Priorisointia

Priorisointia

ViestiKirjoittaja Mirri » 04.04.2020 22:37

Yle 4.4.2020.
Yle selvitti: Kunnissa tehdään nyt päätöksiä tehohoidon rajaamisesta epidemiahuipun lähestyessä – hoivakodeissa käydään läpi, ketä hoidetaan ja miten
Hoidon rajaamisen tavoitteena on potilaan etu. Sosiaalietiikan professori pitää kuitenkin ajankohtaa kyseenalaisena.
Hoidon rajausten tarkoituksena on säästää potilas hoidolta, joka lääketieteellisesti katsotaan hyödyttömäksi ja potilasta kohtuuttomasti kuormittavaksi.
Käytännössä kunnissa tehdään nyt päätöksiä muun muassa siitä, kenelle tehohoitoa annetaan, kun koronaepidemia yltyy.
Sosiaali- ja terveysalan eettisen neuvottelukunnan (Etene) puheenjohtaja, sosiaalietiikan professori Jaana Hallamaa pitää resurssisyistä johtuvaa hoidon rajaamista kansalaisten yhdenvertaisuuden vastaisena.
Keski-Suomessa sairaanhoitopiiri on käsitellyt asiaa poikkeusolojen alueellisessa johtoryhmässä.
Johtoryhmä päätti huhtikuun ensimmäisen päivän kokouksessaan lähettää alueensa hoitoyksiköihin ohjeistuksen siitä, miten yksiköiden asukkaita pitäisi koronaepidemian aiheuttaman poikkeustilan aikana hoitaa.
Ohje lähetettiin alueen kotihoitoyksiköihin, hoivakoteihin, vammaispalveluyksiköihin sekä päihde- ja mielenterveysyksiköihin. Sairaanhoitopiiri ohjeisti yksiköitä muun muassa tarkistamaan yksiköiden asukkaiden hoitolinjaukset ja -suunnitelmat sekä hoidon rajaukset.

Johtajaylilääkärin viransijaisena toimiva Juha Paloneva Keski-Suomen sairaanhoitopiiristä korostaa, ettei tarkoituksena ole rajoittaa ihmisten oikeutta hoitoon koronan takia.
Sosiaali- ja terveysalan eettisen neuvottelukunnan puheenjohtaja Jaana Hallamaa suhtautuu koronan vuoksi tehtäviin rajauksiin erittäin kriittisesti.
– Kriisi osuu aina vakavimmin heikossa asemassa oleviin. Miksi juuri tässä kohdassa ennakoidaan, Hallamaa kysyy.
Vaikka Suomessa korostetaan, että jokainen hoidon rajaus tehdään yksilöllisesti, Hallamaa muistuttaa, että Euroopan pahimmilla epidemia-alueilla on jo jouduttu rajaamaan kokonaisia ihmisryhmiä tehohoidon ulkopuolelle.
Valviran ylijohtaja Markus Henriksson muistuttaa, että hyvään hoitoon ja hoivaan kuuluvat ajantasaiset palvelu- ja hoitosuunnitelmat.
– Kun puhutaan pitkäaikaissairauksista tai esimerkiksi vaikeavammaisuudesta, niin usein on syytä normaalioloissakin pohtia sitä, että onko tarpeen tehdä tehohoidon rajauksia potilaskohtaisin sairasperustein, mutta ei vammaisuuden tai iän perusteella sinänsä. Potilaita on arvioitava yhdenvertaisin periaattein.
Monessa hoivakodissa onkin ollut ongelmana se, ettei hoitosuunnitelmista ole huolehdittu. Tämä nousi esiin viime vuonna, kun hoivakotien ongelmat olivat laajasti esillä julkisuudessa. Henrikssonin mukaan tilanne on parantunut, mutta ongelma ei ole silti poistunut.
– Aivan liikaa on hoivayksiköitä, joissa näitä hoitosuunnitelmia ei ole tehty tai niitä ei ole päivitetty.

Professori Hallamaa ihmettelee, miten hoitosuunnitelmia nyt ehditään käydä läpi, kun terveydenhuoltohenkilökunnalla on muutenkin kädet täynnä.
– Nyt ei pitäisi ruveta tekemään jotain, mikä on jäänyt aikaisemmin tekemättä, vaan keskittyä tärkeämpiin asioihin.

