m-vaiva kirjoitti:Eihän tuollaisia lukuja kukaan julkisesti sano, sillä joku toinen kohta tekisi paremman sopimuksen eli kaappaisi itselleen sen väliportaan.
Valion omistaa osuuskunnat ja muutama vuosi sitten se päätuottaja sai 45 centtiä maitolitrasta. Nyt voi saada vähemmän.
Mirri kirjoitti:Valio ei omista kaikkia maito-osuuskuntia.
Hilppa kirjoitti:Mutta mistä johtuu, että suoramyynnin hinnat ne vasta kalliita ovatkin? Ettei vaan olisi taas olemassa ahneus, kateus ja vallanhimo?
m-vaiva kirjoitti:Mirri kirjoitti:Valio ei omista kaikkia maito-osuuskuntia.
Mutta eikö Valio osta maitoa vain omistamiltaan osuuskunnilta?
Maidossakin näkyy pientuotantolisä eli kaupasta voi ostaa raakamaitoa, mikä ei kierrä ympäriä Suomea mutta sen hinta onkin sitten n. 2.30 euroa litra.
Heinäkuun alku on tuonut nostetta maidon tuottajahintaan osassa meijereistä.
Valiolainen Pohjolan Maito nosti heinäkuun alusta tuottajahintaa 1,5 senttiä litralta, kertoo toimitusjohtaja Marko Puhto.
Nyt E-luokan tuottajahinta on 37,20 senttiä.
Edellisestä suuremmasta hinnanmuutoksesta ylös tai alas olikin Pohjolan Maidossa jo aikaa. Puhto muistelee, että viimeksi hinta muuttui näin paljon noin kaksi ja puoli vuotta sitten.
Tälle vuodelle maitomarkkinat näyttävät vakaille, Puhto sanoo.
Arlalla ainakin osa meijereistä on nostanut hintaa heinäkuussa.
Muun muassa Arlaan kuuluva Laaksojen Maitokunta on nostanut maidon tuottajahintaa heinäkuussa 0,80 senttiä litralta. Perushinta tuottajalle E-luokassa on nyt 37,80 senttiä.
Hinta oli viime vuoden kesäkuusta lähtien 37,00 senttiä litralta.
"Arla Suomi -yhteistyöryhmässä kukin meijeri tekee omat hintapäätökset. Täten tuottajahinnat ovat erilaiset", Arla Suomen toimitusjohtaja Reijo Kiskola sanoo.
Kiskola kertoo, että Euroopassa maidon kysyntä jatkuu vahvana.
"Maidontuotanto on edelleen hiukan alle viime vuoden. Hinnat ovat nousseet Euroopassa. Erityisesti rasvan hinta on korkealla, voin hinnat ennätyskorkealla. Samaten tuottajahinnat ovat jälleen nousseet Euroopassa."
Arla nosti maidon tuottajahintaa kahdella sentillä heinäkuun alussa monessa maassa, mutta ei Suomessa. Hinnankorotus tuli yhtiön omistajatuottajille Ruotsissa, Tanskassa, Britanniassa, Belgiassa, Saksassa, Hollannissa ja Luxemburgissa.
Suomalaiset tuottajat eivät ole Arlan omistajia.
Toisaalta vuonna 2015 Arlan ruotsalaistuottajat kiivastuivat, kun Arlan suomalaisten tuottajien hinta ei laskenut samaa tahtia kuin ruotsalaisten maitokriisin ollessa pahimmillaan.
Juustoportin toimitusjohtaja Timo Keski-Kasari ei pystynyt kommentoimaan hintoja MT:lle. Hän vetoaa, että kilpailulainsäädäntö estää niistä puhumisen. "Menekkiä maidolle on", Keski-Kasari sanoo.
Kaslinkin toimitusjohtaja Tuomas Kukkonen taas vetoaa liikesalaisuuteen kysyttäessä milloin yhtiö on viimeksi muuttanut tuottajahintaa ja mihin suuntaan.
Tulevaisuuden Kukkonen arvioi olevan mahdollisesti myönteinen.
"Vaikuttaisi, että pitkän taantuman jälkeen maitomarkkinoilla on nähtävissä jonkinlaista piristymistä, mikä voi heijastua positiivisesti tulevan vuoden hintakehitykseen."
"Maailmanmarkkinoilla kysyntä näyttää keskittyvän rasvaisiin jakeisiin, mikä on nähtävissä hintojen muutoksena muun muassa voin ja maitojauheen osalta jo pitkällä aikavälillä", Kukkonen sanoo.
