HS pääkirjoitus 21.9.2022: Putin yritti esittää uhkavaatimuk

HS pääkirjoitus 21.9.2022: Putin yritti esittää uhkavaatimuk

ViestiKirjoittaja Kyllästynyt » 21.09.2022 17:09

HS 21.9.2022 pääkirjoitus:
Putin yritti esittää uhkavaatimuksia Ukrainalle ja lännelle

Venäjän presidentin keskiviikkona julkaistu puhe ja siinä esitetyt toimet kertovat myös epätoivosta ja kaaoksesta.

Venäjän televisio esitti keskiviikkona presidentti Vladimir Putinin puheen, jonka pääaiheena oli sota Ukrainassa.

VENÄJÄN presidentin Vladimir Putinin vastaukset Ukrainan viime viikkojen onnistuneeseen vastahyökkäykseen on nyt kuultu.

Ensimmäiset merkit saatiin tiistaina, kun Venäjän parlamentin alahuone käsitteli lakeja, jotka kiristävät selvästi muun muassa antautumisesta, palveluksen välttämisestä ja niskoittelusta annettavia rangaistuksia. Putin itse vaati tapaamisessaan aseteollisuuden johtajien kanssa tuotannon nopeaa lisäämistä. Venäjän Ukrainassa miehittämällä neljällä alueella paikalliset nukkehallinnot puolestaan ilmoittivat järjestävänsä ”kansanäänestyksen” alueiden liittämiseksi Venäjään.

Keskiviikkoaamuna Venäjän televisio sitten esitti Putinin oman puheen, jossa hän ilmoitti osittaisesta liikekannallepanosta, syytti länttä pyrkimyksestä hajottaa Venäjä ja uhkaili Venäjän olevan valmis käyttämään tarvittaessa myös ydinaseita.

Putinin vihaisessa puheessa musta oli valkoista ja valkoinen mustaa. Venäjä oli uhri, jonka oli pakko aloittaa hyökkäys Ukrainaan ja jonka on nyt pakko vastata siihen, että länsi uhkailee sitä ydinaseella. Hän myös ilmoitti Venäjän tukevan ”kansanäänestyksiä”, ikään kuin niitä ei pidettäisi Kremlin käsiohjauksessa.

”Kansanäänestykset”, joita Venäjä ei edes yritä esittää legitiimeiksi, ovat muodollinen askel miehitettyjen alueiden liittämiseksi virallisesti osaksi Venäjää. Sen jälkeen Ukrainan toiminta omien alueidensa takaisin valtaamiseksi on Kremlille hyökkäys Venäjälle, jota vastaan Venäjä voi puolustautua ydinasein.

PUTININ puhe olikin muotoiltu uhkavaatimukseksi lännelle ja Ukrainalle. Putin vihjasi olevansa valmis vaikka kolmanteen maailmansotaan ja ydinaseiden käyttöön, ellei saa haluamaansa Ukrainassa. Tavoitteena oli heikentää lännen tukea Ukrainalle.

Puhe ja siinä esitetyt toimet kertovat kuitenkin myös epätoivosta ja kaaoksesta. Putinin pyrkimyksenä oli esittää hänen alueiden valtaamisesta alkanut imperialistinen sotansa venäläisille Venäjää suojaavana isänmaallisena sotana. Hän kehui kaiken sujuvan, vaikka ”kansanäänestykset” ja osittainen liikekannallepano ovat ennen muuta merkki suunnitelman lopullisesta romahduksesta. Ne ovat hätäisesti keksittyjä reaktioita Ukrainan menestykseen.

Osittainen liikekannallepano ei välttämättä muuta sotatilannetta ainakaan nopeasti. Putinin epätoivon synnyttämä uhkailu tekee tilanteesta aiempaa vaarallisemman, mutta hänen kiristykseensä ei pidä alistua. Tukea Ukrainalle on vahvistettava.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.
Avatar
Kyllästynyt
 
Viestit: 8859
Liittynyt: 06.07.2015 10:43

Re: HS pääkirjoitus 21.9.2022: Putin yritti esittää uhkavaat

ViestiKirjoittaja Mirri » 21.09.2022 20:37

PUTININ puhe olikin muotoiltu uhkavaatimukseksi lännelle ja Ukrainalle. Putin vihjasi olevansa valmis vaikka kolmanteen maailmansotaan ja ydinaseiden käyttöön, ellei saa haluamaansa Ukrainassa.
(lihavointi minun)

Millä lailla Nato pystyy suojelemaan 'länttä' ja Suomea niin, että Putin ei toteuttaisi uhoamisiaan?
Mielestäni aiheellinen kysymys, koska Putin kaikessa 'sekopäisyydessään' ja piittaamattomuudessaan näyttää vähät välittävän siitä, että hänen sotansa voi pahimmillaan hävittää... No, ties vaikka mitä.

Käsittääkseni Putin ei pelkää Natoa - ei mitään sinne päinkään. Päinvastoin hän on valmis sotimaan Natoa vastaan ja aivan keinoja kaihtamatta. Meille suomalaisille on uskoteltu, että Nato toimii pelotteena Putinia vastaan...
Ikävä juttu ja mielestäni melkoista sumutusta ottaen huomioon, millainen tapaus Venäjän nykyinen presidentti on.
Avatar
Mirri
 
Viestit: 21532
Liittynyt: 01.01.2012 19:18

Re: HS pääkirjoitus 21.9.2022: Putin yritti esittää uhkavaat

ViestiKirjoittaja Kyllästynyt » 21.09.2022 21:10

Siitähän juuri on kysymys, että Putin pelkää NATO:a.

