Narsistinen esimies

Narsistinen esimies

ViestiKirjoittaja Psykopatologia » 28.06.2016 10:22

Suomalaistutkija: Narsistinen esimies koetaan hyvänä johtajana
Narsisti luo hyvänsivaikutelman eikä koskaan valita kärsivänsä jaksamisongelmista.

KOTIMAA 27.6.2016 14:37 Jukka Vuorio HS http://www.hs.fi/kotimaa/a1466994936509

MITÄ enemmän esimiehellä on narsistisia piirteitä, sitä parempana johtajana alaiset saattavat häntä pitää, selviää Vaasan yliopistossa heinäkuun alussa tarkastettavasta Hanna Peltokankaan väitöskirjasta.
Sekä psykologian että kauppatieteen maisteriksi valmistuneen Peltokankaan tuoreen tutkimuksen valossa vaikuttaa siltä, että narsistiset esimiehet osaavat luoda hyvän ensivaikutelman. Se tekee esimiehien rekrytoinnista entistä haastavampaa.
”Huomasin, että mitä enemmän esimiehellä oli narsistisia piirteitä, sitä parempaa palautetta he saivat alaisiltaan”, Peltokangas sanoo.

HYVÄ ensivaikutelma kuitenkin hälveni ajan myötä. Se, että esimies koettiin ensin hyväksi johtajaksi, ei lopulta todellisuudessa tehnytkään hänestä hyvää johtajaa.
”Todellisuus tuli pitemmällä aikavälillä paremmin esiin. Mitä pitempään narsistinen esimies oli ollut tehtävässään, sitä heikompia arviointituloksia alaiset antoivat.”

ESIMIESTEN persoonallisuuden, työsuoriutumisen ja työuupumuksen välisiä yhteyksiä tarkastelleessa väitöskirjatutkimuksessa oli mukana yhteensä 96 esimiestä ja 203 heidän alaistaan. Tutkimuksen mukaan esimiesten joukossa on keskimääräistä enemmän henkilöitä, joilla on narsistisia piirteitä.
Ne esimiehet, joilla oli paljon narsistisia piirteitä, eivät kokeneet työssään minkäänlaisia jaksamisongelmia.

PELTOKANGAS hyödynsi väitöskirjan aineiston keruussa erilaisia persoonallisuustestejä. Niihin kuului muun muassa jo lähes sata vuotta vanhan Rorschachin musteläiskätestin [1921] nykyaikainen tulkintamenetelmä.
Peltokangas myöntää, että väitöskirjan keskeistä käsitettä eli narsismia on vaikea määritellä ja mitata.
”Hyviä mittareita narsismin mittaamiseen on aika vähän. Monesti mittaustuloksia saadaan esimerkiksi itsearvioinnin kautta, ja narsistin itsetuntemus ei välttämättä ole aivan huipussaan.”
Peltokangas tekee työssään henkilöstöpäällikkönä itse rekrytointipäätöksiä. Siksi väitöskirjan aihe kiinnosti syvästi myös henkilökohtaisella tasolla.
”Omassa työssäni teen henkilöarviointeja, ja mietin jatkuvasti niitä ominaisuuksia, joiden perusteella ihmiset valitaan työhön.”

HYVÄN esimiehen profiiliin kuuluu vaadittava koulutus- ja kokemuspohja sekä soveltuvuus johtamiseen ja ihmisten kanssa vuorovaikuttamiseen.
”Tätä soveltuvuutta arvioidaan rekrytointivaiheessa erilaisilla menetelmillä. On kaikkien osapuolten etu, että esimieheksi valitaan tehtävään hyvin sopiva henkilö. Hän vaikuttaa laaja-alaisesti monien henkilöiden elämään.”
Osa työnantajista haluaisi täyttää etenkin esimiestehtävissä olevat vapaat paikat mahdollisimman pian. Peltokankaan mukaan rekrytoinnissakin maltti on kuitenkin valttia.
”Kun rekrytointiprosessi tehdään läpikotaisesti kunnolla, siihen voi mennä aikaa ja resursseja. Se kuitenkin kannattaa, sillä virheellinen valinta tulee monella tavalla kalliimmaksi kuin onnistunut rekrytointi.”

