Kirkon Perheasiainneuvottelukeskukset...

Kirkon Perheasiainneuvottelukeskukset...

ViestiKirjoittaja Mirri » 22.12.2013 18:07

...maksullisiksi kirkkoon kuulumattomille?

Rauman seurakunta aloittaa kirkkoon kuulumattomien rahastamisen ensi vuoden alusta:
Kirkkoherra: Kirkosta eronneet hakekoot apua kriiseihin Vapaa-ajattelijoilta

Rauman seurakunta alkaa periä maksua kirkkoon kuulumattomilta perheneuvonnasta.
Kirkkoherra Seppo Sattilaisen mielestä seurakuntien jäsenten tehtävä ei ole maksaa kirkkoon kuulumattomien perheneuvontaa.
Sattilaisen mielestä Vapaa-ajattelijoiden olisi aika alkaa tarjota perheneuvontaa kirkkoon kuulumattomille.

Rauman seurakunnan kirkkoherra Seppo Sattilainen puolustaa voimakkaasti seurakuntansa päätöstä alkaa periä perheneuvonnasta rahaa kirkkoon kuulumattomilta. Sattilaisen mielestä kaupungin pitäisi järjestää riittävä perheneuvonta kaikille kaupunkilaisille.
– Seurakunta on tuottanut lähes 40 vuoden ajan perheneuvontaa rivi-virtasille ilman mitään sopimusta kaupungin kanssa. Nyt seurakunnat ovat tulossa tilanteeseen, jossa on katsottava rahankäyttöä tarkemmin. Nyt seurakunnan jäsenet maksavat palvelut kirkkoon kuulumattomille, Sattilainen selittää.

Sattilainen haluaa Rauman kaupungin kanssa sopimuksen siitä, miten kirkkoon kuulumattomien ihmisten palvelut järjestetään. Maksujen periminen alkaa vuodenvaihteessa.

Kyse periaatteesta, ei rahasta

Yksilökäynti kirkkoon kuulumattomalta maksaa jatkossa 70 euroa yhdeltä hengeltä, 100 euroa parilta ja 120 euroa perheneuvottelusta. Jos pariskunnasta toinen ei kuulu kirkkoon, tämä joutuu maksamaan oman osuutensa.

Rauman seurakunnan kirkkoherran mukaan kyse ei ole pelkästään rahasta vaan myös periaatteesta. Perheneuvonnassa ei esimerkiksi ole ollut jonoja, vaan kaikki halukkaat on pystytty ottamaan heti vastaan.
– Tähän asti on jaettu ilmaisia aterioita. Evankelis-luterilaisen kirkon jäsenet saavat palvelut jatkossakin ilmaiseksi. Kirkko saa toki yhteisöveroa yhteiskunnallisten toimintojensa kattamiseen. Rauma saa kuitenkin niin pienen osuuden, että sillä ei hautaustoimea kateta kokonaan, Sattilainen sanoo.

"Vapaa-ajattelijat ottakoot vastuuta"

Raumalla kirkkoon kuuluu noin 84 prosenttia kaupunkilaisista. Kirkkoherra Sattilainen vierittää vastuuta perheneuvonnasta kirkosta eronneille ja Vapaa-ajattelijat ry:lle.
– Vapaa-ajattelijat ovat saaneet joukkoihinsa vuosikymmenen aikana 400 000 suomalaista, joten toivoisin ja olettaisin, että Vapaa-ajattelijat ryhtyisivät järjestämään joukolleen jotain tämäntyyppisiä palveluita, Sattilainen sanoo.
-Vapaa-ajattelijat ovat saaneet joukkoihinsa 400 000 suomalaista, joten olettaisin, että Vapaa-ajattelijat ryhtyisivät järjestämään joukolleen tämäntyyppisiä palveluita.

Rauman kirkkoherran mukaan päätös perheneuvonnan muuttamisesta maksulliseksi kirkkoon kuulumattomille on otettu seurakunnassa hyvin vastaan.
– Paikallisen sanomalehden mielipideviemärissä eli tekstaripalstalla on ollut kommentteja sekä puolesta että vastaan. Enimmäkseen puolesta. Mitään muuta en ole kuullut, ihmiset ymmärtävät päätöksen hyvin, Sattilainen sanoo.

