Lihakset - älykkyyden merkki

Lihakset - älykkyyden merkki

ViestiKirjoittaja Psykopatologia » 25.02.2014 22:24

MATTI PIKKUJÄMSÄ
Kuva

TEEMAT >> SUNNUNTAI http://www.hs.fi/sunnuntai/Viikon+lopuk ... 261?sivu=1

Viikon lopuksi:
Lihakset ovat nykyään älykkyyden ja menestyksen merkki

Lihakset ovat nyt älykkyyden, aktiivisuuden ja menestyksen merkki. Ei vaan ennen.

8.12.2013 15:21 | 64 | Ann-Mari Huhtanen HELSINGIN SANOMAT

Ystävilleni on kasvanut lihakset kuin varkain.

Neljä vuotta sitten akateemisesti koulutetut nuoret miespuoliset kaverini kertoivat naureskellen alkaneensa käydä kuntosalilla: "On alettu poikain kanssa nostaa vähän punttia."

Seuraavaksi työhuoneeltamme alettiin järjestää yhteislähtöjä punttikselle. Luovalla alalla työskentelevien freelancereiden ja pätkätyöläisten kuntoilu alkoi muistuttaa pop-up-illallisten ja päiväpäivien tapaista sosiaalista toimintaa. Minua, vetelänä läppärin ääreen rojahtavaa lepsotomia, ympäröi atleeteiksi matkalla olevien pirteiden nuorten aikuisten joukko.

Sitten naispuolisia ystäviäni alkoi saapua kahville putkikassi olallaan ja puhua pumpeista ja jalkaprässeistä: "Sori, oon myöhässä. Oli pakko käydä salilla." Lopuksi huomasin, että liikuntaa vieroksuneen mutta sutjakan työkaverin haba alkoi kasvaa. Hetkonen, toisen, kolmannenkin. Itse asiassa aika moni painoi hissin päivän päätteeksi työpaikan kellarikerrokseen – siis salille.

Mitä uutta tässä sitten on?

Jokainenhan on huomannut, että ainakin kerran kuukaudessa kaupunkiin ilmestyy uusi kuntokeskus. Suomi on lähtenyt salille, ja se näkyy myös tilastoissa.

Kansallisten liikuntatutkimusten mukaan kuntosaliharjoittelu on kerännyt viime vuosina liikuntalajeista eniten uusia harrastajia lasten, nuorten, aikuisten ja senioreidenkin keskuudessa. Suomen Kuntoliikuntaliiton Kuntokeskusbarometrin mukaan aikuisharrastajien määrä lisääntyi lähes 40 prosenttia vuosien 2006 ja 2010 välillä. Vuonna 2010 joka kahdeksas aikuinen suomalainen harrasti kuntosalia. Se on paljon – ja luku on varmasti kasvanut sen jälkeen.

Vielä kiinnostavampi muutos on tapahtunut asenteissa ja ruumiinkuvassa. Salilla käyminen oli ennen vähintään junttia. Vielä 1990-luvulla bodaus oli koko Suomessa pienten piirien juttu. Tuolloin harrastus oli miesvaltainen, mutta nykyään nuoret, laitteelta toiselle vesipullot mukanaan kiertävät naiset ovat kansoittaneet salit.

Puntteilua pidettiin vielä kymmenisen vuotta sitten nuorten keskuudessa "amismaisena". Ei sinänsä ihme. 1980-luvulla ulkomaisissa yliopistoissa tehtiin psykologian tutkimuksia siitä, ovatko bodaajat narsisteja. Maailman tunnetuimmalle keholle, entiselle Kalifornian kuvernöörille Arnold Schwarzeneggerille, kirjoitetut roolit kertonevat mielikuvista.

Nyt korkeasti koulutetut ja luovan alan ihmiset rynnivät treenaamaan lihaksiaan salille. Lihaksikkaan ruumiin tavoittelusta on tullut haluttua ja hyväksytympää, ja älykkyyden ja pärjäämisen tulee näkyä myös – tai ennen kaikkea – ruumiissa.

On mielenkiintoista, että äkkiä lihakset ovat osoitus järjestä, vaikka perinteisesti kristillinen kirkko piti ruumista toissijaisena. Kristillisen moraaliteorian mukaan ihminen on jaettu sieluun ja ruumiiseen, jota järjen tulee hallita – ei palvoa.

"Lihaksista on tullut älykkyyden ja vastuuntuntoisuuden symboli", sanoo sukupuolentutkija ja kulttuuriantropologi Taina Kinnunen Tampereen yliopistosta. Hän on tutkinut ruumiinmuokkausta ja tehnyt väitöskirjatutkimuksensa kehonrakentajista.

"Ne nuoret ihmiset, jotka ovat kasvaneet salikulttuuriin, eivät tiedä, kuinka lihasten kasvattaminen on nähty ennen tyhmänä, sairaalloisena tai pakkomielteisenä. Nyt terve kunnon kansalainen syö hyvää proteiinia kolmen tunnin välein ja pyrkii mahdollisimman pieneen rasvaprosenttiin sekä lihaksiin. Terveyteen ja kauneuteen pyrkimisestä on tullut se ilma, jota hengitämme."

Samalla salikulttuurissa on tapahtunut luokkakierto. "Rahvaanomaisesta on tullut salonkikelpoista", Kinnunen jatkaa.

Luokkakierrolla hän viittaa sosiologi Pierre Bourdieuhun, jonka mukaan yläluokka erottautuu muista maullaan ja tyylillään ja samalla määrittää, mikä on tavoiteltavan arvoista. Nyt on käynyt toisin päin.

