Työnteon muotojen tasapuolisesta kohtelusta

Työnteon muotojen tasapuolisesta kohtelusta

ViestiKirjoittaja Psykopatologia » 30.01.2017 20:17

Päivän lehti 26.1.2017 | Mielipide Karola Baran http://www.hs.fi/paivanlehti/26012017/a ... 60305.html
Erilaisia työnteon muotoja tulisi kohdella tasapuolisesti
Luovilla aloilla toimitaan jatkuvasti työttömyysturvalain mukaisessa yrittäjyyden ja työntekijyyden välimaastossa.

MIELIPIDESIVUILLA on kirjoitettu itsensä työllistäjien työttömyysturvan epäkohdista. Ongelma on, että te-keskus päättää, onko työtön itsensä työllistäjä päätoiminen vai sivutoiminen yrittäjä. Tästä tulkinnasta riippuu hänen oikeutensa työttömyysturvaan.
Tämä ei ole modernin työelämän mukaista. Järjestelmä ruokkii epävarmuutta ja epätasa-arvoa. Tulevaisuuden työelämä ansaitsee modernit turvaverkot voidakseen uudistua.

ERILAISIA työn tekemisen muotoja tulisi kohdella tasapuolisesti. Työttömyysturvaa pitäisi kertyä kaikesta tehdystä työstä, josta on maksettu palkan sivukulut, kuten eläkkeet ja työttömyys­vakuutusmaksut. Työelämän muuttuessa työlainsäädäntöä ja työttömyysturvalainsäädäntöä pitää mukauttaa muutoksiin ja kohdella työntekijöitä oikeudenmukaisesti riippumatta siitä, missä muodossa he työnsä tekevät.
Teatteri- ja elokuva-alalla on aiemmin työskennelty enimmäkseen työsuhteissa, mutta ­tilanne on muuttunut. Toimeksiantajien ja työnantajien vaatimuksesta laskuttaminen on ­lisääntynyt. Erityisesti kau­pungit, kunnat ja kuntayhtymät ovat lisänneet laskutuspakkoa jopa niissä töissä, joita sama työntekijä teki aiemmin työsuhteisena.

LUOVILLA aloilla toimitaan jatkuvasti työttömyysturvalain mukaisessa yrittäjyyden ja työntekijyyden välimaastossa, vuorotellaan erilaisten työtapojen muodoissa – välillä työsuhteessa ja välillä laskuttaen. Heidän kohdallaan voidaan monesti puhua pakkoyrittäjyydestä.
Yrittäjyyden ja työsuhteisten välimaastossa työskentelevät ratkaisevat tilanteen usein hyödyntämällä osuuskuntia, joko laskutusosuuskuntia tai työ­osuuskuntia. Vaikka näistä töistä maksetaan työnantajien sivukulut, te-keskukset tai työttömyyskassat tulkitsevat ne yleensä yrittäjätyöksi, jolloin niistä ei kerry työsuhteisen työttömyysturvaa.

ITSENSÄ työllistäjien sosiaali­turvaa on selvitetty lukuisissa selvityksissä, viimeksi loppuvuodesta 2016, jolloin selvityshenkilöt Maria Löfgren ja Harri Hellstén ehdottivat työttömyysturvaan muutoksia. Heidän mukaansa erilaiset työnteon muodot pitäisi huomioida paremmin ja tehdä siirtyminen palkkatyön ja yrittäjyyden välillä joustavammaksi. Tosin hekin olettavat, että henkilö on joko yrittäjä tai työntekijä ja että työn tekemisen muoto on oma valinta.
Selvityksen paras ehdotus on antaa työttömälle oikeus kokeilla sivutoimista yrittäjyyttä neljä kuukautta ilman työttömyys­turvan menettämisen pelkoa.
Osassa Euroopan maita ilmiö on tunnistettu jo aikaa sitten, ja itsensä työllistäjien sosiaali­turvaan on puututtu muun ­muassa lainsäädäntötasolla. Itsensä työllistäjien sosiaaliturva on ratkaistu esimerkiksi niin, että työntekijät ja työsuhteen kaltaisissa sopimussuhteissa työllistyvät nauttivat samasta sosiaaliturvasta. Tällöin eri sopimusmuotojen välillä liikkuminen on joustavaa ja turvallista. Myös EU-tasolla ammattiliittojen kattojärjestöt hakevat tilanteeseen yhtenäisiä ratkaisuja.

TOIVON, että Suomessa aletaan valmistautua työelämän murroksiin ja käännetään katseet 2020-luvun työelämään. Itsensä työllistäjien joukko vain kasvaa. Heitä on jo nyt yli 150 000. Tällä joukolla ei ole samaa ­sosiaaliturvaa kuin muilla palkansaajilla. On kaikkien etu, ­että heilläkin on turvaverkko – edes työttömyysturva.

