Yksinäisyys ja muut ongelmat

Yksinäisyys ja muut ongelmat

ViestiKirjoittaja Kaapo » 29.09.2016 03:32

Ajankohtainen ilmeisesti myös tällä palstalla.

Olen joskus sanonut täällä, että "terapeutti on maksettu ihmiskontakti". Sama vaikutus on ystävällä.
Olen myös sanonut, että yksinäisyys, ylipaino, alkoholismi ja mielenterveysongelmat kuuluu usein yhteen.
Nyt saamaa puhuu yksinäisyystutkija.

Suomalaisten ylipainoon, juomiseen ja sydänvaivoihin voi olla sama syy – Todellinen kansantautimme on yksinäisyys, sanoo tutkija
Suomalaiset vallankäyttäjät alkavat havahtua yksinäisyysongelmaan, mutta eivät vieläkään osaa tehdä sille tarpeeksi, sanoo yksinäisyystutkija ja professori Juho Saari.

ELÄMÄ 27.9.2016 12:59 Kaisa Viljanen HELSINGIN SANOMAT http://www.hs.fi/elama/a1474947001630

SIRPA RÄIHÄ / HS
Yksinäisyystutkija ja professori Juho Saari sanoo, että yksinäisyyteen ollaan nyt havahtumassa, mutta sen vähentämisessä on vielä paljon kehitettävää.
Yksinäisyystutkija ja professori Juho Saari sanoo, että yksinäisyyteen ollaan nyt havahtumassa, mutta sen vähentämisessä on vielä paljon kehitettävää.

YKSINÄISYYS on kuin saippua, josta suomalaiset vallankäyttäjät eivät saa otetta. Politiikassa puhutaan kasvusta ja työllisyydestä, mutta unohdetaan ihmisten perusturva ja tuki sosiaalisten suhteiden puuttuessa. Näin sanoo yksinäisyystutkija ja Tampereen yliopiston sosiaali- ja terveyspolitiikan professori Juho Saari.

Yksinäisyyttä voisi Saaren mukaan verrata myös Suomen kollektiiviseen alkoholiongelmaan. Se on samaan aikaan kaikkialla ja ei missään, eikä todellisiin syihin päästä näin puuttumaan.

Saari on koonnut viime viikolla julkistettuun kirjaan Yksinäisten Suomi (Gaudeamus) laajan artikkelikokoelman. Kirja kokoaa tuoreen yksinäisyyteen liittyvän monitieteisen tutkimustiedon ensi kertaa yksiin kansiin. Kirjan tekstit pureutuvat yksinäisyyden syntyyn, seurauksiin ja vähentämiseen eri väestöryhmien näkökulmasta. Teos on syntynyt osana Suomen Kulttuurirahaston rahoittamaa Suomalaisten yksinäisyys -hanketta.

Artikkeliin liittyvät

Yksinäisyys voi tuntua kuin nälkä, jano tai kipu – Testaa, miten perillä olet yksinäisyydestä 12.9.2016
”Yksinäisyys ja sosiaalisten suhteiden puute on suomalaisten perusturvassa vakava vaje. Vaikka kuinka investoisimme kasvuun ja työllisyyteen, mutta tämä puoli jää hoitamatta, on se syvä ja krooninen kärsimyksen aiheuttaja”, Saari sanoo.

Siksi yksinäisyysongelman vakavuuteen ja eri ulottuvuuksiin pitäisi herätä.

YKSINÄISYYS on keskeisin ihmisten terveyttä huonontava ja hyvinvointia alentava tekijä, Saari sanoo.

”Yksinäisyys löytyy mitä kummallisimpien asioiden takaa niin sanottuna juurisyynä”, Saari sanoo. Tällä hän tarkoittaa sitä, että yksinäisyydellä on todistetusti yhteyksiä esimerkiksi lohtusyömiseen, liikkumattomuuteen tai sydänongelmiin. Pitäisi siis hoitaa syitä eikä vain oireita.

VIIME vuosina ymmärrys yksinäisyydestä on Saaren mukaan kuitenkin kasvanut, ja tutkimus on edennyt. Mutta julkisen vallan kyky käsitellä yksinäisyyttä ilmiönä ei ole vielä sillä tasolla kuin pitäisi, Saari sanoo. Sillä taas on merkittävät seuraukset käytännössä.

Saaren mielestä politiikassa yksinäisyyttä ei nähdä tarpeeksi kokonaisvaltaisesti. ”Tällaiset viheliäiset ongelma on helppo jakaa erillisiin teemoihin, kuten ylipaino ja mielenterveys, ja hyvä niin, mutta yksinäisyyden rooli ongelmien synnyssä pitäisi ymmärtää laajemmin”, Saari sanoo.

