kolesteroli ei lisääkään infarktiriskiä
Ruoan kolesteroli vaikuttaa veriarvoihin paljon vähemmän kuin on luultu. Tämä havainto on tehty Itä-Suomen yliopiston tutkimuksissa. Kolesterolipitoinen ruokavalio ei myöskään lisännyt sydäninfarkteja.
–Ruokavalion merkitys veren kolesteroliin on pieni, summaa tutkimuksia johtanut ravitsemusepidemiologian dosentti Jyrki Virtanen Itä-Suomen yliopistosta.
Hänen mukaansa tutkijat ovat tienneet tämän vuosia. Edelleen kuitenkin monet viralliset tahot suosittelevat vähäkolesterolista ruokavaliota ainakin riskiryhmille.
Meille on vuosikymmenet opetettu, että korkea veren kolesterolipitoisuus johtuu paljolti kolesterolipitoisesta ruokavaliosta, mikä lisäisi sydäntautiriskiä. Voita, kermaa ja kananmunia on pitänyt välttää. Itä-Suomen yliopiston tutkimussarjassa selvitettiin erityisesti munien syönnin vaikutuksia.
Sepelvaltimotaudin vaaratekijät -tutkimukseen (Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor Study) osallistui 1 032 iältään 42–60-vuotiasta miestä, joiden ruokatottumukset selvitettiin ja sairastavuutta seurattiin 21 vuotta. Seurannan aikana heistä 230 sai sydäninfarktin, eikä sairastavuus näyttänyt riippuvan ruokavalion sisältämästä kolesterolista.
http://www.is.fi/terveys/art-2000005263474.html