Karola Baran toiminnanjohtaja, Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto Teme ry

Kommentit 1

Marko Ronkainen 26.1.2017 8:19

Toivon, että myös asioista päättävät pohtivat näitä asioita ja muutoksia tähän suuntaan on tulossa. Jos ja kun ihmisiä halutaan työllistää, nykyisesssä mallissa ei ole mitään järkeä. Ei ole yksinkertaisesti mitään järkevää syytä, miksi TE-toimistojen mielivaltaisesti tekemät päätökset sanelevat käytännön sen sijaan, että se olisi selkeästi määritelty laissa. Tässä on hyvä idea tuo, että työttömyysturvaan oikeuttavaksi laskettaisiin kaikki työ, josta on maksettu läkisääteiset sivukulut. Eli yrittäjäkin voisi oikeuttaa itsensä työttömyysturvaan maksamalla itselleen palkkaa ja sen mukana nuo vaaditut kulut.

Toinen juttu, mikä mielestäni voitaisiin samaan uudistukseen paketoida olisi se, että poistettaisiin turhat työn kestovaatimukset ja jyvitettäisiin yksinkertaisesti jokaisesta tehdystä työtunnista tietty määrä kerryttämään oikeutta niin työttömyysturvaan, eläkkeeseen kuin vuosilomaankin. Silloin ei haittaisi, vaikka vuodessa olisi tuhat lyhytkestoista työsuhdetta tai keikkaa, kunhan niistä kertyisi yhteensä sen verran, että sillä olisi merkitystä. Tuo loma-ajan kerryttäminen olisi myös sikäli tärkeää, että sillä saataisiin torpattua kikkailu sillä, että palkataan ihmisiä vain sen pituisissa pätkissä, ettei niistä kerry mitään lomia. Tällöin ihmisillä ei välttämättä ole varaa pitää lomia, tai jos niitä on, ne ovat palkattomia. Lomallakin kun kuitenkin pitää elämiseen liittyviä maksuja maksaa.
Avatar
Psykopatologia
Ylläpitäjä
 
Viestit: 57805
Liittynyt: 12.02.2010 13:19
Paikkakunta: Helsinki

Re: Työnteon muotojen tasapuolisesta kohtelusta

ViestiKirjoittaja Psykopatologia » 05.02.2017 00:27

Yrittäjän eläkemaksut menevät kankkulan kaivoon
22.6.2015 14:05 Juhani Kähärä Raha Eläkejärjestelmä Yrittäjyys 94 kommenttia
http://juhanikhr.puheenvuoro.uusisuomi. ... an-kaivoon

Talouselämä kirjoittaa uutisessaan, että “säästäminen ei kannata, tätä ryhmää odottaa karu yllätys eläkkeellä.” Uutinen koskee tietysti eläkesäästämistä ja otsikko voisi koskea kaikkia suurten ikäluokkien jälkeisiä sukupolvia, mutta erityisen karu tilanne on yrittäjillä.
(- -)
Avatar
Psykopatologia
Ylläpitäjä
 
Viestit: 57805
Liittynyt: 12.02.2010 13:19
Paikkakunta: Helsinki

Re: Työnteon muotojen tasapuolisesta kohtelusta

ViestiKirjoittaja Psykopatologia » 05.02.2017 00:41

Eläke ei ole siirrettyä palkkaa http://juhanikhr.puheenvuoro.uusisuomi. ... ya-palkkaa
28.9.2014 13:28 Juhani Kähärä Eläkejärjestelmä Eläkkeet 65 kommenttia

Valmistun kuukauden päästä diplomi-insinööriksi, joten kun opiskelut näin virallisestikin päättyvät, on korkea aika tähdätä katse tulevaisuuteen. Ajattelin kirjoittaa Suomen eläkejärjestelmästä, koska asia on viime aikoina minua mietityttänyt, ja julkisessa keskustelussa on mielestäni paljon harhaanjohtavia väitteitä. Tämä blogikirjoitus keskittyy siis siihen, minkälainen Suomen eläkejärjestelmä on nyt työuransa aloittavien kaltaisieni nuorten näkökulmasta.
(- -)
Avatar
Psykopatologia
Ylläpitäjä
 
Viestit: 57805
Liittynyt: 12.02.2010 13:19
Paikkakunta: Helsinki

Re: Työnteon muotojen tasapuolisesta kohtelusta

ViestiKirjoittaja Tyy » 06.02.2017 13:04

Kuulostaa todella järjettömältä. Mistähän tää kaveri kuvittelee 5% korkotuloja revittävän. Tällä hetkellä kaikki pankit eivät maksa määräaikaistalletuksille korkoa laisinkaan, ne jotka maksaa, maksaa tosi vähän.
Tyy
 
Viestit: 682
Liittynyt: 10.08.2016 15:21


Paluu Yleistä ja ajankohtaista



Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 14 vierailijaa

cron