Epätoivostahan Putinin liikekannalleilmoituskinhan kertoo.
Onneksi sanoista ja uhoamisesta on vielä matkaa tekoihin.
Avatar
Kyllästynyt
 
Viestit: 8859
Liittynyt: 06.07.2015 10:43

Re: HS pääkirjoitus 21.9.2022: Putin yritti esittää uhkavaat

ViestiKirjoittaja Mirri » 21.09.2022 23:23

Kyllästynyt kirjoitti:Siitähän juuri on kysymys, että Putin pelkää NATO:a.

Niin...
Ollaan taas mielipiteiden, arvailujen, ja tulkintojen äärellä. Niillä ei ole mitään tekemistä faktojen kanssa.
Todellisuudessa kukaan ei tiedä, pelkääkö Putin Natoa ja jos pelkää, niin kuinka paljon.

Entä jos Putin pelkää Natoa, miten hän reagoi ja käyttäytyy?
Tuskin kukaan osaa vastata tuohonkaan kysymykseen. Ei, vaikka miten olisi luettu, kuunneltu ja yritetty ymmärtää Putinin sanomisia.

Mitä jos Nato (tahtomattaan) provosoi Putinia toimintaan, jota kukaan ei haluaisi nähdä ja kokea?
Putinista tiedetään yksi tärkeä asia: hän on arvaamaton hallitsija, joka ei kaihda keinoja tuntiessaan itsensä nurkkaan ajetuksi.
Avatar
Mirri
 
Viestit: 21532
Liittynyt: 01.01.2012 19:18

Re: HS pääkirjoitus 21.9.2022: Putin yritti esittää uhkavaat

ViestiKirjoittaja Kyllästynyt » 22.09.2022 01:03

Mirri kirjoitti:
Kyllästynyt kirjoitti:Siitähän juuri on kysymys, että Putin pelkää NATO:a.

Niin...
Ollaan taas mielipiteiden, arvailujen, ja tulkintojen äärellä. Niillä ei ole mitään tekemistä faktojen kanssa...

Kyllä niillä mielipiteillä, arvailuilla ja tulkinnoilla voi olla paljonkin tekemistä faktojen kanssa.
Mirri kirjoitti:... Todellisuudessa kukaan ei tiedä, pelkääkö Putin Natoa ja jos pelkää, niin kuinka paljon...

Juuri äskenhän sinä väitit, ettei Putin sinun käsittääksesi pelkää NATO:a lainkaan ("ei mitään sinne päinkään")!

Ajattele nyt itsekin hieman; Venäjän "erityisoperaatio" ei suju lainkaan siihen malliin kuin Putin sen uskoi menevän. Eivätkä Putinin epätoivoiset yritykset värvätä lisää tykinruokaa näytä nekään sujuvan yhtään sen paremmin.

Ukrainan sota ei ole vielä mitenkään taputeltu, eikä karhua kannata ryhtyä nylkemään ennen kuin se on kaadettu. Tämän hetken tilanne näyttää kuitenkin Venäjän kannalta hyvin synkältä, koska länsi ei yksinkertaisesti voi antaa Venäjän voittaa.
Eikä Venäjä näytä omin voimin voittamaan pystyvänkään. Siltä ovat vähissä niin miehet kuin aseetkin.

Kiina tuskin ryhtyy asein tai sotilain Venäjän hyökkäyssotaa puolustamaan, ja vaikka Pohjois-Korea voisi tuollaiseen hulluuteen mukaan lähteäkin, ei taida silläkään olla rahkeita pelastaa Venäjää omalta itseltään.
Avatar
Kyllästynyt
 
Viestit: 8859
Liittynyt: 06.07.2015 10:43

Re: HS pääkirjoitus 21.9.2022: Putin yritti esittää uhkavaat

ViestiKirjoittaja Mirri » 22.09.2022 12:59

Kyllästynyt kirjoitti:Tämän hetken tilanne näyttää kuitenkin Venäjän kannalta hyvin synkältä, koska länsi ei yksinkertaisesti voi antaa Venäjän voittaa.
Eikä Venäjä näytä omin voimin voittamaan pystyvänkään. Siltä ovat vähissä niin miehet kuin aseetkin.

Valitettavasti tilanne näyttää hyvin synkältä myös lännen kannalta. Eikä vähiten siksi, että länsi kokee asian noin kuin sanoit.
Kusessa ollaan, ei mahda mitään. Sen minäkin tajuan, vaikken tiedäkään Putinin pään sisältöä; arvailen vain.

On tullut selväksi, että Putin on valmis menemään erittäin pitkälle saadakseen tahtonsa läpi Ukrainassa. Samoin kuin Moskovan patriarkka Kirill, joka kiihkeästi himoitsee Kiovan patriarkaattia takaisin Moskovan patriarkaatin alaisuuteen. Kirill tuskin antaa anteeksi sitä, että menetti ison osan Ukrainan ortodoksikirkosta oman valtansa ulkopuolelle; hän tahtoo Ukrainan takaisin. Kenties hän on myös valmis kostamaan kärsimänsä verisen loukkauksen, jonka koki kun Ukrainaan perustettiin Kiovan patriarkaatti. Väitetään Kirillin olevan Putinin käskyläinen, mutta todellisuudessa voi olla myös toisin päin: Putin toteuttaa paitsi omaansa myös Kirillin tahtoa. Minä tosiaan en usko näiden kahden kaveruksen keskinäisen veljeilyn olevan yksisuuntaista; he palvelevat myös toistensa tarkoitusperiä, ja vahvasti palvelevatkin. Arvailua toki tämäkin, mutta se asia lienee sanomattakin selvää.