Laihasta on siis tullut uusi lihaksikas. Miksi?

Se, millainen ruumis on nähty kauniina, on vaihdellut eri aikoina, eivätkä lihakset ole aina olleet merkki hyvinvoinnista. Pitkään kohtuullisuutta ja harmonisuutta pidettiin länsimaissa kauniina, ja kaikkein tervein ja toimintakykyisin keho oli sopusuhtainen.

(Sivu 2/2)
Agraari-Suomessa puolestaan ihailtiin pyknikkonaisia. Muodokas oli hyvä, mutta nykyään Armi Aavikko ja Anne Pohtamokin näyttävät nykyisiin misseihin tai malleihin verrattuna vähän plösöiltä. 1960-luvulla tuli Twiggy. Alkoi aneemisen laihojen aikakausi, joka on kestänyt tähän päivään.

Useimmiten ihanteena on ollut ruumis, jollaisen harva voi saavuttaa. Populaarikulttuurin poikkeusyksilöt taas ovat näyttäneet, mitä tavoitella. Kate Moss on mennyttä; nyt lihaksia on kaikilla Ruudolfista Pirkko Ruohonen-Lerneriin.

Terveys- ja hyvinvointipuhe on lyönyt läpi, mikä on hyvä. Toki vartalon treenaamisessa on kyse siitä, että halutaan pysyä kunnossa ja tavoitella hyvää oloa. Mutta ei ainoastaan.

Ruumiis on väline, jonka avulla saavutetaan asioita: omaan kehoon uppoudutaan ja paetaan. Nyt eletään vaihetta, jolloin ruumista suoritetaan.

Kinnunen puhuukin tuotteistetusta ruumiista. On helpompi muuttaa ja muokata itseä kuin ympäröivää yhteiskuntaa ja vallitsevia rakenteita. Hänen mukaansa ruumisihanne on myös yhteydessä vallitsevaan talousjärjestelmään. "Jatkuvan kasvun, kilpailun ja kehityksen painottaminen vaikuttaa myös siihen, miten suhtaudumme ruumiiseen. Sitäkin halutaan tehostaa, eikä antaa rehottaa luonnontilassa", Kinnunen sanoo.

"Mitä kovemmin talous sanelee ja uskomme kasvun autuuteen, sitä armottomammin kuritamme ruumista."

Lihakset ilmentävät siis kasvua, kehitystä, elinvoimaa, suorituskykyä ja jatkuvaa nousujohteisuutta. Rasva taas on moraalitonta; se ilmentää laiskuutta, passiivisuutta ja kurittomuutta. Näin ajatellen lihaksella on hyvä, läskillä huono markkina-arvo.

Lopuksi ennustus, ja nyt kaikki leptosomit ja pyknikot kuulolle: seuraavaksi tulee luomu!

Näin ainakin Kinnunen arvelee. Hän ennustaa, että luomu tulee olemaan vastareaktio nykyiselle teknologiselle ruumiinkuvalle, joka on viety kaikkein pisimmälle Yhdysvalloissa. Siellä tavaksi on tullut polttaa ensin kaikki rasva ja hakea sen jälkeen silikonia paikkoihin, joissa kuuluisi olla jokin muoto.

Luomuruumiin tuloon saattaa kuitenkin mennä vielä parikymmentä vuotta. Siihen asti: salil eka, salil vika.

Palstalla arvioidaan kotimaan ja maailman asioita, kosketusetäisyydeltä.
Ann-Mari Huhtanen HS
Avatar
Psykopatologia
Ylläpitäjä
 
Viestit: 57805
Liittynyt: 12.02.2010 13:19
Paikkakunta: Helsinki

Re: Lihakset - älykkyyden merkki

ViestiKirjoittaja trisse (uusi) » 25.02.2014 23:00

Salilla on isoin tunku aerobisiin laitteisiin (kuntopyörä, stepperi, soutulaite) ainakin naisilla. Ei siis mitään painojen nostelua vaikka kuntosalilla käydäänkin.
trisse (uusi)
 

Re: Lihakset - älykkyyden merkki

ViestiKirjoittaja Psykopatologia » 25.02.2014 23:27

trisse (uusi) kirjoitti:Salilla on isoin tunku aerobisiin laitteisiin (kuntopyörä, stepperi, soutulaite) ainakin naisilla.
Ei siis mitään painojen nostelua vaikka kuntosalilla käydäänkin.

Ei jako mene noin. http://www.polar.com/fi/harjoittele_pol ... arjoittelu

Minäkin olen vetänyt "kunto"-pyörällä max syke 202.
Avatar
Psykopatologia
Ylläpitäjä
 
Viestit: 57805
Liittynyt: 12.02.2010 13:19
Paikkakunta: Helsinki

Re: Lihakset - älykkyyden merkki

ViestiKirjoittaja Psykopatologia » 26.02.2014 01:40

Minulla ei ole erityisesti "lihaksia", vaikka äkkinäinen voisi niin luulla.
Tosin sain "elämänsuonen" helposti näkyviin. viewtopic.php?f=8&t=9672&hilit=hyt%C3%B6nen

Mutta ovathan aivotkin lihas?!
Avatar
Psykopatologia
Ylläpitäjä
 
Viestit: 57805
Liittynyt: 12.02.2010 13:19
Paikkakunta: Helsinki


Paluu Psykologiaa ja psykopatologiaa



Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 8 vierailijaa

cron