Kommentit 23 (30.6.2016)
Avatar
Psykopatologia
Ylläpitäjä
 
Viestit: 57805
Liittynyt: 12.02.2010 13:19
Paikkakunta: Helsinki

Re: Narsistinen esimies

ViestiKirjoittaja Psykopatologia » 28.06.2016 10:26

Kotimaa 27.6.2016 klo 14:03 | päivitetty 27.6.2016 klo 14:04
Voiko narsistinen esimies olla sittenkin hyvä esimies? – Väitöstutkimuksen tulokset yllättävät
(- -) http://yle.fi/uutiset/voiko_narsistinen ... at/8985977
Kuva
Avatar
Psykopatologia
Ylläpitäjä
 
Viestit: 57805
Liittynyt: 12.02.2010 13:19
Paikkakunta: Helsinki

Re: Narsistinen esimies

ViestiKirjoittaja Psykopatologia » 28.06.2016 11:00

Peltokangas, Hanna ([2014 - 2015] 2016): Leadership, Personality and Performance.
ACTA WASAENSIA 351, BUSINESS ADMINISTRATION 142, MANAGEMENT AND ORGANIZATION.
http://www.uva.fi/materiaali/pdf/isbn_9 ... -683-8.pdf (92 p.)

Johtaminen, persoonallisuus ja suoriutuminen

T i i v i s t e l m ä

Väitöskirjassa tutkitaan esimiesten persoonallisuuden, työsuoriutumisen ja työuupumuksen välisiä yhteyksiä. Persoonallisuutta mitataan standardoidulla itsearviointimenetelmällä, (Work Personality Inventory, WOPI) ja tutkittavan omaan toimintaan sitoutuneella menetelmällä (Rorschach Comprehensive System, RCS). Tutkimukseen osallistui 96 esimiestä ja 203 alaista.

Ensimmäisessä artikkelissa tutkittiin esimiehen ja alaisen persoonallisuuksien yhteensopivuuden yhteyttä työuupumukseen ja esimiehen työsuoriutumiseen. Mitä erilaisemmat esimiehen ja alaisen persoonallisuudet olivat, sitä tyytyväisempiä alaiset olivat esimiehen työsuoriutumiseen.

Toisessa artikkelissa tutkittiin todellisen persoonallisuuden ja toivotun persoonallisuuden välisen yhteensopivuuden välistä yhteyttä työuupumukseen ja työsuoriutumiseen. Tulokset tukivat yhteensopivuusteoriaa ja vahvistivat näkemyksen siitä, että mitä lähempänä esimiehen persoonallisuus on toivotunlaista persoonallisuutta, sitä vähemmän esimies koki työuupumusta ja sitä parempaa oli työsuoriutuminen.

Kolmas artikkeli toi esiin mahdollisuuden, että RCS ennustaa esimiehen suoriutumista paremmin kuin itsearviointien pohjalta tehty ennustus. Useat RCS-muuttujat moderoivat esimiehen työn vaatimusten ja persoonallisuuden yhteensopivuuden ja esimiehen työsuoriutumisen välistä yhteyttä.

Neljännessä artikkelissa tutkittiin, moderoiko työkokemusvuodet ja itsetunto narsistisuuden ja työsuoriutumisen välistä suhdetta. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että narsistisen esimiehen työsuoriutumista oli arvioitu myönteisesti ainoastaan, koska esimies oli ollut tehtävässä vähän aikaa.
Kokonaisuudessa tutkimuksen tulokset osoittavat, että yhteensopivuusteoria on tärkeä työsuoriutumisen ja työuupumuksen taustateoria.
[Neljäs artikkeli on psykologisesti kiintoisin. PP]

Asiasanat Johtaminen, persoonallisuus, suoriutuminen, työuupumus, yhteensopivuus
_________________

P u b l i c a t i o n s

Peltokangas, H. (2014). The leader-subordinate fit and its relationship to performance and job satisfaction. International Journal ofHumanities and Social Science, Vol. 4 No.7.1

Peltokangas, H. (2014). The person-job fit and its relationship to performance and job satisfaction. American International Journal of Social Science, Vol. 3 No. 4.2

Peltokangas, H. (2015). Job-Person Fit and Leader’s Performance: The moderating effect of the Rorschach Comprehensive System Variables. Asian Journal of Social Sciences and Management Studies, Vol. 3 No.1, 18 - 28.3

