Masennuksen yleisin syy... (HS)

Masennuksen yleisin syy... (HS)

ViestiKirjoittaja Hilppa » 11.12.2015 00:45

http://www.hs.fi/hyvinvointi/a144972126 ... tuimmat-#1

Masennuksen yleisin syy ovat lapsuuden haitalliset kokemukset – asiantuntija kertoo, miten masennusta tulisi ennaltaehkäistä
HYVINVOINTI 10.12.2015 15:27
HS Katri Kalliopää

Masennus tulee olemaan suurin yksittäinen sairaustaakan aiheuttaja Euroopassa vuoteen 2030 mennessä, ennustaa Maailman terveysjärjestö WHO. Sen lisäksi, että masennus aiheuttaa valtavasti inhimillistä kärsimystä, siitä koituu myös yhteiskunnalle suuria kustannuksia.

Tehokkain keino ehkäistä masennusta on puuttua sen syihin jo silloin, kun ihminen on lapsi. Kaikkein eniten masennukselle altistavat nimittäin lapsuuden haitalliset kokemukset, sanoo Mielenterveysseuran kehitysjohtaja Kristian Wahlbeck.

Jos mielenterveyden ongelmista kärsiviä vanhempia tuetaan, heidän lastensa riski sairastua masennukseen vähenee 40 prosentilla.

Kyse ei ole vähäpätöisestä asiasta. Jo nyt 13 sadasta eurooppalaisesta sairastuu elämänsä aikana vakavaan masennukseen. Yhteensä sairastuneita on 30 miljoonaa. Masennus maksaa eläkkeinä ja sairauskuluina vuosittain 610 miljardia euroa, mikä on prosentti Euroopan bruttokansantuotteesta.

Suomessa masennuksesta kärsii noin seitsemän prosenttia väestöstä. Työkyvyttömyyseläkkeellä masennuksen takia oli yli 35 000 työntekijää. Masennuksesta johtuvia eläkkeitä ja sairauspäivärahoja maksettiin yli 600 miljoonaa euroa.

Miten sitten vanhemmat voivat suojella lastaan aikuisiän masennukselta?

Kaikkein tärkeintä on Wahlbeckin mukaan pitää huolta itsestään niin, että kykenee olemaan myös hyvä vanhempi. Ei pidä epäröidä turvautua turvaverkostoihin, omiin vanhempiin, ystäviin tai neuvolaan, jos tuntuu, että ei jaksa tai ei pysty.

1. Kaikki alkaa vauvan ja vanhempien vuorovaikutuksesta. Siitä, että vanhemmat katsovat vauvaa silmiin, lepertelevät ja vastaavat vauvan reaktioihin. Useimmat vanhemmat tekevät näin luonnostaan, mutta joskus vanhempien omat ongelmat tai vaikkapa liiallinen riippuvuus älypuhelimesta saattavat haitata tätä vuorovaikutussuhdetta. Silloin tarvitaan tukea vanhemmuuden oppimiseen, Wahlbeck sanoo.

Paras tukijärjestelmä on neuvola. ”Mitään uusia viranomaisia tai järjestelmiä tähän ei tarvita”, Wahlbeck sanoo.

2. Lisää vuorovaikutustaitoja lapsi oppii päivähoidossa. Wahlbeck ei ota kantaa siihen, mikä on paras ikä aloittaa päivähoito. Tutkimukset kuitenkin osoittavat, että varsinkin köyhien kotien lapset hyötyvät päiväkodista. ”Köyhien perheiden lapsilla on enemmän mielenterveysongelmia kuin hyväosaisten perheiden lapsilla. Ero kuitenkin tasoittuu päiväkotihoidossa olevilla lapsilla”, Wahlbeck sanoo.

subjektiivista oikeutta päivähoitoon herättävät hänessä huolta.

Pienen lapsen mielenterveystaitoihin voitaisiin hänen mukaansa kiinnittää enemmänkin huomiota.

”Aina ei ole ymmärretty, että niitäkin voi tietoisesti opettaa. Sitä, että ollaan toisten kanssa, tunnetaan erilaisia tunteita, ratkaistaan ristiriitoja tai ollaan vain tässä hetkessä hyväksyen se sellaisenaan. Näitä asioita vanhemmat voisivat opettaa lapsilleen tai niitä voitaisiin harjoitella päiväkodissa”, Wahlbeck sanoo.

