Vajaa viidennes ilmoitetuista raiskauksista johtaa tuomioon

Vajaa viidennes ilmoitetuista raiskauksista johtaa tuomioon

ViestiKirjoittaja Lauri » 04.12.2015 12:40

Suurin osa poliisille ilmoitetuista raiskaustapauksista ei etene esitutkinnasta tuomioistuimeen. Useissa tapauksissa syynä on näytön vähyys. Helsingin hovioikeuden tuomarin Timo Ojalan mielestä ongelmallisinta on, kun näyttö perustuu pelkästään uhrin ja tekijän kertomuksiin.

– Monesti tekijä ja uhri ovat ennestään tuttuja, eikä mitään vihamielistä kohtaamista ole tapahtunut. Kiistana on, onko sukupuoliyhteydelle ollut suostumus vai ei, Ojala sanoo.

Naisten Linjan toiminnanjohtajan Elina Nikulaisen mielestä näytön vähyys on ikuisuusongelma.

– Näissä tilanteissa toivoisi, että uhria todella kuunneltaisiin. On rankkaa, että todistustaakka on sillä, joka on kokenut vääryyden, Nikulainen sanoo.

Vuosina 2007–2011 poliisille ilmoitettuja raiskausrikoksia oli 4 171 tapausta, joista poliisi selvitti 2 701. Syyttäjälle ilmoitettiin 2 554 tapausta, joista 944 raiskausta eteni syytteen nostamiseen. Käräjäoikeudessa tuomio tuli 730 raiskauksesta. Ilmoitetuista raiskauksista tuomioon asti eteni noin 18 prosenttia tapauksista, kun sama lukema pahoinpitelyrikoksissa oli 50 prosenttia. Seksuaalirikoksiin perehtyneen Ojalan mukaan tilanne ei ole juurikaan muuttunut viime vuosina.

Uhri ei aina jaksa oikeusprosessia loppuun

Raiskaus ei välttämättä etene käräjäoikeuteen myöskään sen vuoksi, että uhri itse saattaa haluta jättää asian käsittelyn sikseen. Tällöinkin tapaus kaatuu näyttöongelmiin. Poliisilla ei ole perusteita viedä juttua eteenpäin, jos uhri kiistää tapahtuman.

– Uhri kohtaa usein syyllistämistä ja vähättelyä läpi prosessin. Vaatii todella paljon voimavaroja käydä näin traumaattista asiaa läpi yhä uudestaan, Nikulainen sanoo.

Nikulaisen mielestä Suomessa on vielä paljon parannettavaa siinä, miten prosessissa kohdellaan väkivaltaa kohdanneita uhreja. Luottamus oikeusjärjestelmään pitäisi saada sellaiseksi, että ihminen jaksaisi viedä raiskaustapauksen käsittelyn loppuun asti.

– Monilla on tiedossa, että prosessi on vaikea, eikä sitä kautta välttämättä lopulta edes saa oikeutta. Tämä nostaa kynnystä jo ilmoituksen tekemiseen, Nikulainen sanoo.

Timo Ojalan mielestä nopeus on yksi ratkaisevista tekijöistä siinä, että ilmoitus etenee tutkinnasta tuomioon. Uhrin olisi hyvä tehdä ilmoitus mahdollisimman pian, jolloin osapuolten kertomusten lisäksi voidaan saada myös muuta näyttöä tutkinnan tueksi.

Aiheesta illan A-studiossa 4.12. keskustelemassa rikosylikomisario Jonna Turunen, Helsingin hovioikeuden tuomari Timo Ojala, Naisten Linjan toiminnanjohtaja Elina Nikulainen ja kansanedustaja Timo Heinonen (kok.). Juontajana Annika Damström. Kello 21.05 TV1. #yleastudio

http://yle.fi/uutiset/vajaa_viidennes_i ... on/8501489

Oikeusprosessi on uhrille raskas ja todistustaakka on uhrilla.

Asialla on kuitenkin pimeä kääntöpuolensa eli aiheettomasti tehdyt ilmoitukset. Esimerkiksi avioerotapauksissa on tehty perättömiä pedofiilisyytöksiä ja ilmeisesti oikeusmurhiakin on tapahtunut, kunnes asia hoksattiin.
Lauri
 

Paluu Yleistä ja ajankohtaista



Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 9 vierailijaa

cron