Lappi: Näkökohtia Suomen ilmatorjunnan historiasta ym.

Lappi: Näkökohtia Suomen ilmatorjunnan historiasta ym.

ViestiKirjoittaja Psykopatologia » 17.07.2015 21:30

Näkökohtia Suomen ilmatorjunnan historiasta
Teksti: Ahti Lappi | Kuvat: Puolustusvoimat | Suomen Sotilas 7/2015 http://www.suomensotilas.fi/fi/artikkel ... istoriasta

Suomen Sotilas julkaisee ilmatorjunnan entisen tarkastajan, eversti evp Ahti Lapin ilmatorjunnan historiaa ja tulevaisuuden kehitystä käsittelevän juhlaesitelmän kokonaisuudessaan. Eversti Lappi piti esitelmän 1.7.2015 Suomen 90 vuotiaan lmatorjunnan vuosipäivän pääjuhlassa.

Kunnioitetut sotiemme veteraanit, arvoisat kutsuvieraat, hyvät ilmatorjuntamiehet ja -naiset!
(- -)

Nykyisen uhkakuvan haasteet
(- -)
Ilmapuolustuksen perinteinen tehtävä on sama kuin aina ennenkin: kotimaan strategisten kohteiden ja puolustusvoimien joukkojen suojaaminen ilmahyökkäyksiä vastaan. Teknillisesti tarkastellen se vaatii kykyä havaita ja torjua kaikki uhkaavat ilmamaalit olivatpa ne mitä lajia hyvänsä. On aika helppo analysoida, millä teknillisillä keinoilla erilaiset maalit voidaan torjua. Kaikki maalityypit kyetään torjumaan erilaisilla ohjuksilla, myös ballistiset maalit. Täsmäaseiden torjunnassa pitää osumatarkkuuden vain olla entistä parempi. Buk-M1 poistuessa käytöstä ilmatorjunnalta katoaa korkeatorjuntakyky, joka meillä on ollut 35 vuotta. Samalla katoaa myös ainoa kykymme torjua todennäköisintä uhkaa ‒ taktillisia ballistisia ohjuksia (vast.).

Ilmatorjunnan rauhan ajan organisaatiota on viime vuosina supistettu rajusti, perusyksiköitä on nyt vähemmän kuin talvisodan alkaessa vuonna 1939. Ilmatorjunnan resursseilla ei ole mahdollista rakentaa ohjuspuolustusjärjestelmää, jota tarvittaisiin ainakin pääkaupungin suojaamiseksi. Vastuu strategisesta ilmapuolustuksesta kuuluu ilmavoimille, jolla on monin verroin suuremmat resurssit sekä valmis valvonta- ja johtamisjärjestelmä. Osalla suunnitellun miljardeja euroja maksavan hävittäjähankinnan hinnasta saa helposti kohtuullisen ohjuspuolustusjärjestelmänkin. Mahdollisuuksia on. Muutama vuosi sitten meille oli tarjolla ranskalainen ohjusjärjestelmä SAMP/T, jolla on myös ballististen maalien torjuntakyky. Olisiko nyt Suomen ja Ruotsin yhteinen torjuntaohjusprojekti harkinnan arvoinen?

Ilmapuolustuksen kehittämisessä pitää olla realistinen käsitys uhkakuvasta nyt ja 10 vuoden kuluttua sekä visio miten siihen vastastaan.
(- -)
17.8.2015 18:01
Avatar
Psykopatologia
Ylläpitäjä
 
Viestit: 57805
Liittynyt: 12.02.2010 13:19
Paikkakunta: Helsinki

Re: Lappi: Näkökohtia Suomen ilmatorjunnan historiasta

ViestiKirjoittaja Psykopatologia » 17.08.2015 17:32

[ Poliittinen johto epäpätevien kenraali-kanahaukkojen marionetteina ]