Henriksson on eri linjoilla. Hän muistuttaa, että poikkeukselliset olosuhteet eivät tee hoitosuunnitelmien päivittämistä yhtään vähemmän tärkeäksi.
– Se voi potilaskohtaisesti olla ihan oikea hetki tehdä niitä nyt, läheskään kaikkialla ei ole kiire vielä.
Valviran ylijohtaja myöntää, että riskinä on, että poikkeusolosuhteiden kiireessä ja paineessa unohdetaan potilasturvallisuuden perusperiaatteet. Hänen mukaansa samat riskit ovat kuitenkin läsnä myös normaalioloissa.
– Riski on myös siinä, että jos ei tehdä asianmukaisia päätöksiä. Terveydenhuollossa täytyy tehdä päätöksiä, jotta ihmiset saavat parasta mahdollista hoitoa. Niinkään ei saa käydä, että päätöksiä ei uskallettaisi tehdä.

Hallamaan mukaan koronaviruksesta ja sen aiheuttamasta taudista tiedetään vielä niin vähän, että jos hoitoa nyt rajataan sen perusteella, se voi joidenkin ihmisten kohdalla perustua oletuksiin.
– Tiedetäänkö näistä ihmisistä tarpeeksi suhteessa tautiin, että tällaisia voidaan etukäteen tehdä? Ei. Etukäteen ei voida sanoa, miten oireet kehittyvät kenellekin, kuinka vakavaksi se (tauti) muodostuu ja miten toipuminen menee, Hallamaa sanoo.

Hän muistuttaa myös, että hoidon rajauksia koskevat kirjaukset eivät katoa hoitosuunnitelmista koronaepidemian päätyttyä.
– Tämä on poikkeustila. Kun päätös on tehty yhden kerran, se jää voimaan. Perusteen pitäisi olla pysyvä. Että ihmisen tilassa on jotain sellaista pysyvää, joka tekee tehohoidon hyödyttömäksi tai liian raskaaksi.
Myös Lääkäriliiton Kati Myllymäki on saanut asiaa koskevia yhteydenottoja. Hän ei kuitenkaan suhtaudu nyt tehtäviin hoidon rajoituksiin yhtä kriittisesti kuin Hallamaa. Hän muistuttaa, että vaikka ihminen olisikin rajattu tehohoidon ulkopuolelle, tämä ei tarkoita että hän ei saisi hoitoa.

Myllymäen mukaan hoidon rajauksen tarkoituksena tulee olla potilaan etu. Hoitosuunnitelman puolestaan tulee olla ajan tasalla, oli koronaa tai ei.
– Onko mukavampi nukkua pois kotona tai palvelutalossa omassa sängyssä tai sairaalan vuodeosastolla vai se, että viettää viimeiset 24 tuntia tajuttomana teho-osaston kaikissa härpäkkeissä ja letkuissa, Myllymäki kysyy.
Hän kertoo ymmärtävänsä, että hoitosuunnitelmia käydään läpi etenkin pohjoisessa, jossa esimerkiksi kuljetuskalustoa on vähän.
– Jos siinä (ambulanssissa) kuljetetaan koronapotilasta, henkilökunnan pitää olla kaikissa suojaimissa ja auto pitää desinfioida kuljetuksen jälkeen. Pohjoisessa ei hirveän paljon ambulansseja ole. Kun tulee aivoinfarkti tai liikenneonnettomuus, ambulanssien pitäisi olla valmiudessa ja kykeneviä toimimaan, Myllymäki sanoo.

