"Stressi": keho puhuu eri kieltä kuin suu

"Stressi": keho puhuu eri kieltä kuin suu

ViestiKirjoittaja Psykopatologia » 13.08.2016 12:50

Kuva
Kuva: Yle Uutisgrafiikka Lähde: Mika Pantzar / Social rhythms of the heart

Stressiä ja stressistä palautumista – Kun keho puhuu eri kieltä kuin suu
Tutkimuksessa mukana olleiden stressitaso oli arkisin alhaisimmillaan kello 11 ja 17. Matalan stressin ajat olivat yhteydessä suomalaisten suosimiin ruokailuaikoihin.
Aamun ja illan korkeiden käyrien lisäksi, stressi oli korkealla noin kello 15. Kokonaisuutena päivällä stressitaso oli matalammalla kuin iltaisin.
Lauantai oli viikon stressittömin päivä. Miehillä oli kuitenkin lauantaina iltapäivisin korkea noin tunnin kestävä stressipiikki, joka alkoi heti kello 14 jälkeen. Naisilla oli sunnuntaina iltapäivisin enemmän stressiä kuin lauantaisin.
Tutkitut palautuivat stressistä päivällä eniten ruokailuaikoihin sekä myöhään illalla. Viikonloppuisin palautumista tapahtui eniten loppuiltapäivästä ja illasta.
Tutkijoille jäi epäselväksi muun muassa se, miksi juuri hyväkuntoisten stressitaso laski työpäivän aikana.
”Työstressistä kärsiminen” oli voimakkaasti kulttuurisidonnaista, sillä moni tutkituista sanoi työstressin olevan korkeampi kuin mitä analysoitu data osoitti. Vastaavaa tapahtui myös henkilökohtaisten suhteiden tunnereaktioiden yhteydessä. Stressi oli todellisuudessa vähäisempää kuin tutkittava arveli.
Vastaavasti alkoholin käytön ja juhliin valmistautumisen sanottiin olevan vähemmän stressaavaa kuin se todellisuudessa sydämelle oli. Illalla nautittu alkoholi sotki unta, jolloin ihmiselle elintärkeä yöaikainen palautuminen stressistä kärsi.

Terveys 12.8.2016 klo 8:30 Marcus Ziemann http://yle.fi/uutiset/suomalainen_stres ... la/9088315
Suomalainen stressitutkimus: Arki saattaakin sotkea työtä
– monilla stressitaso laskee työpaikalla

Stressi on korkeimmillaan aamulla kahdeksan ja yhdeksän välillä sekä iltakahdeksalta. Helsingin yliopiston ja Aalto yliopiston tutkijat yllättyivät, että aamustressi näyttäisi helpottavan, kun ihminen aloittaa työpäivänsä. Se tutkijoita ihmetyttää, mikä miehiä stressaa lauantaisin kello 14 jälkeen.

Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskuksen tutkijat Mika Pantzar ja Minna Ruckenstein sekä Aalto yliopiston Veera Mustonen halusivat selvittää, mihin aikaan ja missä paikassa ihmisillä on stressiä. Tutkijat analysoivat 35 suomalaisen elämää stressimittarin tarjoamalla tiedolla. Tutkimuksen kiinnostavimmat havainnot esiteltiin Health Sociology Rewiew –lehdessä. http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1 ... ode=rhsr20

Yllätyksiä tuli paljon, sanoo Kuluttajatutkimuskeskuksen tutkimusjohtaja Mika Pantzar.
– Yllättävintä oli se, että varsinkin hyvän fyysisen kunnon ihmisillä stressi laskee, kun he menevät töihin. Kun yhteiskunnassa aina puhutaan, että työelämä stressaa ja vie ihmisiä hunningolle, niin näyttäisi siltä, että kotona oleva arki on vähintään yhtä stressaavaa. Voikin kysyä, sotkeeko arki työtä, eikä toisinpäin.
Tutkijat kysyivät Social rhythms of the heart -tutkimuksessa, miten stressaavalta tutkittavista eri tilanteet ja ajankohdat tuntuivat. Näitä tuntemuksia verrattiin stressimittarin antamaan dataan. Moni asia oli ristiriidassa. Keho puhuu eri kieltä kuin suu.
– Esimerkiksi osa kotitöistä ei olekaan sydämen näkökulmasta stressaavaa, vaikka se on sitä puheen tasolla. Yhteiskunnallisesta puheesta on tullut teoria, mikä on stressaavaa ja mikä ei. Se ei kuitenkaan aina pidä paikkaansa. Tämä pistää ajattelemaan uudella tavalla, Pantzar sanoo.

