Erityisherkkä?

Re: Erityisherkkä?

ViestiKirjoittaja Hilppa » 14.02.2015 21:17

Minä tunnen henkilön, joka on ollut sähköyliherkkä ja nyt hän on ainakin hajusteyliherkkä. Ei kykene olemaan kenenkään minkäänlaisia hajusteita käyttävän läheisyydessäkään, edes samassa huonetilassa. Tunsin hänet jo lapsuudessani. Ei hän tuolloin ollut hajuste- eikä sähköyliherkkä. Vanhempiensa ainukainen ainoastaan.

Mietin, miten lapsi reagoi, jos vanhemmat (tai päiväkodin hoitajat) alkavat mielessään diagnostisoida lasta erityisherkäksi ja lapselle syntyy mielikuva, että hän poikkeaa jollain tavoin muista lapsista. En usko, että tuollainen on välttämättä hyvä asia.
Hilppa
 

Re: Erityisherkkä?

ViestiKirjoittaja SADE » 14.02.2015 21:26

Lapsen reaktio riippuu aikuisten reaktioista, mutta tässä ilmiössä kai sama kuin sairauksissakin, että ei ulkoakäsin tulisi koskaan vahvistaa henkilön oireita.
SADE
 

Re: Erityisherkkä?

ViestiKirjoittaja Hilppa » 14.02.2015 22:03

Minusta erityisherkkyydessä on juurikin erityinen riski vahvistaa ulkopuolelta henkilön oireita. Oireet kuvataan ikään kuin eivät olisi oireita, vaan ympäristön vika. Ihmisen tulisi kohtuullisesti kyetä sopeutumaan ympäristöönsä. Sopeutumisen tasoa säädellään yleensä enemmistön mukaan.
Hilppa
 

Re: Erityisherkkä?

ViestiKirjoittaja Hilppa » 14.02.2015 22:30

Viestini tuli väärään ketjuun.
Hilppa
 

Re: Erityisherkkä?

ViestiKirjoittaja SADE » 15.02.2015 19:03

Mietin miten selvittää millaista on olla "erityisherkkä" ja vaikka kuinka mietin, en keksi vastausta. Uskonkin, että ymmärtääkseen asian kunnolla täytyy itse olla "erityisherkkä".
En syytä herkkyydestäni muita ihmisiä enkä herkkyydestäni johtuen vaadi heiltä mitään. Sen sijaan järjestän itse oman elämäni sellaiseksi, että "häiriötekijät" ovat minimissä. Ymmärrän herkkyyteni järjettömyyden.
SADE
 

Re: Erityisherkkä?

ViestiKirjoittaja toope » 23.06.2015 16:52

Tutkimuksen mukaan joka kolmas suomalainen on meluherkkä. On helppoa selvittää, kuulutko sinäkin heihin.

Häiritseekö ja hermostuttaako sinua, kun joku puhuu lähelläsi omaan kännykkäänsä?

Tuntuuko, että toisen kännykkään puhuminen lähellä sinua vaikuttaa keskittymiseesi, kuuntelemiseesi ja havaintoherkkyyteesi?

Jos näin on, voit olla meluherkkä.

Meluherkkä ihminen säätää oman puhelimensa äänen pienelle. Hän käyttää laitettaan puhelujen sijasta enemmän tekstaamiseen ja vaikkapa videoiden katselemiseen. Puhelun saadessaan hän hakeutuu rauhalliseen paikkaan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) julkaiseman melututkimuksen mukaan noin kolmannes suomalaisista on meluherkkiä. He voivat pitää meluna sellaisiakin ääniä, joita muut eivät pidä poikkeavina.

Ei kännykkää pöydälle

Meluherkkien ihmisten mielestä orastava suhde ei voi kehittyä mihinkään suuntaan, jos ensitapaamisessa toinen nostaa kännykkänsä pöydälle.

Meluherkkä ihminen ei pysty parhaimpaansa silloin, kun ympärillä on ylimääräistä melua.