https://yle.fi/uutiset/3-11292386
Avatar
Mirri
 
Viestit: 21981
Liittynyt: 01.01.2012 19:18

Re: Priorisointia

ViestiKirjoittaja Mirri » 04.04.2020 22:58

Ylen artikkelia lukiessani tuli mieleeni, että nyt meillä omaisilla on tiedustelun paikka; olisi hyvä saada tietää artikkelissa mainitut asiat oman hoivakodissa, palvelutalossa, tai muussa hoitolaitoksessa asuvan läheisen osalta. Ettei tulisi ikäviä yllätyksiä ja ristiriitoja, jos tai kun läheinen tarvitsee tehohoitoa koronaviruksen keskellä.
Olisi myös aika ilmaista läheisen hoitoon liittyvät omaisnäkemyksensä ja -toiveensa, koska tosipaikan tullen on vaikea keskustella tai neuvotella; silloin mennään lääketieteen ja lääkäreiden tahdon mukaan.
Avatar
Mirri
 
Viestit: 21981
Liittynyt: 01.01.2012 19:18

Re: Priorisointia

ViestiKirjoittaja Mirri » 04.04.2020 23:34

Kynnys ry:n tiedote 30.3.2020.
Vammaisuus ei voi olla tehohoidon eväämisen peruste

Vammaisten ihmisoikeusjärjestö Kynnys ry on erittäin huolestunut useista luotettavista lähteistä saaduista tiedoista, joiden mukaan joillain alueilla kehitysvammaisten asumisyksiköiden osalta olisi tehty ennakoivasti päätöksiä siitä, ettei asukkaita otettaisi tehohoitoon mahdollisissa koronavirustapauksissa. Sen sijaan tehohoitoa tarvitsevat asukkaat jäisivät yksiköiden hoidettaviksi. Eräs palveluntilaaja oli myös etukäteen pyytänyt asumisyksikön johdolta asukaslistaa ja arvioita siitä, ketkä eivät tulisi saamaan hoitoa. Etukäteen oli tehty linjaus, ettei ketään asumisyksikön asukkaista tehohoidettaisi koronan vuoksi.

Toteutuessaan tällaiset rajaukset loukkaisivat törkeällä tavalla vammaisten henkilöiden perus- ja ihmisoikeuksia, kuten oikeutta elämään. Tällainen hoidonrajaus saati tehohoito ei myöskään millään tavalla kuulu asumisyksiköiden henkilökunnan osaamisalueisiin. Päätökset hoidon mahdollisista priorisoinneista kuuluvat lääkäreille ja mikäli niihin joudutaan, ne on aina tehtävä yksilökohtaisesti sen mukaan, onko hoidosta henkilölle hyötyä.

Kehitysvamma tai muu vammaisuus itsessään ei vaikuta siihen, voiko henkilö asianmukaista hoitoa saadessaan toipua viruksesta. Vammaisia henkilöitä ei voi yksinomaan vammojensa perusteella siirtää hoitojonojen hännille tai esittää ennakkoluuloihin perustuvia oletuksia siitä, millainen elämänlaatu yksittäisellä vammaisella henkilöllä on.

Koronaviruksen levitessä tarpeellisia rajaustoimenpiteitä on tehty ainakin näennäisesti riskiryhmien suojelemiseksi. On kaiken etiikan vastaista, mikäli riskiryhmät, joilla ei myöskään aina ole mahdollisuutta suojata itseään eristäytymällä fyysisesti, uhrataan tosipaikan tullen ensimmäiseksi.

Ihmisoikeuksien toteutuminen asumisyksiköissä on johdon ja henkilöstön vastuulla. Rajoitustoimien on oltava suhteessa muun väestön kanssa ja perustuttava voimassaolevaan lainsäädäntöön. Valmiuslaki ei mahdollista vain tiettyyn ihmisryhmään kohdistuvia, asumismuodon perusteella määräytyviä rajoitustoimia.

https://kynnys.fi/news/vammaisuus-ei-vo ... n-peruste/
Avatar
Mirri
 
Viestit: 21981
Liittynyt: 01.01.2012 19:18

Re: Priorisointia

ViestiKirjoittaja Psykopatologia » 07.04.2020 20:41

A-studio 7.4.2020 TV1 (klo 21): Kuka saa tehohoitoa? Hengityssuojaimet.
Avatar
Psykopatologia
Ylläpitäjä
 
Viestit: 57805
Liittynyt: 12.02.2010 13:19
Paikkakunta: Helsinki

Re: Priorisointia

ViestiKirjoittaja Mirri » 09.04.2020 20:18

Attendon kiuruveteläisen hoivakodin hoitovastuu on siirretty kunnalle hoivakodissa riehuvan koronaepidemian vuoksi.
Hoito tuodaan hoivakotiin

