ViestiKirjoittaja ritalin » 06.03.2017 17:38

Onko Mikko Puttonen haksahtanut Pekka Eric Auvisen manifestiin, jonka mukaan ihmiskunnan evoluutio on kääntynyt devoluutioksi... :D

PP käsitteli tätä aihetta itseasiassa jo joskus 2007, tai 2008, kirjoittamalla, että korkeasti koulutettujen älykkyydet ovat olleet laskemaan päin, koska koulujen älyllinen vaatimustaso on laskenut.
Itse näen nämä muutokset tosiaan sellaisina, että ravitsemuksen parantuminen ja yleissivistyksen tason paraneminen ovat nostaneet keskimääräistä älykkyyttä, mutta toisaalta sitä mukaan, kun koko kansaa on alettu sivistämään, niin myös vähemmällä älykkyydellä on alkanut saamaan korkean koulutuksen.
Nyt sitten vuosituhannen jälkeen ollaankin menty sellaista systeemiä kohti, että edelleen heikommallakin älykkyydellä voi kouluttautua, mutta korkeamman koulutuksen vaatimukset ovat muuttuneet siten, että älykkyys ei ole enää niin olennainen asia, vaan keskeisempää on kustannustehokkuus, mikä tarkoittaa käytännössä kykyä pinnalliseen suorittamiseen ja kilpailemiseen, kykyä kestää unenpuutetta ja stressiä. Näin vuosituhannen jälkeen ollaan käännytty koulutusvaatimuksissa älykkyyden vaatimisesta psykopaattisuuden vaatimiseen. Kyse on aika pitkälti poliittisesta linjauksesta.

Faktahan on, että älykkyys ja neuroottisuus ovat lisääntymistä heikentäviä tekijöitä. B-ryhmän persoonallisuushäiriöt ja suunnilleen keskitasoinen älykkyys ovat lisääntymistä parhaiten edesauttavia tekijöitä.

Pari kysymystä asiasta: miten voi olla mahdollista, että "koulutusgeenit" vähenevät? Siis miten niitä on ylipäätään voinut kehittyä missään vaiheessa, jos ne eivät lisäänny? Olisiko kuitenkin niin, että "koulutusgeenejä" voi syntyä "helpommin lisääntyvien" jälkeläisille?
Itse olen pohtinut sellaista teoriaa, että ihmiskunta lisääntyisi tietyssä mielessä aika pitkälti juuri persoonallisuushäiriöisten kautta, mutta että jälkeläisillä olisi asteittain "kehittyneempiä" persoonallisuuksia. Esim. kahden persoonallisuushäiriöisen kahdesta lapsesta toinen on lievemmin persoonallisuushäiriöinen, kuin toinen. Sitten taas lievemmin persoonallisuushäiriöisen kahdesta lapsesta toinen on neuroottinen, eikä persoonallisuushäiriöinen. Neuroottinen ei lisäänny, mutta neuroottisen lievästi persoonallisuushäiriöinen sisarus tekee taas kaksi lasta, joista taas toinen on neuroottinen jne. Samaan aikaan lievästi persoonallisuushäiriöisen kantaäidin vaikeasti persoonallisuushäiriöinen sisarus tekee kuusi lasta, joista puolet on lievemmin persoonallisuushäiriöisiä...
Tällaista systeemiä silmällä pitäen pitäisi yhteiskunnan toimesta pyrkiä luomaan kulttuuria ja olosuhteita, joissa nämä terveemmät pystyisivät lisääntymään paremmin, koska se kehittäisi ihmiskunnan ja kansakunnan henkistä tasoa korkeammaksi.
ritalin
 
Viestit: 967
Liittynyt: 24.02.2017 19:23

Re: Ihmiskunta ei muutukaan koko ajan välkymmäksi?

ViestiKirjoittaja Sievä Sigismund » 06.03.2017 19:42

Onko koulutuksen ja älykkyyden välillä ylipäätään olemassa korrelaatiota? Älykkäät varmaankin hakeutuvat koulutukseen, mutta koulutus ei välttämättä tuota älykkyttä.
Sievä Sigismund
 

Re: Ihmiskunta ei muutukaan koko ajan välkymmäksi?

ViestiKirjoittaja ritalin » 06.03.2017 19:55

Sievä Sigismund kirjoitti:Onko koulutuksen ja älykkyyden välillä ylipäätään olemassa korrelaatiota? Älykkäät varmaankin hakeutuvat koulutukseen, mutta koulutus ei välttämättä tuota älykkyttä.