Lännen keinot ovat vähissä, joten ehkä on syytä varautua siihen, että Putin on valmis kolmanteen maailmansotaan viedäkseen kahden 'sekopään' - Kirillin ja hänen itsensä - tahdon lävitse.
Mielestäni länsi teki tyhmästi siinä, ettei ole ymmärtänyt - tai ei ole halunnut uskoa - Moskovan patriarkka Kirillin vahvaa osuutta kuviossa. Olisi pitänyt käsittää, että vaikka Putin tanssittaa Kirilliä oman pillinsä mukaan, sama tapahtuu myös toisin päin. Eli tässä ei ole kysymys maailman valloituksesta vaan Ukrainasta ja Kiovasta - sekä Kiovan patriarkaatin takaisin saamisesta. Kiovan valtauksen onnistumisella molemmat miehet olisivat saaneet tahtonsa läpi.
Avatar
Mirri
 
Viestit: 21532
Liittynyt: 01.01.2012 19:18

Re: HS pääkirjoitus 21.9.2022: Putin yritti esittää uhkavaat

ViestiKirjoittaja Kyllästynyt » 22.09.2022 13:25

Patriarkka Kirillillä on omat intressinsä, ja uskonnottomana ihmisenä minun on erittäin vaikeaa ymmärtää, miksi ylipäätään kukaan seuraa tuollaista ilmiselvästi ahnetta ja korruptoitunutta johtajaa.

Onneksi kuitenkin puheet ovat eri asia kuin teot, ja Putinin puheethan ovat koko ajan olleet suurempia kuin teot.
Toivon sydämestäni, että uusia valloitusmahdollisuuksiaan silmäillessään Putin ja Kirill yhdessä putoavat ikkunasta.
Avatar
Kyllästynyt
 
Viestit: 8859
Liittynyt: 06.07.2015 10:43

Re: HS pääkirjoitus 21.9.2022: Putin yritti esittää uhkavaat

ViestiKirjoittaja Mirri » 22.09.2022 14:08

Kyllästynyt sen sanoi: Putinin puheet ovat tekoja suurempia.

Länteen ne puheet kuitenkin ovat uponneet; länsi uskoi niitä ja säikähti - luulee Putinin tosissaan olevan valloittamassa ties miten monia maita itselleen. Vaikka todellisuudessa kysymys saattaa edelleen olla 'vain' Ukrainasta ja sen pääkaupungin valtauksesta. Putin tahtoi vallata Kiovan; sysätä Ukrainan nykyjohdon syrjään ja asettaa sinne venäläismielisen johdon - niin maallisen kuin hengellisen.

Olisiko länsi toiminut viisaasti jos olisi antanut sen tapahtua, siinäpä pulma. Yksi huolestuttava asia on lännen 'maallistuminen' niin, ettei ymmärretä uskonnollisten johtajien mittaamatonta valtaa. Ei sittenkään, vaikka uskonto on koko ajan vahvistuvana vallankäytön välineenä myös Yhdysvalloissa. Kristilliset hengelliset johtajat - ne, jotka pitävät itseään tärkeysjärjestyksessä jumalasta seuraavina - ovat toinen toistaan vallanhimoisempia ja vaarallisempia niin idässä kuin lännessä.
***
Tutkijat ja sota-asiantuntijat ovat varsin yhtä mieltä siitä, että Venäjän presidentti Vladimir Putin halusi vallata Kiovan, jotta voisi vaihtaa Ukrainan johdon venäjämieliseksi – siis syöstä pois vallasta Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin.

Mutta Kiova on venäläisille paljon enemmän kuin vain Ukrainan pääkaupunki, kertovat tutkijat Kati Parppei ja Heta Hurskainen.
Venäjän presidentti Vladimir Putin näkee Kiovan niin tärkeäksi osaksi Venäjän historiaa, että hän myös siksi haluaa palauttaa kaupungin Moskovan hallintaan. Sama ajatus on myös Venäjän ortodoksisen kirkon johtajalla, Moskovan patriarkaatti Kirillillä.
***

https://yle.fi/uutiset/3-12412202
Avatar
Mirri
 
Viestit: 21532
Liittynyt: 01.01.2012 19:18

Re: HS pääkirjoitus 21.9.2022: Putin yritti esittää uhkavaat

ViestiKirjoittaja Kyllästynyt » 23.09.2022 13:06

Mirri kirjoitti:Kyllästynyt sen sanoi: Putinin puheet ovat tekoja suurempia.

Länteen ne puheet kuitenkin ovat uponneet; länsi uskoi niitä ja säikähti - luulee Putinin tosissaan olevan valloittamassa ties miten monia maita itselleen...