Tappelu puolison kanssa stressaa vähemmän kuin riita pomon kanssa
Yksittäisten ihmisten stressikäyriä on tutkittu ennenkin, mutta suomalaistutkijat halusivat summata tutkittavien stressikäyriä yhteen. Sillä tavalla selvisi, milloin suomalaisilla pipo alkaa kiristää ja milloin siitä rasituksesta palautuu.
Tieto oli osittain hämmentävää. Tutkijat ja tutkittavat olivat yllättyneitä sekä siitä, kuinka jokin vain vähän stressaavaksi luultu tilanne olikin todellisuudessa stressaava sekä myös siitä, kuinka monet stressaavina pidetyt tilanteet olivat jopa sydämelle palauttavia.
Vastoin yleisiä käsityksiä alkoholi ei illalla edistänytkään stressistä palautumista, kun taas rikkoutuneen pyörän korjaaminen saattoi niin tehdä.
Jokaisella on erilaisia ja yksilöllisiä tapoja palautua stressistä, mutta stressiä aiheuttavat tilanteet ovat kaikilla melko samoja ja yhteisiä.
– Epävarmuus lisää stressiä. Jos tappelee esimiehen tai vaimon kanssa, niin ero on siinä, että vaimon kanssa riitely on tutumpaa, toteaa tutkimusjohtaja Mika Pantzar.

Miesten viikonloppupiikille ei löytynyt selitystä
Pantzarin tutkimusryhmällä stressiä etsittiin sydäntä monitoroimalla. Stressi sinänsä ei ole ihmiselle vaarallista, mutta terveys alkaa kärsiä, jos stressistä ei pysty riittävästi palautumaan.
Tutkimukseen liittyy myös epävarmuutta, sillä stressimittari ei osannut erottaa liikuntaa muista tilanteista. Ja punttisalilla rehkiessä stressi saattaa tunnetusti nousta.
Miehillä näyttäisi lauantaisin kello 14 jälkeen tapahtuvan tunnin verran jotain todella stressaavaa. Silloin mies saavuttaa koko viikon korkeimman stressitason. Vielä puolenpäivän aikoihin miehiä ei stressaa paljon mikään.
– Se, mitä tapahtuu viikolla iltakahdeksalta ja miehille lauantaina iltapäivällä, on kummallinen juttu. Arki-iltojen stressi voi liittyä liikuntaan. Miesten lauantai-iltapäivän selvä viikonloppupiikki tuli yllätyksenä, mutta sille ei ole hyvää selitystä. Osa selittyy varmaan liikunnalla.
Viikonpäivissä ja viikonlopuissa onkin selkeä ero. Arkisin stressi on korkeimmillaan heti aamukahdeksan jälkeen ja taas illalla ennen kahdeksaa. Viikonloppuisiin aamut ja illat ovat vähemmän stressaavia, mutta sekä lauantaisin että sunnuntaisin iltapäiväkäyrät käyvät yhtä korkealla kuin viikonpäivien stressipiikkien aikoihin.
– Olisin toivonut löytäväni, että television katsominen on stressistä palauttavaa, mutta ei löydetty mitään tämän suuntaista, tutkimusjohtaja Mika Pantzar sanoo.
Avatar
Psykopatologia
Ylläpitäjä
 
Viestit: 57805
Liittynyt: 12.02.2010 13:19
Paikkakunta: Helsinki

Re: "Stressi": keho puhuu eri kieltä kuin suu

ViestiKirjoittaja Psykopatologia » 13.08.2016 13:43

Selyen (1936) "stressi" on suosituin ihmisen psyko-fyysistä olemista kuvaavista termeistä. Käsite oli fysiologinen, mutta myöhemmin painotus siirtyi (mielellisen) psykologian suuntaan, myös Selyellä itsellään (1976; mm. "hyvä" sstressi). Nykyisellään biologiaa ja psykologiaa sekoitetaan surutta, ja usein tuloksena on sillisalaattia, jossa itse stressin käsite on hämärtynyt. - Tästä on yllä yksi esimerkki.
Avatar
Psykopatologia
Ylläpitäjä
 
Viestit: 57805
Liittynyt: 12.02.2010 13:19
Paikkakunta: Helsinki

Re: "Stressi": keho puhuu eri kieltä kuin suu

ViestiKirjoittaja Hilppa » 13.08.2016 13:45

Helmi-radiokanavan toimittaja ratkaisi miesten mystisen lauantaisen kelloneljäntoista stressipiikin alkusyyn. "Silloinhan on siivouksen aika" , sanoi toimittaja.
Hilppa
 

Re: "Stressi": keho puhuu eri kieltä kuin suu

ViestiKirjoittaja trisse » 13.08.2016 13:55

Miehiä stressaa työnpuute ja perheen kanssa oleminen. (Silloin lauantaina iltapäivällä siis.)
Viimeksi muokannut trisse päivämäärä 13.08.2016 23:18, muokattu yhteensä 1 kerran
trisse
 

Re: "Stressi": keho puhuu eri kieltä kuin suu

ViestiKirjoittaja Psykopatologia » 13.08.2016 23:08

Stressi oli todellisuudessa vähäisempää kuin tutkittava arveli.