Kyllä koulutus tekee välkymmäksi, ilman muuta. Siis sanotaan näin, että ihmisten älykkyysosamäärät ovat kasvaneet pitkälti juuri koulutuksen takia. Juuri aivojen treenaaminen alle keski-ikäisenä kasvattaa älykkyyttä. Mutta siis tietysti on se geneettinen pohja olemassa, eikä mistään IQ 80 hemmosta tule IQ 140 hemmoa koulutuksen avulla.

Toisaalta on otettava huomioon myös tämä ns. luokkajako, eli vanhojen porvarisukujen lapset ovat kouluttautuneet keskimäärin enemmän, kuin vanhojen työväenluokan sukujen lapset. Yhteiskuntaluokka ei kuitenkaan sinällään määrää älykkyyttä, vaikkakin yhteiskuntaluokka tarkoittaa tietynlaista ammatillista periytyvyyttä.

Keskustelupalstoilla esiintyvä yleinen oikeistolainen kuvitelma siitä, että älykkyys olisi yksi yhteen koulutuksen kanssa, ei tietenkään pidä paikkaansa. Älykkyys ei myöskään takaa menestystä, vaan tarvitaan myös muita ominaisuuksia ja järjestelmään soveltuvia piirteitä, kuten motivaatiota ja stressinsietokykyä.
ritalin
 
Viestit: 967
Liittynyt: 24.02.2017 19:23

Re: Ihmiskunta ei muutukaan koko ajan välkymmäksi?

ViestiKirjoittaja Sievä Sigismund » 06.03.2017 20:33

Mutta koulutus ei siirry älykkyydeksi perimään seuraavalle sukupolvelle.
Sievä Sigismund
 

Re: Ihmiskunta ei muutukaan koko ajan välkymmäksi?

ViestiKirjoittaja Psykopatologia » 06.03.2017 22:54

Ei. Tarkoitit aiemmin kausaalista syy-suhdetta, et korrelaatiota per se.
Avatar
Psykopatologia
Ylläpitäjä
 
Viestit: 57805
Liittynyt: 12.02.2010 13:19
Paikkakunta: Helsinki

Re: Ihmiskunta ei muutukaan koko ajan välkymmäksi?

ViestiKirjoittaja Sievä Sigismund » 06.03.2017 23:42

Niin taisin tarkoittaa. Korrelaatio on siinä mielessä olemassa, että jossain määrin älykkäitä varmaankin hakeutuu koulutuksen piiriin, mutta ei sekään mikään sääntö ilman poikkeusta ole. Ei voida sanoa, että koulutetut ovat älykkäitä ja kouluttamattomat ei.

Seuraavan sukupolven älykkyydestä ei voi päätellä mitään koulutustaustan perusteella. Älykkäätkin vanhemmat voivat saada keskitason lapsia.
Sievä Sigismund
 

Re: Ihmiskunta ei muutukaan koko ajan välkymmäksi?

ViestiKirjoittaja pöö » 07.03.2017 10:25

Älykkyys ei takaa onnellisuutta sillä muitakin arvoja elämässä on jokaisen vapaan valinnan mukaan.
pöö
 

Re: Ihmiskunta ei muutukaan koko ajan välkymmäksi?

ViestiKirjoittaja Psykopatologia » 07.03.2017 11:24

Sievä Sigismund kirjoitti:Niin taisin tarkoittaa. Korrelaatio on siinä mielessä olemassa, että jossain määrin älykkäitä varmaankin hakeutuu koulutuksen piiriin, mutta ei sekään mikään sääntö ilman poikkeusta ole. Ei voida sanoa, että koulutetut ovat älykkäitä ja kouluttamattomat ei.

Seuraavan sukupolven älykkyydestä ei voi päätellä mitään koulutustaustan perusteella. Älykkäätkin vanhemmat voivat saada keskitason lapsia.

Korrelaatio on (lähes) aina olemassa jonkinasteisena mm. siten, että älykkäämmät hakeutuvat ("keskimäärin") kernaammin koulutukseen; korrelaatio "sallii" poikkeukset. Korrelaatio-kerroin (r) ilmaisee korrelaation asteen (-1,00 vs. +1.00 täydellinen vastaavuus). Esimerkiksi painon ja pituuden suhteen r saattaisi olla +0,50.

Älykkäät vanhemmat (ÄO 115) saavat "keskimäärin" älykkäämpiä lapsia: Esimerkiksi jos on 5 lasta: 1.ÄO 115; 2.ÄO 100; 3.ÄO 120; 4.ÄO 110; 5.ÄO 105.
Avatar
Psykopatologia
Ylläpitäjä
 
Viestit: 57805
Liittynyt: 12.02.2010 13:19
Paikkakunta: Helsinki

Re: Ihmiskunta ei muutukaan koko ajan välkymmäksi?

ViestiKirjoittaja Hilppa » 07.03.2017 13:04

Anteeksi, mutta minusta aihe on yksinkertaistettuna nollatutkimusta tms leikittelyä merkityksettömällä aiheella tai väärin asetetulla tutkimuskysymyksellä. Ei älykkyys mihinkään katoa tekivätpä rikkaat, älykkäät, tyhmät tai keskinkertaiset kuinka paljon/vähän lapsia tahansa. Populaation älykkyysominaisuuden diversiteetti on ja pysyy, ja ääripäät ovat populaatiossa läsnä aina ja ikuisesti. Niin kauan kuin populaatio on olemassa. Fitness on osittain sitä, millaisia jälkeläisiä olemassaolevasta populaatiosta syntyy. Ja tulevissa yksilöissä tulevat ilmenemään kaikki ne piirteet, jotka ovat nykyisten lisääntymiskykyisten/lisääntyvien geeneissä olemassa. Heissä tulevat ilmenemään kaikki ääripäät myös. Sekä huippuälykkäät että huipputyhmät. Aina on muutama yksilö, joka kantaa älygeenejä ja jonka jälkeläinen perii älyominaisuuden.

Mihin perustuu ajatus, että maailma olisi jotenkin parempi, jos älykkäitä tai jonkin tietyn piirteen omaavia olisi enemmän? Tai että maailma/ihmiskunta/yhteiskunta/Suomi/Helsinki tulisi paremmaksi? Älykkäillä riittää pohdittavaa ja pulmia ratkaistaviksi populaatiossa, jossa heidän täytyy miettiä miten saavat tyhmätkin selviytymään.
Hilppa
 

Re: Ihmiskunta ei muutukaan koko ajan välkymmäksi?

ViestiKirjoittaja Sievä Sigismund » 07.03.2017 13:14

Ääripäät ovat läsnä ja älykys jakautuu normaalijakauman mukaisesti, mutta keskiarvo siirtyisi korkeampaa älykkyyteen jos vain älykkäät tekisivät lapsia.

Ajatuksena taustalla on varmaankin rodunjalostus ja yli-ihmishaikailut.
Sievä Sigismund
 

Re: Ihmiskunta ei muutukaan koko ajan välkymmäksi?

ViestiKirjoittaja Psykopatologia » 07.03.2017 13:54

Sievä Sigismund kirjoitti:Ääripäät ovat läsnä ja älykys jakautuu normaalijakauman mukaisesti, mutta keskiarvo siirtyisi korkeampaa älykkyyteen jos vain älykkäät tekisivät lapsia.
Ajatuksena taustalla on varmaankin rodunjalostus ja yli-ihmishaikailut.

Älykkyyden jakaumaa ei tiedetä. Älykkyyden operationalisointi - ÄO-luku järjestys- eli ordinaali-asteikolla - on pakotettu jakautumaan normaalisti niin, että keskiarvo on 100 ja keskihajonta tavallisimmin 15. (Keskiarvo (ka) ja keskihajonta (kh) kuuluisivat tasaväli- eli intervalli-asteikkoon kuten esimerkiksi Celsius-lämpömittari. Kun ÄO-luvut edustavat kuitenkin suhteellisen "hyvää" järjestys-asteikkoa, niissä käytetään kehittyneemmän tasaväli-asteikon kehittyneemmän asteikon tunnuslukuja ka ja kh.) ÄO-luvuissa emme tiedä, onko ero "ÄO 90 - ÄO 100" suurempi vai pienempi kuin "ÄO 100 - ÄO 110". (Samalla tavalla emme kouluarvosanoissa tiedä arvosanojen "välimatkoja", esimerkiksi "5 - 6" ja 8 - 9".

Sen sijaan pituus jakaantuu suunnilleen normaalisti välimatka-asteikolla, ja tiedämme, että 2-metrinen mies on 2x pitempi kuin 1 metrin pituinen nainen.
13:40
Kuva
Ihmisten paino saattaa teollistuneissa maissa jakautua suunnilleen noin (oikealle vino) - ei normaali.
Avatar
Psykopatologia
Ylläpitäjä
 
Viestit: 57805
Liittynyt: 12.02.2010 13:19
Paikkakunta: Helsinki

Re: Ihmiskunta ei muutukaan koko ajan välkymmäksi?

ViestiKirjoittaja Psykopatologia » 07.03.2017 21:13

Ko. "fitness" ei ole enää entisellään teollistuneissa maissa, joissa myös erilaiset klenkat voivat elää kohtuullista elämää.
Avatar
Psykopatologia
Ylläpitäjä
 
Viestit: 57805
Liittynyt: 12.02.2010 13:19
Paikkakunta: Helsinki

Re: Ihmiskunta ei muutukaan koko ajan välkymmäksi?

