Seksuaaliset ja eroottiset fantasiat

Seksuaaliset ja eroottiset fantasiat

ViestiKirjoittaja saara » 23.09.2014 22:25

Kaikesta päätellen tämäkin siis kuuluu Psykologiaa ja psykopatologiaa- osioon!


http://ellit.fi/ihmissuhteet/seksi/seks ... -kysymysta

Seksuaalifantasiat hykerryttävät ja saavat halun heräämään, mutta ne voivat myös kavahduttaa, jopa kauhistuttaa. Fantasiat ovat tiesi arjen paratiisiin, mitä seksuaalisuus voi halutessasi olla.

1. Mitä seksuaalifantasiat ovat?

Fantasiat ovat mielikuvia, jotka voivat olla totta tai tarua eli vanhoja muistoja tai mielikuvituksen luonnoksia. Ne ovat seksuaalisia mielikuvia, joiden sisältö vaihtelee sen mukaan, mikä kenenkin mielestä on seksuaalista ja eroottista. Fantasiat ovat hyvin yksilöllisiä.

Nämä pään sisällä olevat "näyt" ovat usein kuvia, toisilla jopa kuin filmejä, joissa on kaikki tehosteet äänestä, tuoksuista ja jopa kehon tuntemuksista alkaen.

2. Onko jokaisella fantasioita?

Fantasioita ei välttämättä ole jokaisella. Esimerkiksi aseksuaalisilla ihmisillä niitä ei ole. En ole tosin 15 vuoden aikana tavannut yhtään täysin aseksuaalia ihmistä, joten harvinaista se on. Aseksuaali on henkilö, jolle seksi tai siihen liittyvät asiat eivät herätä tunteita, kiinnostusta tai toimintaa lainkaan.

Fantasioiden määrässä ja laadussa on eroja, ja siinä miten niitä hyödyntää omassa elämässään. Tämä riippuu siitä, minkälainen rooli seksuaalisuudella on. Kaikki ihmiset eivät aina ole yhteydessä seksuaalisuuteensa - he eivät välttämättä ole esimerkiksi sinut seksuaalisuutensa kanssa. Mielikuvien luominen saattaa tuottaa vaikeuksia, jos kontaktia seksuaalisuuteen ei ole.

3. Onko olemassa suosikkifantasioita?

Fantasiat ovat kovin yksilöllisiä, kuten ihmiset, mutta samankaltaisuuksia löytyy tästä huolimatta. Ihmiset fantasioivat rakastelusta sängyn ulkopuolella, kuten seksistä autossa, puistossa tai kylässä. Fantasiat ovat usein varsin arkisia, eivät prinsessasatuja.

Otetuksi tulemisen fantasia on erittäin yleinen. Se alkaa olla yleinen myös miehillä, ainakin nuoremman sukupolven miehet uskaltavat lausua sen äänen. Otetuksi tulemisen fantasiassa ei ole kyse halusta tulla raiskatuksi, vaan halusta olla haluttava ja passiivinen; siitä että tulee vain otetuksi ja on toisen vietävänä. Yhtä se kiihottaa, mutta toiselle se voi aiheuttaa vastareaktion.

4. Mitä hyötyä fantasioista on?

Fantasiat ovat mielikuvituksellinen leikkikenttä, jolla voi iloita ja nauttia niin paljon kuin sattuu haluamaan. Mielikuvat ovat tärkeä osa psyykeä ja niillä on yhteys myös aistimuksiin. Fantasiat ovat tavallaan arjen maustekaappi, josta voi tarpeen mukaan annostella lisämaustetta elämäänsä.

Seksuaalisuudesta voi saada paljon hyvää mieltä ja väriä elämäänsä, eikä seksuaalisuus todellakaan tarkoita pelkkää seksiä. Seksi on vain pieni osa kokonaisvaltaista seksuaalisuutta.