Kirkkohallitus arvostelee maksullisuutta

Rauma on Porin lisäksi ainoa seurakunta, jossa perheneuvonta on tehty maksulliseksi. Kirkkohallitus on arvostellut satakuntalaisseurakuntien valitsemaa linjaa.
– Perusperiaate meidän toiminnassa on ollut se, että ne ovat maksuttomia kaikille. Kun ihmiset hakeutuvat perheneuvonnan asiakkaiksi kriisissä, heiltä ei edes kysytä sitä, kuuluvatko he kirkkoon vai ei. Toive on, että pidettäisiin kiinni näistä periaatteista ja 70-vuotisista perinteistä, jotka kirkon perheneuvonnassa on ollut, sanoo kirkon perhetyön johtaja Päivi Kähkönen.

Kirkkoherra Sattilainen ei näe, että Rauman seurakunta kääntäisi ihmisille selkäänsä, vaikka kristilliseen perinteeseen onkin perinteisesti kuulunut ihmisten auttaminen näiden taustasta riippumatta.
– Hädässä olevaa autetaan aina. Ensimmäinen käynti on kirkkoon kuulumattomiltakin ilmainen. Tämä on ihan reilu peli. Seuraavatkin käynnit ovat halpoja, hinta on vain puolet todellisista kustannuksista. Emme supista palveluita, kuten muussa yhteiskunnassa tapahtuu, Sattilainen toteaa.

http://yle.fi/uutiset/kirkkoherra_kirko ... ta/6992600

Porin seurakunnalla on jo käytössä perheneuvonnan maksut kirkkoon kuulumattomille:
https://porievl.fi/ysk-perheneuvonta#kustannukset
Avatar
Mirri
 
Viestit: 21981
Liittynyt: 01.01.2012 19:18

Re: Kirkon Perheasiainneuvottelukeskukset...

ViestiKirjoittaja Joiku » 22.12.2013 18:26

Hyvä päätös. Enkä ymmärrä miksi vapaa-ajattelijat ovat hakeneet kirkolta palveluita? Eikö se ole vastoin heidän periaatteitaan?
Joiku
 

Re: Kirkon Perheasiainneuvottelukeskukset...

ViestiKirjoittaja Rane » 22.12.2013 18:27

Monet pienituloiset eroavat kirkosta siitä syystä, etteivät halua maksaa kirkollisveroa. Nyt vähävaraiset joutuvat jäämään perheneuvonnan ulkopuolelle. Monesti se voi olla kiinni ihan pienestäkin summasta, onko johonkin varaa vai ei.
Rane
 

Re: Kirkon Perheasiainneuvottelukeskukset...

ViestiKirjoittaja Joiku » 22.12.2013 18:30

Eivät taida olla pienituloiset jotka sieltä eroavat.
Joiku
 

Re: Kirkon Perheasiainneuvottelukeskukset...

ViestiKirjoittaja Rane » 22.12.2013 18:32

Kyllä pienituloisetkin eroavat kirkosta, vaikkei kirkollisvero kovin suuri olisikaan. Säästö se on pienikin säästö.
Rane
 

Re: Kirkon Perheasiainneuvottelukeskukset...

ViestiKirjoittaja Mirri » 22.12.2013 18:49

Rane kirjoitti:Monet pienituloiset eroavat kirkosta siitä syystä, etteivät halua maksaa kirkollisveroa. Nyt vähävaraiset joutuvat jäämään perheneuvonnan ulkopuolelle. Monesti se voi olla kiinni ihan pienestäkin summasta, onko johonkin varaa vai ei.

Vapaa-ajattelijat ovat ottaneet haasteen vastaan ja aikovat ryhtyä järjestämään vastaavia terapiapalveluita kuin kirkko on tähän asti tarjonnut maksutta kaikille. Ihan kohtuullista, että taho, joka yllyttää eroamaan kirkosta, alkaa kantaa vastuuta palveluiden saatavuudesta.