Pahinta meluherkkien kannalta ovat kännykän soittoääni ja kovaääninen puhuminen siihen. Jos bussimatkan jälkeen kysytään matkavaikutelmia, meluherkkä ihminen saattaa muistaa matkasta vain sen, että joku höpötti puhelimeensa suoraan hänen edessään.

- Meluherkkyys vie asennoitumisen kännykkään niin negatiiviseksi, että laite häiritsee kanssakäymistä, vaikka se olisi ihan hiljaa. Se riittää, että kännykkä näkyy siinä lähellä, kertoo dosentti Tuula-Riitta Välikoski Tampereen yliopiston viestinnän, median ja teatterin yksiköstä.

Välikoski on mukana suomalais-saksalais-yhdysvaltalaisessa tutkimusryhmässä, joka on kerännyt kännykkämelusta noin tuhannen yliopisto-opiskelijan kyselyaineiston vuonna 2013.

Ei puheluita vessassa

Tutkimustulokset aiemmilta vuosilta viittaavat siihen, että suomalaiset sietävät kännykän aiheuttamia häiriöitä paremmin kuin muut. Tätä voi selittää se, että Suomi on ollut jo poikkeuksellisen pitkään kännykkämaa. Meillä on ollut välttämätöntä tottua kännyköiden käyttöön ja niihin puhumiseen aiemmin kuin muualla.

Aivan kaikkea suomalaisetkaan eivät siedä.
Kännykkämelututkimukset paljastavat, missä ihmiset eivät haluaisi kuulla jonkun puhuvan kännykkäänsä henkilökohtaisia asioitaan. Vastaajille ovat tulleet ensimmäisinä mieleen julkiset vessat.

Jopa tutkimuksissa mukana olleille suomalaisopiskelijoille oli kiusallista joutua kuuntelemaan toisen kännykkäpuhelua vessassa. Kännyköistä vapaiksi haluttiin myös kirkot, teatterit ja luentotilat luentojen aikana.

Lähde: Tampereen yliopisto, uta.fi
http://www.iltalehti.fi/terveys/2015062 ... 5_tr.shtml
toope
 

Re: Erityisherkkä?

ViestiKirjoittaja toope » 23.06.2015 16:54

Tuo mielestäni ei ole erityisherkkyyttä nähnytkään. Mutta taas joku toope lukee tutkimuksen ja luulee olevansa erityisherkkä.
toope
 

Re: Erityisherkkä?

ViestiKirjoittaja Mirri » 23.06.2015 21:49

Ei minustakaan. Eikä edes meluherkkyyttä.
Nykyiseen kännykkäkulttuuriin ärsyyntyminen ei tarkoita sitä, että ärsyyntyjä olisi jotenkin meluherkkä tai muutenkaan herkkä. Päinvastoin kännykät soittoäänineen ja muine kailottamisineen voivat rassata paksunahkaisimpienkin ihmisten hermoja. Mielestäni on aikamoista toopeutta mittailla ihmisten 'meluherkkyyttä' sillä, että miten hyvin nämä sietävät tai ovat sietämättä kännyköiden käyttöä ympärillään.
Avatar
Mirri
 
Viestit: 21979
Liittynyt: 01.01.2012 19:18

Re: Erityisherkkä?

ViestiKirjoittaja Hilppa » 23.06.2015 22:34

Ei minustakaan. Voiko sanoa, että kirjoitus on pöljä ilman, että kukaan suuttuu? Tarkoitukseni ei ole suututtaa ketään, mutta hieman rasittaa nuo tuon tyylin tekstit.
Hilppa
 

Re: Erityisherkkä?

ViestiKirjoittaja toope » 24.06.2015 03:51

tyhjää höpötystä, siis poistin tästä oman viestini, en arvostele muiden viestejä.
Viimeksi muokannut toope päivämäärä 24.06.2015 16:44, muokattu yhteensä 1 kerran
toope
 

Re: Erityisherkkä?