Tutkijoilla "oikea" stressin mittari oli syketaso; sen sijaan oma arvio "mittasi" väärin.
Avatar
Psykopatologia
Ylläpitäjä
 
Viestit: 57805
Liittynyt: 12.02.2010 13:19
Paikkakunta: Helsinki

Re: "Stressi": keho puhuu eri kieltä kuin suu

ViestiKirjoittaja Mirri » 13.08.2016 23:23

Verenpaine voisi sykkeen lisäksi tai sijaan olla hyvä stressitason mittari.
Avatar
Mirri
 
Viestit: 21979
Liittynyt: 01.01.2012 19:18

Re: "Stressi": keho puhuu eri kieltä kuin suu

ViestiKirjoittaja Psykopatologia » 13.08.2016 23:43

RR ei ole "hyvä" (subjektiivisen) stressi-tason mittari: monilla on korkea taso tietämättään.
Avatar
Psykopatologia
Ylläpitäjä
 
Viestit: 57805
Liittynyt: 12.02.2010 13:19
Paikkakunta: Helsinki

Re: "Stressi": keho puhuu eri kieltä kuin suu

ViestiKirjoittaja Tyy » 14.08.2016 07:23

Ilman erottelua fyysisen ja psyykkisen stressin välillä, joudutaan käyttämään samaa sanaa molemmista. Ja tietysti psyykinen stressi lisää fyysistä stressiä, tai pikemminkin että niiden välilä on voimakas kytkös.

Tossa ei ole eroteltu kai eri ihmisryhmiä. Miehenä erityisesti tuo lauantain juttu pohdittaa. Epäilen että se kytköksissä perheellisten rytmiin, käydään kaupassa ja ollaan paljon perheen kanssa tekemisissä. Ja että erityisesti, kun senhän ikäänkuin pitäisi olla varsin vähästressistä puuhaa, että tuolloin lauantaina kulminoituu paljon odotuksia. Viikonlopun suunnitelmia ja ruokalistoja toteutetaan.

Kaupoissa monesti näkee sitä että nainen on pienen, oli se sitten 5 tai 10 vuotias, lapsensa kanssa liikkeellä. Nämä naiset monesti "pommittaa" sitä lasta sillä että mitä tänään syödään, mitä ostetaan, mitä sä haluat. Siihen erityisesti kiinnittää huomiota silloin kun se lapsi selvästi on täysin kiinnostumaton koko asiasta, välttelee koko asiaa eikä vastaa yhtään mitään. Hän haluaa korkeintaan vaan ruokaa myöhemmin, muttei hän halua päättää tai suunnitella asiasta mitään. Eihän hän juuri pystykään, pieni lapsi.

Mä olen likemmäs 3-kymppisenä ollut äitini luona käydessäni, käyty yhdessä kaupassa. Se on todella hämmästyttävää miten likemmäs 6-kymppinen nainen kysyy "onko tänään karkkipäivä". Hän siis halusi ostaa irtokarkkeja, ja ikäänkuin kysyy minulta siihen lupaa, tai yritti myydä sitä ajatusta, sitä halua myös minuun, koska hän itse ei voi tehdä itsenäisesti sellaista päätöstä omillaan rahoillaan karkin ostamisesta. Ainakaan silloin kun minä olin mukana.

Niin vähän epäilen että tuo stressi tulee naisten vaatimuksista lauantaina iltapäivällä kauppareissulla. Vaikka lauantaisin iltapäivällä on myöskin paljon ihmisiä siellä kaupassa, ja ehkä osa stressistä voi tulla liikenteestä ajamisesta, niin ei sen luulisi olevan niin voimakasta.
Tyy
 
Viestit: 682
Liittynyt: 10.08.2016 15:21

Re: "Stressi": keho puhuu eri kieltä kuin suu

ViestiKirjoittaja Psykopatologia » 14.08.2016 16:25

Tyy:
Ilman erottelua fyysisen ja psyykkisen stressin välillä, joudutaan käyttämään samaa sanaa molemmista. Ja tietysti psyykinen stressi lisää fyysistä stressiä, tai pikemminkin että niiden välilä on voimakas kytkös. (- -)

Mitä on fyysinen stressi? Miten sitä voi mitata? - Em. kytkös ei välttämättä ole selvä tai voimakas.
Avatar
Psykopatologia
Ylläpitäjä
 
Viestit: 57805
Liittynyt: 12.02.2010 13:19
Paikkakunta: Helsinki

Re: "Stressi": keho puhuu eri kieltä kuin suu

ViestiKirjoittaja trisse » 14.08.2016 16:39

Psykopatologia kirjoitti:Tyy:
Ilman erottelua fyysisen ja psyykkisen stressin välillä, joudutaan käyttämään samaa sanaa molemmista. Ja tietysti psyykinen stressi lisää fyysistä stressiä, tai pikemminkin että niiden välilä on voimakas kytkös. (- -)

Mitä on fyysinen stressi?