Rauman kohdalla ilmeisesti on ongelmana, ettei kaupunkikaan ole rahoittanut sikäläisen perheasiainneuvottelukeskuksen toimintaa. Mikähän kaupunkia on estänyt ostamasta kirkolta perheneuvontapalveluita, jos kaupunki ei itse kykene tarjoamaan niitä? Käsittääkseni monilla paikkakunnilla kirkon perheneuvonta toimii yhteistyössä kaupungin kanssa sillä tavoin, että seurakunta tuottaa palvelun tasapäisesti kaikille alueen kuntalaisille ostopalveluna. Rauman seurakunta on oikeassa siinä, että se odottaa Rauman kaupungilta jotakin ratkaisua ja rahallista mukaan tuloa. Jos kaupungit ostavat kirkon perheneuvonnan palveluita, kirkkoon kuulumattomien vähävaraisten ei olisi pakko jäädä perheneuvonnan ulkopuolelle.

Onhan tuo Rauman seurakunnan kirkkoherran 'tempaus' hyvä keino kiinnittää huomiota siihen, että kirkko tarjoaa monenlaisia laadukkaita palveluita kaikille tarvitsijoille - ja maksutta. Palveluita, joita muualta ei saa kuin jonottamalla, tai ei saa ollenkaan. Sitä kirkosta eroamiseen yllyttävät ihmiset, kuten vapaa-ajattelijat, eivät välttämättä tule ajatelleeksi.

Silti minusta tuntuu tosi pahalta, jos kävisi niin, että 'rahastaminen' yleistyisi. Ymmärrän perheneuvonnan johtajan Päivi Kähkösen huolen. Kirkon perheneuvonta on aina ollut matalan kynnyksen paikka, jonne on helppo mennä ja jonne myös on helppo ohjata avun tarvitsijoita; siellä hoidetaan kaikkia, oli perhettä tai ei.
Avatar
Mirri
 
Viestit: 21981
Liittynyt: 01.01.2012 19:18

Re: Kirkon Perheasiainneuvottelukeskukset...

ViestiKirjoittaja Joiku » 22.12.2013 18:53

Ehkä tuo vaikuttaa siihenkin ettei tule sellaista joukkohysteriaa ja erota heti kirkosta, jos esim. Räsänen jotain murjaisee.
Joiku
 

Re: Kirkon Perheasiainneuvottelukeskukset...

ViestiKirjoittaja Rane » 22.12.2013 19:05

Minulle kirkosta eroaminen oli ilo. En usko tarvitsevani kirkon tai perheasianneuvottelukeskuksen palveluita koskaan, mutta eihän sitä pieni ihminen voi kaikkea edeltä käsin tietää.
Rane
 

Re: Kirkon Perheasiainneuvottelukeskukset...

ViestiKirjoittaja Mirri » 22.12.2013 19:13

joku kirjoitti:Ehkä tuo vaikuttaa siihenkin ettei tule sellaista joukkohysteriaa ja erota heti kirkosta, jos esim. Räsänen jotain murjaisee.

Sinäpä sen sanoit.
Avatar
Mirri
 
Viestit: 21981
Liittynyt: 01.01.2012 19:18

Re: Kirkon Perheasiainneuvottelukeskukset...

ViestiKirjoittaja Rane » 22.12.2013 19:23

En usko, että kirkon perheasiainneuvottelukeskuksen palvelut olisivat laadukkaita. Kokemustakin on.
Rane
 

Re: Kirkon Perheasiainneuvottelukeskukset...

ViestiKirjoittaja Mirri » 22.12.2013 19:38

Minullakin on kokemusta vuosikymmenten ajalta alkaen 80-luvun puolivälistä, ja olen eri mieltä kuin sinä. Paikallisen perheasiainneuvottelukeskuksen työntekijät ovat olleet toinen toistaan pätevämpiä psykoterapia-alan ammattilaisia. Kolmen psykiatrinkin näkemyksen olen kuullut, ja heidän mielestään kirkon perheneuvonta terapeutteineen voi olla parempi vaihtoehto kuin esim. paikallinen mielenterveystoimisto. Myös kaupunki tietääkseni luottaa seurakunnan perheneuvontaan, koska ostaa sieltä palveluja. Kaupungin ja seurakunnan työnjako menee tietääkseni jotenkin niin, että kaupungin perheneuvola keskittyy erityisesti lapsiin ja heidän perheisiinsä, kun taas kirkon perheneuvontaan ovat lapsettomatkin tervetulleita - samoin kuin vaikkapa sinkut.

