Tutkimus: Mieltymys kitkerään voi kieliä narsismistaSunnuntai 11.10.2015 klo 08.44
Nautitko kahvisi mustana, pidätkö gin tonicista? Makumieltymykset voivat olla merkki ihmismielen eri puolista - myös niistä pimeämmistä.Kitkerän makuisista ruoista ja juomista pitäminen voi olla merkki epäsosiaalisesta persoonallisuushäiriöistä, joihin liittyy machiavellismin, sadismin ja narsismin piirteitä. Tällaiseen tulokseen tuli Innsbruckin yliopiston tutkimusryhmä, jonka artikkeli aiheesta julkaistiin
Appetite-lehdessä.
Tutkimukseen osallistui noin 1 000 koehenkilöä, joista puolet oli miehiä ja puolet naisia keski-iän osuessa 35 vuoteen.
Ensimmäisessä kokeessa tutkittavat vastasivat erilaisia makuja koskeviin kysymyksiin sekä persoonallisuuskyselyyn, jolla mitattiin heidän aggressiivisuutensa tasoa.
Toisessa kokeessa osallistujat vastasivat väitteisiin, joiden avulla arvioitiin machiavellismiin, psykopatiaan ja narsismiin viittaavia piirteitä. Arkipäivän sadistisia taipumuksia (engl. everyday sadism) määritettiin omanlaisella kyselyllään. Lisäksi koehenkilöt vastasivat kysymyksiin, jotka liittyivät viiteen persoonallisuuden piirteeseen: ekstroversioon, neuroottisuuteen, tunnollisuuteen, miellyttävyyteen ja avoimuuteen. Makuja koskevassa kyselyssä arvioitiin vain mieltymystä makeaan ja kitkerään.
Tutkimuksen molempien kokeiden perusteella mieltymys kitkerään on yhteydessä persoonallisuuden ikävämpiin puoliin.
- Mieltymys kitkerään ennusti voimakkaasti machiavellismiä, psykopatiaa, narsismia ja sadismia, tutkijat kirjoittavat.
Tutkija Christina Sagiogloun mukaan ihmiselle, jolla on sadistisia piirteitä, kitkerien ruokien kulutus on vähän kuin kokemus hurjassa vuoristoradassa: hän nauttii asioista, jotka aiheuttavat pelkoa. Tällaisen ajatuksen esitti ensimmäisenä psykologi Paul Rozen 1980-luvulla.
- Rozinia lainatakseni luontaisesti vastenmielisiksi koetuista ruoista voi saada nautintoa, kun kehossa tapahtuu hylkimisreaktio, mutta samalla henkilö itse tietää, ettei todellista vaaraa ole, Sagioglou sanoo.
Vuonna 2013 julkaistiin tutkimus, jonka mukaan elokuvista nauttivat ja seikkailuja etsivät pitivät kuusi kertaa todennäköisemmin tulisesta ruoasta.
Makumieltymykset voivat näin ollen kertoa myös persoonallisuudesta. Hajua ja makua käsitellään aivojen limbisessä järjestelmässä. Samaisissa rakenteissa tapahtuu myös muun muassa vaistonvaraisen käytöksen säätelyä.
Lähde:
Medical Daily, Daily MailPIPSA PARKKINEN
http://www.iltalehti.fi/terveys/2015101 ... 5_tr.shtml