Kyllä Putin selkeästi oli - ja on edelleen - valloittamassa Venäjälle (eli itselleen) "ties miten monia maita". Siitä ei ole mitään epäselvyyttä.
Ukraina kuitenkin osoittautui ennakoitua kovemmaksi palaksi nielaista, ja sehän tässä nyt Putinin elämän tukalaksi tekeekin.
Mirri kirjoitti:... Länteen ne puheet kuitenkin ovat uponneet; länsi uskoi niitä ja säikähti - luulee Putinin tosissaan olevan valloittamassa ties miten monia maita itselleen. Vaikka todellisuudessa kysymys saattaa edelleen olla 'vain' Ukrainasta ja sen pääkaupungin valtauksesta. Putin tahtoi vallata Kiovan; sysätä Ukrainan nykyjohdon syrjään ja asettaa sinne venäläismielisen johdon - niin maallisen kuin hengellisen...

Ahaa! Ja Ukrainan pääkaupungin miehitys sekä hallinnon vaihtaminenko olisi pitänyt niin ukrainalaistenkin kuin muunkin maailman ymmärtää olevan "vain"?

Voi taivas sentään näitä uskovien ihmisten uskomattomia oivalluksia.
Avatar
Kyllästynyt
 
Viestit: 8859
Liittynyt: 06.07.2015 10:43

Re: HS pääkirjoitus 21.9.2022: Putin yritti esittää uhkavaat

ViestiKirjoittaja Mirri » 23.09.2022 17:01

Ok.
Avatar
Mirri
 
Viestit: 21532
Liittynyt: 01.01.2012 19:18

Re: HS pääkirjoitus 21.9.2022: Putin yritti esittää uhkavaat

ViestiKirjoittaja Mirri » 24.09.2022 10:38

Yle 24.4.2022.
Ukrainan sodan taustalla piilee merkittävä tapaus yli tuhannen vuoden takaa – onko tässä syy, miksi Putin haluaa Kiovan?
Ukrainan pääkaupunki Kiovalla on Venäjälle niin suuri symbolinen ja historiallinen merkitys, että se voi olla jopa osasyynä sotaan.

Aivan varmoja ei olla siitä, tapahtuiko se Krimin niemimaalla vai Kiovassa. Joka tapauksessa jommassakummassa suoritettiin yli tuhat vuotta sitten kristillinen kaste, jonka vaikutukset näkyvät yhä edelleen silmiemme edessä.
Vuonna 988, silloinen pakana, Kiovan suuriruhtinas Vladimir kääntyi kristityksi.
– Se on itäslaavilaisen ortodoksisuuden alkupiste, sanoo yliopistotutkija, teologian tohtori Heta Hurskainen Itä-Suomen yliopistosta Joensuusta.
– Kiovaa pidetään kaikkien venäläisten kaupunkien äitinä, sanoo puolestaan Itä-Suomen yliopiston Venäjän historian dosentti Kati Parppei.

Kiovan suuriruhtinas Vladimirin kasteesta alkanut historia on tutkijoiden mukaan yksi tekijä, joka osaltaan voi selittää, miksi Venäjä on hyökännyt Ukrainaan.

Suuri symbolinen arvo

Tutkijat ja sota-asiantuntijat ovat varsin yhtä mieltä siitä, että Venäjän presidentti Vladimir Putin halusi vallata Kiovan, jotta voisi vaihtaa Ukrainan johdon venäjämieliseksi – siis syöstä pois vallasta Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin.
Mutta Kiova on venäläisille paljon enemmän kuin vain Ukrainan pääkaupunki, kertovat tutkijat Kati Parppei ja Heta Hurskainen.

Venäjän presidentti Vladimir Putin näkee Kiovan niin tärkeäksi osaksi Venäjän historiaa, että hän myös siksi haluaa palauttaa kaupungin Moskovan hallintaan. Samassa ajatus on myös Venäjän ortodoksisen kirkon johtajalla, Moskovan patriarkaatti Kirillillä.

Kiovan merkityksestä kertoo, että tutkija Kati Parppei ei usko Venäjän pommittavan kaupunkia maan tasalle, kuten se on tehnyt esimerkiksi Mariupolissa.
– Kiovan symbolinen arvo Venäjälle on niin suuri. Se liittyy moskovalaiseen ajatukseen, että Kiovasta lähti hahmottumaan sekä muinaisvenäläinen hallintorakenne että kristillistyminen ja kirkon rakentuminen Venäjälle, sanoo Parppei.
Tämä vuosisatoja sitten alkanut kehitys osaltaan selittää sekä Putinin että patriarkaatti Kirillin mielihalun Kiovaa ja Ukrainaa kohtaan.
– Kirillin mielestä Kiovan tulee kuulua Moskovan alaisuuteen, sanoo tutkija Heta Hurskainen.

Keskusvalta sai otteen

Kun Kiovan ruhtinas Vladimir sai vuonna 988 kasteensa, ei Venäjän valtiosta ollut vielä tietoakaan.
Nykyisen Ukrainan tienoilla oli tuolloin valtakunta nimeltään Kiovan Rusj, jota myös Kiovan Venäjäksi kutsutaan. Se ulottui suurimmillaan nykyisen Ukrainan alueelta pohjoiseen Jäämerelle saakka.
Kiovan Rusjiin kuului lukuisia ruhtinaskuntia. Myös Moskova oli silloin vain pieni ruhtinaskunta, samoin Kiova.
– Vuonna 1051 perustettiin Kiovan luolaluostari, joka on tärkeä hengellinen keskus ja tiettävästi ensimmäinen Rusj’n alueen luostari, kertoo Kati Parppei.
Kun mongolit valtasivat alueen 1200-luvulla, alkoi vallan painopiste siirtyä pohjoisemmaksi.