Toimintavastuu siirtyy tänään. Asiasta kertovat yhteistuumin Attendo ja Ylä-Savon sote-kuntayhtymä. Toimintavastuun siirrolla halutaan varmistaa, että asukkaat saavat tarvitsemansa vaativan hoidon hoivakotiin. Hoivakodissa asuvia vanhuksia ei siirretä toisaalle.
–  Kuluneet viikot ovat olleet erittäin raskaita Kallionsydämessä. Siirrymme johtamaan toimintaa haastavassa epidemiatilanteessa. Me pystymme tarjoamaan asukkaille vaativaa sairaanhoitoa hoivakotiin, jotta hauraassa kunnossa olevia asukkaita ei tarvitsisi siirtää, Ylä-Savon sote-kuntayhtymän toimitusjohtaja Leila Pekkanen sanoo tiedotteessa.

Itä-Suomen aluehallintovirasto valvoo, että koronaan sairastuneiden hoito, altistuneiden suojautuminen ja tartunnanjäljitys toteutuvat viranomaisohjeiden mukaisesti.

https://www.savonsanomat.fi/kotimaa/THL ... sa/1539684

Tehohoitoa laitteineen ei voida kuljettaa hoivakoteihin, joten hoivakodissa koronaan sairastuneet jäävät tehohoidon ulkopuolelle. Mielestäni ihan järkevä ratkaisu järjestää sairaanhoito hoivakotiin ja säästää vanhukset kajoavan tehohoidon aiheuttamalta 'rääkkäykseltä'.

Tärkeä tieto myös omaisille: hoivakoteihin ja palvelutaloihin pystytään järjestämään vaativampaa sairaanhoitoa ja jos sitä ei järjestetä, omaisten kannattaa tahtoa sitä. Jos Kiuruvesi pystyy tarjoamaan vakavan viruksen vaatimaa sairaanhoitoa hoivakotiin, samaan pystyvät muutkin kunnat - on pystyttävä.
Tehohoidon vaihtoehtona ei ole hoitamatta jättäminen vaan kunnollisen hoidon tarjoaminen potilaan - esimerkiksi vanhuksen tai vammaisen - tarvitsemilla edellytyksillä ja hänen elämänsä puitteissa. Kaikki koronaan (tai muihin sairauksiin) sairastuneet eivät parane mutta kaikilla on oikeus hyvään sairaanhoitoon, vaikka hoito olisi 'vain' oireiden mukaista ja lievittävää.
Avatar
Mirri
 
Viestit: 21981
Liittynyt: 01.01.2012 19:18

Re: Priorisointia

ViestiKirjoittaja ip-banni » 09.04.2020 20:56

Toisin sanoen, he saavat saattohoitoa.
ip-banni
 

Re: Priorisointia

ViestiKirjoittaja Mirri » 09.04.2020 21:29

Noin voi olla, tai sitten ei.

Tehohoidotta jääminen ei välttämättä tarkoita kuolemista, ei ainakaan teoriassa. Luulen, että tehohoidon ja saattohoidon (tai palliatiivisen hoidon) välillä on muitakin vaihtoehtoja, joiden avulla pyritään potilaan hengen pelastamiseen. Tuskin koronakaan kaikilla vanhuksilla oireilee tappavasti tai edes niin, että tehohoidon ainoana vaihtoehtona olisi saattohoito. Ennemminkin hyväksytään mahdollisuus, että hauraassa kunnossa oleva ihminen saattaa kuolla tautiinsa, vaikka häntä hoidetaankin hänen kuntoonsa ja kestokykyynsä nähden parhaalla mahdollisella tavalla. Mutta hän voi myös toipua, ja joka tapauksessa hän saa tarvitsemansa sairaanhoidon vaikkei kiidätetäkään sairaalaan ja kytketä tehohoitolaitteisiin.
Avatar
Mirri
 
Viestit: 21981
Liittynyt: 01.01.2012 19:18


Paluu Yleistä ja ajankohtaista



Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 19 vierailijaa

cron