Mutta toki voi olla paikkakuntakohtaisia eroja siinä kuin kaikessa muussakin hoidossa ja psykoterapiapalveluissa. Lisäksi se, että 80-luvulla elettiin uudenuutukaisen perheterapian 'hulluja vuosia'... Silloin perheterapeutit tekivät virheitä, joita toivottavasti nykyisin ei enää tehdä.

Rane, jos kirkon perheneuvonnan palvelut eivät ole laadukkaita, niin mitäs väliä sillä sitten on, etteivät vähävaraiset kirkkoon kuulumattomat pääse käyttämään niitä maksujen vuoksi?
Avatar
Mirri
 
Viestit: 21981
Liittynyt: 01.01.2012 19:18

Re: Kirkon Perheasiainneuvottelukeskukset...

ViestiKirjoittaja Rane » 22.12.2013 19:45

Kävin avioeroon liittyvät neuvottelut perheasiainneuvottelukeskuksessa 80-luvulla entisen mieheni kanssa. En muista perheneuvojan virkanimikettä, mutta hän oli sellainen vanhempi mieshenkilö. Hän oli selvästi niin puolueellinen, että en enää halunnut jatkaa käyntejä. Miestäni hän morkkasi koko ajan ja ihan kaikesta, ja minua oli niin ymmärtävinään että. Piti minusta liikuttavia puheitakin miehelleni. Luulen, että syynä oli se, ettei silloinen mieheni kuulunut ev.lut. kirkkoon. Minä taas olin liittynyt kirkkoon paria vuotta aikaisemmin.
Mirri kirjoitti:Rane, jos kirkon perheneuvonnan palvelut eivät ole laadukkaita, niin mitäs väliä sillä sitten on, etteivät vähävaraiset kirkkoon kuulumattomat pääse käyttämään niitä maksujen vuoksi?

Meinasin kirjoittaakin noin, mutta ajattelin sitten, että antaa olla. Toivottavasti joku taho järjestää korvaavia palveluita ilmaiseksi, vaikka sitten se vapaa-ajattelijoiden liitto. Pitääköhän siihenkin sitten liittyä jäseneksi ja maksaa jäsenmaksua, ennen kuin he antaisivat mitään terapiaa tai perheneuvontaa kenellekään, vai saisiko olla ihan vain vapaamatkustaja?
Rane
 

Re: Kirkon Perheasiainneuvottelukeskukset...

ViestiKirjoittaja Mirri » 22.12.2013 20:15

Piispa jyrähti:
Piispa vaatii: Kirkon perheneuvonnan oltava maksutonta kaikille

Turun piispa Kaarlo Kalliala toivoo, että perheneuvonta olisi jatkossakin maksutonta kaikille. Raumalla ja Porissa perheneuvonta on maksullista – Rauman kirkkoherran mielestä kirkosta eronneiden pitäisi kääntyä vapaa-ajattelijoiden puoleen avuntarpeessa.

Rauman seurakunnan päätös alkaa periä maksua perheneuvonnasta kirkkoon kuulumattomilta saa piispa Kaarlo Kallialalta arvostelua.
Kallialan mielestä kirkon tehtävä on huolehtia kaikista. Kalliala sanoo, että perheneuvonnasta voidaan periä maksua, mutta sitä on silloin perittävä kaikilta, myös kirkon jäseniltä.
Turun piispa Kaarlo Kalliala toivoo, että Rauman seurakunta pohtiisi vielä uudelleen perheneuvonnan maksullisuuspäätöstä. Hänen mielestään on kristittyjen velvollisuus huolehtia kaikista, ei pelkästään kirkon jäsenistä.

Rauman seurakunta on seuraamassa Porin seurakunnan mallia ja päätti muuttaa perheneuvonnan maksulliseksi kirkkoon kuulumattomien osalta. Kirkkohallitus on valitellut Rauman linjausta.