ViestiKirjoittaja toope » 24.06.2015 15:52

-
toope
 

Re: Erityisherkkä?

ViestiKirjoittaja Ryysy » 25.06.2015 16:12

Jopa tutkimuksissa mukana olleille suomalaisopiskelijoille oli kiusallista joutua kuuntelemaan toisen kännykkäpuhelua vessassa. Kännyköistä vapaiksi haluttiin myös kirkot, teatterit ja luentotilat luentojen aikana.

Maailma on täynnä kiusallisia tilanteita, mutta jos jota kuta häiritsee kuulla toisen kännykkäpuheluja sitten vaikka vessassa tai bussissa, niin tämä kuulostaa maallikon korvaan ihan samalta kuin naapuri, joka häiriintyy siitä, että vessanpönttö vedetään yöllä. Tai kaupan asiakas, joka alkaa valittaa siitä, kun kaupassa jonkun lapsi kiukkuaa. Sen ymmärrän, että luennoilla ja teattereissa kännykät voivat häiritä eivätkä "kuulu" ko. paikkoihin, mutta joku roti tuohonkin. Puhukoot ihmiset vessoissa ihan kaikessa herran rauhassa.

Ja entäs nämä kuorsaajat sitten! Ehkä heille voisi kaikille suorittaa kuorauksenpoistoleikkauksen. (Hölmö vitsi.)

En sinänsä halua vähätellä kenenkään meluherkkyyttä, mutta mielestäni kiusallisuus tai ärsyyntyminen ei ole sama asia kuin meluherkkyys. Vaikka sitten toisaalta... voihan meluherkkyys 'ilmetä' myös ärsyyntymisenä.
Ryysy
 

Re: Erityisherkkä?

ViestiKirjoittaja toope » 25.06.2015 16:57

Kännykässä puhuminen ei sinänsä ole melua vaan sitä samaa puhetta voi kuulla muutenkin siinä samassa ympäristössä ja samalla hetkellä, jos ihmiset puhuvat keskenään. Se ei häiritse.
Kännykässä puhumisessa ärsyttää varmaan se kun joku puhuu jollekin näkymättömälle ihmiselle, on välillä hiljaa ja taas puhuu.

Meluherkkyys on pahimmillaan sellaista, että pitää käyttää kuullokeita, jos on yleisellä paikalla. Tai kaupassa kuulee, kun joku rapistelee auki niitä hedelmäpusseja ja pitää mennä pois.
toope
 

Re: Erityisherkkä?

ViestiKirjoittaja Mirri » 25.06.2015 17:00

Kännykkäpuhelu on usein rinnastettavissa yksinpuheluun.
Voi kuulostaa kummalliselta, jos julkisen käymälän pytyllä istuessaan alkaa kuulla seinän takana olevalta pöntöltä yksin höpisemistä. On ollut aika, jolloin yksin puhumista pidettiin hulluuden merkkinä...

Mitä jos julkisen käymälän pytyllä istuja kaipailee lukurauhaa istuntonsa ajaksi? Ei kai lukeminen julkisessa vessassa ole sen ihmeellisempää kuin kännykkään puhuminen samassa paikassa. Ainakin pöntöllä lukeminen on vanhempi asia ja sellaisena tutumpi ilmiö kuin pöntöllä käydyt puhelinkeskustelut.

Toope näköjään kirjoitteli samaan aikaan. Mielestäni hän kertoi oikein hyvin asian, joka juuri kännykkään puhumisessa voi kuulijoita stressata ja häiritä.
Tässä:
Kännykässä puhumisessa ärsyttää varmaan se kun joku puhuu jollekin näkymättömälle ihmiselle, on välillä hiljaa ja taas puhuu.
Avatar
Mirri
 
Viestit: 21979
Liittynyt: 01.01.2012 19:18

Edellinen

Paluu Psykologiaa ja psykopatologiaa



Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 5 vierailijaa

cron