Moskovan dynastian valta kasvoi 1400- ja 1500-luvuilla ja he alkoivat kirjoittaa historiaa omasta näkökulmastaan. He kuvasivat itseään Kiovan manttelinperijöinä ja oikeauskoisen kristillisen kirkkokunnan johtajina.
– Moskovan ympärillä olleet ruhtinaskunnat alkoivat pitää Moskovan suuriruhtinasta johtajanaan. Silloin alkanut keskusvalta ja yhtenäisyys ovat punainen lanka, joka kulkee 1400-luvulta nykypäivään saakka, sanoo tutkija Kati Parppei.

Parppein mukaan venäläiset näkevät, että Ukraina on vanha venäläinen valtio, jossa itäslaavit olisivat olleet jakautumattomina.
– Se on moskovalaistettua historiankirjoitusta. Ukrainalaiset sen sijaan näkevät, että Ukraina on ukrainalainen ja painottavat enemmän läntisiä yhteyksiä, sanoo Parppei.

Putin haluaa karkulaisen kiinni

Vuonna 1988 silloisessa Neuvostoliitossa vietettiin suurta Venäjän ja Kiovan kasteen 1000-vuotisjuhlaa. Ne jatkuivat myös vuonna 1991 itsenäistyneessä Ukrainassa joka heinäkuu.
– Krimin valtauksen eli vuoden 2014 jälkeen ei Moskovan patriarkalla ole ollut Ukrainaan asiaa, kertoo tutkija Heta Hurskainen.

Moskovan Patriarkka Kirill on avoimesti kertonut hyväksyvänsä Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan, mikä on herättänyt niin Suomessa kuin muuallakin ortodoksisessa maailmassa on suurta ihmetystä.
Yliopistotutkija Heta Hurskaiselle patriarkka Kirillin toimet eivät tulleet yllätyksenä. Kirill näki tässä mahdollisuuden palauttaa Ukrainan eri ortodoksit takaisin Moskovan yhteyteen.
– Moskovan patriarkaatin juuret ovat Kiovassa ja siellä yli tuhat vuotta tapahtuneessa kasteessa, sanoo Hurskainen.

Kati Parppei kertoo, miten Putin vuonna 2014 totesi Krimin olevan yhtenäisen Venäjän valtion ja keskusjohtoisen Venäjän valtakunnan henkinen lähde. Tällä Putin viittasi juuri Kiovan suuriruhtinas Vladimirin kristillisen kasteeseen.
– Vladimir Putin näkee uhkana, että Ukraina lipeää pois Moskovan vaikutuspiiristä. Sama on Venäjän ortodoksisella kirkolla, joka pelkää Ukrainan lipeävän pois Moskovan patriarkaatin vaikutuspiiristä, selittää yliopistotutkija Heta Hurskainen Itä-Suomen yliopistosta.

Vaikka Venäjän päätavoite Kiovan valtaamisessa oli, että se pääsisi vaihtamaan Ukrainan poliittisen johdon mieleisekseen, on Kiovan historiallinen merkitys Kati Parppein mielestä yksi, joskin toissijainen syy nyt käytävään sotaan.
– On siinä sodassa myös syvää symboliikkaa, joka liittyy Kiovan henkiseen merkitykseen. Ajatuksena Putinilla on, että karkulainen pitää saada takaisin Moskovan hellään huomaan, tiivistää Itä-Suomen yliopiston Venäjän historian dosentti Kati Parppei.

https://yle.fi/uutiset/3-12412202
Avatar
Mirri
 
Viestit: 21532
Liittynyt: 01.01.2012 19:18

Re: HS pääkirjoitus 21.9.2022: Putin yritti esittää uhkavaat

ViestiKirjoittaja Kyllästynyt » 24.09.2022 15:14

Ainakin minulle syntyy se vaikutelma, että tutkija Kati Parppei on uskovainen.
Ja siksi hänen kirjoituksiinsakin suhtaudun periaatteella, että "jos ainoa työkalu on vasara, kaikki ongelmat näyttävät nauloilta".

Mutta olivatpa Putinin ajatukset ja syyt mitkä tahansa, hyökkäys Ukrainaan on hyökkäys itsenäiseen valtioon - eikä sitä tai sen merkittävyyttä pidä vähätellä kutsumalla sitä "'vain' Ukrainen valtaamiseksi".
Avatar
Kyllästynyt
 
Viestit: 8859
Liittynyt: 06.07.2015 10:43

Re: HS pääkirjoitus 21.9.2022: Putin yritti esittää uhkavaat

ViestiKirjoittaja Mirri » 24.09.2022 18:27

Kyllästynyt kirjoitti:Ainakin minulle syntyy se vaikutelma, että tutkija Kati Parppei on uskovainen.
Ja siksi hänen kirjoituksiinsakin suhtaudun periaatteella, että "jos ainoa työkalu on vasara, kaikki ongelmat näyttävät nauloilta".

Mistä sinulle sellainen vaikutelma syntyy?
Toinen kysymys: onko Kati Parppei väärässä ja jos on, niin millä perusteella?
Avatar
Mirri
 
Viestit: 21532
Liittynyt: 01.01.2012 19:18

Re: HS pääkirjoitus 21.9.2022: Putin yritti esittää uhkavaat

ViestiKirjoittaja Kyllästynyt » 25.09.2022 02:45

Mirri kirjoitti:
Kyllästynyt kirjoitti:Ainakin minulle syntyy se vaikutelma, että tutkija Kati Parppei on uskovainen.
Ja siksi hänen kirjoituksiinsakin suhtaudun periaatteella, että "jos ainoa työkalu on vasara, kaikki ongelmat näyttävät nauloilta".