YKSINÄISYYS politisoitui Saaren mukaan kunnolla 2014–2015. Asia muun muassa nousi silloin yhdeksi kokoomuksen, keskustan ja SDP:n vaaliteemoista. Sipilän hallituksen hyvinvointi- ja terveyseroja käsittelevien kärkihankkeiden joukkoon yksinäisyyttä ei kuitenkaan nostettu.

”Hallitukselle oli luontevampaa keskittyä ylipainoon, masennukseen ja päihteisiin liittyviin käytäntöihin kuin pohtia niiden takana olevia juurisyitä, joista yksinäisyys on todennäköisesti yksi tärkeimpiä”, Saari kirjoittaa kirjassa.

SAARI kiittelee myös Helsingin Sanomia yksinäisyystietoisuuden lisäämisestä. Loppuvuodesta 2014 HS kysyi toimittaja Anna-Stina Nykäsen johdolla lukijoiden kokemuksia yksinäisyydestä ja teki aineistosta isot juttukokonaisuudet. Kyselyihin vastasi jopa 28 000 ihmistä.

”Se oli huikea juttu”, Saari sanoo.

Aineisto johti osittain myös Yksinäisten Suomen syntyyn.

YKSI yksinäisyyden pahimmista piirteistä on, että sillä on ”hämmästyttävän lineaarinen” yhteys ihmisen yhteiskunnalliseen asemaan.

”Mitä korkeammassa asemassa yhteiskunnassa olet, sitä vähemmän koet yksinäisyyttä, ja päinvastoin, mitä heikommassa asemassa olet, sitä enemmän elämässäsi on yksinäisyyttä”, Saari summaa.

Yksinäisyys on siis myös tasa-arvokysymys, jolle nykyisen hallituksen sosiaalietuuksiin tekemät heikennykset eivät lupaa hyvää. Mutta kolikolla on toinenkin puoli, Saari sanoo.

”Yksinäisyyden vähentämiselle on nyt politiikassa suurta kiinnostusta”, Saari sanoo. Tämä johtuu siitä, että yksinäisyyttä vähentämällä voidaan vähentää palvelujen käyttöä – siis säästää rahaa.

MUTTA miten yksinäisyystutkija ratkaisisi ongelman, josta kärsii eri tasoilla jopa 15 prosenttia suomalaisista? Ihan ensimmäiseksi hän lakkauttaisi yksinäisille korvamerkityn toiminnan, kuten yksinäisten kerhot. Tukea pitäisi tarjota toisin.

”Ei ole mitään järkeä perustaa yksinäisten yhdistystä, on järkevämpää perustaa kuoro”, Saari sanoo.

”Ei pidä luoda erillistä järjestelmää yksinäisille vaikka niin, että yksinäiset joka torstai kokoontuvat keskustelemaan.”

”Me tarvitsisimme epäsuoria tapoja vähentää ihmisten yksinäisyyttä luomalla heille mahdollisuuksia vuorovaikutukseen ja toisten kohtaamiseen erityisesti nyt, kun ystävyyssuhteet ovat monella ottaneet perhesuhteiden roolin”, hän jatkaa. Pitäisi olla enemmän tiloja, joissa ihmiset voivat olla luontevasti toistensa lähellä.

SAARI puhuu ”sateentekijäefektistä”. Sillä hän tarkoittaa kaikenlaista vuorovaikutusta lisäävää toimintaa yhteiskunnassa. Siinä sosiaalisella mediallakin voi olla rooli. Hyvinä esimerkkeinä hän mainitsee erityislasten vanhempia tukevan Leijonaäidit-yhdistyksen sekä Nappi Naapuri -palvelun, joka yhdistää alueiden perusteella vaikka kauppareissulle apua tarvitsevan vanhuksen ja tekemistä kaipaavan nuoren.

MYÖS esimerkiksi työllisyyspolitiikka heijastuu yksinäisyyteen, sillä se on myös sosiaalisten suhteiden hoitopolitiikkaa, Saari sanoo.

”Kun hallitus on vähentänyt erilaista tukityöllistämistä, on se samalla vähentänyt työttömien mahdollisuutta sosiaalisten suhteiden ylläpitoon”, Saari sanoo.

Hän on huolissaan myös terveydenhuollon trendistä, jossa entistä useampi esimerkiksi laitoksessa asuva vanhus pyritään hoitamaan kotona. ”Huomioidaanko siellä, miten kotihoito vaikuttaa sosiaalisiin suhteisiin? Entä jos vanhuksen kotona käy vain ateriapalvelun työntekijä ja vaipanvaihtaja?”

Ystäväpalveluille on tulevaisuudessa yhä enemmän kysyntää.

