Kuolinisku rypsiöljylle?

Kuolinisku rypsiöljylle?

ViestiKirjoittaja Psykopatologia » 08.11.2017 16:02

Minä väitän -sarja: Vatsavaivat lisääntyneet jyrkästi, kaupunkilaiset suurimmassa riski-ryhmässä – Professori: Rypsiöljyn sisältämä linolihappo voi altistaa suolisto-taudille Tulehdukselliset suolistotaudit ovat lisääntyneet viime vuosina hämmästyttävän nopeasti. Syynä tähän pidetään muuttunutta ruokavaliota ja liikaa hygieniaa. Gastroenterologian professori, ylilääkäri Martti Färkkilä kertoo, miten suolistoaan voi koettaa vahvistaa itse.
- Päivi Ala-Risku 8.11.2017 11:25 https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000005440958.html - Kommentit 36

TULEHDUKSELLISET suolistosairaudet ovat lisääntyvät Suomessa hurjaa vauhtia. Haavaista koliittia sairastavien keski-ikäisten miesten määrä on lähes viisinkertaistunut 25 vuodessa. Crohnin tauti taas lisääntyy eniten alle 30-vuotiailla. Näitä tulehduksellisiksi suolistosairauksiksi (IBD) kutsuttuja tauteja on väestöön suhteutettuna Suomessa eniten Euroopassa.
Miksi? ”Tulehduksellisten suolistotautien yleistymistä selittää nykykäsityksen mukaan kolme seikkaa: elinympäristömme, ruokavaliomme ja suolistomikrobistomme muuttuminen”, kertoo gastroenterologian professori, ylilääkäri Martti Färkkilä.

Mullassa möyriminen kannattaa
KAUPUNGISTUMISEN on katsottu selittävän jopa puolet Crohnin taudin lisääntymisestä. Mitä steriilimpi ympäristö ja mitä korkeampi kaupungistumisaste on, sen suurempi riski on sairastua tulehduksellisiin suolistosairauksiin. Suurin riski on pohjoisella pallonpuoliskolla asuvilla kaupunkilaisilla. Euroopassa tämä näkyy niin, että mitä lännemmäksi ja pohjoisemmaksi mennään, sitä tavallisempia IBD-taudit ovat. Kontakti esimerkiksi maaperäbakteereihin muokkaa suoliston mikrobistoa hyödylliseen suuntaan. Mikrobisto vakiintuu pääasiassa ensimmäisen elinvuoden aikana. Nimenomaan alle 1-vuotiaana käytetyt antibioootit lisäävät IBD:n sairastumisriskiä. Myöhemminkään ei ehkä ole liian myöhäistä vahvistaa suolistoaan. ”Koska suolistotautiin voi sairastua vasta vaikka viisi- tai kuusikymppisenä, kaupunkipuutarhuriksi ryhtyminen vaikka parikymppisenä saattaa vähentää sairastumisen riskiä”, Färkkilä sanoo.

Professori: Rypsiöljyn vaihto oliiviöljyksi saattaa olla perusteltua
RUOKAVALIO voi vaikuttaa IBD-sairauksien riskiin sekä suoraan että suoliston mikrobistoa muokkaamalla. ”Yksittäisistä ruoka-aineista vahvin näyttö on linolihapon haitallisuudella”, Färkkilä sanoo. Linolihappoa on paljon broilerissa, sianlihassa, kasvislevitteissä ja rypsiöljyssä. Erään tutkimuksen mukaan runsas linolihapon saanti saattaa selittää liki neljänneksen haavaisen koliitin lisääntymisestä, Färkkilä kertoo. ”Tämän perusteella saattaa olla perusteltua vaihtaa rypsiöljy oliiviöljyksi. Oliiviöljy näyttää dieettitutkimuksissa olevan neutraali IBD-tautien riskin suhteen.” LISÄKSI matala D-vitamiinin saanti sekä runsas sokerin ja punaisen lihan syönti ovat yhteydessä riskiin sairastua IBD-tauteihin. ”Sanoisin, että paras ruokavalio tulehduksellisten suolistosairauksien ehkäisemiseksi on kala-kasvispainotteinen Välimeren ruokavalio D-vitamiinilisällä. Emme kuitenkaan tunne vielä mitään yksittäistä ruokavaliomuutosta, jolla varmuudella voisi estää sairastumisen.”

Näin tunnistat IBD:n
SUOLISTOVAIVAT ovat yleisiä ja niistä puhutaan paljon. IBD-taudit erovat esimerkiksi ärtyvän suolen oireyhtymästä siinä, että kyse on nimenomaan suolen limakalvon tulehdustilasta. Ärtyvän suolen oireyhtymässä suoli on limakalvoltaan normaali päinvastoin kuin IBD:ssä. Ensioireena haavaisessa koliitissa ovat löysät ulosteet, joihin alkaa ilmaantua veriviiruja ja jotka muuttuvat lopulta veriripuliksi. Crohnin taudissa ei välttämättä ole ripulia lainkaan vaan sen ensioireet ovat vatsakivut, laihtuminen ja lievä lämpöily. ”Tällä hetkellä meillä ei vielä ole parantavaa hoitoa tulehduksellisiin suolistosairauksiin, mutta nykylääkkeillä taudit saadaan onneksi yleensä pidettyä hyvin kurissa”, Färkkilä sanoo.

