Minä väitän -sarja: Vatsavaivat lisääntyneet jyrkästi, kaupunkilaiset suurimmassa riski-ryhmässä – Professori: Rypsiöljyn sisältämä linolihappo voi altistaa suolisto-taudille Tulehdukselliset suolistotaudit ovat lisääntyneet viime vuosina hämmästyttävän nopeasti. Syynä tähän pidetään muuttunutta ruokavaliota ja liikaa hygieniaa. Gastroenterologian professori, ylilääkäri Martti Färkkilä kertoo, miten suolistoaan voi koettaa vahvistaa itse.
- Päivi Ala-Risku 8.11.2017 11:25 https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000005440958.html - Kommentit 36
TULEHDUKSELLISET suolistosairaudet ovat lisääntyvät Suomessa hurjaa vauhtia. Haavaista koliittia sairastavien keski-ikäisten miesten määrä on lähes viisinkertaistunut 25 vuodessa. Crohnin tauti taas lisääntyy eniten alle 30-vuotiailla. Näitä tulehduksellisiksi suolistosairauksiksi (IBD) kutsuttuja tauteja on väestöön suhteutettuna Suomessa eniten Euroopassa.
Miksi? ”Tulehduksellisten suolistotautien yleistymistä selittää nykykäsityksen mukaan kolme seikkaa: elinympäristömme, ruokavaliomme ja suolistomikrobistomme muuttuminen”, kertoo gastroenterologian professori, ylilääkäri Martti Färkkilä.
Mullassa möyriminen kannattaa
KAUPUNGISTUMISEN on katsottu selittävän jopa puolet Crohnin taudin lisääntymisestä. Mitä steriilimpi ympäristö ja mitä korkeampi kaupungistumisaste on, sen suurempi riski on sairastua tulehduksellisiin suolistosairauksiin. Suurin riski on pohjoisella pallonpuoliskolla asuvilla kaupunkilaisilla. Euroopassa tämä näkyy niin, että mitä lännemmäksi ja pohjoisemmaksi mennään, sitä tavallisempia IBD-taudit ovat. Kontakti esimerkiksi maaperäbakteereihin muokkaa suoliston mikrobistoa hyödylliseen suuntaan. Mikrobisto vakiintuu pääasiassa ensimmäisen elinvuoden aikana. Nimenomaan alle 1-vuotiaana käytetyt antibioootit lisäävät IBD:n sairastumisriskiä. Myöhemminkään ei ehkä ole liian myöhäistä vahvistaa suolistoaan. ”Koska suolistotautiin voi sairastua vasta vaikka viisi- tai kuusikymppisenä, kaupunkipuutarhuriksi ryhtyminen vaikka parikymppisenä saattaa vähentää sairastumisen riskiä”, Färkkilä sanoo.
Professori: Rypsiöljyn vaihto oliiviöljyksi saattaa olla perusteltua
RUOKAVALIO voi vaikuttaa IBD-sairauksien riskiin sekä suoraan että suoliston mikrobistoa muokkaamalla. ”Yksittäisistä ruoka-aineista vahvin näyttö on linolihapon haitallisuudella”, Färkkilä sanoo. Linolihappoa on paljon broilerissa, sianlihassa, kasvislevitteissä ja rypsiöljyssä. Erään tutkimuksen mukaan runsas linolihapon saanti saattaa selittää liki neljänneksen haavaisen koliitin lisääntymisestä, Färkkilä kertoo. ”Tämän perusteella saattaa olla perusteltua vaihtaa rypsiöljy oliiviöljyksi. Oliiviöljy näyttää dieettitutkimuksissa olevan neutraali IBD-tautien riskin suhteen.” LISÄKSI matala D-vitamiinin saanti sekä runsas sokerin ja punaisen lihan syönti ovat yhteydessä riskiin sairastua IBD-tauteihin. ”Sanoisin, että paras ruokavalio tulehduksellisten suolistosairauksien ehkäisemiseksi on kala-kasvispainotteinen Välimeren ruokavalio D-vitamiinilisällä. Emme kuitenkaan tunne vielä mitään yksittäistä ruokavaliomuutosta, jolla varmuudella voisi estää sairastumisen.”
Näin tunnistat IBD:n
SUOLISTOVAIVAT ovat yleisiä ja niistä puhutaan paljon. IBD-taudit erovat esimerkiksi ärtyvän suolen oireyhtymästä siinä, että kyse on nimenomaan suolen limakalvon tulehdustilasta. Ärtyvän suolen oireyhtymässä suoli on limakalvoltaan normaali päinvastoin kuin IBD:ssä. Ensioireena haavaisessa koliitissa ovat löysät ulosteet, joihin alkaa ilmaantua veriviiruja ja jotka muuttuvat lopulta veriripuliksi. Crohnin taudissa ei välttämättä ole ripulia lainkaan vaan sen ensioireet ovat vatsakivut, laihtuminen ja lievä lämpöily. ”Tällä hetkellä meillä ei vielä ole parantavaa hoitoa tulehduksellisiin suolistosairauksiin, mutta nykylääkkeillä taudit saadaan onneksi yleensä pidettyä hyvin kurissa”, Färkkilä sanoo.
Geneettiset syyt eivät selitä
Crohnin tautia ja koliittia eli tulehduksellisiksi suolistosairauksiksi (IBD) kutsuttuja tauteja on väestöön suhteutettuna Suomessa eniten Euroopassa. Kelan tilastojen mukaan 46 000 suomalaisella on IBD. Geneettiset syyt eivät voi selittää näin voimakasta lisääntymistä. Kyse ei Färkkilän mukaan voi myöskään olla diagnostiikan parantumisesta. Suoliston tähystystekniikka on ollut käytössä liki samanlaisena jo noin 30 vuotta. Siitäkään ei voi olla kyse, että ihmiset hakeutuisivat aiempaa herkemmin lääkäriin. Esimerkiksi haavaisen koliitin oireena oleva veriripuli on saanut kyllä lähtemään lääkäriin ennenkin.