Ujo ihminen

Ujo ihminen

ViestiKirjoittaja Rane » 26.12.2015 19:31

Helsingin Sanomat/Elämä 26.12.2015 Heini Maksimainen

http://www.hs.fi/elama/a1450838119966?r ... etuimmat-2

Psykiatri: Sosiaalinen on sana, jonka ymmärrämme usein aivan väärin
Video: http://www.hs.fi/elama/a1450838119966?r ... etuimmat-2 (1:57)

Ujo ihminen voi aivan hyvin olla porukan sosiaalisin, sanoo psykiatri Juhani Mattila. Hänen mielestään herkkyys on ominaisuus, jota kannattaa vaalia.

Psykiatri Juhani Mattila: Jännittäminen on hyvä asia

Jännittämistä ei kannata pelätä, sillä se antaa energiaa ja auttaa keskittymään, sanoo psykiatri Juhani Mattila. ”Epämukavuusalueella elämä tulee kiinnostavammaksi.”

Kuka?

Vuonna 1942 syntynyt Juhani Mattila on työskennellyt yli 40 vuotta psykiatrina. Hän asuu vaimonsa kanssa Helsingin Töölössä. Mattila auttaa nuoria selviytymään pelkojensa kanssa ja opastaa aikuisia löytämään kadonneen herkkyytensä uudestaan.

Mistä tunnetaan?

On kirjoittanut muun muassa kirjat Herkkyys ja sosiaaliset pelot (2014) sekä Ujoudesta, yksinäisyydestä (2004).

Mistä ei tunneta?

Harrastaa osakesijoittamista ja seuraa päivittäin pörssikursseja. ”Kurssien heilahtelu on kiehtovaa. Siinä on samaa uhkapelin antamaa jännitystä kuin aikoinaan nuoruuden korttipeleissä. Uhkapeli kuvaa ihmisen ahneutta ja kaiken menettämisen pelkoa. Kirjoittaessa harrastuksesta pitää kuitenkin luopua, sillä se vie liikaa huomiota.”

Lattiaa peittää pörröinen persialaismatto, ja seinille on kiinnitetty parin sentin paksuisia akustiikkalevyjä. Tilaa valaisevat viininpunaisten varjostinten peittämät lamput.

Tavarat eivät ole paikoillaan sattumalta, sillä töölöläiskotiin rakennetussa työhuoneessa työskentelee poikkeuksellisen herkkä ihminen. Valot eivät saa häikäistä silmiä, eikä huoneessa saa kaikua. Työhuoneen isäntä Juhani Mattila on psykiatri, joka tunnetaan herkkyyttä ja ujoutta käsittelevistä kirjoistaan.

Mattila tuntee aiheensa, sillä hän on aisti- ja tunneherkkä. Hän saattaa joutua vaihtamaan ravintolassa monta kertaa pöytää, koska hän tuntee vetoa, tai hän saattaa pahoittaa mielensä siitä, että tarjoilija ei ymmärrä hänen tapaansa tilata ruokajuomaksi teetä.

Ujoksi Mattila ei sen sijaan luokittele itseään – tai ketään muutakaan. Hänen mielestään ujous on ihmiseen ulkoa lyöty leima.

”Ujoksi leimaaminen vääristää ihmisen itsekäsitystä. Ihminen alkaa ajatella, että hän on vain ujo, vaikka ihmisen tarve olla esillä tai piiloutua vaihtelee tilanteesta toiseen. Lisäksi ujoudesta puhuttaessa kiinnitetään huomiota vain ihmisen ulkoiseen käyttäytymisen. Silloin jää ymmärtämättä, millaisia tunteita ihminen kokee.”

Mattilan mielestä se, mitä tavallisessa puheessa kutsutaan ujoudeksi, on itse asiassa usein herkkyyttä. Ja herkkyys taas on taipumus, jota kannattaa vaalia.

Nykyisin ymmärretään, että osa ihmisistä on geneettisesti muita herkempiä. He aistivat esimerkiksi lämpötilan, valon, hajut tai kosketuksen muita herkemmin. He saattavat olla niin herkkiä kivulle, että he alkavat Juhani Mattilan lailla kaivata puudutusta jo hammaslääkärin ovella.

