Rakastunut on mielisairas?

Rakastunut on mielisairas?

ViestiKirjoittaja Kaapo » 29.09.2016 01:53

http://www.metropoli.net/rakkaus-ja-sek ... lisairaus/

Nyt se on tutkittu – rakkaus on virallisesti mielisairaus!
22.9.2015 klo 15:30

Sanotaan, että on mahdotonta olla samaan aikaan sekä rakastunut että viisas. Hurman hetkellä järki sumenee ja hulluus ottaa ohjat. Onko ihminen rakastuessaan oikeasti päästään sekaisin? Tieteen näkökulmasta on! Maailman terveysjärjestön (WHO) mukaan rakkaus on virallisesti mielisairaus nimeltään F63,9.

Mitä aivoissamme tapahtuu, kun rakastumme?

Tuo outo tunne, rakastuminen, muuttaa kaiken. Se poistaa pelon sekä surun ja tekee levottomaksi. Tunteet valtaavat rakastuneen ihmisen mielen ja tällöin hänen elimistössään tapahtuu suuria muutoksia. Kun tarkastellaan rakastuneen henkilön aivokuvaa, se vastaa suurta euforiaa kokevan aivokuvaa, tai sitä kun elimistö kokee valtaisaa stressiä.

Rakastuminen vaikuttaa elimistöön samalla tavoin kuin stressi. Rakastuminen saattaa estää nukahtamista ja kuluttaa voimavaroja. Rakastuessa sekä miehillä että naisilla stressihormonin eli kortisolin tuotanto elimistössä voimistuu rajusti. Sen pitoisuus veressä voi olla jopa 40 % normaalia suurempi.

Yllättäviä hormonitasapainon muutoksia

Miessukuhormonin, testosteronin, tuotantotaso muuttuu rakastumisen vaikutuksesta. Muutokset ovat kuitenkin miehillä ja naisilla erilaisia. Naisten testosteronin tuotanto peräti kaksinkertaistuu, kun taas miehillä se vähenee jopa 40 prosenttia. Miesten testosteronin tuotanto siis vähenee hyvin paljon, jolloin miehistä tulee vähemmän aggressiivisia, mikä edesauttaa sitoutumista parisuhteeseen.

Hormonaalisten muutosten lisäksi myös aivoissa alkaa tapahtua

Toisilla aivojen alueilla solujen toiminta vaimenee, toisilla kiihtyy. Hermovälittäjäaine serotoniini hillitsee tai kiihdyttää aivosolujen toimintaa. Serotoniinissa tapahtuu kahdenlaisia muutoksia.

1. Mantelitumakkeen alueella on normaalia vähemmän serotoniinia, kun ollaan rakastuneita. Tämä näyttäisi johtavan siihen, että pelon, surun ja vihan tunteet häviävät. Samalla kun mantelitumake käyttää vähemmän serotoniinia, esimerkiksi oppiminen heikkenee.

2. Aivosaaren ja pihtipoimun alueella tapahtuu muutoksia, jolloin vieraatkin kasvot alkavat miellyttää helposti ja empatian tunne voimistuu.

Välittäjäaine dopamiinin tason muutokset

Dopamiini on keskeinen tekijä mielihyvän kokemisessa ja mielenkiinnon ylläpitämisessä. Rakastuessa dopamiinia on tavallista runsaammin häntätumakkeen ja aivokuorukan alueella. Kun solut toimivat vilkkaasti näillä alueilla, huomiokyky paranee, mutta se on samalla paljon kapeampi kuin normaalisti. Maailman terveysjärjestön mukaan rakastuneen tilanne näyttää aivokuorukan alueella samalta kuin henkilöllä, joka pelaa vaikeaa tietokonepeliä.

Miksi rakastumme?

Kehen ja miksi me rakastumme? Usein rakastuminen alkaa siitä, että toinen henkilö havaitaan viehättäväksi. Viehättävyyden universaaleja lainalaisuuksia ovat Maailman terveysjärjestön mukaaan miehillä leveäharteinen ja kapeavyötäröinen vartalotyyppi ja naisilla normaalin rajoissa oleva painoindeksi. Kasvonpiirteissä säännöllisyys ja naismaisuus vetoavat. Mutta viehättävyys ei yksinään saa rakastumista aikaan.

Kuinka kauan rakastuminen kestää?

Rakastumisen psykologinen puoli voi kestää pitkään, joillakin koko elämän, mutta elimistön kemiallinen rakastumisreaktio päättyy noin puolentoista vuoden sisällä. Silloin rakastavaiset näkevät toisensa niinsanotusti todellisuudessa.

Lähteet: Tiede, Science
Kaapo
 

Re: Rakastunut on mielisairas?