Rauman kirkkoherra Seppo Sattilaisen mukaan kirkon tehtävä ei ole antaa palveluja ilmaiseksi niille, jotka eivät kuulu kirkkoon. Sattilainen sanoo, että kirkosta eronneet voisivat kääntyä asiassa esimerkiksi Vapaa-ajattelijoiden puoleen.

Piispa Kaarlo Kallialan mukaan tällainen palvelumuoto pitäisi olla seurakunnassa maksutonta kaikille.
– Antaisin sen neuvon, että tämän toiminnan pitäisi olla jatkossakin maksutonta. On lähdettävä liikkeelle siitä, mitä kirkko on: tehtävämme on kantaa toisten kuormia, se on kristittyjen tehtävä. Perheneuvonta on erikoisdiakoniaamme, eikä diakoniasta oteta koskaan maksua keneltäkään, Kalliala sanoo.

Piispa Kalliala uskoo, että kirkko voi jatkossakin pitää huolta suomalaisista kirkosta eroamisen lisääntymisestä huolimatta. Kallialan mielestä perheneuvonnasta voidaan ottaa pieni maksu, mutta tämä maksu pitää ottaa kaikilta.
– Maksuttomuus ei saa olla bonusetu kirkon jäsenille, piispa linjaa.
http://yle.fi/uutiset/piispa_vaatii_kir ... le/6998099

Kuulostaa hienolta. Käytännössä asia on kuitenkin niin, että kirkon pitää työnantajana pystyä maksamaan erikoisdiakoniaa tekevien psykoterapian ammattilaisten palkat - jostakin ne rahat on revittävä. Voisi piispa jyrähdellä Rauman kaupungillekin, koska jos kaupunki ei millään lailla ole rahallisesti mukana paikallisseurakunnan perheneuvontatyössä, kaupunki on vapaamatkustajana - se saa kustannuksitta asukkailleen psykoterapiapalveluja, jotka tulisivat kalliiksi kaupungin itse tuottamina.

Edelleen olen sitä mieltä, että kirkkoherra on oikeassa tahtoessaan kaupungilta jotakin ratkaisua ongelmalliseen tilanteeseen. Kaupunki tekee väärin, jos se hoitaa tärkeän yhteiskunnallisen palvelun kirkon avulla, muttei osallistu kustannuksiin. Vapaa-ajattelijat tuskin pystyvät tarjoamaan vastaavanlaisia perheneuvontapalveluja ainakaan kovin nopeasti, mutta voisivat painostaa kaupunkia...
Avatar
Mirri
 
Viestit: 21981
Liittynyt: 01.01.2012 19:18

Re: Kirkon Perheasiainneuvottelukeskukset...

ViestiKirjoittaja Rane » 22.12.2013 20:32

Ei kai kirkolta mitään oikeata psykoterapiaa saa. En tiedä, miten paljon kirkolla on virallisen psykoterapiakoulutuksen saaneita työnteköijöitä, mutta epäilen, ettei montaa. Saattoi joku diakoni(ssa) olla se meidänkin perheneuvoja.
Rane
 

Re: Kirkon Perheasiainneuvottelukeskukset...

ViestiKirjoittaja Mirri » 22.12.2013 21:08

Tässä tietoa kirkon perheneuvojien pätevyyksistä:
http://sakasti.evl.fi/sakasti.nsf/sp?op ... tent35A2BA
http://www.kirjastot.fi/fi-FI/kysy/arki ... 9a5cf6a9c9
http://hsrky01.hosting.documenta.fi/kok ... 008-17.PDF

Käsittääkseni ei ole mitään syytä olettaa, ettei kirkko tarjoaisi oikeaa psykoterapiaa perheasiainneuvottelukeskuksissaan. Tosin varmaan on niinkin, että mitä suurempi yksikkö sitä enemmän sieltä löytyy monenlaista psykoterapiaosaamista. Pienessä perheasiainneuvottelukeskuksessa voidaan olla yhden perheneuvojan varassa.