Toisaalta herkkä ihminen myös nauttii aisteistaan: hän tuntee kasvoillaan auringonvalon, haistaa piipusta kantautuvan savun tuoksun ja kuulee, kuinka tuuli huojuttaa oksia.

Herkkyydellä on kuitenkin muita, harvemmin ääneen julistettuja puolia. Herkkä ihminen aistii vahvasti myös kehonsa sisäiset tuntemukset, ja siksi tunteet, etenkin ikävät sellaiset, tuntuvat ylitsevuotavilta. Jännitys saa sydämen laukkaamaan, hämmennys sanat katoamaan, häpeä kasvot punoittamaan.

Herkkä aistii tarkasti myös muiden ilmeet, eleet ja äänenpainot. Hän saattaa nähdä vierustoverin silmissä häivähdyksen pilkallisuutta tai kuulla pomonsa äänessä pettymystä. Se tuntuu pahalta, mutta samalla oma reaktio nolottaa.

Kaikki se johtaa käyttäytymiseen, jota kutsutaan ujoudeksi.

Huoneessa istuu kymmenkunta lääketieteen opiskelijaa. Meneillään on tilaisuus, jossa pohditaan hypnoosin käyttöä. Yksi opiskelijoista on kuunnellut keskustelua koko tilaisuuden ajan sanomatta sanaakaan. Hän on tottunut olemaan opiskelijaporukan hiljaisin, mutta nyt hän miettii, uskaltaisiko kerrankin esittää kysymyksen.

Pitkään jännitettyään opiskelija avaa suunsa. Hän haluaisi tietää, voiko ihminen tehdä hypnotisoituna arvomaailmansa vastaisen rikoksen. Yhtäkkiä sanat katoavat. Suusta purkautuu käsittämättömiä lauseita, ja häpeä sekoittuu kauhuun. Onko hän tulossa hulluksi?

Mattilan opiskeluaikainen kokemus kuvaa hyvin sitä, mistä ujoudessa on kyse. Huomion kohteena oleminen aiheuttaa niin suuria tunteita, että ihminen haluaa piiloutua: jättää mielipiteensä sanomatta tai puheenvuoronsa pitämättä.

Mattilan mukaan ujostelu alkaa usein lapsuuden ikävistä kokemuksista. Kaava menee tyypillisesti näin: On herkkä lapsi, joka tarkkailee ympärillään olevia ihmisiä ja omia tuntemuksiaan. Kuten useimmat ihmiset, hän jännittää uusia tilanteita.

Aikuiset eivät kuitenkaan suhtaudu jännitykseen ymmärtäväisesti vaan patistavat lasta pääsemään siitä eroon. Lasta moititaan, kun hän ei uskalla istua tädin sylissä. Lapsi tuntee häpeää siitä, että hän ei osaa olla niin reipas kuin vanhemmat toivoisivat. Vähitellen uusiin tilanteisiin liittyvä normaali jännitys muuttuu peloksi, ja lapsi alkaa arkailla entistä enemmän.

Mattila itse joutui reippautta vaativiin tilanteisiin lapsena usein, sillä hän ehti käydä kuuden ensimmäisen kouluvuotensa aikana kahdeksaa koulua. Mattilan isä työskenteli pappina, joka kiersi komennuksilla Etelä- ja Keski-Suomen seurakunnissa.

”Olin jatkuvasti ulkopuolinen. Seurasin hämmentyneenä, miten uudessa koulussa toimittiin, ja tunsin itseni avuttomaksi.”

Lapselle pelkkä jäätelökioskilla asioiminen saattaa tuntua sietämättömän pelottavalta. Mitä myyjälle kuuluu sanoa? Mitä jos lasken rahat väärin? Teini-iän jälkeen ujostelutaipumus yleensä vähenee. Aikuinen hallitsee jo useimmat arjen tilanteet eikä joudu jatkuvasti pelkäämään itsensä nolaamista.

Lapsuudesta tuttu ujostelu saattaa kuitenkin iskeä uudestaan vieraassa tilanteessa. Elämänsä ensimmäisillä nettitreffeillä tai ensimmäisellä kahvakuulatunnilla ei yhtäkkiä tunnekaan käyttäytymiskoodia. Herkkä ihminen kuvittelee, että muut tarkkailevat hänen mokiaan, ja häntä alkaa ujostuttaa.