3. Kouluikäisen lapsen suurin riskitekijä aikuisiän masennukseen on koulukiusaaminen. ”Tuoreet tutkimukset kertovat, että masentumisvaarassa ei ole vain se, jota kiusataan. Myös kiusaajalla on riski masentua aikuisena”, Wahlbeck sanoo.

Jos vanhemmat epäilevät kiusaamista, heidän tulisi ottaa yhteyttä kouluun. Kouluissa on kehitetty tehokkaita ohjelmia nollatoleranssin toteuttamiseen. Jokaisella lapsella tulisi myös olla tiedossaan turvataidot ja se, kenen aikuisen puoleen hän voi kääntyä, jos häntä kohdellaan kotona tai muualla kaltoin joko fyysisesti, psyykkisesti tai seksuaalisesti. Myös tähän on Wahlbeckin mukaan jo olemassa toimintatavat, kunhan pidetään huolta siitä, että ne ovat kunnossa ja toimivat.

4. Opiskelijoiden ja nuorten aikuisten kohdalla vanhempien on aika antaa lapselle tilaa kokeilla siipiään. Ammatin, uran ja parisuhteen etsinnässä on tärkeää arvioida itseään ja mahdollisuuksiaan realistisesti, ei yliarvioiden, mutta ei myöskään väheksyen.

Tässä elämänvaiheessa nuorelle voi Wahlbeckin mukaan tulla helposti ajatuksia omasta kelpaamattomuudesta. Siksi yhteiskunnan tulisi tarjota mahdollisuus matalan kynnyksen palveluihin. ”Pitkälle päästään vertaistuen avulla. Netissä voi tarjota vertaistukea ja myös terapiaa”, Wahlbeck sanoo.
Hilppa
 

Re: Masennuksen yleisin syy... (HS)

ViestiKirjoittaja Hilppa » 11.12.2015 00:49

Fiksu kirjoitus. Loppuhuipennusta lukuunottamatta: ”Pitkälle päästään vertaistuen avulla. Netissä voi tarjota vertaistukea ja myös terapiaa”, Wahlbeck sanoo.
Hilppa
 

Re: Masennuksen yleisin syy... (HS)

ViestiKirjoittaja Psykopatologia » 11.12.2015 01:41

(- -)
Kyse ei ole vähäpätöisestä asiasta. Jo nyt 13 sadasta eurooppalaisesta sairastuu elämänsä aikana vakavaan masennukseen. Yhteensä sairastuneita on 30 miljoonaa. Masennus maksaa eläkkeinä ja sairauskuluina vuosittain 610 miljardia euroa, mikä on prosentti Euroopan bruttokansantuotteesta.

Suomessa masennuksesta kärsii noin seitsemän prosenttia väestöstä. Työkyvyttömyyseläkkeellä masennuksen takia oli yli 35 000 työntekijää. Masennuksesta johtuvia eläkkeitä ja sairauspäivärahoja maksettiin yli 600 miljoonaa euroa. [PP]

(- -)

Elinaikanen insidenssi 13 %. Luulen, että luku on hieman liian pieni.
Piste-prevalenssi 7 %. Luku on aivan liian suuri. Oikea arvio on alle 3 %.

Korjaus: prevalenssi --> insidenssi.
Avatar
Psykopatologia
Ylläpitäjä
 
Viestit: 57805
Liittynyt: 12.02.2010 13:19
Paikkakunta: Helsinki

Re: Masennuksen yleisin syy... (HS)

ViestiKirjoittaja Ryysy » 11.12.2015 16:44

Tuo oikeus subjektiiviseen päivähoitoon siis poistuu? (Vai onko poistunut jo vai poistumassa?) En kannata ollenkaan ko. linjaa. Päiväkotiin tietysti pääsee (kunhan paikkoja on) myös jollakin lausunnolla varmastikin, mutta kuinka suuri mahtaakaan olla kynnys hakea lasten päivähoito-oikeutta esim. työttömänä ollessa "sosiaalisin perustein" tms., ettei vain leimaudu huonoksi vanhemmaksi.

Nykyään on käsittääkseni ainakin pakollinen esikoulu (eli vaikka uutisessa sopivaa päiväkoti-ikää ei sanota), niin käytännössä se on viimeistään tuo 5-6-vee... (tai minkä ikäisiä eskarit ovatkaan). Osa päiväkotilapsista on myös puolipäiväisiä: mitä se mahtaa tarkoittaa... tai millä perusteella sellaisena sitten ollaan?