YKSINÄISYYDELLE on nyt tapahtumassa sama kuin esimerkiksi tupakanpoltolle, turvavöiden käytölle ja ylipainolle on aiemmin tapahtunut. Vahvasti yksityisen piiriin mielletyistä asioista tulee yhteiskunnallisia kysymyksiä, kun niiden haitallisuus ymmärretään, Saari sanoo.

Saarella on omakohtaistakin kokemusta yksinäisyydestä. Hän paikkasi kaverisuhteiden puutetta lapsuudessa ja nuoruudessa yliaktiivisella harrastamisella.

”Meidän pitäisi miettiä yhdessä, miten otamme kopin niistä ihmisistä, jotka ovat jääneet koteihinsa mökkiytymään, ja jotka me löydämme sitten myöhemmin muumioituneena”, Saari sanoo.

Tuore kirja on siinä ”alun loppu”, Saari sanoo. Pioneerivaihe on ohitse ja nyt on työnjaon ja konkretian aika.
Viimeksi muokannut Kaapo päivämäärä 29.09.2016 04:02, muokattu yhteensä 1 kerran
Kaapo
 

Re: Yksinäisyys ja muut ongelmat

ViestiKirjoittaja Kaapo » 29.09.2016 03:37

Tässä myös ketju joka käsittelee pohjimmiltaan yksinäisyyttä.
viewtopic.php?f=8&t=17302&p=254732&hilit=ihmiskontakti#p254732
Kaapo
 

Re: Yksinäisyys ja muut ongelmat

ViestiKirjoittaja Kaapo » 29.09.2016 03:56

http://www.hs.fi/elama/a1473653791266

Tuolla lisää. Tehkää testi.

"TUNNET YKSINÄISYYDEN.
Sait pisteitä 7/7

Yksinäisyys on sinulle tuttu aihe.
Olet selvästi perehtynyt siihen, hieno juttu!
Ehkä voit välittää tietojasi myös muille?"
Kaapo
 

Re: Yksinäisyys ja muut ongelmat

ViestiKirjoittaja Kaapo » 29.09.2016 04:51

viewtopic.php?f=8&t=15239&hilit=maksettu

Tässä ketjussa myös yksinäisyydestä johon ensi viesteilläni osallistuin.
Kaapo
 

Re: Yksinäisyys ja muut ongelmat

ViestiKirjoittaja vibeke » 29.09.2016 09:17

Mietin artikkelin luettuani itsekin, avaisinko aiheesta ketjun.
YKSI yksinäisyyden pahimmista piirteistä on, että sillä on ”hämmästyttävän lineaarinen” yhteys ihmisen yhteiskunnalliseen asemaan.

”Mitä korkeammassa asemassa yhteiskunnassa olet, sitä vähemmän koet yksinäisyyttä, ja päinvastoin, mitä heikommassa asemassa olet, sitä enemmän elämässäsi on yksinäisyyttä”, Saari summaa.

Yksinäisyys on siis myös tasa-arvokysymys, jolle nykyisen hallituksen sosiaalietuuksiin tekemät heikennykset eivät lupaa hyvää.
Olen nähnyt Juho Saaren nimittävän ilmiötä statusyksinäisyydeksi.
vibeke
 

Re: Yksinäisyys ja muut ongelmat

ViestiKirjoittaja Kaapo » 29.09.2016 09:40

No, nyt se on sitten avattu. Kerkesin vaan ensin.

Hyvin toimeentulevalla ja menestyneellä ihmisellä varmaan riittää myös niitä "hännystelijöitä".
Olisi kiva tietää kun niitä "tähdenlentoja" toisinaan putoaa niin kuinka "ystäväpiiri" harvenee.

Yleensä ystävät sattuu olemaan samasta sosiaalisesta luokasta.
Eli jo tuossa tulee tiettyjä rajoja vastaan.
Kaapo
 

Re: Yksinäisyys ja muut ongelmat

ViestiKirjoittaja vibeke » 29.09.2016 11:43

Tänään alkaa 10-osainen lyhytdokumenttisarja Kymmenen teesiä yksinäisyydestä. "Ohjelmasarja tarjoaa kymmenen erilaista välähdystä yksinäisyyden tutkimiseen ja keinoja yksinäisyyden lievittämiseen."
http://areena.yle.fi/1-3690778
http://yle.fi/radio/yleradio1/ohjelmat/ ... ta/9136623
vibeke
 

Re: Yksinäisyys ja muut ongelmat

ViestiKirjoittaja Kaapo » 29.09.2016 12:41

Täytyy ottaa tähän yksi hieman ehkä päinvastainen esimerkki.