Toiset arastelevat puhumista vieraassa seurassa.

”Ujolle ihmiselle hallinnan tunteen säilyttäminen on tärkeää, koska hänen on vaikea kestää jännityksen nousua. Kahdenkeskinen tilanne on helppo, mutta jos seuraan tulee uusi ihminen, hallinnan tunne katoaa. Siksi ujo ihminen valitsee mieluummin rauhallisen kuin jännittävän tilanteen, vaikka jännittävä olisi antoisampi.”

Psykiatri Juhani Mattila kärsi nuorena ujoudesta. Nyt puolustaa työkseen ujoja ja pitää herkkyyttä voimana.
Juhani Mattilan mielestä ujous ei ole itsessään ongelma. Ongelma on kulttuuri, joka suosii reippautta, kovaäänisyyttä ja suoraa toimintaa. Se saa arat ihmiset potemaan huonommuutta.

Mattilan mielestä paineita aiheuttaa etenkin työelämä, jonne halutaan niitä kuuluisia hyviä tyyppejä: ihmisiä, jotka laukovat palaverissa totuuksia ja heittävät kahvipöydässä vitsejä.

”Vanhemmat ajattelevat jo kaksivuotiaasta lapsesta, pärjääkö tämä työelämässä, ja he alkavat poisherkistää lapsen reagointikykyä.”

Todellisuudessa ujot, siis herkät, ihmiset sopisivat moniin tehtäviin paremmin kuin suoraviivaiset toiminnan ihmiset.

”Erityisesti henkilöjohtajina saisi olla ihmisiä, jotka eivät ole kiinnostuneita vain rahan tekemisestä. Toisaalta jos työssä ajatellaan vain rahaa, sieluton ihminen on toimintakykyisempi kuin herkkä. Raha on herkkyyden vastakohta.”

Mattilaa huvittaa erityisesti sana ”sosiaalinen”. Ihmistä pidetään sosiaalisena, kun hän puhuu paljon. Todellisuudessa aralta vaikuttava ihminen voi olla porukan sosiaalisin tyyppi. Hän ei puhu päälle eikä vie muilta suunvuoroa.

Mattila on huolissaan etenkin nuorista. Hänen mielestään syrjäytymisen takana ovat aivan liian usein sosiaaliset pelot. Jos pelkää itsensä nolaamista, saattaa käydä niin, ettei uskalla viitata tunnilla, hakea kesätöitä tai aloittaa harrastuksia.

Pelko voi lopulta johtaa kierteeseen, jossa ihminen alkaa vältellä vaikeilta tuntuvia tilanteita. Kun lykkää valmistumista siksi, että ei uskalla osallistua ruotsin kurssille, joutuu selittelemään sukujuhlissa kesken jääneitä opintoja. Se taas saa välttelemään myös sukujuhlia.

On myös toinen, lähes yhtä huono selviytymisstrategia.

”Ihminen voi rutinoitua ja panssaroitua niin, että hän menettää sielullisuutensa.”

Joskus ihminen oppii välttelemään ikäviä tunteitaan niin tehokkaasti, että mikään ei tunnu miltään. Mattila tapaa työssään tunteiltaan jähmettyneitä ihmisiä, jotka kärsivät unettomuuden, työuupumuksen tai masennuksen kaltaisista oireista.

Mattilaa harmittaa, että usein sekä sosiaalisia pelkoja että masennusta ja uupumusta hoidetaan lääkkeillä. Ne kun ovat vain oireita, eivät ongelmien perimmäinen syy.

Ajattele positiivisesti. Se on self help -kulttuurin luoma lause, joka Juhani Mattilan mielestä vain vaikeuttaa ujoutensa kanssa kamppailevan ihmisen elämää.

”Ihmisen pitää olla sinut myös vaikeiden tunteiden kanssa.”

Olennaista on oppia hyväksymään se, että joskus jännittää tai nolostuttaa. Tunnetta ei tarvitse tukahduttaa eikä siihen tarvitse reagoida.

Usein oloa helpottaa jo tunteen sanominen ääneen.