Peltokangas, H. (2015). Self-Esteem, Tenure, and Narcissistic Leader’s Performance. International Journal of Business and Social Research, Vol 5, No.12, 26 - 39.4
Avatar
Psykopatologia
Ylläpitäjä
 
Viestit: 57805
Liittynyt: 12.02.2010 13:19
Paikkakunta: Helsinki

Re: Narsistinen esimies

ViestiKirjoittaja Psykopatologia » 28.06.2016 11:43

Kuva

Väitös: Narsistiset esimiehet voidaan kokea hyvinä johtajina
27.6.2016. http://www.uva.fi/fi/news/peltokangas/

Hanna Peltokangas tarkastelee johtamisen alan väitöskirjassaan esimiesten persoonallisuuden, työsuoriutumisen ja työuupumuksen välisiä yhteyksiä. Väitöstutkimuksen tulokset yllättävät. Esimerkiksi narsistiset esimiehet näyttävät saavat alaisiltaan hyviä arvioita esimiestaidoistaan. Tarkemmin tutkittaessa käy kuitenkin ilmi, että mitä enemmän narsistisia piirteitä johtajalla oli, sitä lyhyemmän aikaa hän oli ehtinyt olla toimessaan.
Peltokankaan väitöskirjatutkimus tuo psykologista näkemystä johtamisen tutkimukseen, koska myös esimiehet voivat käyttäytyä epäjohdonmukaisesti, heillä voi olla persoonallisuuden häiriöitä ja monet alitajuiset motiivit voivat vaikuttaa heidän käyttäytymiseensä. Peltokangas huomauttaa, että on eri asia kuvailla käyttäytymistä kuin selittää tai ennustaa sitä.
– Tästä syystä olisi tärkeää huomioida myös sisäistä mielen toimintaa, persoonallisuutta ja puolustuskeinoja, eikä keskittyä pelkästään hyvin helposti ulkoapäin havaittaviin piirteisiin, kuten ulospäin suuntautuneisuuteen, hän sanoo. [PP]

Työsuoriutumista voidaan ennustaa

Esimiesten työsuoriutumista voidaan ennustaa, mikäli arvioinnissa käytetään laadukkaita ja monipuolisia menetelmiä. Peltokankaan mukaan henkilöarviointeihin panostamalla yritykset säästyisivät monilta murheilta.
Ennustamisessa on kuitenkin huomioitava, että esimiehen suoriutumista ja persoonallisuutta verrataan aina suhteessa ympäristöönsä. Erilaisissa organisaatioissa ja työtehtävissä on erilaisia vaatimuksia ja haasteita ja siksi esimiehen käytössä olevia voimavaroja olisi aina verrattava suhteessa työtehtävään.

Aineistoa psykologisilla persoonallisuustesteillä

Peltokangas on hyödyntänyt väitöskirjan aineiston keruussa erilaisia persoonallisuustestejä. Tutkimuksessa hyödynnettiin päämenetelminä Petteri Niitamon kehittämää työpersoonallisuusinventaaria, Work Personality Inventory, WOPI, ja lähes sata vuotta vanhan Rorschachin musteläiskätestin nykyaikaista tulkintamenetelmää, Rorschach Comprehensive Systemiä (RCS).
Tutkimuksessa oli yhteensä mukana 96 esimiestä ja 203 heidän alaistaan.

Kulkevatko narsistisuus ja esimies käsikädessä?

Mediassa ja kahvipöytäkeskusteluissa lähestulkoon kaikkia esimiehiä haukutaan surutta narsisteiksi. Aivan näin yleistä narsistisuus ei kuitenkaan ole, vaikka tämänkin tutkimuksen mukaan esimiesten joukossa on keskimääräistä enemmän narsistisia piirteitä omaavia henkilöitä.
Tutkimuksessa havaittiin yllättäen, että narsistisia piirteitä omaavat esimiehet saivat alaisiltaan hyviä arviointeja esimiestaidoista. Kun asiaa tutkittiin syvällisemmin, niin havaittiin, että mitä enemmän narsistisia piirteitä esimies omasi, sitä vähemmän aikaa hän oli nykyisessä tehtävässään toiminut.
– Tämän tutkimuksen valossa näyttäisi siis siltä, että narsistiset esimiehet osaavat luoda hyvän ensivaikutelman ja vaihtavat ehkäpä muihin tehtäviin ennen kuin ensivaikutelma on kokonaan haihtunut, Peltokangas sanoo.
Erityisen mielenkiintoista työuupumuksen näkökulmasta oli havainto siitä, että narsistisia piirteitä omaavat esimiehet eivät näytä kokevan minkäänlaisia jaksamisongelmia. Toisaalta hyvin luovat ja idearikkaat esimiehet näyttivät olevan alttiimpia kokemaan työuupumuksen oireita.

Tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää laajasti aina rekrytoinneista esimiesvalmennuksiin ja coaching-prosesseihin. Peltokangas kuitenkin huomauttaa, että henkilöarvioinneissa on aina muistettava monimenetelmällisyyden periaate ja painotettava perusteellista haastattelua.

Väitöstiedot
PsM, KTM Hanna Peltokankaan johtamisen alaan kuuluva väitöstutkimus Leadership, Personality and Performance tarkastetaan perjantaina 1.7.2016 klo 12 Kurtén-auditoriossa (C203, Tervahovi) Vaasan yliopistossa. Vastaväittäjänä tilaisuudessa toimii emeritus professori Asko Miettinen (Tampereen teknillisestä yliopistosta) ja kustoksena KTT, dosentti Tiina Brandt.
Avatar
Psykopatologia
Ylläpitäjä
 
Viestit: 57805
Liittynyt: 12.02.2010 13:19
Paikkakunta: Helsinki

Re: Narsistinen esimies

ViestiKirjoittaja Psykopatologia » 28.06.2016 18:19

Hanna Peltokangas narsistisesta esimiehestä (2016) posting.php?mode=edit&f=8&p=261407
http://www.uva.fi/materiaali/pdf/isbn_9 ... -683-8.pdf (92 p.)
1 Hanna Peltokankaan tutkimuksessa minua viehättää kaksi seikkaa: Ensinnäkin tutkimuksissa on käytetty Rorschachin (Ro) tekniikkaa, joka alkaa olla kirosana jopa kliinisten psykologien parissa. Toiseksi selostuksissaan Peltokangas painottaa yksilöllisiä eroja ja tuo esiin persoonallisuuden dynamiikan, alitajunnan ja psyykkiset selviytymiskeinot -, kaikki asioita, joita nykyään vältetään muka-tieteellisissä tutkimuksissa ja selosteissa.
2 Peltokangas itse ei kuitenkaan ole Ro-ekspertti: Hän ei ole itse testannut eikä pisteyttänyt Ro-materiaalia. Peltokangas liittää narsismiin useitakin muuttujia, joista osa saattaa korreleloida narsismin suhteen "väärään" suuntaan.
- Kolmas artikkeli toi esiin mahdollisuuden, että RCS [Rorschach Comprehensive System] ennustaa esimiehen suoriutumista paremmin kuin itsearviointien pohjalta tehty ennustus. Useat RCS-muuttujat moderoivat esimiehen työn vaatimusten ja persoonallisuuden yhteensopivuuden ja esimiehen työsuoriutumisen välistä yhteyttä.
3 Peltokangas käsittelee narsismin käsitettä eri puolilta sangen laajasti, mutta tärkein jää tuomatta esiin, nimittäin (patologisen) narsismin "oikea" määritelmä, jonka mukaan narsismi häiriönä on kaksijakoinen: 1) sekundaari-narsistinen kompensatorinen ja manifesti (pinta)organisaatio on peittämässä 2) piilotajuisempaa Itsetunnon primaaria heikkoutta (itse asiassa useimmiten sangen depressiivistä persoonallisuutta, joka ilman "mahtailua" saattaisi tulla esiin). - Minusta vain yhtä narsismin validia (pätevää) mittaria olisi pitänyt - mahdollisuuksien mukaan - käyttää läpi kaikkien tutkimusten.
Avatar
Psykopatologia
Ylläpitäjä
 
Viestit: 57805
Liittynyt: 12.02.2010 13:19
Paikkakunta: Helsinki


Paluu Psykologiaa ja psykopatologiaa



Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 10 vierailijaa

cron