Helsingin Sanomat 8.2.2025.
Trump murjoo edelleen Natoa, eikä se ole samanlainen johon Suomi singahti
Kommentti|Sotilasliiton suuri haaste kulkee jälleen nimellä Donald Trump, kirjoittaa HS:n ulkomaantoimittaja Ilmo Ilkka.
Suomi lunasti Nato-optionsa Venäjän täysimittaisen hyökkäyssodan aiheuttamassa uudessa, epävarmemmassa maailmantilanteessa kansalaistensa ja päättäjiensä tuella kaksi vuotta sitten.
Suomesta tuli virallisesti sotilasliiton jäsen 4. huhtikuuta 2023. Julkinen keskustelu oli monin paikoin yhden totuuden mukaista, jossa jäsenyyden empijöillä ja Nato-arvostelijoilla oli vuorijono kiivettävänään.
Tammikuussa 2025 Donald Trumpin astui jälleen Valkoiseen talon ovista sisään ja istahti työpöytänsä ääreen.
Presidentti on ehtinyt toisella kaudellaan väläytellä jo puheissaan muun muassa Tanskan eli Nato-liittolaisen alueiden valtaamista ja Panaman kanavan haltuun ottamista. Kanadasta puolestaan kaavaillaan Trumpin mielessä 51. osavaltiota, ja Gaza siivottaisiin palestiinalaisista etnisen puhdistuksen avulla.
Imperialistinen ja Yhdysvaltain kutsumuskohtaloon vahvasti uskova Trump puhui jo ensimmäisellä kaudelleen kriittisesti Natosta. Toisen kauden koittaessa vaikuttaa siltä, että ne vähätkin hallinnon jarrupalat on nyt kulutettu puhki.
Yhdysvallat on koko sotilasliiton panssarivaunuihin ja ydinaseisiin verhoutunut ydin. Sen pelotevaikutus ja valtava sotateollinen infrastruktuuri takaavat erittäin pitkälti Naton toimivuuden sekä uskottavuuden.
Trumpin ulostulot ovat kampanja-aikana ja toisen kauden alussa olleet arvaamattomampia ja epävakaisempia [ensimmäiseen kauteen verrattuna]. Joten voidaan kysyä: onko nyky-Nato se sama, johon Suomessa päätettiin liittyä?
Venäjän täysmittaisen hyökkäyssodan edessä Trump on ehdottanut, että Yhdysvaltojen pitäisi saada Ukrainalta harvinaisia maametalleja vastineeksi sota-avusta.
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi otti ajatuksen suopeasti vastaan, mutta osasi taitavasti painottaa suurien esiintymien sijaitsevan Venäjän laittomasti valloittamilla alueilla.
Metallien saaminen edellyttäisi siis valloitettujen alueiden vapauttamista. Trumpille tämä voisi olla riittävän hyvä diili, joka takaisi Yhdysvaltain jatkuvan tuen Ukrainalle.
Toisaalta Trump vannoi useaan otteeseen jo kampanjoidessaan, että hän saisi rauhan aikaan vuorokaudessa Venäjän ja Ukrainan välille. Tätä ajatusta pitää kuitenkin peilata hänen pakkomiellemäiseen ajatukseen Nobelin rauhanpalkinnon saamisesta, koska myös entinen presidentti Barack Obama on pystin pokannut.
Trumpin lempiaihe on ollut jo pitkään puolustusmenojen kasvattamisen vaatiminen liittolaismailta. Hän on sanonut, että Nato-maiden pitäisi nostaa puolustusmenojen osuus viiteen prosenttiin bruttokansantuotteesta.
Huomautetaan tässä vaiheessa, että Yhdysvaltain puolustusministeriön mukaan viime vuonna valtion puolustusmenojen osuus bkt:sta oli 2,7 prosenttia. Viiteen prosenttiin ei päästy edes vuonna 2010, jolloin Yhdysvallat oli aktiivisesti sotimassa sekä Irakissa että Afganistanissa.
Trump näkee sotilasliiton olevan vain parhaimmillaankin transaktionaalinen järjestely. Suhtautuminen on kuin mafiapomolla, joka vaatii suojelurahaa ja tuo neuvotteluihin korstonsa mulkoilemaan pahaenteisesti taustalla.
Nämä korstot tunnetaan monilla nimillä, kuten ”tuontitullit” ja ”erityiskohtelu”.
Jos Nato-maiden pitäisi Trumpin aatosten mukaisesti nostaa puolustusmenonsa viiteen prosenttiin, mistä kaikesta se olisi pois? Sivistyksestä? Kenties koulutuksesta, hyvinvoinnista tai kulttuurista?
Ja jos tälle äärimmäisen militarismin tielle lähdettäisiin rauhan aikana, olisiko se Suomi sellainen, jossa haluaisimme elää?
Valkoisen talon nykyisen isännän arvaamattomuus murentaa luottamusta Naton perusajatukseen yhteisestä puolutuksesta, joka aktivoidaan, jos yhteenkään jäsenvaltioon hyökätään.
Luottamuksen merkitystä ei voida aliarvioida näin jännittyneessä maailmantilanteessa, jossa rakennetaan toisiinsa epäilevästi tai suoranaisen vihamielisesti suhtautuvia leirejä.
Nato tarvitsee uskottavan ja luotettavan johdon. Trump ei sitä tälläkään kertaa ole.
https://www.hs.fi/maailma/art-2000011015215.html