Mistä sinulle sellainen vaikutelma syntyy?...

Vastaus kumpaankin kysymykseesi:
Kati Parppein kirjoituksista, joissa hän esittää Putinin halun valloittaa Ukraina juontavan juurensa vuonna 988 tapahtuneesta ruhtinas Vladimirin kasteesta.

Minä en usko Putinin valloituspyrkimysten perustuvan mihinkään muuhun kuin hänen omaan haluunsa jäädä historiaan suurena valloittajana ja Venäjän suuruuden palauttajana.
Avatar
Kyllästynyt
 
Viestit: 8859
Liittynyt: 06.07.2015 10:43

Re: HS pääkirjoitus 21.9.2022: Putin yritti esittää uhkavaat

ViestiKirjoittaja Mirri » 25.09.2022 07:37

Kyllästynyt, arvelinkin sinun olevan pätevämpi asiantuntija kuin akatemiatutkija ja Venäjän historian dosentti.
Asiantuntemuksesi suorastaan mykisti; sinähän näytät tietävän henkilön vakaumuksenkin aivan tuosta noin vain. Sellaiseen asiantuntemukseen eivät tavalliset kuolevaiset pysty - eivät edes kuvittele pystyvänsä.

Kati Parppei:
Akatemiatutkija, Venäjän historian dosentti, vapaa kirjoittaja
Ammatillinen kiinnostukseni on suuntautunut aatteiden ja mentaliteettien historiaan, etenkin historialliseen kuvatutkimukseen, menneisyyden representaatioihin sekä
historiapolitiikkaan eri aikoina. Näistä näkökulmista olen tarkastellut muun muassa Venäjän historiaa, rajaseutuja (etenkin Karjalaa), keskiaikaa sekä 1800-lukua.

https://www.parppei.fi/kuka/
Avatar
Mirri
 
Viestit: 21532
Liittynyt: 01.01.2012 19:18

Re: HS pääkirjoitus 21.9.2022: Putin yritti esittää uhkavaat

ViestiKirjoittaja Kyllästynyt » 25.09.2022 13:06

Mirri kirjoitti:Kyllästynyt, arvelinkin sinun olevan pätevämpi asiantuntija kuin akatemiatutkija ja Venäjän historian dosentti.
Asiantuntemuksesi suorastaan mykisti; sinähän näytät tietävän henkilön vakaumuksenkin aivan tuosta noin vain. Sellaiseen asiantuntemukseen eivät tavalliset kuolevaiset pysty - eivät edes kuvittele pystyvänsä...

1. En ole esiintynyt asiantuntijana, vaan vain ja ainoastaan kertonut mielipiteeni. Siis tehnyt sitä, jonka puolesta sinä itse olet liputtanut.

2. Dosentuuri ei ole mikään tae tai osoitus henkilön vakaumuksesta. En liioin ole väittänyt tietäväni hänen olevan uskovainen, vaikka sen käsityksen minä hänen kirjoituksistaan saankin.
Avatar
Kyllästynyt
 
Viestit: 8859
Liittynyt: 06.07.2015 10:43

Re: HS pääkirjoitus 21.9.2022: Putin yritti esittää uhkavaat

ViestiKirjoittaja Mirri » 25.09.2022 13:57

Kyllästynyt kirjoitti:Dosentuuri ei ole mikään tae tai osoitus henkilön vakaumuksesta. En liioin ole väittänyt tietäväni hänen olevan uskovainen, vaikka sen käsityksen minä hänen kirjoituksistaan saankin.

Aivan. Dosentuuri ei ole osoitus henkilön vakaumuksesta, mistään takeesta puhumattakaan. Myöskään siteeraamani Ylen artikkeli ei anna mitään viitteitä kyseisen dosentin vakaumuksista - ei mitään sinne päinkään. Se, että henkilö on perehtynyt Venäjän historiaan, myös sen kirkkohistoriaan, ei kerro tutkijan vakaumuksista yhtään mitään.

Et kai sinä sentään sen vuoksi pidä tutkijaa uskovaisena ja lyttää hänen näkemyksiään, että hän on perehtynyt Venäjän uskonnolliseen historiaan?
Venäjän kirkkohistoria on mitä on, ja siellä - pitkän uskonnottoman kauden jälkeen - kirkon valta on suuri. Se on niin suuri, että se ulottaa valtansa myös poliittiseen johtoon Moskovan patriarkka Kirillin muodossa.
Hyväksyit sinä tätä asiaa tai et. Se, että Venäjän historiaan ja nykyisyyteen perehtynyt tutkija tuo näitä tosiasioita esille, ei tee hänestä uskovaista - hän on realisti.
Avatar
Mirri
 
Viestit: 21532
Liittynyt: 01.01.2012 19:18

Re: HS pääkirjoitus 21.9.2022: Putin yritti esittää uhkavaat

ViestiKirjoittaja Kyllästynyt » 25.09.2022 15:56

Mirri kirjoitti:Aivan. Dosentuuri ei ole osoitus henkilön vakaumuksesta, mistään takeesta puhumattakaan. Myöskään siteeraamani Ylen artikkeli ei anna mitään viitteitä kyseisen dosentin vakaumuksista - ei mitään sinne päinkään. Se, että henkilö on perehtynyt Venäjän historiaan, myös sen kirkkohistoriaan, ei kerro tutkijan vakaumuksista yhtään mitään...