Päiväkoti oli itselleni sosiaalistavassa (ehkä väärä sana) mielessä hyvä paikka, en tiedä miten pahasti sos.foobinen olisin ilman sitä. Meillä sattui olemaan myös hyvät hoitajat.

Jotenkin tuntuu tosiaan ristiriitaiselta, että uutisessa kerrotaan päiväkodin hyvistä puolista mielenterveyteen ym. liittyen, mutta kuinka kauan ne ovat enää hyviä paikkoja, jos ryhmäkokoja kasvatetaan. Asia voi mennä päälaelleen tai ohjaajien ja lastentarhanopettajien pitää venyä, joustaa ja paukkua. Nykyään on tullut myös ainakin yksi positiivinen muutos: päiväkoteihin ei oteta ketä tahansa kaduntallaajaa, vaan käsittääkseni jopa pienten lasten kanssa toimivan lähihoitajan täytyy olla erikoistunut lapsiin. Ennen sinne pääsi vaikka vanhuksiin erikoistunut. Tietysti joissakin paikoissa voi olla ehkä pakko ottaa sijaiseksi joku pystymetsästäkin.

Masennuksen syyt... jos eivät ole puhtaasti biologisia, niin ainakin jos terapiaa miettii, niin jotakinhan terapiassakin käydään läpi. Yksi asiakokonaisuus varmaankin lapsuuteen liittyvät asiat.

Tuota ihmettelen tai mietin... että pienen lapsen mielenterveystaidot noin niin kuin käytännössä. Ainakin tuo uutisessa mainittu litania taitaa olla ihan arkipäivää.
Ryysy
 

Re: Masennuksen yleisin syy... (HS)

ViestiKirjoittaja Hilppa » 14.12.2015 22:57

Flower kirjoitti:Valitettavasti sellaiseenkin asenteeseenkin on tullut törmättyä, että lapsia hankkineiden tulisi pystyä omin avuin selviämään kaikesta lapsiin liittyvästä...

Pääsääntöisestihän on noin. Omat vanhemmat ovat lapselle paras tuki. Sitten jos on ylivoimaista huolehtia omista lapsistaan, yhteiskunta tulee apuun. Aika monen isovanhemmat auttavat ollessaan kykeneviä vapaaehtoisesti, koska on palkitsevaa hoitaa omia lapsenlapsiaan. Samalla siirtyvät traditiot sukupolvelta toiselle.
Hilppa
 

Re: Masennuksen yleisin syy... (HS)

ViestiKirjoittaja popi » 15.12.2015 00:19

En jaksanut lukea tuota alkutekstiä mutta siinä varmaan väitetään että lapsuuden traumat ja masennus aikuisena jotenkin korreloisi keskenään. Omalla kohdallani näin uskon asian olevan. Toisaalta elämässäni omat valinnat myös vaikuttivat sairauden puhkeamiseen. Opiskelin väärän ammatin. Ja tein työtä joksi musta ei ollut ns lahjojeni suhteen. Tämä synnytti masennuksen. Mutta varmaan olisin jaksanut työssäni pitempään jos lapsuudenkoti olisi ollut erilainen. Mikä johti mihinkin, on kuitenkin omalla kohdallani monimutkainen verkosto.
popi
 

Re: Masennuksen yleisin syy... (HS)

ViestiKirjoittaja trisse » 15.12.2015 01:12

Taidan tuntea tuon Wahlbeckin tyttären (ja pojankin).
trisse
 

Re: Masennuksen yleisin syy... (HS)

ViestiKirjoittaja Valkosiipi » 15.12.2015 13:43

Hyvä puheenvuoro. Olennaista on, että yhteisöllisyys toimii vapaaehtoisesti ja vastavuoroisesti.

Kaikki isovanhemmat, sisarukset, ym. eivät halua hoitaa lapsia.
Silloin tärkeää minusta on etsiä verkostot muualta kuin lähisuvusta.
Ei lapsen kehitystä välttämättä tue vastentahtoisesti lapsen kanssa oleva isovanhempi tai sisarus.

Myös vastavuoroisuus kuuluu hyvään yhteisöllisyyteen.
Jos itse saa apua muilta, on reilua maksaa ainakin jollain tavalla apua takaisin.

