Unohda oliiviöljy – huippukokit hurahtivat rypsiin
RUOKA 13.7.2015 16:26 Eeva-Liisa Pere HS http://www.hs.fi/ruoka/a1436754003760
Unohtakaa oliiviöljy. Huippukokit Jamie Oliveria ja Nigella Lawsonia myöten suitsuttavat nyt rypsiöljyä ja kehottavat käyttämään sitä ruuanlaitossa mahdollisimman monipuolisesti. - Miksi?
"Kokit ovat innostuneet rypsiöljystä luultavasti sen vuoksi, että sen koostumus on terveyden kannalta paras mahdollinen", sanoo yliopistonlehtori Riitta Freese Helsingin yliopiston ravitsemustieteen laitokselta.
"Rypsiöljyssä on 60 prosenttia kertatyydyttymättömiä rasvahappoja ja sen lisäksi 20 prosenttia omega-6-perheeseen kuuluvia linolihappoja sekä kymmenisen prosenttia omega-3-perheeseen kuuluvia alfalinoleenihappoja. Oliiviöljyn rasvasta puolestaan 80 prosenttia on kertatyydyttämätöntä öljyhappoa, joka ei kuulu välttämättömiin omega-3- tai omega-6-sarjan rasvahappoihin."
Moni on tottunut hulauttamaan oliiviöljyä paistinpannulle, vaikka rypsiöljy olisi viisaampi vaihtoehto. Se kestää kuumuutta oliiviöljyä paremmin ja sopii sen vuoksi paremmin esimerkiksi friteeraukseen. Kylmäpuristetun rypsiöljyn vahva maku vaikkapa salaattikastikkeessa saattaa aluksi tuntua vieraalta, mutta siihen tottuu yhtä lailla kuin kylmäpuristettuun oliiviöljyyn.
Britanniassa rypsiöljyn kysyntä on huippukokkien suositusten myötä lähtenyt nopeaan kasvuun.
Meilläkin muoti-ilmiö orastaa jo. Muun muassa Keiju-rypsiöljyjen tarjontaan on lisätty yrteillä maustettuja laatuja.
"Karppausbuumin mentyä ohi öljyjen kysyntä on taas vahvassa kasvussa. Kysyntää on ollut toistakymmentä prosenttia viime vuotta enemmän", kertoo Keiju-öljyjen myyntijohtaja Antero Lehtonen.
Kuluttajat haluaisivat ostaa kotimaista rypsiöljyä enemmän kuin sitä pystytään tuottamaan. Lehtosen mukaan suurin osa yrityksen rypsistä tulee kotimaisilta viljelijöiltä, mutta kun omat rahkeet loppuvat, joudutaan turvautumaan Baltian maihin ja ennen kaikkea Saksaan, joka on rypsin suurtuottaja.