Kuva
Jassm AGM-158 kantama, 3 metrin tarkkuus.
[ https://fi.wikipedia.org/wiki/AGM-158_JASSM ]

torstai 1. maaliskuuta 2012
Mihin Suomi varautuu 70 Jassm-ohjuksella?
Juha Molari http://juhamolari.blogspot.fi/2012/03/m ... jassm.html

Jos asiaa arvioi vakavasti, on vaikeaa perustella, mihin Suomi kuvittelee 70 Jassm-ohjuksen riittävän itsenäisen suomalaisen puolustuksen tai hyökkäyksen osana, kun kuitenkin päätetään sijoittaa huomattavasti varoja tällaiseen varustukseen. Ilmeisempää on, että jos Suomi laskee tarvitsevansa ohjukset, silloin Suomessa ainakin muutamat harkitsevat päättäjät ovat pohtineet ohjusten toimivan jonkun yhteisen rintaman osana, jolloin 70 ohjusta ovat tuki muiden rinnalla. Venäjän asevoimia vastaan ei pelkällä 70 ohjuksella - edes moderneilla Jassm AGM-158-ohjuksella - ole mitään sotilaallista arvoa, sillä vastaus olisi huomattavasti rajumpi.

Ohjus 3 metrin tarkkuudella Pietariin ja Moskovaan

Suomen hallituksen raha-asiainvaliokunta päätti keskiviikkona 29.2.2012, että Suomi ostaa 180 miljoonalla eurolla seitsemänkymmentä amerikkalaista Jassm-ohjusta Horneteihin (Joint Air-to-Surface Standoff Missile, AGM-158). Lisäksi Suomi saa kaksi testiajoneuvoa sekä tuki- ja testauslaitteet, käyttöohjeet ja tekniset asiakirjat, sekä henkilön koulutuksen ja laitteet ja Yhdysvaltain hallituksen ja urakoitsijan tuen.

Ohjuksella on useiden satojen kilometrien kantomatka maassa sijaitsevia kohteita vastaan. Jassm gm-158 on suunniteltu tuhoamaan arvokkaita, hyvin puolustautuvia ja jopa uudelleen sijoittuvia kohteita. Ohjus on tehokas suurehkoja rakennuksia, vähäisesti panssaroituja kohteita vastaan. AGM-158 ohjuksen on kehittänyt Lockheed Martin, joka on ollut aktiivinen Pohjois-Afrikan värivallankumousten rahoittajana ja Human Rights First –organisaation sponsorina, äskettäin Lockheed Martin piti menestyksellisen myynninedistämistapahtuman Egyptissä Iranin ja Syyrian uhkaa vastaan.
(- -)
Avatar
Psykopatologia
Ylläpitäjä
 
Viestit: 57805
Liittynyt: 12.02.2010 13:19
Paikkakunta: Helsinki

Re: Lappi: Näkökohtia Suomen ilmatorjunnan historiasta

ViestiKirjoittaja Psykopatologia » 17.08.2015 17:59

Venäjän Iskander-ohjukset https://www.youtube.com/watch?v=8qChRvn1AWA (1:21) tavoittavat Suomen tärkeät kohteet viidessa minuutissa https://www.youtube.com/watch?v=8qChRvn1AWA (1:21). - IS http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1 ... 87635.html
Eivätkä nämä ole mitään hitaita risteily-ohjuksia, vaan lentävät yli 8 000 km tunnissa.

Mutta ei hätää: kernaali "ei-kuitenkaan-se- Atlantin-yli-lentänyt Lindberg kehui alkutalvesta 2015 iltapäivälehdessä, että kyllä Suomellakin on iskukykyä syvälle viholisen puolelle.

Tähän tarvitaan vain uusia JASMM-risteilyohjuksiamme ja mieluiten F "lentävä kalkkuna" 35 -rynnäkköhävittäjiä.
Avatar
Psykopatologia
Ylläpitäjä
 
Viestit: 57805
Liittynyt: 12.02.2010 13:19
Paikkakunta: Helsinki


Paluu Yleistä ja ajankohtaista



Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 9 vierailijaa

cron