Mulla oli aikanaan mentorina yli 70 vuotias munkki.
Tapasin munkin pojan (ikäiseni mies) sitten eräässä suuremmassa tilaisuudessa ja hän oli kova meditoimaan.
Hän kertoi, että ihmisten läheisyys tuo häiriöitä "mielenrauhaan" ja edistymiseen.
(Tämä tuli mieleen koska tossa sarjassa mainittiin vuorn rinteellä asuvat munkit.)
Eli jos se yksinäisyys on oma valinta niin siitä voi silloin myös ammentaa.
Kaapo
 

Re: Yksinäisyys ja muut ongelmat

ViestiKirjoittaja Psykopatologia » 29.09.2016 13:09

Lisäsin aloitusviestiin viitteen ym. - Jos aloitusviesti on lainaus, siihen ei tulisi liittää omia jorinoita, joiden olisi hyvä olla uudessa, erillisessä viestissä.

Jatkossa Kaapolla on useita erillisiä viestejä, joissa on vain viite. Olisi hyvä laittaa viitteisiin myös ko. ketjujen nimet.
Olisi ollut parempi laittaa ko. erilliset viestit yhteen kokooma-viestiin muokkaustoiminnalla.
Avatar
Psykopatologia
Ylläpitäjä
 
Viestit: 57805
Liittynyt: 12.02.2010 13:19
Paikkakunta: Helsinki

Re: Yksinäisyys ja muut ongelmat

ViestiKirjoittaja Kaapo » 29.09.2016 13:26

Yksi merkittävä asia mun mielestä noissa "kuunnelmissa" oli että nyky-yhteiskunta ei lisää yksinäisyyttä eikä internet lisää yksinäisyyttä vaan päinvastoin.
Kaapo
 

Re: Yksinäisyys ja muut ongelmat

ViestiKirjoittaja Kaapo » 29.09.2016 15:08

Täytyy tähän lisätä vielä yksi esimerkki internetistä kuinka se luo mahdollisuuksia.

Aikanaan mä asuin Pekingissä ja kolleega Shanghaissa. Me tultiin hyvin juttuun, mutta etäisyyttä oli paljon.
Vietettiin siitä huolimatta pikku "viini-iltoja" skypessä.
Turinoitiin ja naukkailtiin pari putelia viinä ja sohlattiin jotain omasta mielestämme hauskaa netissä.
Kerran mm. eräällä palstalla tekeydyttiin kahdeksi vanhaksi mieheksi jotka keskustelee peräpukamista.
Saatiin yks tuttu lääkäri völjyyn vedättämään sitä juttua.
Kaapo
 

Re: Yksinäisyys ja muut ongelmat

ViestiKirjoittaja Sateentekijä » 29.09.2016 15:31

Lapsen yksinäisyys.
http://www.turkulainen.fi/artikkeli/231 ... yksinainen
Yksinäisyys on subjektiivista, omaa pahan olon tunnetta. Se on luonteeltaan liiankin pysyvää, sillä todennäköisyys, että lapsena koettu yksinäisyys jatkuu nuorena ja aikuisena, on suuri.

(--)
Usein yksinäisyyteen liittyy kokemus, että on jollain tavalla erilainen kuin muut, esimerkiksi ulkonäöltään tai taidoiltaan. –Yksinäisyyttä voi kokea jalkapalloa arvostavassa yhteisössä poika, joka ei ole hyvä jalkapallossa. Tai lapsi, jonka perhe tai tausta aiheuttaa erilaisuuden tunteen ja sitä kautta yksinäisyyttä. Kun ei kelpaa itselleen, ei kelpaa myöskään muille, Niina Junttila kuvaa.

(--)
Tutkija Niina Junttila : Joka viides lapsi on yksinäinen
NÄKÖKULMA Jos 5–10 -vuotias lapsi kokee jatkuvasti yksinäisyyttä, on suuri todennäköisyys, että yksinäisyys jatkuu nuoruuteen.
Oletko joskus lohduttanut lastasi sanomalla, että kyllä sieltä koulusta aina kavereita löytyy? Jos, olet saattanut luvata liikoja.

– Peräti joka viides suomalaislapsi kokee jossain vaiheessa emotionaalista yksinäisyyttä, ja joka kymmenennen kohdalla yksinäisyys jää pysyväksi pahaksi oloksi, lasten yksinäisyyttä tutkinut Turun yliopiston erikoistutkija, dosentti Niina Junttila sanoo.

Hänen mukaansa lasten kokemaan yksinäisyyteen kannattaisikin siksi puuttua ajoissa.

Muuten yksinäisyydestä voi tulla kierre, jota on vaikea katkaista.

Mutta voiko yksinäisyydestä päästä eroon? Voi. Mutta jos yksinäisyyden tunne on ollut pitkään tuttu, se ei välttämättä käy helposti, Niina Junttila sanoo.