”Ujo ihminen esittää usein viileää ja reagoimatonta eikä paljasta herkkyyttään. On tärkeää oppia tunnistamaan, kokemaan ja tulkitsemaan esimerkiksi loukkaantumisen tai vihan tunteita.”

Hankalia tunteita aiheuttavia tilanteita ei kannata vältellä, koska se saa luopumaan itselle tärkeistä asioista.

Juhani Mattila on esimerkiksi herkkä pettymään. Opiskeluaikoinaan hän pettyi kerran tentin reputtamisesta niin, että sai lähes 40 asteen kuumeen. Silti Mattila altistaa itseään pettymyksille ja kirjoittaa kirjoja, vaikka kustannustoimittaja saattaa haluta poistaa kirjasta kymmeniä sivuja tekstiä.

Vain niin elämästä tulee mielekästä. Mattilan mielestä jännitys on hyvä asia. Se on merkki siitä, että asioilla on merkitystä. On pelottavaa puhua tärkeästä aiheesta luentosalilliselle ihmisiä tai pyytää ihastusta kahville.

”Mitä tärkeämpi jokin asia itselle on, sitä enemmän ihminen jännittää onnistumista ja pelkää epäonnistumista.”

Jännitystä on hyvä kuunnella, sillä harva haluaa täydestä sydämestään työn, opiskelupaikan tai ihmissuhteen, jonka metsästäminen ei jännitä yhtään.

Niitä luonnonoikkuja, joita ei koskaan jännitä, ei kannata kadehtia. He eivät ehkä itke työpaikan vessassa tai näppäile puhelinnumeroita sydän hakaten, mutta entä sitten?

”Ihminen, joka jännittää enemmän kuin muut, kokee monet asiat myös muita merkityksellisemmiksi.”

Näistä en luovu

Etu-Töölö

”En koe asuvani Helsingissä vaan Etu-Töölössä. Olen pyörinyt näissä kortteleissa 50 vuotta enkä voisi kuvitella asuvani muualla.“

Elokuvat

”Katson joka päivä yhden elokuvan tai pari jaksoa jotakin sarjaa. Voin katsoa saman elokuvan vaikka viisi kertaa. Palaan toistuvasti Alexander Paynen Sidewaysiin ja Woody Allenin Vicky Cristina Barcelonaan.”

Jazz

”The Dave Brubeck Quartet sai minut innostumaan nuorena jazzista. Jazzin rytmi antaa minulle energiaa. Kuuntelen juuri nyt etenkin vanhaa dixielandjazzia ja swingiä."
Rane
 

Re: Ujo ihminen

ViestiKirjoittaja Rane » 26.12.2015 20:05

Oletko PP ujo tai herkkä ihminen?
Rane
 

Re: Ujo ihminen

ViestiKirjoittaja Maaria » 26.12.2015 21:01

.
Viimeksi muokannut Maaria päivämäärä 26.12.2015 21:09, muokattu yhteensä 1 kerran
Maaria
 

Re: Ujo ihminen

ViestiKirjoittaja Rane » 26.12.2015 21:06

Minun ujot kaverini inhoavat puheliaita ja reippaita ihmisiä ja syyttävät heitä siitä, etteivät voi itse olla enemmän esillä.
Rane
 

Re: Ujo ihminen

ViestiKirjoittaja Pinja » 26.12.2015 21:15

Jotkut yrittävät miellyttää muita niin, että ovat itse hiljaa ja kuuntelevat enemmän kuin ovat itse äänessä. Kyse ei aina ole siis ujoudesta, mikä saatetaan väärin tulkita ujoudeksi.
Pinja
 

Re: Ujo ihminen

ViestiKirjoittaja Hilppa » 26.12.2015 22:15

Mikä tuossa Hesarin kirjoituksessa oli niin häiritsevää, että piti oma kirjoitus poistaa ketjusta?
Hilppa
 

Re: Ujo ihminen

ViestiKirjoittaja Rane » 26.12.2015 22:18

Hesarin kirjoituksessa on muuten myös video, jota en saanut linkitettyä lainaukseen.

PP: Lisäsin videon aloitusviestiin.