Suomessa subjektiivinen päivähoito-oikeus korvaa yhteisöllisyyttä.
Ei päivähoito-oikeus mihinkään ole katoamassa. Sitä vain rajoitetaan niiden vanhempien osalta, jotka ovat kotona.
Ja joilla ei ole esim. omaan jaksamiseen tai lapsen kehitykseen liittyvää syytä pitää lasta hoidossa koko päivää.
Valkosiipi
 
Viestit: 1387
Liittynyt: 30.06.2013 06:57

Re: Masennuksen yleisin syy... (HS)

ViestiKirjoittaja Valkosiipi » 15.12.2015 15:46

Paras vaan yrittää olla syyllistymättä sellaisten ihmisten sanomisista, joille asia ei kuulu...

Tuosta isovanhempien antamasta lastenhoitoavusta sen verran,
että meistä isovanhemmista tosiaan moni saa lastenlasten olemassaolosta ja hoitamisesta niin paljon,
että sitä on vaan onnellinen aina kun saa olla lastenlasten kanssa.

Saadun avun takaisinmaksu ei etenkään lähisuhteissa tule välttämättä heti avun jälkeen.
Esimerkiksi minun vanhempani hoitivat aikanaan paljonkin minun lapsiani ja eläimiäni.
Nyt vastavuoroisesti autan vanhaa äitiäni missä hän apua tarvitsee.

En minä äitiäni auttaessa ajattele, että maksan jotain takaisin.
Mutta jos äitini olisi aikanaan sanoutunut täysin irti minun lapsistani ja elänyt vain omaa elämäänsä,
tuskin minä nyt viitsisin yhtä paljon tehdä hänen hyväkseen mitä teen.

Samoin menee omien lasten kohdalla. Annan nyt lapsilleni apua missä tarvitsevat. En minä vastapalveluksia odota.
Kuitenkin jossain mielen syvyyksissä "tiedän", että kyllä he kohtuudella auttavat minua sitten kun olen esim. vanha.
Valkosiipi
 
Viestit: 1387
Liittynyt: 30.06.2013 06:57

Re: Masennuksen yleisin syy... (HS)

ViestiKirjoittaja Hilppa » 15.12.2015 17:51

Flower kirjoitti:Suureksi onneksi omilla lapsillani on arsenaali isovanhempia, jotka ovat halukkaita hoitamaan ja saavat palkkiota lasten kanssa olemisesta, eikä ole tarpeen maksaa takaisin. Muutakin apua saa, kun pyytää, ja ilman pyytämistäkin, eikä maksua näistäkään haluta vaan ilmeisesti riittää, että saa olla tarpeellinen. Avunantajien suunnalta ei ole tullut syyllistämistä vaan muualta, mutta ehkä niistä ei kannata välittää. Tietysti vastavuoroisuus on hyvästä, jos siihen vaan suinkin riittää rahkeet.

En ymmärrä tuota ilmaisuasi "saavat palkkiota", joka viittaa rahalliseen korvaukseen, mutta seuraavasta lauseestasi saa käsityksen, että maksua ei haluta/korvausta ei makseta.

En myöskään ymmärrä, miksi joidenkin ulkopuolisten mielipiteellä ylipäätään on mitään merkitystä kenenkään isovanhemmuussuhteeseen, joka sinun lastesi kohdalla vaikuttaa olevan onnellinen. Hyvä niin. En vain ymmärrä sitä, miksi piti täällä palstalla valittaa joidenkin ulkopuolisten suhtautumisesta sinun avunsaamiseesi, mikä on oma asiasi. Viestisi oli oudosti muotoiltu (siis se valitus joidenkin ulkopuolisten mielipiteestä, jonka sinä esitit niin, että on se kumma, kun joidenkin mielestä lapset pitää hoitaa täysin yksin. No mutta yleensähän vanhemmat ottavat päävastuun lapsistaan!!!! Se on jopa heidän aika suuri oikeutensa. Muut sivulliset ja vähemmän sivulliset (isovanhemmat, tädit, enot, sedät) katsovat lapsia joskus, mutta eivät yleensä ota päävastuuta tms. kasvatusvastuuta.