– Jotta yksinäisyys helpottaisi, tarvitaan usein joku ulkoinen muutos. Esimerkiksi koulun vaihto, muutto toiselle paikkakunnalle tai uusi harrastus.

Joka toisen kohdalla yksinäisyys loppuu, joka toisella se säilyy.

– Mitä pidempään yksinäisyys jatkuu, sitä voimakkaampaa se on, Junttila muistuttaa.

–  Haastatteluissa on ilmennyt, että kun yksinäisyys jatkuu pitkään, ottaa moni lapsi itselleen negatiivisen roolin, eikä enää usko, että saa kavereita myöhemminkään opiskelu- tai työelämässä. Hän uskoo, ettei saa enää koskaan ystäviä.

Yksinäisyys korreloi myös kiusaamisen kanssa – yksinäinen lapsi tulee helpommin kiusatuksi."
Lasten kokemaa yksinäisyyttä on tutkijan mukaan emotionaalista ja sosiaalista.

– Yksinäisyys voi olla pahaa oloa siitä, että ei ole läheisiä; omia ystäviä, joiden kanssa puhua. Tai se voi olla sitä, ettei ole ketään, kenen kanssa käydä vaikka elokuvissa.

Yksinäisyys on tutkijan mukaan tärkeä erottaa yksin olemisesta.

– Meitä yksin viihtyviä on paljon. Mutta kun yksin oleminen tuntuu pahalta ja siihen toivoo muutosta, on kyse yksinäisyydestä.

Lapsuuden yksinäisyydestä voi kuitenkin Junttilan mukaan selvitä, mutta siihen tarvitaan aikuisten apua.

Hänen mukaansa niin lasten vanhempien, opettajien kuin muiden aikuisten tulisi nähdä lasten yksinäisyys, puuttua siihen ja saada heidät mukaan harrastusten ja ryhmätöiden pariin.

– Yksinäisyys aiheuttaa sosiaalista ahdistuneisuutta ja fobioita, jotka saattavat johtaa masennukseen. Yksinäisyys korreloi myös kiusaamisen kanssa. Yksinäinen lapsi tulee helpommin kiusatuksi, tutkija muistuttaa.

Yksinäisyyden yksittäisistä oireista Junttila mainitsee syömishäiriöt ja itsetuhoisen päihteiden käytön. Ne ovat usein hätähuutoja, joihin aikuisten pitäisi puuttua.

Pitkällä tähtäimellä yksinäisyys voi käydä myös yhteiskunnalle kalliiksi.

– Vaikka yksinäiseksi itsensä kokevien määrää ei saataisi kokonaan poistumaan, on vakavia seurauksia mahdollista vähentää. Keinoja yksinäisyyteen puuttumiseen on olemassa, eivätkä ne aina ole edes kovin kalliita.

Pienet pojat kokevat tyttöjä enemmän emotionaalista yksinäisyyttä.”
Tutkijan mukaan pienet pojat kokevat tyttöjä enemmän emotionaalista yksinäisyyttä.

Hetkellisesti yli 20 prosenttia pojista kokee yksinäisyyttä ja vähintään puolitoista vuotta seuratuista pojista vielä noin 10 prosenttia.

Se tarkoittaa, että yksi kymmenestä pojasta kokee yksinäisyyden vuoksi pahaa oloa.

Olennaisinta yksinäisyydessä onkin juuri lapsen oma kokemus.

– Lapsi voi periaatteessa olla suosittu muiden lasten keskuudessa, mutta siitä huolimatta hän kokee yksinäisyyttä.

Usein yksinäisyyteen liittyy kokemus, että on jollain tavalla erilainen kuin muut, esimerkiksi ulkonäöltään tai taidoiltaan.

–  Yksinäisyyttä voi kokea jalkapalloa arvostavassa yhteisössä poika, joka ei ole hyvä jalkapallossa. Tai lapsi, jonka perhe tai tausta aiheuttaa erilaisuuden tunteen ja sitä kautta yksinäisyyttä. Kun ei kelpaa itselleen, ei kelpaa myöskään muille, Junttila kuvaa.

Kun kelpaamisen tunne katoaa, alkaa itsetuntokin mennä.

– Lapsi alkaa ajatella, että on ruma ja kamala. Kun tästä ajattelutavasta syntyy kierre, ei lapsi enää uskalla mennä porukkaan.

Jos iältään noin 5–10 -vuotias lapsi kokee yksinäisyyttä, on suuri todennäköisyys, että yksinäisyys jatkuu nuoruuteen.