Perheterapia on yksi psykoterapiasuuntaus muiden joukossa, joten perheterapeutit ovat oikeasti päteviä psykoterapeutteja. Mutta kirkon perheneuvojalla voi olla jokin muukin psykoterapeuttipätevyys kirkon vaatiman perheneuvojakoulutuksen lisäksi. Joten melkoisen koulutettua porukkaa ovat.
Diakoniatyöntekijä psykoterapeuttina on yhtä pätevä kuin muutkin amk-pohjaiset psykoterapeutit.

Se on toinen asia, ettei esim. avioerosovittelu ole psykoterapiaa - aivan sovittelijan psykoterapiakoulutuksesta riippumatta.
Avatar
Mirri
 
Viestit: 21981
Liittynyt: 01.01.2012 19:18

Re: Kirkon Perheasiainneuvottelukeskukset...

ViestiKirjoittaja Mirri » 22.12.2013 21:32

04.04.2011 22:00 - Kotimaa
Kirkon perheneuvojakoulutus oikeuttaa psykoterapiapätevyyteen

Kirkon perheneuvojan erikoistumiskoulutus on saanut psykoterapeutin ammattinimikkeeseen oikeuttavan koulutuksen pätevyyden.
Pätevyyden koulutukselle myöntää Valvira, joka on sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto.

Kirkkohallituksen perheasiat oli tavoitellut koulutukselleen pätevyyttä määrätietoisesti. Ensimmäinen kurssi Valviran (ennen TEO) vaatimusten mukaan alkoi vuonna 2007. Käytännössä perheneuvojien koulutuksen psykoterapeutiksi pätevöittävyys varmistui, kun juuri tuolta kurssilta valmistunut henkilö haki Valviralta pätevyyttä marraskuussa 2010. Psykoterapeutin ammattinimike myönnettiin hänelle tänä vuonna helmikuun puolessavälissä.

Kirkkohallituksen perheasioiden koulutussihteeri Tero Pulkkinen uskoo, että suurin osa vuoden 2007 kurssilla olleista hankkii itselleen pari- ja perheterapiaan oikeuttavan psykoterapeutin pätevyyden.

Psykoterapiakoulutus on uusiutumassa Suomessa. Psykoterapeutin ammattinimikkeen käyttämisen edellytyksenä on ensi vuoden alusta alkaen yliopiston tai yliopiston yhdessä muun kouluttajaorganisaation kanssa järjestämä psykoterapeuttikoulutus.
Myös kirkkohallitus joutuu nyt etsimään yhteistyökumppania jostakin yliopistosta. Pulkkinen suhtautuu toiveikkaasti siihen, että yhteistyökuvio järjestyy.

Seurakuntien perheasiain neuvottelukeskuksessa selvitetään parisuhteeseen, perheeseen ja ihmisen henkilökohtaiseen elämään liittyviä kysymyksiä. Moni perheneuvoja on hankkinut psykoterapiapätevyyden jo aiemmin käymällä omaehtoisesti pätevöittävissä koulutuksissa.

http://www.kotimaa24.fi/artikkeli/kirko ... tevyyteen/

Kyllä on jo korkea aika ymmärtää ja hyväksyä se tosiasia, että kirkon perheneuvojat ovat koulutettuja psykoterapeutteja. Minulle tiesi kokenut keskussairaalapsykiatri kertoa jo 2000-luvun alkuvuosina, että kirkon perheneuvojien pätevyys riittää oikein hyvin psykoterapiatyöskentelyyn. Kirkko siis on kouluttanut psykiatrin mielestä päteviä psykoterapeutteja jo aikana, jolloin kirkon perheneuvojia ei vielä pidetty oikeina psykoterapeutteina.
Avatar
Mirri
 
Viestit: 21981
Liittynyt: 01.01.2012 19:18

Re: Kirkon Perheasiainneuvottelukeskukset...

ViestiKirjoittaja Rane » 22.12.2013 21:34

Kannattaa kysyä etukäteen, millainen koulutus kirkon työntekijällä on, ja onko kyseessä psykoterapia, jos sillä on itselle merkitystä. Voihan se hätä olla joskus niin suuri, ettei väliä, kuka ihminen on vastassa, kunhan on joku, joka haluaa auttaa.

Avioerosovittelu ei tietenkään ollut psykoterpiaa, eikä käyntejäkään ollut kuin 2/3. Ei niitä sen enempää ollut odotettavissakaan.