Ei, mutta silti minulle syntyy Kati Parppein kirjoituksista se vaikutelma, että hän on uskovainen.
Ja jos oma usko/uskonto on vankka, silloin myös muiden ihmisten kohdalla saattaa usko/uskonnollisuus helpostikin näyttäytyä ajatuksia, tekoja ja motiiveja säätelevänä vaikuttimena.
Mirri kirjoitti:... Et kai sinä sentään sen vuoksi pidä tutkijaa uskovaisena ja lyttää hänen näkemyksiään, että hän on perehtynyt Venäjän uskonnolliseen historiaan? ...

En, mutta en myöskään jätä huomiotta sitä mahdollisuutta, että hän omista arvoistaan johtuen arvioi väärin Putinin uskonnollisuuden.
Mirri kirjoitti:... Venäjän kirkkohistoria on mitä on, ja siellä - pitkän uskonnottoman kauden jälkeen - kirkon valta on suuri. Se on niin suuri, että se ulottaa valtansa myös poliittiseen johtoon Moskovan patriarkka Kirillin muodossa.
Hyväksyit sinä tätä asiaa tai et. Se, että Venäjän historiaan ja nykyisyyteen perehtynyt tutkija tuo näitä tosiasioita esille, ei tee hänestä uskovaista - hän on realisti.

Moskovan patriarkka Kirill on läpeensä korruptoitunut ihminen, jonka usko minusta vaikuttaa pelkältä ulkokultaiselta naamiolta. Se, että niin moni venäläinen on niin Putinin hallinnon kuin Venäjän ortodoksisen kirkonkin harjoittaman aivopesun uhri, on sekä äärimmäisen surullista että vaarallista - niin kuin ylipäätään kaikki uskonto/uskonnot minusta ovat.
Avatar
Kyllästynyt
 
Viestit: 8859
Liittynyt: 06.07.2015 10:43

Re: HS pääkirjoitus 21.9.2022: Putin yritti esittää uhkavaat

ViestiKirjoittaja Mirri » 25.09.2022 18:45

Kyllästynyt kirjoitti:
Mirri kirjoitti: Se, että henkilö on perehtynyt Venäjän historiaan, myös sen kirkkohistoriaan, ei kerro tutkijan vakaumuksista yhtään mitään...

Ei, mutta silti minulle syntyy Kati Parppein kirjoituksista se vaikutelma, että hän on uskovainen.
Ja jos oma usko/uskonto on vankka, silloin myös muiden ihmisten kohdalla saattaa usko/uskonnollisuus helpostikin näyttäytyä ajatuksia, tekoja ja motiiveja säätelevänä vaikuttimena.
Mirri kirjoitti:... Et kai sinä sentään sen vuoksi pidä tutkijaa uskovaisena ja lyttää hänen näkemyksiään, että hän on perehtynyt Venäjän uskonnolliseen historiaan? ...

En, mutta en myöskään jätä huomiotta sitä mahdollisuutta, että hän omista arvoistaan johtuen arvioi väärin Putinin uskonnollisuuden.

Ylen artikkelista en huomannut, että Kati Parppei olisi arvioinut Putinin uskonnollisuutta millään lailla.

Sama ongelma kuin uskontojen kohdalla, on myös uskonnottomuuden tai ateismin kohdalla. Uskonnottomuus tai uskontojen halveksiminen/torjuminen/kieltäminen saattaa helpostikin näyttäytyä (tutkijan/asiantuntijan) ajatuksia, tekoja ja motiiveja säätelevänä vaikuttimena. Kyllästynyt ilmaisi asian niin hienosti, että lainasin hänen sanojaan. Esimerkiksi yliopistotutkija, tai vaikka Ulkopoliittisen instituutin asiantuntija, voi arvioida Venäjän ja sen presidentin tilanteen väärin, koska ei pidä tarpeellisena perehtyä Venäjän - niin kansan kuin hallitsijoiden - uskonnolliseen historiaan.

Kenties valistunut länsi on sittenkin käsittänyt jotakin pahasti pieleen juuri siksi, että tiukasti ummistetaan silmät uskonnollisilta motiiveilta. Ollaan kuin niitä ei olisikaan, vaikka ne on suorastaan paiskattu silmillemme - kiitos Venäjän ortodoksikirkon hallitsijan, joka näkee Putinin olevan Jumalan asialla Venäjän kansan ja kirkon puolesta.

Mitä hyötyä ja kenelle on siitä, että lännessä yritetään kiihkeästi kiistää Ukrainan sodan uskonnolliset motiivit, vaikka ne ilmiselvästi ovat olemassa, haluttiin ja myönnettiin tai ei?
Korruptoituneisuus tuskin muuttaa miksikään sitä tosiasiaa, että Kirill oikeasti himoitsee Kiovan patriarkaattia takaisin alaisuuteensa ja hän yllyttää Putinia sotimaan, jotta saisi tahtonsa läpi. Ei kai Kirillin sanomisia oikein muuten voida tulkita, kuin suoranaiseksi sotaan yllyttämiseksi ja taisteluun rohkaisemiseksi. Venäjän ortodoksikirkon vaikutusvaltainen patriarkka Kirill on tehnyt selväksi, että hänen käsityksensä mukaan Venäjä käy Ukrainan maaperällä pyhää sotaa maallistunutta länttä vastaan.

