Diabulimia

Diabulimia

ViestiKirjoittaja Ryysy » 14.11.2016 22:40

Diabulimia on ykköstyyppien oma syömishäiriö

Syömishäiriöt ovat monien diabeetikoiden riesana, koska diabeteksen vuoksi syömistä on tarkkailtava tavallista tiiviimmin. Yleisesti tunnettujen syömishäiriöiden lisäksi ykköstyypin diabeetikolla on riski sairastua diabulimiaan, jossa ateriainsuliinia pistetään liian vähän laihtumisen toivossa. Diabulimia nimettynä sairautena on varsin tuore, vaikka sairaus itsessään on erityisesti nuorten diabeetikkotyttöjen keskuudessa tunnettu.

Tuoreen saksalaistutkimuksen mukaan 11–21-vuotiaista diabeetikkonuorista syömishäiriö on tytöistä noin 1/3:lla ja pojista 1/6:lla .

Diabulimiassa on kyse tietoisesta toiminnasta, jossa diabeetikko ahmii suuren määrän hiilihydraatteja, mutta ei pistä aterialle riittävästi tai lainkaan insuliinia. Näin osa ruuan mukana tulleesta energiasta poistuu virtsan mukana elimistöstä. Tämän vuoksi diabulimikko ei liho, vaikka söisi suuria määriä ruokaa. Hän saattaa jopa laihtua, mutta kustannukset ovat kalliit.

–Yksi iso riski on hengenvaarallinen ketoasidoosi. Pitkällä tähtäimellä silmät ja munuaiset kärsivät jatkuvasta korkeasta verensokerista. Olo on jatkuvasti väsynyt, aivotoiminta takkuaa ja kehossa voi esiintyä erilaisia tulehduksia, syömishäiriöisiä nuoria hoitanut diabeteslääkäri Sirkku Tulokas luettelee.

(...)

Teksti ja kuvat Elina Luoma
Koko juttu: http://www.diabetes.fi/inspis/diabeteks ... omishairio
Ryysy
 

Re: Diabulimia

ViestiKirjoittaja Ryysy » 14.11.2016 22:48

Painoin vahingossa muokkaa-nappia, joten meni plörinäksi. Alunperin kyselin tässä ketoasidoosista ykkös-ja kakkostyypillä sekä siitä, miksi diabulimia on ykköstyypin sairaus.
Viimeksi muokannut Ryysy päivämäärä 18.11.2016 16:21, muokattu yhteensä 2 kertaa
Ryysy
 

Re: Diabulimia

ViestiKirjoittaja Sateentekijä » 15.11.2016 22:41

http://www.mylife-diabetescare.fi/mylif ... atiot.html
Hyperosmolaarinen kooma
Tyypin 2 diabeetikoilla voi hoitamattoman hyperglykemian komplikaationa olla hyperosmolaarinen, ei-ketoottinen kooma. Kun verensokeri on toistuvasti erittäin korkea, yli 1 000 mg/dl (55 mmol/l), munuaiset erittävät liikaa vettä ja elimistö kuivuu (dehydraatio). Jos tilaa ei hoideta ajoissa, seurauksena voi olla hengenvaarallinen tilanne, kuten verenkierron kollapsi, akuutti munuaisten toimintahäiriö sekä tajunnan häiriö ja jopa kooma. Hyperosmolaarinen kooma on lääketieteellinen hätätapaus, joka vaatii sairaalahoitoa.

Hyperosmolaariseen koomaan viittaavat oireet:

hyvin korkea verensokeri, yli 600 mg/dl (33 mmol/l)
suuri jano
virtsaamistarve
sydämentykytys
huimaus
Hyperosmolaarisen kooman syyt ja ehkäisy
Erityisesti henkilöillä, joiden tyypin 2 diabetesta ei ole diagnosoitu, on hyperosmolaarisen kooman riski. Laukaisevia tekijöitä ovat usein infektiot, esim. keuhkotulehdus, joka johtaa tavallista suurempaan insuliinin tarpeeseen, tai hoito virtsaneritystä lisäävillä lääkkeillä (diureeteilla).