Mirri kirjoitti: Diakoniatyöntekijä psykoterapeuttina on yhtä pätevä kuin muutkin amk-pohjaiset psykoterapeutit.

Kyllähän pohjakoulutuksellakin on oma merkityksensä. Minä arvostan eniten psykologi-psykoterapeutteja. Kirkon työntekijää en haluaisi hoitamaan minua.
Rane
 

Re: Kirkon Perheasiainneuvottelukeskukset...

ViestiKirjoittaja Hilppa » 22.12.2013 22:26

Olen kerran käynyt muutaman session kirkon perheasiainkeskuksen NLP-terapeutin luona. Ei siitä mitään hyötyä minulle ollut, joskaan ei mitään haittaakaan.
Hilppa
 

Re: Kirkon Perheasiainneuvottelukeskukset...

ViestiKirjoittaja Rane » 23.12.2013 00:49

Kirkon sivuilla kertovat, että täällä perheasiainneuvottelukeskuksessa on tarjolla keskusteluapua. Missä vaiheessa keskusteluapu muuttuu psykoterapiaksi, tai milloin sitä voi siksi kutsua? Eivät ainakaan mainosta, että kyseessä olisi psykoterapia.
Rane
 

Re: Kirkon Perheasiainneuvottelukeskukset...

ViestiKirjoittaja Mirri » 23.12.2013 07:44

Jos kirkon perheneuvonta alkaisi käyttää palveluistaan nimitystä psykoterapia, aika moni asiakas jättäisi käyttämättä perheneuvonnan palveluita. Ainakin kaikki ne, jotka eivät tarvitse psykoterapiaa. Keskusteluapu on psykoterapiaa laajempi käsite; se pitää sisällään esimerkiksi avioeroon liittyvät käynnit.

Se, ettei kirkko 'mainosta' perheneuvontaa psykoterapiana, ei tarkoita sitä, etteikö asiakas olisi psykoterapeutin hoidossa ja käytännössä saisi psykoterapiaa. Silti, vaikkei hoitosuhdetta missään vaiheessa sanottaisi psykoterapiaksi.

Mitä käytännön merkitystä on sillä sanooko psykoterapeutti asiakassuhdettaan psykoterapiasuhteeksi, vai käyttääkö hän työstään sanaa keskusteluapu/keskusteluhoito? Psykoterapiat ovat nimenomaan keskusteluhoitoa riippumatta siitä, käydäänkö psykoterapeutin luona vain muutama kerta, vai käydäänkö hänen luonaan vuosikausia.
Eivät kaikki halua sanoa saavansa psykoterapiaa; tärkeä asia, joka perheneuvonnassa on oivallettu, kun siellä käytetään sanaa keskusteluapu.

Toinen asia on, että aiemmin perheneuvonnalla ei ollut oikeutta 'mainostaa' itseään psykoterapiapaikkana, riippumatta siitä, että työntekijät olivat psykoterapeutteja. Nykyisin perheneuvonta voisi sanoa tarjoavansa psykoterapiapalveluita, mutta keskusteluapu kuulostaa asiakasystävällisemmältä, psykoterapia taas viittaa liikaa mielenterveysongelmiin... Leimautumispelkoiset asiakkaat tietysti pysyisivät poissa paikasta, jossa hoidetaan mielenterveyden ongelmia.

Tässä kerrotaan psykoterapiasta:
http://www.e-mielenterveys.fi/mielenter ... tomuotona/

Psykoterapiaa on psykoterapeutin antama 'keskusteluapu' - sanottiin sitä psykoterapiaksi tai ei.

Tässä tietoa perheterapiasta, joka on psykoterapiaa riippumatta siitä, että kirkon perheneuvonnassa sitä sanotaan 'vaatimattomasti' keskusteluavuksi:
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyski ... elaus=9540
http://www.introspekt.fi/psykoterapia/perheterapia/
Avatar
Mirri
 
Viestit: 21981
Liittynyt: 01.01.2012 19:18

Seuraava

Paluu Psykologiaa ja psykopatologiaa



Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Majestic-12 [Bot] ja 11 vierailijaa