ViestiKirjoittaja ritalin » 09.03.2017 23:37

Itse uskoisin, että Suomen ja muiden vastaavien maiden koko väestön älykkyyksiä kuvatessa tämä käyrä laskee jyrkästi jossain 85-70 välillä, mutta loivasti siellä sadan yläpuolella.
Oman näkemykseni mukaan Suomessa on melko paljon ihmisiä, joiden älykkyysosamäärät ovat siinä 90-100 välillä, mutta että alle 80 älykkyysosamäärät ovat erittäin harvinaisia 18-70-vuotiailla ja näihin liittyy yleensä jonkinlaista vammaisuutta.
Sen sijaan 120-130 välillä olevat älykkyysosamäärät ovat todennäköisesti paljon yleisempiä, kuin 80-70 välillä olevat älykkyysosamäärät.

Jos pitäisi veikata, mille kymmenvälille osuu eniten ihmisiä, niin uskoisin, että 100-90 välille tulee eniten tuloksia, 100-110 välille seuraavaksi eniten, 110-120 välille kolmanneksi eniten, 90-80 väli ja 120-130 väli ovat jo luultavasti aika tasan, minkä jälkeen tulee 130-140 väli ja vasta sitten 80-70-väli. Yli 140 tulokset keskihajonnalla 15 ovat jo aika harvinaisia, kuten myös alle 70 tulokset.
ritalin
 
Viestit: 967
Liittynyt: 24.02.2017 19:23

Re: Ihmiskunta ei muutukaan koko ajan välkymmäksi?

ViestiKirjoittaja Psykopatologia » 10.03.2017 20:39

ritalin kirjoitti:Itse uskoisin, että Suomen ja muiden vastaavien maiden koko väestön älykkyyksiä kuvatessa tämä käyrä laskee jyrkästi jossain 85-70 välillä, mutta loivasti siellä sadan yläpuolella.
Oman näkemykseni mukaan Suomessa on melko paljon ihmisiä, joiden älykkyysosamäärät ovat siinä 90-100 välillä, mutta että alle 80 älykkyysosamäärät ovat erittäin harvinaisia 18-70-vuotiailla ja näihin liittyy yleensä jonkinlaista vammaisuutta.
Sen sijaan 120-130 välillä olevat älykkyysosamäärät ovat todennäköisesti paljon yleisempiä, kuin 80-70 välillä olevat älykkyysosamäärät.

Jos pitäisi veikata, mille kymmenvälille osuu eniten ihmisiä, niin uskoisin, että 100-90 välille tulee eniten tuloksia, 100-110 välille seuraavaksi eniten, 110-120 välille kolmanneksi eniten, 90-80 väli ja 120-130 väli ovat jo luultavasti aika tasan, minkä jälkeen tulee 130-140 väli ja vasta sitten 80-70-väli. Yli 140 tulokset keskihajonnalla 15 ovat jo aika harvinaisia, kuten myös alle 70 tulokset.

Kuva Siis enemmän negatiivisesti vino.

ritalinin esittämä jakauma on ihan "mahdollinen" mutta mahdolllinen vain (ikään kuin) ensiversiossa, ennen ÄO-lukujen normi-taulukoiden lopullista valmistumista. Nimittäin jos jakauma on vino, se muutetaan normaalimmaksi ja symmetrisemmäksi, jolloin keskiarvon molemmille puolille tulee suunnilleen yhtä paljon tapauksia. Kun normi-otoksiin testataan useimmiten vain joitain satoja ihmisiä, tulee ääripäihin ehkä vain alle kymmenen tapausta, jolloin erittäin matalien ja erittäin korkeiden ÄO-lukujen normeerauksessa ollaan aika heikoilla. - Tilastollisesti ÄO:n 141+ (sd 15) saa vain kolme tuhannesta (3/1000).
Avatar
Psykopatologia
Ylläpitäjä
 
Viestit: 57805
Liittynyt: 12.02.2010 13:19
Paikkakunta: Helsinki

Re: Ihmiskunta ei muutukaan koko ajan välkymmäksi?

ViestiKirjoittaja Sievä Sigismund » 10.03.2017 21:01

Jos aloitusviestin sanomaan on uskominen, älykkyys alkaisi jakautua vinosti nimenomaan alempien ÄO:itten suuntaan
Sievä Sigismund
 

Re: Ihmiskunta ei muutukaan koko ajan välkymmäksi?

ViestiKirjoittaja pöö » 10.03.2017 21:39

http://humansarefree.com/2017/03/the-enslavement-system-is-crashing.html Systeemi on muuttumassa , kannattaa lukea tuolta lisää jos englanti on hallussa tahi Googlen käännösohjelman avulla.
pöö
 


Paluu Psykologiaa ja psykopatologiaa



Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 9 vierailijaa

cron