Olisiko länsi voinut valistuneella 2000-luvulla toimia viisaammin, jos olisi ymmärtänyt Venäjän äitikirkon mahdin ja sen, että Ukraina on Venäjälle 'sydämen asia', sitä en tiedä.

Uskonto Venäjällä:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Uskonto_V ... A4ll%C3%A4
Avatar
Mirri
 
Viestit: 21532
Liittynyt: 01.01.2012 19:18

Re: HS pääkirjoitus 21.9.2022: Putin yritti esittää uhkavaat

ViestiKirjoittaja Kyllästynyt » 25.09.2022 22:15

Mirri kirjoitti:Ylen artikkelista en huomannut, että Kati Parppei olisi arvioinut Putinin uskonnollisuutta millään lailla...

Eihän hän arvioinutkaan. Sinähän se olet siitä puhunut.
Mirri kirjoitti:... Sama ongelma kuin uskontojen kohdalla, on myös uskonnottomuuden tai ateismin kohdalla. Uskonnottomuus tai uskontojen halveksiminen saattaa helpostikin näyttäytyä ajatuksia, tekoja ja motiiveja säätelevänä vaikuttimena. Kyllästynyt ilmaisi asian niin hienosti, että lainasin hänen sanojaan. Esimerkiksi yliopistotutkija, tai vaikka Ulkopoliittisen instituutin johtaja voi arvioida Venäjän ja sen presidentin tilanteen väärin, koska ei pidä tarpeellisena perehtyä Venäjän - niin kansan kuin hallitsijoiden - uskonnolliseen historiaan...

Ulkopoliittisen instituutin johtaja on todennäköisesti tietoinen Venäjän kansan sekä hallitsijoiden uskonnollisesta historiasta. Kokonaan toinen juttu on se, onko uskonnollisen historian merkitys ja painoarvo todellinen, vai käytetäänkö sitä pelkkänä keppihevosena.
Minun mielestäni Kiovan merkityksen korostaminen on nimenomaan keppihevonen.
Mirri kirjoitti:... Kenties valistunut länsi on sittenkin käsittänyt jotakin pahasti pieleen juuri siksi, että tiukasti ummistetaan silmät uskonnollisilta motiiveilta. Ollaan kuin niitä ei olisikaan, vaikka ne on suorastaan paiskattu silmillemme - kiitos Venäjän ortodoksikirkon hallitsijan, joka näkee Putinin olevan Jumalan asialla Venäjän kansan ja kirkon puolesta...

Ilmeisesti sinulla on jotakin muilta salattua tietoa Patriarkka Kirillin ajatuksista ja pään sisällöstä. Et kai sinä muuten voisi julistaa Kirillin näkevän Putinin olevan "Jumalan asialla Venäjän kansan ja kirkon puolesta".

Minun arvioni noiden kahden suhteesta on se, että tämä umpimätä Venäjän ortodoksisen kirkon johtaja on Putinin lakeija - ja kumpikin heistä käyttää hyväkseen toisella olevaa valtaa omien halujensa täyttämiseen ja toteuttamiseen.
Mirri kirjoitti:... Mitä hyötyä on ja kenelle siitä, että lännessä yritetään niin kiihkeästi kiistää Ukrainan sodan uskonnolliset motiivit, vaikka ne ilmiselvästi ovat olemassa, haluttiin ja myönnettiin tai ei?...

Kenelle ne ovat olemassa? Sinulle - sekä muille uskovaisille.
Entä mitä hyötyä on siitä, että yritetään kiihkeästi väittää tämän ilmeisen imperialistisen hyökkäyssodan syyksi taikauskoon perustuvaa hölynpölyä, vaikka kyse on niin maallisesta asiasta kuin silkasta ahneudesta ja vääristyneestä kunnianhimosta?
Mirri kirjoitti:... Korruptoituneisuus tuskin muuttaa miksikään sitä tosiasiaa, että Kirill oikeasti himoitsee Kiovan patriarkaattia takaisin alaisuuteensa ja hän yllyttää Putinia sotimaan, jotta saisi tahtonsa läpi. Ei kai Kirillin sanomisia oikein muuten voida tulkita, kuin suoranaiseksi sotaan yllyttämiseksi ja taisteluun rohkaisemiseksi. Kuten Kirill on tehnyt selväksi: hänen käsityksensä mukaan Venäjä käy Ukrainan maaperällä pyhää sotaa maallistunutta länttä vastaan...

Korruptoituneisuushan juuri on se syy miksi Kirill himoitsee Kiovan patriarkaattia takaisin alaisuuteensa! Ja väittämällä tätä sotaa "pyhäksi" hän yrittää vain verhota omaa korruptoituneisuuttaan.
Mirri kirjoitti:... Olisiko länsi voinut valistuneella 2000-luvulla toimia viisaammin, jos olisi ymmärtänyt Venäjän äitikirkon mahdin ja sen, että Ukraina on Venäjälle 'sydämen asia', sitä en tiedä.

Uskonto Venäjällä:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Uskonto_V ... A4ll%C3%A4

On hyvin vanha ohje, ettei harhaisten ihmisten harhoihin pidä koskaan mennä mukaan.
Avatar
Kyllästynyt
 
Viestit: 8859
Liittynyt: 06.07.2015 10:43

Seuraava

Paluu Yleistä ja ajankohtaistaPaikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa