Tekeekö vapaaehtoisesti auttava hyvää itselleenkin?

Tekeekö vapaaehtoisesti auttava hyvää itselleenkin?

ViestiKirjoittaja Psykopatologia » 11.11.2013 23:43

Tekeekö vapaaehtoisesti auttava hyvää itselleenkin?
Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim 2013; 129(20): 2100
Kari Poikolainen

Mitä nyt

Sosiaalinen pääoma on yhdistetty monesti terveyteen ja hyvinvointiin. Kuorolaulu, kulttuuririennot ja muut ihmisiä yhdistävät vapaa-ajan toiminnot näyttävät tekevän hyvää. Yksi näistä puuhista on vapaaehtoistoiminta, toisten auttaminen korvauksetta tai enintään muodollista palkkiota vastaan.

Sen vaikuttavuutta tutkailtiin tuoreessa katsauksessa (Jenkinson CE ym. BMC Public Health 2013;13:773). Seurantatutkimuksia oli 17. Vapaaehtoistoimintaan osallistuneilla havaittiin vähemmän masennusta sekä enemmän hyvinvointia ja tyytyväisyyttä kuin muilla. Fyysiseen terveyteen ei ollut vaikutusta. Viiden seurantatutkimuksen meta-analyysin mukaan vapaaehtoistoiminta kuitenkin vähensi kuolemanvaaraa noin viidenneksen (riskisuhde 0,78; 95 %:n LV 0,66-0,90). Satunnaistettuja kokeita oli mukana viisi. Niissä ei havaittu mainittuja myönteisiä vaikutuksia.

Kumpiin tuloksiin nyt sitten pitäisi uskoa? Siinäpä kova pähkinä purtavaksi. Neljä viidestä satunnaistetusta tutkimuksesta oli laadultaan heikkoja ja otoskooltaan niin pieniä, että vain suuret todelliset erot olisivat tulleet tilastollisesti merkitseviksi, jos eroja olisi ollut. Useimmat seurantatutkimukset olivat sen sijaan laajoja ja hyvin toteutettuja. Niissä havaitut erot eivät ehkä olleet yhtä suuria kuin todelliset. Sekoittavana tekijänä saattaa olla perheen ja suvun keskinäinen apu sekä tuki, sitähän ei lasketa vapaaehtoistoimintaan. Luonteeltaan apu on samankaltaista, mutta kohde on erilainen.

Yhteisöllisyyden kannattaja kallistuu mielellään sille kannalle, että vapaaehtoinen auttaja auttaa myös itseään. Se on sittenkin vain sivuseikka. Pääasia on auttaa epäitsekkäästi, tehdä hyvää toisille. Aidosti vapaasta tahdosta kumpuava auttaminen lienee myös laadultaan parempaa kuin omaa etua tavoitteleva.

Hyvät asiat voidaan pilata tyrkyttämällä vapaaehtoistoimintaa paikkaamaan hyvinvointivaltion murenevia rakenteita vetoamalla siihen, että toiminta tekee hyvää auttajalle itselleen. KP

Artikkelin tunnus: duo11279 (011.279)
© 2013 Suomalainen Lääkäriseura Duodecim
Avatar
Psykopatologia
Ylläpitäjä
 
Viestit: 57805
Liittynyt: 12.02.2010 13:19
Paikkakunta: Helsinki

Re: Tekeekö vapaaehtoisesti auttava hyvää itselleenkin?

ViestiKirjoittaja Pinja » 12.11.2013 12:30

Jos auttajalle on hyötyä siitä, että tämä auttaa muita, tekee auttaja tällöin hyvää itselleenkin. Joissain tilanteissa auttamisesta voi olla haittaa molemmille osapuolille esim. Jos ei koe tarvitsevansa apua
ja halua vastaanottaa sitä.
Pinja
 

Re: Tekeekö vapaaehtoisesti auttava hyvää itselleenkin?

ViestiKirjoittaja Lette » 17.11.2013 12:09

Kun auttaa muita, auttaa samalla itseään. Hyvästä seuraa hyvää.

Olen itse auttanut Punaisen Ristin kautta apua tarvitsevia. Olin
mukana SPR:n ystäväpalvelussa, koin sen antoisaksi. Olikohan
sattuma, kun löysin "sukulaissielun", autoimme toisiamme.
Lette
 


Paluu Psykologiaa ja psykopatologiaa



Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 7 vierailijaa

cron