Tutkijan mukaan vedenjakajana voi pitää yläkoulun ensimmäistä luokkaa. Ellei nuori silloin löydä ystävää, on todennäköistä, että hän jää yksinäiseksi koko yläkoulun ajaksi.

Voiko lapsuuden yksinäisyydestä selvitä?
Kyllä
73% (127 ääntä)
Sateentekijä
 

Re: Yksinäisyys ja muut ongelmat

ViestiKirjoittaja Sateentekijä » 29.09.2016 15:38

...Poistettu Kaapon toivomuksesta) Kahvikuppimietelause)
.Sateentekijä.
Viimeksi muokannut Sateentekijä päivämäärä 29.09.2016 16:25, muokattu yhteensä 1 kerran
Sateentekijä
 

Re: Yksinäisyys ja muut ongelmat

ViestiKirjoittaja Kaapo » 29.09.2016 15:52

Hyvää kamaa lapsen yksinäisyydestä, mutta toi mietelause joutais poistoon.
Itseä mietityttää myös asia koska esim. oman asumuksemme lähistöllä ei ole pojalle ikäisiä kavereita.
Harrasteiden merkitys kasvaa.
Viimeksi muokannut Kaapo päivämäärä 29.09.2016 16:33, muokattu yhteensä 1 kerran
Kaapo
 

Re: Yksinäisyys ja muut ongelmat

ViestiKirjoittaja Sateentekijä » 29.09.2016 16:18

Tässäpä ihmisten ajatuksia yksinäisyydestä:

http://www.voihyvin.fi/artikkeli/yksin-vai-yksinainen
Tämä on vanha tarina, mutta se sisältää niin hyviä asioita, että kopioin siitä paloja tähän
LUKIJOIDEN TARINAT03.11.2009

Yksin vai yksinäinen

Parasta on vapaus, rauhallisuus ja saa itse yksin päättää asioista ilman ylimääräisiä neuvotteluja. Raskainta on itse yksinäisyys. Yksin ilman olkapäätä ja jotain jolle purkaa tuntojaan.

(--)
Yksinelämisessä on parasta että et ole tilivelvollinen kenellekään. Voit sisustaa kotisi miten itse tahdot, ei tarvitse tehdä kompromisseja mistään, voit tuulettaa koska haluat, pidät siivouspäivän kun se sinulle sopii. Voit olla ja tulla miten haluat. Asioita on lukematon määrä... Raskaimmalle voi tuntua ajoittain juuri itse yksinäisyys, ei ole ketään kuka jakaa asioita ja kaiken saat ja joudut tekemään yksin.

(--)
Yksinelämisessä mielestäni parasta on oma rauha. Omassa asunnossa saa olla rauhassa ja ei tarvitse sopia yhteisistä säännöistä. Vapaus on ehkä kaikista positiivisin asia. Raskainta on se, jos joutuu olemaan vasten tahtoaan olemaan liikaa yksin. Esimerkiksi jos kavereilla ei ole aikaa tai ystävät ja sukulaiset asuvat kaukana. Tällöin yksinäisyys voi saada liian suuret mittasuhteet. Itse ainakin koen, että tarvitsen tietyn määrän omaa aikaa, ihan vain itselleni. Liika häly ja ihmismäärä stressaavat liikaa.

(--)
Parasta on että saa syodä ja juoda mitä haluaa, milloin haluaa ja missä haluaa, kukaan ei valita porkkanaillallisesta taikka irtokarkkiaamiasesta.

(--)
Oma rauha,saa tehdä mitä haluaa. Onhan se välistä yksinäistä ja surullista painaa iltasella pään tyynyyn. Se myös kun toisinaan katsoo tuttuja ja muita joilla on kumppani, tuntuu yksinäiseltä ja ulkopuoliselta. Joittenkin on vain parempi olla yksin.


Yksnielämisessä on parasta että voit tulla ja mennä kuinka haluat, ei tarvitse kysellä kenetäkään lupaa. Voit syödä silloin kun huvittaa ja mitä haluat, voit katsoa tv:stä sitä mitä haluat ja kuinka myöhään haluat. Voit mennä nukkumaan silloin kun huvittaa, ei tarvitse herätä yöllä kun toinen käy vessassa. Voit sisustaa oman kotisi juuri oman makusi mukaan. Ei tarvitse tehdä kompromisseja. Raskainta on juhlapyhät, ja yleensäkin sunnuntait kun silloin perheet viettävät aikaa oman perheensä kanssa omissa oloissaan ja silloin yksinäisyys joskus oikein tuntuu pahalta, silloin on harvoin mitään sellaista mihin sinkku voisi ängetä mukaan. Myös sunnuntaiaamut ovat sellaisia jolloin olisi ihanaa herätä jonkun kainalosta ja viettää aamupäivä sängyssä! Ja kun sattuu jotain oikein kivaa tai inhottavaa olisi kiva kun olisi joku kenen kanssa jakaa ne. Rahallisesti yksinelämisessä joutuu koville kun joutuu yksin maksamaa ne kaikki asumis- ja elämiskulut.