Minusta sinä koet olevasi jotenkin erityisempi sanomaan, miten perheasioiden tulisi olla. Haet jotain omaa erityisempää aspektia esitettäväksi, mutta sinulla ei sitä kuitenkaan ole. Tämän ketjun aihe aloituksen mukaan on masennuksen alkulähteet lapsuudessa ja nuoruudessa. Mielestäni kirjoitus on lukemisen arvoinen enkä koe sitä vääräksi tai erityisen huonoksi. Oliko kirjoituksessa mielestäsi jotain sellaista, josta pahoitit mielesi, kun se kirvoitti esittämään negaation kaltaisia esimerkkejä?
Viimeksi muokannut Hilppa päivämäärä 15.12.2015 18:12, muokattu yhteensä 2 kertaa
Hilppa
 

Re: Masennuksen yleisin syy... (HS)

ViestiKirjoittaja Hilppa » 15.12.2015 18:06

Psykopatologia kirjoitti:(- -)
Kyse ei ole vähäpätöisestä asiasta. Jo nyt 13 sadasta eurooppalaisesta sairastuu elämänsä aikana vakavaan masennukseen. Yhteensä sairastuneita on 30 miljoonaa. Masennus maksaa eläkkeinä ja sairauskuluina vuosittain 610 miljardia euroa, mikä on prosentti Euroopan bruttokansantuotteesta.

Suomessa masennuksesta kärsii noin seitsemän prosenttia väestöstä. Työkyvyttömyyseläkkeellä masennuksen takia oli yli 35 000 työntekijää. Masennuksesta johtuvia eläkkeitä ja sairauspäivärahoja maksettiin yli 600 miljoonaa euroa. [PP]

(- -)

Elinaikanen insidenssi 13 %. Luulen, että luku on hieman liian pieni.
Piste-prevalenssi 7 %. Luku on aivan liian suuri. Oikea arvio on alle 3 %.

Korjaus: prevalenssi --> insidenssi.

Arvasin, että korjaat luvut oikeiksi. Kiitokset.

Enemmän itseäni kiinnostaa, miten tilanne tulevaisuudessa kehittyy. Nämä tutkimukset, joita yleensä esitetään, perustuvat aikuisväestön kliinisiin(?) tutkimuksiin ja tilastoihin(?). Nykytilanteessa aikuisväestöstä masennuksen sairastavuus diagnosoidaan tehokkaammin, siihen on jopa lääkkeitä, tiedetään syntymekanismeista, pyritään vaikuttamaan varhaiskehitykseen ja ennakoimaan kasvatuksessa ja päiväkodeissa (on tunteiden tunnistamisen opettelua, ryhmäkasvatusta, sosiaalistamista ym). Edeltävien sukupolvien traumat alkavat olla voitetut (köyhyys, sota) ja tulevat polvet saavat parhaan hoidon ja avun, mitä ikinä on ollut mahdollista. Väheneekö masennuksen sairastavuus tulevaisuudessa? Jääkö se pois yleisimpänä työkyvyttömyyden aiheuttamana sairauksena?

Vai tuleeko uudesta elämäntavasta (mobiililaiterakkaus vanhempien huomion kilpailijana) uusien sukupolvien masennuksen syy ja "kansantautiin" sairastuttaja?

korjaus: korjata->korjaat.
Viimeksi muokannut Hilppa päivämäärä 15.12.2015 18:16, muokattu yhteensä 1 kerran
Hilppa
 

Re: Masennuksen yleisin syy... (HS)

ViestiKirjoittaja Hilppa » 15.12.2015 18:14

Flower kirjoitti:Valitettavasti sellaiseenkin asenteeseenkin on tullut törmättyä, että lapsia hankkineiden tulisi pystyä omin avuin selviämään kaikesta lapsiin liittyvästä....

Jospa he ovat kateellisia sinulle siitä, että sinulla on isovanhemmat, jotka kykenevät osallistumaan lastesi hoitamiseen? Jos heillä itsellään ei ole isovanhempia tai asuvat kaukana tms., mikä nykyisin on aika tavanomaista.
Hilppa
 

Re: Masennuksen yleisin syy... (HS)

ViestiKirjoittaja Pinja » 15.12.2015 18:23

Kouluissa pitäisi puuttua muuhunkin kuin vain koulukiusaamiseen. Jos havaitaan poikkeavaa käytöstä, pitäisi tarjota apua. Vailla kavereita olevat ja hiljaiset pitäisi saada hoidon piiriin.
Pinja
 