EU:n hintaseurannan mukaan maidon tuottajahinta oli kesäkuussa Suomessa keskimäärin 36,70 senttiä kilolta.
Euroopan yhdessä merkittävässä maitomaassa Hollannissa tuottajahinta on noussut kesäkuussa Suomen ohi 36,75 senttiin.
Ruotsissa hinta oli kesäkuussa laskenut 35,15 senttiin. Helmikuun ja maaliskuun Ruotsissa oli Suomea korkeampi hinta ja heinäkuussa Arlan ruotsalaistuottajat saivat korotuksen.
EU-maiden keskihinta oli kesäkuussa 33,05 senttiä. Suomessa hinta on siis reilut kolme senttiä keskiarvoa korkeampi. Viime vuonna ero oli välillä yli 10 senttiä.
m-vaiva kirjoitti:Mutta eikö Valio osta maitoa vain omistamiltaan osuuskunnilta?
Mirri kirjoitti:Tämän ketjun otsikossa lukee, että halpuutuksen on loputtava.
MIrri taas loistaa tietämyksellään.
Mirri kirjoitti:Niin...
Ruuan ostajat ja kuluttajat eivät saa mistään selkeää ja ymmärrettävissä olevaa tietoa, joka selittäisi esim. millä tavoilla S-ryhmän aloittaman (kuluttaja)hintojen halpuutuksen 'riski siirrettiin alkutuottajille' - jos siirrettiin.
Ketä kannattaisi uskoa ja miksi? Asiallisen, luotettavan ja perustellun tiedon sijaan kaupunkilaiskuluttajan saatavilla on vain propagandaa, ei mitään muuta. Näin minun näkemykseni mukaan.
23:00
(Tämä kommentti m-vaivan viestiin 07.08.2017 20:39.)
Mirri kirjoitti:Tyy, Mirri ei loista tietämyksellään vaan uteliaisuudellaan - tiedonhalullaan.
Seuraavaksi varmaan sukellan nettiin etsiskelemään tietoa mainitsemastasi Lidlissä myytävästä iskukuumennetusta saksalaismaidosta. Kerron sitten, suorastaan toitotan, mitä kaikkea olen löytänyt.
Olen ehdottomasti ja vakaasti sitä mieltä, että kaikki löydetty tieto aina murusia myöten pitää ja kannattaa jakaa.
Elintarvikeketjussa valta kuuluu kaupalle, selviää MT:n kyselystä. Ruokayritykset kokevat, että kauppa sanelee pelisäännöt, eikä niihin voi puuttua.
Ohjelmistoyritys Zef teki MT:n pyynnöstä kyselyn, joka lähetettiin 84 elintarviketeollisuusyrityksen johtajalle kesä–elokuun aikana. Joukossa oli muun muassa liha-, kasvis-, kala-, meijeri- ja leipomoalan yrityksiä. Vastauksia saatiin 32 henkilöltä.
Selvityksen perusteella 97 prosenttia vastaajista pitää kaupan asemaa liian vahvana elintarvikeketjun toimivuuden kannalta.
Suurin osa vastaajista, 82 prosenttia, piti kilpailutuskäytäntöjä epäreiluina. Kaupan vahva rooli koettiin ongelmalliseksi hinnoittelupolitiikassa. Kauppa pystyy yksipuolisesti sanelemaan hinnan.
"Jos ei suostu ostohintaan, niin sitten ei tarvitse toimittaa", eräs vastaaja kommentoi.
Vastausten perusteella kaupan yksipuolinen hintapolitiikka ei jätä elintarviketeollisuudelle neuvotteluvaraa.
Vastaajat olivat lähes yksimielisiä, ettei teollisuus uskalla asettaa kaupan toimintaa kyseenalaiseksi. 32 vastaajasta 28 koki, ettei teollisuudella ole varaa kyseenalaistaa kaupan toimia.
"Kaupan keskittyminen on heikentänyt teollisuuden neuvotteluvoimaa", kommentoitiin vastauksissa.
Huoli keskittymisestä nousi vahvasti esiin. Selvityksen perusteella on ongelmallista, että kauppa on keskittynyt kahteen isoon toimijaan, ja keskusliikkeitä on liian vähän.
"Käytännössä tämä pakottaa pysymään valikoimissa, vaikka sitten pienemmällä katteella, jos vaihtoehtona on 'ei valikoissa' ollenkaan."
Kova kilpailu saattaa alentaa tuotteiden laatua.