(--)
Se, että saa päättää tekemisistään eikä tarvitse siivota toisen jälkiä. Kämppä saa olla siinä kunnossa kun halua eikä kukaan napise sotkusta. Iltaisin tietenkin inhottavinta, kun joutuu nukkumaan yksin.

(--)
Kun kuulee seinän takaa kuinka naapurit tappelee keskenään, ja huomaa että yksinolossa ei tätä ongelmaa ole. Raskaita hetkiäkin yksinolossa toki tulee mieleen, mutta ei pidä jäädä tuleen makaamaan, eikä tehdä asioista ongelmaa. Mitenkäs se nyt sanonnassa menikään ettei kaatunutta maitoa kannata itkeä. Jokainen tekee oman valintansa, ja yksin on minun valintani.

(--)
Parasta oma kaukosäädin
.
(--)
Kun elää yksin, sekä hyvät että huonot ajatukset korostuvat ja saavat lisää voimaa, kun kukaan ei ole niitä keskeyttämässä. Yksineläjä sa tehdä todella töitä sen eteen, etteivät liiallinen itsekriittisyys ja itsetuhoiset ajatukset nakertaisi liikaa omaa mieltä. Toisaalta yksineläjällä on myös monia yksinäisiä ja yksityisiä onnenhetkiä, joiden aikana ymmärtää, että positiivisuus ja valoisuus todellakin saavat alkunsa ihmisen sisältä, eivätkä ainoastaan ulkoisista olosuhteista tai muista ihmisistä.

(--)
Olen elänyt suurimman osan elämästäni yksin, ja en tiedä onko se jo tottumiskysymys, mutta rakastan tätä. Raskainta on se vastuu yksin kaikesta, paitsi että olen oppinut siirtämään asioita hyvällä omallatunnolla. Yksineläjäkin voi nauttia elämästä ja käyttää aikansa kaikkeen jonninjoutavaan, eikä aina tehdä jotakin hyödyllistä. Luulen, että ihmiset saisivat siitä yksinolostaan paljon enemmän irti, jos uskaltaisivat tehdä sitä kaikkea hullua, mitä salassa haaveilevat. Esimerkiksi katsoa lempileffojaan 10 tuntia putkeen, ilman mitään keskeytyksiä. Minä teen niin, ja se on aivan upeaa.


Näitten mielipiteiden perusteella valtaosa yksinolijoista nauttii omasta olostaan.
Kun oikein alkaa ahdistaa ja seinät meinaa kaatua päälle, silloin on ihan hyvä miettiä entistä elämäänsä ja sitä, mitä siitä ei missään tapauksessa haluaisi takaisin.

Itselläni on kokemusta sekä yhdessä- että yksin olemisesta, molemmissa on ollut omat hyvän, mutta myös huonot puolensa.

Huonosta mitään antamattomasta ja mitään saamattomasta liitosta oli helpotus päästä irti.
Kaiken sen vuosikausia kestäneen läheisriippuvuuden ja henkisen pahoinvoinnin taakka on kumminkin jättänyt jälkensä. Niitä tässä nyt sitten parannellaan.
Viimeksi muokannut Sateentekijä päivämäärä 29.09.2016 16:32, muokattu yhteensä 1 kerran
Sateentekijä
 

Re: Yksinäisyys ja muut ongelmat

ViestiKirjoittaja Sateentekijä » 29.09.2016 16:23

Kaapo kirjoitti:Hyvää kamaa lapsen yksinäisyydestä, mutta toi mieteleuse joutais poistoon.
Itseä mietityttää myös asia koska esim. oman asumuksemme lähistöllä ei ole pojalle ikäisiä kavereita.
Harrasteiden merkitys kasvaa.

Tarkoitatko tuota kahvikuppimietelmää, mikjä ei mielestäsi kuulu ketjuun? Jos haluat, voin toki sen poitsaa.
Sateentekijä
 

Re: Yksinäisyys ja muut ongelmat

ViestiKirjoittaja Kaapo » 29.09.2016 16:32

Sateentekijä kirjoitti:
Kaapo kirjoitti:Hyvää kamaa lapsen yksinäisyydestä, mutta toi mieteleuse joutais poistoon.
Itseä mietityttää myös asia koska esim. oman asumuksemme lähistöllä ei ole pojalle ikäisiä kavereita.
Harrasteiden merkitys kasvaa.