Kuva
Rane
 

Re: Ujo ihminen

ViestiKirjoittaja Kyllästynyt » 27.12.2015 16:00

Flower kirjoitti:... Minusta on yleensä kiva, että on puheliaita ja reippaita ihmisiä, jotka hoitavat puhumisen ja saan itse olla rauhassa, mutta sekin kyllä vaihtelee. Kaikkia ei oikein jaksaisi kuunnella ja itsekin välillä sorrun hölöttämään...

On hankalaa keskustella ihmisen kanssa jolta saa hohtimilla kiskoa sanat suusta, mutta suorastaan tuskallista kuunnella jatkuvaa ja täysin tarpeetonta hölötystä.
Avatar
Kyllästynyt
 
Viestit: 9246
Liittynyt: 06.07.2015 10:43

Re: Ujo ihminen

ViestiKirjoittaja Rane » 27.12.2015 16:08

Minulla ei ole enää tietokonetta, vaan vain älykännykkä ja tabletti, joten tekstinkäsittely on hankalaa, enkä jaksa naputella pitkiä viestejä.
Rane
 

Re: Ujo ihminen

ViestiKirjoittaja Kyllästynyt » 27.12.2015 16:13

Rane kirjoitti:Minulla ei ole enää tietokonetta, vaan vain älykännykkä ja tabletti...

Saako tablettiisi kytkettyä irtonäppäimistön?
Avatar
Kyllästynyt
 
Viestit: 9246
Liittynyt: 06.07.2015 10:43

Re: Ujo ihminen

ViestiKirjoittaja Ryysy » 27.12.2015 17:34

Eikös kaikkiin tabletteihin saa? Paitsi esim. egyptiläiseen faaraotablettiin...
Ryysy
 

Re: Ujo ihminen

ViestiKirjoittaja Rane » 27.12.2015 18:04

Minulla on Samsung Galaxy Tab S (10.5, 4G) SM-T800, johon näppäimistö maksaisi kai 139 €. Mieluummin kai ostaisin kannettavan tietokoneen. En tiedä.
Rane
 

Re: Ujo ihminen

ViestiKirjoittaja Ryysy » 27.12.2015 18:32

Luulisi, että neljälläkympilläkin jo löytyisi. Eikös ratkaisevaa ole se, mikä käyttöjärjestelmä (Windows, Android, iOS, mitä niitä on) siinä Samsungin laitteessa on...? Käsittääkseni esim. https://www.verkkokauppa.com/fi/product ... appaimisto sopii useimpiin. En ole ikinä käyttänyt Bluetoothia, minkä kautta näppiksen saa tablettiin yhdistettyä, mutta meinasin ehkä tilata tuollaisen rakkineen.
Ryysy
 

Re: Ujo ihminen

ViestiKirjoittaja Rane » 27.12.2015 19:10

En uskalla tilata kuin Gigantista. En taida tarvita näppäimistöä, kun tuskin minulla on niin paljon sanottavaakaan - ainakaan mitään järkevää.
Rane
 

Re: Ujo ihminen

ViestiKirjoittaja Ryysy » 27.12.2015 19:40

Hups, taas olen näköjään kauppaamassa jotakin. Pahoittelut. Itse aloituskirjoitus oli hyvä ja ehkäpä keksin siitä vielä jotakin sanottavaakin.
Ryysy
 

Re: Ujo ihminen

ViestiKirjoittaja Ryysy » 27.12.2015 20:14

Hämmentävä (nykyaikainen) teksti. Ikään kuin jonakin jatkona erityisherkkyys-teemalle. Olen pienenä ja nuorena ja joskus ollut ujo ja arka ja varovainen, mutta en silti koskaan ole jotenkin ollut sitä ns. sisimmässäni (mikä lie sisyys). Koskaan en ole mielestäni ollut aisti(yli)herkkä. Nyt vanhemmiten on tullut tuota negatiivista äänille herkistymistä, mutta ei muuta. Siksi on outoa, että ujous ja aistiherkkyys kulkisivat jotenkin käsikkäin. En ole koskaan nauttinut tuulen henkäyksistä kasvoillani tai tuijotellut auringon nousua ikään kuin se olisi jotenkin mahtavaa.