5. Voiko fantasioista olla jotain haittaa?

Fantasioiden kohdalla olennainen sana on vapaus. Jos mielikuvat jäävät pakonomaisesti junnaamaan päälle, kyse ei enää ole vapaudesta. Esimerkiksi jokin trauma voi toistua mielikuvissa aina uudelleen ja uudelleen. Tällöin fantasia palvelee trauman toistona, eikä se ole hyväksi kenellekään. Tällaisessa traumassa voi olla kyse raiskatuksi tulemisesta tai jonkinlaisesta muusta pakottamisesta.

Mielikuvat saattavat olla myös pako- tai turvapaikka, näin on tyypillisesti naisilla. Fantasioissa he uskaltavat, mutta käytännössä ja tunteiden tasolla eivät. Tämä on tyypillistä naisille, jotka ovat kasvaneet esimerkiksi siihen, että lihallisuus ei ole sallittua.

6. Miksi oma fantasia voi kauhistuttaa, jopa pelottaa?

Omaa kavahdusta kannattaa tutkiskella. Mikä fantasiassa pelottaa? Onko pahin pelkomme kenties jo tapahtunut? Pohdi, miten se, mitä pelkäät, on jo ilmennyt elämässäsi.

Hyvä on pohtia myös sitä, että kavahdatko fantasiaasi todella sinä itse. Vai onko se kavahdus esimerkiksi sisäistetyn äitisi reaktio tai vaikkapa uskonnon tuomaa. Eli kauhistutko todella sinä vai aiheuttaako kauhistuksen jokin ulkopuolelta sinuun tullut asia?

7. Pitääkö fantasioita rajoittaa?

Ei, mutta kannattaa pohtia, mihin esimerkiksi mahdollinen pelko liittyy. Pysähtyä kuuntelemaan, miten keho reagoi. Pelko ja pakonomaisuus yhdistyvät usein johonkin kehonosaan. Tämän kautta voi päästä sen jäljille, mistä on kyse. Keskusteluapu terapeutin kanssa auttaa usein, jos taustalla on kovin traumaattinen asia.

8. Meneekö fantasia pilalle, jos sen toteuttaa oikeasti?

Mielikuvien leikkikentällä kaikki on mahdollista, mutta kaikki ei välttämättä mene oikeassa elämässä kuin mielikuvissa. On mahdollista, että fantasia lässähtää kuin pannukakku. Mutta tästä kokemuksesta voi syntyä uusia mielikuvia. Sitä paitsi mielikuvat ovat loppumattomia; niitä tulee uusia, jos yksi ei enää toimikaan.

9. Kannattaako fantasiat jakaa oman kumppanin kanssa?

Seksuaalisuus ja seksi oman kumppanin kanssa ovat antamista ja jakamista. Mielestäni tätä kannattaa laajentaa myös mielikuvatasolle. Moni sanoo, että rakkainta fantasiaansa ei kannata jakaa, mutta olen tästä eri mieltä.

Tietenkin kannattaa miettiä, onko järkevää kertoa kumppanilleen, että omaan fantasiaan liittyy naapurin rouva tai herra. He saavat liittyä, koska mielikuvat ovat mielessä. Tosin on hyvä ylipäätään miettiä, mihin seksuaalista mielenkiintoaan jakaa, jopa fantasiatasolla. Kannattaa jalostaa fantasiansa tukemaan omaa suhdetta suuntaamalla mielenkiintonsa fantasioissakin omaan kumppaniin.

10. Miten ottaa fantasioista hyöty irti?

Niitä on hyvä kuunnella ja tutkiskella rauhassa. Ne ovat osa sinua itseäsi, eivät mikään irrallinen filminauha. Niiden kautta voi oppia itsestään, sillä ne kertovat: Mistä nautit? Mitä tarvitset? Mitä kaipaat?

Fantasioita ei tarvitse ujostella. Niistä kannattaa ehdottomasti ottaa opikseen, koska se hyödyttää ennen kaikkea sinua itseäsi.

Asiantuntijana erityistason seksuaaliterapeutti ja hahmoterapeutti Heidi Lindgren.
saara
 

Paluu Psykologiaa ja psykopatologiaa



Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 14 vierailijaa