Re: Masennuksen yleisin syy... (HS)

ViestiKirjoittaja Maaria » 15.12.2015 18:37

Lapsuuden traumoista en tiedä, mutta kouluun ja isoihin ryhmiin meneminen oli hyvin vaikeaa. Sosiaalinen jännittäminen alkoi jo ala-asteella. Oma masennukseni voi olla kytköksissä sosiaaliseen jännittämiseen. Samaa mieltä Pinjan kanssa. Poikkeava käytös ei aina ole häiriköintiä, vaan se voi olla pois vetäytymistä.
Maaria
 

Re: Masennuksen yleisin syy... (HS)

ViestiKirjoittaja Runo » 15.12.2015 20:39

Ei varhaislapsuus ainakaan parane subjektiivisen päivähoidon poistumisen myötä. Kyse ei ole ainoastaan päivähoidon rajaamisesta.

Kyse lapsen kannalta ensinnäkin siitä, että koska hän ei saa kokopäivähoitoa vanhemman työttömyyden takia niin hänelle saa riittää vain 1 aikuinen 13 lasta kohdin tai kerhotoiminta, missä ei tarvitse olla edes lastentarhaopettajaa. Se tarkoittaa myös sitä, että kun vanhempi jää työttömäksi lapsi joutuu hyvin mahdollisesti luopumaan tutusta päiväkotiryhmästä ja siirtymään tuohon vähemmän laadukkaaseen hoitoon. Ja jos vanhempi sattuu saamaan pätkätyön niin lapsi voidaan kiireellä sijoittaa taas uuteen kokopäiväryhmään kenties toiselle puolelle kaupunkia.

Vanhempiin laki tulee mahdollisesti vaikuttamaan siten, että silpputyön, pätkätyön ja mahdollisesti yllättäen tarjottujen työvuorojen vastaanottaminen on mahdotonta. Jos vanhempi tekee esim vain 80% työajasta niin lapsen päivähoito-oikeutta voidaan rajoittaa tämänkin takia.

Aika hyvä tapa vauhdittaa taloudellisesti syrjäytymisvaarassa olevien perheiden ja lasten alamäkeä. Kyllä Suomessa masennusta tulee riittämään.
Runo
 

Re: Masennuksen yleisin syy... (HS)

ViestiKirjoittaja Valkosiipi » 15.12.2015 21:31

Ei lapsen oikeutta varhaiskasvatukseen olla poistamassa.
20 tuntia viikossa riittää oikein hyvin siihen, että lapsi saa päiväkodista hyödyn irti.

Isoissa kaupungeissa ryhmissä on lastentarhanopettaja ja lastenhoitajia.
Pienet kunnat saattavat luistaa tarjoamalla kerhoja, joissa on ohjaaja ja 13 lasta.

Minä nostaisin metelin, jos lapsenlapselleni tarjottaisiin varhaiskasvatusta,
jossa aikuisilla ei ole kunnon koulutusta.
Valkosiipi
 
Viestit: 1387
Liittynyt: 30.06.2013 06:57

Re: Masennuksen yleisin syy... (HS)

ViestiKirjoittaja Hilppa » 16.12.2015 00:03

Olen jossain määrin skeptinen varhaiskasvatuksen kyvylle parantaa tilanne, mikäli haitallisia kokemuksia on päässyt syntymään tai vaarassa muodostua lapsuudessa. Vanhemmat ovat kuitenkin avainroolissa, vaikka varhaiskasvattajien (ammattikasvattajien) ennakoiva ja vanhempia valistava osa on myös tärkeä.
Hilppa
 

Re: Masennuksen yleisin syy... (HS)

ViestiKirjoittaja Valkosiipi » 16.12.2015 01:38

Hilppa kirjoitti:Olen jossain määrin skeptinen varhaiskasvatuksen kyvylle parantaa tilanne, mikäli haitallisia kokemuksia on päässyt syntymään tai vaarassa muodostua lapsuudessa. Vanhemmat ovat kuitenkin avainroolissa, vaikka varhaiskasvattajien (ammattikasvattajien) ennakoiva ja vanhempia valistava osa on myös tärkeä.

Olen samaa mieltä, että hyväkään varhaiskasvatus ei paikkaa lapselle syntyneitä psyykkisiä vaurioita.
Päiväkodissa saatetaan huomata, että lapsella ei ole kaikki hyvin, mutta huomiosta ei usein ole juurikaan hyötyä, koska hoitoa ei ole.