ViestiKirjoittaja Psykopatologia » 29.09.2016 12:16

F63 - F69 MUUT AIKUISIÄN PERSOONALLISUUS- JA KÄYTÖSHÄIRIÖT
(- -)
F63.9 Määrittämätön käytös- ja hillitsemishäiriö
(- -)
12:22 Korjasin, oli 63.8 (vrt. alla)
Avatar
Psykopatologia
Ylläpitäjä
 
Viestit: 57805
Liittynyt: 12.02.2010 13:19
Paikkakunta: Helsinki

Re: Rakastunut on mielisairas?

ViestiKirjoittaja Kaapo » 29.09.2016 12:19

Psykopatologia kirjoitti:F63 - F69 MUUT AIKUISIÄN PERSOONALLISUUS- JA KÄYTÖSHÄIRIÖT
(- -)
F63.8 Muu määritetty käytös- ja hillitsemishäiriö
(- -)


Voisitko taas hieman tarkentaa arvoituksellisen postauksesi tarkoitusta ja motiiveja?
Kaapo
 

Re: Rakastunut on mielisairas?

ViestiKirjoittaja Psykopatologia » 29.09.2016 12:24

Kirjoituksessa on käytetty väärin tautiluokitusta.
Avatar
Psykopatologia
Ylläpitäjä
 
Viestit: 57805
Liittynyt: 12.02.2010 13:19
Paikkakunta: Helsinki

Re: Rakastunut on mielisairas?

ViestiKirjoittaja Sateentekijä » 29.09.2016 14:12

No tottahan se on, että rakastunut hurahtaa jollain tavoin, mitä syvemmin rakastuu sen pahemmin hurahtaa. Niinhän suurta uskonnollista heräämisrtäkin verrataan psykoosiin ja nämä intomieliset saarnaajat toimivat jatkuvan psykoosin vallassa.
Sateentekijä
 

Re: Rakastunut on mielisairas?

ViestiKirjoittaja irmeli » 29.09.2016 14:22

Tuon tosiasian pystyt kai todistamaan jotenkin. Muuten se on vaan sun mielipide.
irmeli
 

Re: Rakastunut on mielisairas?

ViestiKirjoittaja Sateentekijä » 29.09.2016 14:36

Mitä rakastumisessa tosiasiassa tapahtuu?
http://www.tiede.fi/keskustelu/51889/ke ... a_tapahtuu
Tieteellisen selvityksen lähtökohdaksi muutamia H.L. Menckenin teesejä:

“Love is like war; easy to begin but very hard to stop”

"Love is the delusion that one woman differs from another."

“Love is the triumph of imagination over intelligence.”

Raymond Chandler puolestaan totesi:

"Alcohol is like love. The first kiss is magic, the second is intimate, the third is routine. After that you take the girl's clothes off."

...muutaman vuoden takaa Tiede-lehdessä...

" Onko rakastunut ihminen oikeasti päästään sekaisin?
- Osittain, myöntää Lontoon yliopiston tutkija Andreas Bartels. Tiede-lehden haastattelema psykologi tietää mistä puhuu. Hän on ensimmäisenä maailmassa kurkistanut palavasti rakastuneen aivoihin kameralla.

Bartels ja hänen työtoverinsa professori Semir Zeki päättivät muutama vuosi sitten houkutella laboratorioonsa joukon nuoria, jotka olisivat "syvästi ja mielettömästi" rakastuneita. - Valmiina vaikka kuolemaan toisen puolesta, Bartels täsmentää koehenkilön kriteereitä.

Kutsua levitettiin Internetin ja ilmoitustaulujen välityksellä, mutta tosirakastuneiden löytäminen osoittautui kuviteltua työläämmäksi. - Suurin osa sadasta tutkimukseen halukkaasta oli kumma kyllä naisia, Bartels muistelee.

Tiukan seulan läpäisi lopulta 17 nuorta, heistä 11 tyttöjä. Kaikkien aivot tutkittiin magneettikuvauksella. fMRI-tekniikalla päästään millimetrien tarkkuuteen, tarkkailemaan solupopulaatioiden toimintaa. Kameran surratessa nuorille vilautettiin valokuvaa heidän mielitietystään. Välillä se vaihdettiin samaa sukupuolta olevan hyvän ystävän kuvaan. Tunteiden todenmukaisuus varmistettiin valheenpaljastustestissä, joka mittaa ihon sähkönjohtokyvyn muutoksia. Huijarilla hikirauhasten avautuminen aiheuttaa ihoreaktion."

Koesarja tuotti sukupuolesta riippumatta samansuuntaiset havainnot. Armaan näkeminen vilkastutti toimintaa "tunneaivoissa": neljällä pienellä aivoalueella, jotka piilottelevat isojenaivojen keski- ja etuosissa aivokuoren alla. - Paikka ei ollut yllätys, ainoastaan muutosten selvärajaisuus, Bartels sanoo.

Samat neljä aluetta reagoivat huumaaviin, hyvänolontunnetta tuottaviin aineisiin, kuten kokaiiniin. Ei mikään ihme, että romanttinen rakkaus juovuttaa ja aiheuttaa riippuvuutta.