Potilailla, joiden tyypin 2 diabetes on jo diagnosoitu, hyperosmolaarinen kooma voi johtua riittämättömästä insuliinin saannista tai liian pienestä verensokeria laskevan lääkkeen annoksesta.
Sateentekijä
 

Re: Dia-bulimia

ViestiKirjoittaja Psykopatologia » 15.11.2016 23:09

Kelan uusi pääjohtaja: Kannatan köyhän ihmisen kestävää Kelaa Kelan johtoon valittu Elli Aaltonen kannattaa apteekkien kilpailun vapauttamista. Politiikka 11.11.2016 klo 16:28 http://yle.fi/uutiset/3-9288267
(- -)
Diabeteksestä voi tulla uusi kansansairaus – lääkekorvauksia ei pidä leikata

Aaltonen huomauttaa, että lääkkeet ovat Suomessa huomattavasti kalliimpia kuin muualla Euroopassa. Sen takia lääkekustannusten karsiminen on hänen mielestään tärkeää.
Aaltonen varoittaa kuitenkin suunnitellusta diabeteslääkityksen korvattavuuden alentamisesta, minkä on epäilty johtavan lääkehoidon laiminlyönteihin.
– Minulla on vaisto, että olemme tekemässä nyt uutta kansansairautta sillä, että ei käytetä diabeteslääkkeitä ennaltaehkäisevässä mielessä, vaan sairastutaan kroonisesti toisen asteen diabetekseen, sanoo Aaltonen.
(- -)
Avatar
Psykopatologia
Ylläpitäjä
 
Viestit: 57805
Liittynyt: 12.02.2010 13:19
Paikkakunta: Helsinki

Re: Diabulimia

ViestiKirjoittaja pöö » 16.11.2016 17:44

Silloin kun vielä join sokericolaa kolme litraa päivässä, nukuin lähes koko ajan ja otin hörpyt unien välillä.
pöö
 

Re: Diabulimia

ViestiKirjoittaja Ryysy » 18.11.2016 16:28

"Voiko ketoasidoosi tulla myös kakkostyypin diabeetikolle?", kirjoitin aiemmin. Sateentekijän info oli hyvä osin, osin en ymmärtänyt siitä mitään.

Vastailenpa itselleni suomeksi: DKA voi esiintyä myös tyypin 2 diabeteksen diagnoosivaiheessa. USA:ssa DKA todetaan nykyisin noin 25%:lla 10-21-vuotiaista tyypin 2 diabeetikoista (DIABEETTINEN KETOASIDOOSI Riitta Veijola, dosentti, lastentautien ja lastenendokrinologian erikoislääkäri Lastentautien klinikka, Oulun yliopisto ja Oulun yliopistollinen sairaala).

En osaa peedeeäffiä linkata. Eilen elin vielä siinä uskossa, että diabeettinen ketoasidoosi voisi tulla vain kakkostyypin insuliinihoitoisessa diabeteksessä, mutta nyt en ole varma siitäkään.

Olisi myös uusi kysymys, mikä on (tablettihoitoisella tai ei) diabeettesta nro 2 sairastavilla verensokerin ns. hälyyttävä yläraja? Tai onko sellaista vai onko se kaikilla omakohtainen? Korjausrajasta tms. olen kuullut, mutta se on kai insuliinihoitoisilla. Jos verensokeri lähentelee kahtakymppiä, niin potilas saa silti kieltäytyä hoidosta. Oletan, että se on jo hemmetin korkea. Seuraavaksi googletankin liian korkeasta verensokerista, jos uskallan.
Ryysy
 


Paluu Psykologiaa ja psykopatologiaa



Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 11 vierailijaa

cron