Geneettiset syyt eivät selitä
Crohnin tautia ja koliittia eli tulehduksellisiksi suolistosairauksiksi (IBD) kutsuttuja tauteja on väestöön suhteutettuna Suomessa eniten Euroopassa. Kelan tilastojen mukaan 46 000 suomalaisella on IBD. Geneettiset syyt eivät voi selittää näin voimakasta lisääntymistä. Kyse ei Färkkilän mukaan voi myöskään olla diagnostiikan parantumisesta. Suoliston tähystystekniikka on ollut käytössä liki samanlaisena jo noin 30 vuotta. Siitäkään ei voi olla kyse, että ihmiset hakeutuisivat aiempaa herkemmin lääkäriin. Esimerkiksi haavaisen koliitin oireena oleva veriripuli on saanut kyllä lähtemään lääkäriin ennenkin.
Avatar
Psykopatologia
Ylläpitäjä
 
Viestit: 57805
Liittynyt: 12.02.2010 13:19
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kuolinisku rypsiöljylle?

ViestiKirjoittaja Sievä Sigismund » 08.11.2017 19:18

Antti Heikkilä oli oikeassa. Rypsiöljy soveltuu traktorin polttoaineeksi mutte ei ihmisravinnoksi.

Minulle selvisi vasta ihan hiljakkoin, että viralliset ravintosuositukset ovatkin ravintoPOLIITTISIA suosituksia. Eli suosituksiin vaikuttaa mitkä puolueet ovat hallituksessa. Vihreät saivat hallituskaudellaan lisättyä ainakin pähkinät ja siemenet sekä lihankäytön vähentämisen.
Sievä Sigismund
 

Re: Kuolinisku rypsiöljylle?

ViestiKirjoittaja trisse » 09.11.2017 23:05

Oliiviöljyä voi käyttää paistamiseen. Makukin on parempi.
trisse
 

Re: Kuolinisku rypsiöljylle?

ViestiKirjoittaja Sievä Sigismund » 10.11.2017 07:38

Rypsiöljyä on hehkutettu suomalaisille maailman parhaana ja monipuolisimpana hyvien rasvahappojen lähteenä. Oliiviöljykin jäi "tutkimuksissa" kauas taakse. Myös terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen toimesta.

Tässä nähdään miten vakavasti otettavia nämä viralliset terveyssuositukset ovat.
Sievä Sigismund
 

Re: Kuolinisku rypsiöljylle?

ViestiKirjoittaja m-vaiva » 10.11.2017 08:03

Juuri tällä viikolla olin sydänliiton ravitsemusterapeutin luennolla ja kyllä kehui rypsiöljyä mutta myös oliviöljyä. Rypsiöljyä voisi vaikka aamupuuroon heittää jne.
Taitaa voikin olla parempi vaihtoehto.
m-vaiva
 

Re: Kuolinisku rypsiöljylle?

ViestiKirjoittaja Sievä Sigismund » 10.11.2017 08:08

Voi ja oliiviöljy ovat pitkään koeteltuja tuotteita eikä esimerkiksi voin ole osoitettu missään tutkimuksessa aiheuttaneen verissuoneten kalkkeutumista, vaikka toisin terveysvalistuksessa väitetään.
Sievä Sigismund
 

Re: Kuolinisku rypsiöljylle?

ViestiKirjoittaja Tyy » 10.11.2017 17:04

Voi kun kamalaa.

Ei tuosta kyllä oikein saa selvää kuinka epäterveellistä rypsiöljy on. Mä myös vähän yritin googlettaa mutta puhetta kyllä linolihaposta löytyy, muttei oikein yksinkertaisia ohjeita kuten määristä.

http://www.anttiheikkila.com/blogi/miks ... ypsioljya/

Tossa HS jutussahan ei sanota että rypsiöljy on haitallista. Siinä sanotaan linolihapon olevan.

Tuossa ylläolevassa taas sanotaan että arakidonihappo(rasva) on hyvin epäterveellistä. Siihen viitataan hieman rypsilöljyn suhteen, että elimistö valmistaa sitä linolihaposta, jota rypsilöljy kai sitten paljon sisältää. Siinä sanotaan että rypsiöljy myös sisältää jotain toista rasvaa, mutta tässäkään suhteista ei ole sanottu mitään?

Kuitenkin siinä lopussa sanotaan suurimman ravinnon arakidonihapon lähteen olevan liha.

Eli siis jos haluaa olla huolissaan terveydestään, niin logiikkaketjun "arakidonihappo on pahaa"->"sitä eniten saa lihasta" mukaan rypsiöljystä kannattaa olla kiinnostunut vasta sitten kun on vähentänyt lihan syömistään.

Ilmeisesti rypsiöljy oli haluttu nostaa otsikkoon muusta syystä kuin että se olisi merkittävin tekijä tässä jutun tulehduksellisissa suolistosairauksissa.
Tyy
 
Viestit: 682
Liittynyt: 10.08.2016 15:21


Paluu Yleistä ja ajankohtaista



Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 12 vierailijaa