Ujoudesta itsessäni on tullut niin negatiivinen ja epäaito köntti, että hirvittää. En esim. halua kuulla olevani vetäytyvä, ujo, hiljainen enkä edes rauhallinen, koska en sitä ole. Paitsi silloin kun olen. Todella ristiriitaista kuulla tuollaisia "lausuntoja" erinäisiltä tahoilta ja ihmisiltä. Taas muistui mieleen yksikin työkkärin kurssi, missä piti luokitella ihmisiä erityyppisiksi rymän jäseniksi, niin kaikki (paitsi yksi) laittoivat jonkin vetäytyvän tai vastaavan.

Onko jollekin palstan ujolle ok olla ujo omasta tai muiden mielestä? Miten teillä ujous tulee esille netissä? Muistan monia vuosia sitten, miten jännältä tuntui kirjoittaa foorumilla ja jokainen minulle osoitettu sanoma vaikkapa jossakin irc-galleriassa tuntui todella vahvasti. Erikoista. Kunnes siihen nettimaailmaan tottui.
Ryysy
 

Re: Ujo ihminen

ViestiKirjoittaja Pinja » 27.12.2015 23:27

Hiljaisia pidetään ujoina. Tai sitten hiljaisuus vaan halutaan selittää sillä, että henkilö on ujo kuin sillä, että henkilöllä olisi jotakin vastaan keskustelukumppania esim. ei pidä keskustelukumppanistaan ihmisenä ja siten pitäytyy mieluummin hiljaisena. Yleinen suhtautuminen voi joillakin ihmisiin olla, että ihmiset ovat inhottavia ja ilkeitä ja siten haluaa olla hiljaisena näiden kanssa ja se tulkitaan helposti ujoudeksi kuin ihmisvihaksi.
Pinja
 

Re: Ujo ihminen

ViestiKirjoittaja trisse » 27.12.2015 23:35

Ryysy kirjoitti:
Ujoudesta itsessäni on tullut niin negatiivinen ja epäaito köntti, että hirvittää. En esim. halua kuulla olevani vetäytyvä, ujo, hiljainen enkä edes rauhallinen, koska en sitä ole. Paitsi silloin kun olen. Todella ristiriitaista kuulla tuollaisia "lausuntoja" erinäisiltä tahoilta ja ihmisiltä. Taas muistui mieleen yksikin työkkärin kurssi, missä piti luokitella ihmisiä erityyppisiksi rymän jäseniksi, niin kaikki (paitsi yksi) laittoivat jonkin vetäytyvän tai vastaavan.



Tuttua pohdintaa. Minutkin aina luokitellaan "rauhalliseksi" tai vastaavaksi enkä pidä siitä yhtään kun pohjimmiltani en ole hirveän rauhallinen vaan aika assertiivinen. Sitten on ihmisiä jotka ovat rauhallisia, ujoja ja vähään (huomioon) tyytyväisiä ihan pohjimmiltaan. ja meitä sellaisia jotka eivät ole mutta näyttäytyvät sellaisina jännittämisen tai muiden ryhmässä olemiseen liittyvien asioiden vuoksi.
trisse
 

Re: Ujo ihminen

ViestiKirjoittaja Pinja » 28.12.2015 14:27

On hyvin selvää ettei kukaan taida haluta olla ujo, miksi sitten sellainen ikävä leima joillekin määritellään, leima mikä sisältää paljon negatiivista ja mikä tuottaa paljon negatiivista. Harvemmin toinen ujo määrittelee toisen ujoksi, määrittelijä on lähes aina sellainen, jota ei ole määritelty ujoksi ja jolla ei ole henkilökohtaista kokemusta siten, miltä tuntuu tulla leimatuksi. Leimaaja asettuu itse paremmaksi ihmiseksi, sosiaalisemmaksi ja rohkeammaksi.
Viimeksi muokannut Pinja päivämäärä 28.12.2015 14:37, muokattu yhteensä 1 kerran
Pinja
 

Re: Ujo ihminen

ViestiKirjoittaja Rane » 28.12.2015 14:37

Minua on sanottu ujoksi ja araksi. Tiedän kyllä, miltä tuntuu olla ujo. Se on piinaavaa. Nuorempana kärsin siitä enemmän, mutta enää en niinkään. En ole kovin seurallinen ihminen.
Rane
 

Seuraava

Paluu Psykologiaa ja psykopatologiaa



Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 13 vierailijaa

cron