"Tämä myös ajaa teollisuuden kehittämään tuotteita, joiden laatua on heikennetty esimerkiksi vähentämällä aitoa raaka-ainetta ja lisäämällä korviketta."
"Meillä on oikeasti vain kaksi kauppaketjua ja SOK:lla on lähes monopoliasema. Meillä ei ole mitään keinoa hinnoitella tuotteita oikean hintaisiksi. Jos emme tee tuotetta SOK:n vaatimalla hinnalla, niin he jättävät tuotteen pois."
Mirri kirjoitti:m-vaiva kirjoitti:Mirri kirjoitti:Valio ei omista kaikkia maito-osuuskuntia.
Mutta eikö Valio osta maitoa vain omistamiltaan osuuskunnilta?
Maidossakin näkyy pientuotantolisä eli kaupasta voi ostaa raakamaitoa, mikä ei kierrä ympäriä Suomea mutta sen hinta onkin sitten n. 2.30 euroa litra.
Maitotilalta taas voi käydä ostamassa raakamaitoa hintaan euron litra, mikä ei ole paljon kalliimpaa kuin kaupassa myytävät maidot. Tässä yksi esimerkki halvasta tilamyynnistä:
"Myymme tilalta Suomenkarjan lehmien maitoa suoraan tilatankista hintaan 1€/litra.
Maito haetaan tilalta asiakkaan omaan astiaan. Maitoa saa hakea joka päivä erikseen sovitusti/kysymällä onko joku paikalla. Tekstiviestillä saa helpoiten kiinni.
Järvensivusta maito lähtee E-luokassa Länsi-maidon mejäriin. Jokisesta maitotankista otetaan näyte, mistä näkyy mm. bakteerit, solut, rasva, valkuainen ja jäätymispiste. Lisäksi Järvensivun lehmät kuuluvat tuotostarkkailuun, eli jokaisesta lehmästä lähtee vielä näiden vakio näytteiden lisäksi yksilöllinen maitonäyte laboratorioon kuukausittain."
http://www.jarvensivuntila.fi/283485615
Toisin sanoen aina ei ruoka ole kallista suoraan tuottajalta ostettuna ja halpaa ruokakaupasta ostettuna. Ainakin raakamaito kaupan hyllyllä, jos sitä sattuu olemaan siellä, voi tulla kalliimmaksi kuin tilalta ostettu maito. Miksi esimerkiksi tomaatit tai vaikka poronliha tulevat tilalta ostettuina kalliimmiksi kuin vaikkapa Prismasta ostettuina?
Edelleen olen pihalla näiden asioiden kanssa; en oikein löydä kaupunkilaisjärkeen menevää logiikkaa, joka auttaisi ymmärtämään.
Sama käsittämätön ilmiö nyt mansikka-aikaan: voin ostaa mansikkarasiani lähikaupan vieressä olevasta kojusta suoraan tuottajalta, tai sitten voin ostaa ihan yhtä hyvää mansikkaa vastaavanlaisessa pikkurasiassa (lähialueen tuottajalta sekin) K-marketista miltei euron halvemmalla kuin siitä kojusta. Varmaan on myös tiloja, joilta voi käydä ostamassa mansikkansa - ne myyvät halvemmalla tai kalliimmalla kuin lähikauppani. Vähän samaan malliin kuin se raakamaito, joka - väliportaiden puuttuessa ja tuotantotilan hinnoitellessa sen - voi tulla kuluttajalle halvemmaksi tai kalliimmaksi kuin kaupasta ostettu.
Raakamaidon osalta arvelen kilpailulla ja sen puutteella olevan osuutensa siihen, että joku tila voi tahtoa maidostaan kovan hinnan jonkun toisen tilan myydessä sitä lähes 'kaupan maidon' hintaan. Raakamaito on sen tahtojille ja käyttäjille toistaiseksi sen verran harvinaista herkkua, että sitä tuottavat ja myyvät tilat luultavasti voivat hinnoitella tuotteensa ihan niin kuin sielu sietää. Raakamaidon tuottajat ja sen myyjät voivat keskenään kilpailla vaikkapa saatavuudella tai pakkauksilla - hintojen lisäksi.
Jos raakamaito ilmestyisi kaupunkilaisten ruokakauppoihin saataville yhtä helposti kuin muut maidot, voisi se 2,3 euron litrahinta pudota.
Vinkiäntie 590
35400 Längelmäki
Paluu Yleistä ja ajankohtaista
Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 9 vierailijaa