Bartelsin mukaan onnesta ja aineista sekaisin olevan ihmisen huumassa on kuitenkin selvä ero. Kokaiini ravistelee koko limbistä järjestelmää, mutta rakkaus tyytyy täsmäiskuun. - Se on aivan oma euforian muotonsa.

Pilvissä leijumisen lisäksi monen rakastuneen vatsassa räpiköi aikamoinen parvi perhosia. Sekin voi olla tunneaivojen tekosia. Yksi erityisen herkistyneistä alueista, aivosaari, välittää kutittavan tunteen vatsanpohjaan.

---
... romanttisessa rakkaussuhteessa mantelitumake ja otsalohko vaimenevat serotoniinin puutteesta. Serotoniini on nimittäin tärkeä hermosoluliikenteen polttoaine. - Himokkaassa rakkaudessa eli puhtaassa seksuaalisessa halussa tilanne on päinvastainen. Aivojen käytössä on silloin ylenpalttisesti serotoniinia ja sukupuolihormoneita. Tällainen tila suosii syrjähyppyjä, Timo Partonen arvelee.

Viimeksi muokannut Sateentekijä päivämäärä 29.09.2016 14:52, muokattu yhteensä 1 kerran
Sateentekijä
 

Re: Rakastunut on mielisairas?

ViestiKirjoittaja Sateentekijä » 29.09.2016 14:47

Onko uskonnollinen herätys verrattavissa psykoosiin?
http://duodecimlehti.fi/web/guest/arkis ... _p_authKun piru riivaa

Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim
2000;116(23):2704-2709
Hannu Lauerma
Koko artikkeli luettavissa ko osoitteesta.
Kun piru riivaa
Eräillä uskonnollisten ilmiöiden piiriin luettavilla ilmiöillä voi olla myös kielteisiä terveysvaikutuksia. Uskomus "persoonallisen Saatanan" osuudesta mielenterveyden häiriöihin elää edelleen, jopa eräissä hoidollisinakin pidetyissä kristillisissä yhteisöissä. Mm. skitsofreniaan, psykoottiseen depressioon, dissosiaatiohäiriöihin, ohimolohkoepilepsiaan, aivohalvaukseen ja lääkkeiden sivuvaikutuksiin liitetään joskus muitakin uskonnollisia selitysmalleja, jotka voivat olla vakavasti haitaksi sairauden ymmärtämiselle ja asianmukaiselle hoidolle. Kysymyksessä saattavat olla kokemukset rangaistuksesta, ilmestyksistä tai jumalallisten voimien suorasta vaikutuksesta kehoon (Lauerma ja Tuliharju 1998). Asianmukaisen lääketieteellisen informoinnin lisäksi ongelmia jäsentävä keskustelu valistuneen teologin kanssa on potilaille usein hyödyksi. Kaikeksi onneksi varsin yleinen näkemys on se, että lääketieteen tarjoama apu katsotaan Jumalasta lähtöisin olevaksi ja hyväksyttäväksi.

Profeetallisuutta vai suuruusharhoja?
Taantuminen suuruusharhaisuuteen on skitsofrenian eräissä muodoissa, harhaluuloisuushäiriöissä ja maniassa joskus esiintyvä oire, joka saattaa tilapäisesti suoda tyydytystä mutta raunioittaa mahdollisuuden rakentavaan elämään ja vuorovaikutukseen. Usein siihen liittyy kokemus vainon kohteena olemisesta, tyydyttävänä kääntöpuolenaan elämys oman persoonan ainutlaatuisesta ja erityisestä merkityksestä. Suurellisuus, kyvyttömyys elää elämää jokseenkin muiden ihmisten kaltaisena mutta silti ainutkertaisena ihmisenä, saa joskus puhtaasti uskonnollisen ilmiasun.

Muistan itse tavanneeni vain kolme potilasta, joilla keskeisenä, selvästi ilmaistuna ja koettuna harhana on ollut oma jumaluus. Kaksi näistä "jumalista" oli vanhatestamentillisessa, kostavassa jumalallisuudessaan myös hengenvaarallisia. Siinä missä jumaluuskokemus on lähes kenen tahansa mahdollista tunnistaa harhaksi, on kokemus profeetallisuudesta paljon ongelmallisempi. Tilanne on tällainen erityisesti silloin, kun kyseessä on jossain suhteessa karismaattinen ja ilmaisullisesti kyvykäs henkilö, joka kykenee salaamaan suuruusharhansa esimerkiksi esiintymällä tarvittaessa hyvin vaatimattomasti. "Jumalalta saatujen käskyjen" motivoimat hallusinoivien, hoitamattomien potilaiden tekemät surmatyöt eivät ole tavattoman harvinaisia.
Sateentekijä
 


Paluu Psykologiaa ja psykopatologiaa



Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 8 vierailijaa

cron