Liikuntaa?
trisse
 

Re: "Stressi": keho puhuu eri kieltä kuin suu

ViestiKirjoittaja Psykopatologia » 14.08.2016 17:28

Formula-kuskilla voi olla ennen lähtöä (istuessa) syke 180!
Avatar
Psykopatologia
Ylläpitäjä
 
Viestit: 57805
Liittynyt: 12.02.2010 13:19
Paikkakunta: Helsinki

Re: "Stressi": keho puhuu eri kieltä kuin suu

ViestiKirjoittaja Tyy » 14.08.2016 19:48

Psykopatologia kirjoitti:Tyy:
Ilman erottelua fyysisen ja psyykkisen stressin välillä, joudutaan käyttämään samaa sanaa molemmista. Ja tietysti psyykinen stressi lisää fyysistä stressiä, tai pikemminkin että niiden välilä on voimakas kytkös. (- -)

Mitä on fyysinen stressi? Miten sitä voi mitata? - Em. kytkös ei välttämättä ole selvä tai voimakas.


Stressi tarkoittaa kuormitusta. Esim. metallit voivat taipua pitkäaikaisesta kuormituksesta. Ihmisestä puhuttaessa voitaan tarkoittaa joko psyykkista kuormitusta tai fyysistä.

Fyysistä kuormitusta on esim. voimakas työ. Lihakset kuormittuvat kun niitä käytetään voimakkaasti pitkään, sydän kuormittuu joutuessaan pitkään toimimaan voimakkaammin, jne. Kenties keuhkotkin voivat rasittua.

Esim. aikoinaan kun metsureita oli enemmän, metsureita kuormitti paitsi muutenkin se työn fyysisyys niin moottorisahan tärinä. Kumpikin aiheuttavat fyysistä stressiä. Fyysisyys tai psyykkisyys siis viittaa siihen mistä se stressi tulee, mikä on sen syy.
Tyy
 
Viestit: 682
Liittynyt: 10.08.2016 15:21

Re: "Stressi": keho puhuu eri kieltä kuin suu

ViestiKirjoittaja Psykopatologia » 14.08.2016 19:56

Mutta mikä olisi fyysisen stressin pitävä yksittäinen mittari?
Avatar
Psykopatologia
Ylläpitäjä
 
Viestit: 57805
Liittynyt: 12.02.2010 13:19
Paikkakunta: Helsinki

Re: "Stressi": keho puhuu eri kieltä kuin suu

ViestiKirjoittaja trisse » 14.08.2016 19:57

Sama kuin psyykkisenkin. Esim. pulssi.
trisse
 

Re: "Stressi": keho puhuu eri kieltä kuin suu

ViestiKirjoittaja Psykopatologia » 14.08.2016 20:24

Hikoilua käytetään myös.

Siis sykkeen korkeus kuvastaisi (myös) psyykkistä rasittuneisuutta ikään kuin yksi yhteen. - Mutta tutkijoiltahan meni sormi pyllyyn.
Avatar
Psykopatologia
Ylläpitäjä
 
Viestit: 57805
Liittynyt: 12.02.2010 13:19
Paikkakunta: Helsinki

Re: "Stressi": keho puhuu eri kieltä kuin suu

ViestiKirjoittaja Tyy » 14.08.2016 20:31

Psykopatologia kirjoitti:Mutta mikä olisi fyysisen stressin pitävä yksittäinen mittari?


Tuskinpa sitä voi mitata niin helpolla.

Arvioida voi, esim. pieni, olematon, voimakas. Vaikkapa verrattaessa toimistotyöntekijän ja ahtaajan työn fyysistä kuormittavuutta. Vaikutusta vertaillessa täytyy huomioida paitsi voimakkkuus niin kesto. Ja oikeastaan myös laajuus. Ei sitä voi vaikkapa pelkästä sydämestä mitata koska sydän kuormittuu eri tavoin kuin muut lihakset.

Ja subjektiivisuus. Onko astronautin työ, siis avaruudessa toimiminen, fyysisesti stressaavaa vai ei. Eihän kaikkien ihmisten elimistö edes välttämättä kestäisi elossa sellaista kiihtyvyyttä mitä avaruuteen pääsemisessä vaaditaan. Mutta sen jälkeen, työ kuitenkaan ei taida olla erityisen fyysistä.
Tyy
 
Viestit: 682
Liittynyt: 10.08.2016 15:21


Paluu Psykologiaa ja psykopatologiaa



Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 7 vierailijaa