Tarkoitatko tuota kahvikuppimietelmää, mikjä ei mielestäsi kuulu ketjuun? Jos haluat, voin toki sen poitsaa.


Juu sitä.
En oikeen ole tommosten "imelien" FB tyyppisten mietelauseiden ystävä tämän tyyppisissä aiheissa.
Niissä aina anneteaan joku ohje joka ei toimi.
Kaapo
 

Re: Yksinäisyys ja muut ongelmat

ViestiKirjoittaja Sateentekijä » 29.09.2016 16:36

Kaapo kirjoitti:
Sateentekijä kirjoitti:
Kaapo kirjoitti:Hyvää kamaa lapsen yksinäisyydestä, mutta toi mieteleuse joutais poistoon.
Itseä mietityttää myös asia koska esim. oman asumuksemme lähistöllä ei ole pojalle ikäisiä kavereita.
Harrasteiden merkitys kasvaa.

Tarkoitatko tuota kahvikuppimietelmää, mikjä ei mielestäsi kuulu ketjuun? Jos haluat, voin toki sen poitsaa.


Juu sitä.
En oikeen ole tommosten "imelien" FB tyyppisten mietelauseiden ystävä tämän tyyppisissä aiheissa.
Niissä aina anneteaan joku ohje joka ei toimi.

Ok. Myönnetään toki, että se oli vähän huolimaton veto tuohon asiatekstin väliin
Sateentekijä
 

Re: Yksinäisyys ja muut ongelmat

ViestiKirjoittaja Undone » 29.09.2016 16:54

Parasta on että saa syodä ja juoda mitä haluaa, milloin haluaa ja missä haluaa, kukaan ei valita porkkanaillallisesta taikka irtokarkkiaamiasesta.


Söin just porkkanapäivällisen, maha valittaa...

Yksinäisyydessä omalla kohdalla tuntuu vaikeimmalta oman rikkinäisyytensä kohtaaminen.
Undone
 

Re: Yksinäisyys ja muut ongelmat

ViestiKirjoittaja Tyy » 29.09.2016 19:35

"Yksinäisyyttä hän kuvaa ihmisen kokemaksi, emotionaaliseksi asiantilaksi, joka aiheuttaa ahdistusta.

– Yleensä yksinäisyyteen liittyy voimakas ristiriita tämänhetkisten sosiaalisen tilan ja odotusten välillä, eli, mitä ihminen odottaa elämältä versus se, mitä ihminen käytännössä kokee. Se kuilu on varsin suuri, Saari sanoo."


Mä olen miettinyt sitä miksen mä varsinaisesti tunne olevani yksinäinen vaikka olen hyvin yksin. Tuossa se selitetty.

Yksinäisyyteen voi sopeutua. Ei ehkä tietenkään kaikki. Kun odotukset ja tilanne ovat samat ei koe mitään stressaavaa tai negatiivista asiasta. Asiassa mietityttää, erään toisen asian suhteen, että vaatiiko muutos aina kärsimystä? Jos sopeutuu johonkin tuleeko siitä pysyvä olotila?


Mun mielestä on aika reippaasti päätelty että väitetään yksinäisyyden olevan monien ongelmien syy. Monet ongelmat kasaantuvat. Monet alkoholisoituu ja sitten sen seuraksena on eristäytyminen. Ylipainoisuuskin on niin yleistä ettei se yksinäisyyden syytä ole.

Vai tarkoitetaanko tuossa vaan joitain todella yksinäisiä joille sitten mukamas sen yksinäisyyden tunteen takia kertyy monenlaisia ongelmia. Höpsis.

Paljon yleisemmällä tasolla voi sanoa että tuollaisia monenlaisia ongelmia tulee erityisesti heikosti sopeutuville ihmisille ja heille joilla tunnehallinta(tai miksi sitä sanotaan, en oikein keksinyt hyvää sanaa) on heikkoa.

Toisaalta ehkä se yksinäisyyden kokeminen on kytköksissä muuhun stressiin. Voisi hyvin ajatella että yksinäisillä on stressinsieto sen yksinäisyyden, muiden ihmisten tuen puutteen takia alhaisempi. Tällöin kun on tarpeeksi, ei välttämättä paljon, stressiä, niin se yksinäisyys ja se heikompi tilanne tuntuu selvemmin. Kun taas jos ei ole kauheasti stressiä kuten minulla, ei koe puutetta muiden ihmisten tuesta.


Tuo statusyksinäisyys on kai aika itsestäänselvä asia, vai onko siitä jotain epäselvää?
Tyy
 
Viestit: 682
Liittynyt: 10.08.2016 15:21

Seuraava

Paluu Psykologiaa ja psykopatologiaa



Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 16 vierailijaa

cron