Kunnollinen varhaiskasvatus lähinnä tasoittaa lasten eroja tiedollisissa ja taidollisissa asioissa ja
antaa lapselle mahdollisuuden opetella keinoja selviytyä toisten lasten kanssa.
Näistä taidoista on hyötyä kun lapsi menee kouluun.

Olen erinäisiä lapsia rauhoitellut päiväkodissa, kun tietävät, että äiti on kotona vauvan kanssa tai yksin.
Väitänpä', että saattaa olla melkoinen trauma parivuotiaalle kun äiti hylkää hänet päiväkotiin ja valitsee vauvan.
Isommat lapset kaipaavat kavereita ja ovat usein mieluummin päiväkodissa kuin äidin ja vauvan kanssa kotona.
Mutta kyllä heillekin 20 tuntia päiväkotia viikossa yleensä riittää oikein hyvin.
Valkosiipi
 
Viestit: 1387
Liittynyt: 30.06.2013 06:57

Re: Masennuksen yleisin syy... (HS)

ViestiKirjoittaja Ryysy » 16.12.2015 07:20

Miten hitossa yksi hoitaja tai lastentarhanopettaja voi olla samassa tilassa kolmentoista meluavan ja vikkelän otuksen kanssa ja vielä samaan aikaan muka jotenkin hoitaa niitä tai pitää niistä huolta tai "varhaiskasvattaa"?! Varmaan kannattaa toivoa, ettei joukossa ole ainakaan ketään "erityisen tuen tarpeessa olevaa". Tai ehkä tuo kasvattaminen on sitten normaaleilla ihmisillä oleva normaali luontainen kyky. Tsiisus.

Ja vaihdan: en kannata subjektiivista päivähoitoa enkä mitään päivähoitoa, ellei työntekijä ole todellakin superihminen.
Ryysy
 

Re: Masennuksen yleisin syy... (HS)

ViestiKirjoittaja Valkosiipi » 16.12.2015 11:27

Flower kirjoitti:Minä näkisin asian niin, ettei "normaali" viekään lasta päivähoitoon, ellei tarvetta tosiaan ole. Jos kyseessä taas ei ole "normaali", niin tarve siinäkin tapauksessa lienee akuutti, ja uskoisin, että se on tuolloin lapsen kannaltakin paras ratkaisu olla hoidossa, tietysti samalla aikaisempaa huonompi, jos palveluista säästetään.

Varmaan paikkakuntakohtaista päivähoidon käyttö, jos vanhempi on kotona.

Minun kotipaikkakunnallani pääosin lapset jatkavat päiväkodissa kun pikkusisarus syntyy tai vanhempi jää työttömäksi.
Monella lapsella hoitopäivä tai hoitoviikko lyhenee, mutta yllättävän monella ei edes lyhene.

Monet vanhemmat haluavat kaiken hyvän lapselleen ja mahdollisimman suuret mukavuudet itselleen.
Kokopäivähoito tarjoaa heidän mukaansa molemmat. Laadukasta ammattilaisen hoitoa lapselle ja aikaa itselle.

Sen sijaan usein lapset, joille kokopäiväinen päiväkotihoito olisi kehityksen kannalta parempi vaihtoehto kuin koti,
eivät tule päiväkotiin kuin joskus, ei ollenkaan tai tulevat sossun pakottamana huostaanoton uhalla.
Kotona lojuminen on helpompaa kuin lapsen rahtaaminen päiväkotiin ja pois.
Päiväkodissa myös puututaan ehkä asioihin jotka lapsen kohdalla mättää.

Minun kokemukseni mukaan päivähoitoa esim. hoitovapaalla käyttävät hyvin innokkaasti terveet ja omanarvontuntoiset vanhemmat.
Sellaisia noissa julkisissa keskusteluissakin usein näyttää suuriäänisimmät vanhemmat olevan.

Päiväkoti-ihmiset, opettajat, lääkärit, psykologit...
tuovat pääosin jo nyt kotona ollessaan lapsensa max. 20 tunniksi viikossa päiväkotiin.
Valkosiipi
 
Viestit: 1387
Liittynyt: 30.06.2013 06:57

Seuraava

Paluu Psykologiaa ja psykopatologiaa



Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 16 vierailijaa

cron