Mielentilatutkimuksista

Mielentilatutkimuksista

ViestiKirjoittaja Psykopatologia » 04.09.2016 11:46

Mikä minuun meni?
Kotimaa 3.9.2016 klo 9:38 Terhi Hautamäki http://yle.fi/uutiset/ei_ketaan_jolta_p ... aa/9136618

(- -)
Suomessa tehdään vuosittain reilut sata mielentilatutkimusta. Useimmin ne tehdään valtion sairaaloissa eli Kuopiossa Niuvanniemen sairaalassa ja Vanhan Vaasan sairaalassa. Kellokoskella tutkittavia on ollut kymmenkunta vuodessa.
Ihmistä voi rangaista rikoksesta vain, jos hän on kyennyt ymmärtämään tekonsa ja säätelemään käyttäytymistään. Mielisairaudesta kärsivä määrätään yleensä pakkohoitoon psykiatriseen sairaalaan.
Pelkkä diagnoosi ei tee ihmistä syyntakeettomaksi, vaan sairaudella täytyy olla syy-yhteys rikokseen. Itse aiheutettu päihtymys ei vaikuta arvioon.
Syyntakeisen ja syyntakeettoman välissä on kolmas kategoria, alentuneesti syyntakeinen, joita oli viime vuonna vain 12 prosenttia tutkituista. Yksi oli koulukaverinsa Seinäjoella murhannut teinityttö. Alentuneesti syyntakeinen saa yleensä lievemmän tuomion, mutta häntä ei määrätä hoitoon.
(- -)

Salapoliisintyö ihmismieleen

Suomalainen mielentilatutkimus on poikkeuksellisen laaja. Se maksaa noin 25 000 euroa, joten siihen ei määrätä pikkurikoksista. Viime vuonna 85:tä prosenttia tutkimukseen määrätyistä syytettiin joko henkirikoksesta, muusta väkivaltarikoksesta tai seksuaalirikoksesta.
Hiljattain siihen määrättiin myös Ylivieskan kirkon poltosta syytetty nuori mies.
– Usein kysytään, miksi tutkimus on niin pitkä. Mutta suomalaista mallia arvostetaan juuri siksi. Kun tutkittavaa seurataan ympäri vuorokauden, pystytään jatkuvasti havainnoimaan, miten hän käyttäytyy, sanoo Nina Lindberg. [Kellokosken sairaalan osastonylilääkäri, oikeuspsykiatrian professori Nina Lindberg.]
Psykiatri, psykologi ja sosiaalityöntekijä haastattelevat tutkittavaa useita kertoja. Psykologi testaa kognitiivisia kykyjä, persoonallisuuden kehitystä ja moraalikäsityksiä.

Tarvittaessa myös neuropsykologi tutkii rikoksesta syytetyn. Joskus harvoin väkivallanteon aiheuttanut mielen häiriö johtuu fysiologisesta syystä, kuten aivokasvaimesta. Tutkittavalle saatetaan tehdä pään kuvantaminen, aivosähkökäyrä- ja kromosomitutkimukset.
Osaston henkilökunta havainnoi, miten tutkittava käyttäytyy muissa tilanteissa kuin haastatteluissa.
Joskus rikos on tapahtunut vuosia aikaisemmin, jolloin syyntakeisuuden arviointi rikoshetkellä on erityisen vaikeaa. Arvio rakennetaan pala palalta lukuisista tiedonmuruista.
Tutkimustiimillä on oikeus hankkia henkilöstä tietoja esimerkiksi sairaaloista, mielenterveystoimistolta, Kelasta ja oppilaitoksista. Jos tutkittava antaa luvan – yleensä antaa – saatetaan omaisille, entisille työnantajille tai ystäville lähettää kyselylomakkeet.
(- -)

Sairaita joutuu vankilaan
(- -)
– Selkeästi hoitoon kuuluvat löydetään ilmeisesti melko hyvin, koska syyntakeettomia päätyy hoitoon joka vuosi suunnilleen saman verran, noin kolmekymmentä. Kun tutkimusten määrä on selvästi pudonnut, väistämättä kuitenkin joitakin tapauksia voi jäädä huomaamatta, sanoo väitöskirjatutkija Mika Rautanen Vanhan Vaasan sairaalasta ja THL:stä.
Oikeus voi arvioida syyntakeisuutta myös omin päin tai pelkän lääkärin lausunnon pohjalta. Näin tuomio voi lieventyä alentuneen syyntakeisuuden vuoksi, vaikka varsinaista mielentilatutkimusta ei olisi tehty.
Moni oikeuspsykiatri pitää välikategoriaa, alentunutta syyntakeisuutta, ongelmallisena.

– Ääripäät, aivan syyntakeeton ja täysin syyntakeinen, on helpompi tunnistaa, mutta alentuneen syyntakeisuuden määrittely on todella vaikeaa, Rautanen toteaa.
Näissä tapauksissa saatetaan miettiä sentyyppisiä kysymyksiä, kuin onko menneisyyden mielisairaus vaikuttanut yhä teon hetkellä, tai onko kehittyvä muistisairaus voinut jo heikentää ymmärrystä.
Rautanen on aloittamassa tutkimusta siitä, millä tavoin tämän päivän oikeuspsykiatrit perustelevat syyntakeisuuden alentumista.
(- -) [PP, nimet]
Avatar
Psykopatologia
Ylläpitäjä
 
Viestit: 57805
Liittynyt: 12.02.2010 13:19
Paikkakunta: Helsinki

Paluu Psykologiaa ja psykopatologiaa



Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 4 vierailijaa