Kelan kuntoutuspsykoterapia.

Kelan kuntoutuspsykoterapia.

ViestiKirjoittaja Psykopatologia » 14.09.2018 02:38

Kuva ___ K u n t o u t u s p s y k o t e r a p i a

Pertti Luukkonen: Turhaa viivettä Kelan kuntoutu(mi)s-psykoterapia-hakemuksissa (24.11.2018)
Google: ”Kuntoutuspsykoterapia 18.6.2018” https://www.kela.fi/documents/10192/323 ... erapia.pdf (65 s.)
Google: Lomake ”KU 131https://www.kela.fi/documents/10192/3861304/KU131.pdf (4 s.)
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________

I n g r e s s i
Psykiatri sanoo potilaalle (3 kk hoitojakson loppupuolella): B-lausunnon kirjoitan sinulle heti, kun olet löytänyt sopivan psykoterapeutin.
Terapeutti toteaa potilaalle: Nyt en valitettavasti osaa sanoa, onko minulla vapaita aikoja parin kuukauden päästä. Ja otan tutustumiskäynnille tavallisesti vain niitä, joilla on B-lausunto jo valmiina. (Mahdollinen aloitus jää kiusallisesti "auki".)

Psykiatrin tulisi sanoa: Kirjoitan sinulle B-lausunnon pikaisesti, jotta voit lausunnon kanssa etsiä terapeutin, jonka kanssa voit nopeasti aloittaa.
Psykoterapeutti toteaa: Nyt aikoja on; pääsetkö jo ensi viikolla?
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________

TEESI: Potilaan tulisi saada B-lausunto itselleen viimeistään 3 kuukauden hoito- ja tutkimusjakson päätyttyä riippumatta siitä, onko hänellä terapeutti katsottuna.
— Useimmat yhteydenottajat eivät edes tajua, että kuntoutuspsykoterapia voisi alkaa vasta (vajaan) parin kuukauden päästä Kelan päätöksen tultua.

KELAn kuntoutuspsykoterapia aikuisille on tarkoitettu 16—67-vuotiaille, ja terapian kesto on tavallisimmin kolme vuotta, vuodeksi kerrallaan (so. uusi hakemus); maksimissaan (200 x) 80 + 80 + 40 istuntoa per vuosi, käytännössä (0, 1—)2+ x viikossa; kolmas vuosi (0—)1+ x viikossa (à 45 min; kernaasti 60 min); Kela-korvaus à 57,60 (jonka lisäksi on potilaan omavastuu, jonka suuruus sovitaan terapeutin ja potilaan kesken; täyden tunnin sessioista omavastuu voi olla suurempi). Hakemuksen tulee sisältää 1) kuntoutettavan oman hakemuksen (KU 131, yllä) lisäksi 2) lääkärin (psykiatrin tai vastaavan) (ei vuotta vanhempi) B1-lausunto diagnooseineen. Hakemuksen käsittely Kelassa on kestänyt (nykyisin) n. kk. Diagnoosin jälkeen psykiatrisen hoidon on pitänyt jatkua (n.) 3+ kk ennen 1. vuoden kuntoutuspsykoterapian aloittamista ("karenssi"). Terapeuttia kannattaa alkaa etsiä hyvissä ajoin ennen hoito- ja tutkimusajan päättymistä ja viimeistään silloin, kun potilas tietää saamansa B-lausunnon ajankohdan. — Ko. karenssin suhteen kuntoutettavat ja potilaat jakaantuvat 1) "uusiin", so. diagnosoimattomiin ja 2) "vanhoihin", joilla on jo diagnoosi:

1) "UUDELLA" kuntoutus-”kandidaatilla” käynti kunnallisessa (tms.) psykiatrisessa yksikössä on (puhtaimmillaan) ensimmäinen, ja em. 3 kk hoito (lääkäri ja usein myös psykologi ym.) toimii myös tutkimuksena, jotta lääkärillä olisi riittävä tuntemus ja tiedot B-lausuntoa varten. Hoidon tulee jatkua samassa yksikössä, jossa kirjoitetaan myös seuraavien vuosien B-lausunnot, mielellään samalla lääkärillä. — Psykiatrin yksityisvastaanotolla kolme käyntiä on useimmiten riittävä, ja B-lausunnon potilas saa 3 kk hoitojakson päätyttyä, mikä sujuvoittaa terapeutin etsimisessä (vrt. ingressi & alla). — Täten jos ensi kosketus psykiatriin on esimerkiksi 1.1.2018, potilas voisi (periaatteessa) aloittaa kuntoutuspsykoterapian 1. huhtikuuta, jos psykoterapeutti on haettu ja sovittu. (Kelalla on useimmiten ollut hyvää joustoa ko. aikamääreiden suhteen.)

2) "VANHA" kuntoutus-kandidaatti on voinut käydä jo vuoden 2017 aikana vaaditut 3 kk täyteen, jolloin hänellä on jo diagnoosi, joten hän voisi aloittaa kuntoutuspsykoterapian jo vuoden 2018 alusta, jos terapeutti on sovittu. — Nykyisin suosituksena tuntuu olevan, että terapia-kandidaatti käy parilla, jopa kolmella psykoterapeutilla ennen lopullista valintaa, johon kuluu hyvinkin 1+ — 2 kuukautta.

NYKYÄÄN trendinä kunnallisissa yksiköissä näyttää olevan, että psykiatri antaa potilaalle B-lausunnon vasta sitten, kun sopiva psykoterapeutti on löytynyt. Julkisella puolella ehkä ajatellaan, että terapeutin nimen tivaaminen lyö lukkoon kunnallisen ja privaattisektorin yhteistyön tai jopa motivoi terapeutin etsintää, vaikka käytäntö luultavasti lamaa ja luo viivettä. Näet terapeutti ei useimmiten tiedä ’vapaita aikoja-tilannettaan’ parin kuukauden päähän, ja tilanne jää auki ja/tai potilas jää jonoon. Terapeutti on kiinnostunut B-todistuksesta myös psykiatrisena asiantuntija-lausuntona — välillä myös "varmuuden" vuoksi. (Kyllä kai tämänkaltaisessa kliinisessä prosessissa potilaalla "kuuluu" olla lähete mukanaan?!) Mutta jos potilaalla on B-lausunto jo tutustumiskäynnillään, tilanne on selvempi puolin ja toisin. — (Psykoterapeutin nimeä kysytään kuntoutettavan omassa hakemuksessa (KU 131, kohta 10 Kuntoutuksen toteutus, s. 3). Nimen ilmoittaminen ei kuitenkaan Kelankaan mielestä ole ehdoton vaatimus, ja nimen voi ilmoittaa myös jälkikäteen.)

KÄYTÄNNÖSSÄ (ihka) uuden julkisen sektorin potilaan kuntoutuspsykoterapiahakemus-prosessi terapian alkamiseen vie (yli) puoli(sen) vuotta. — Jos on 1.1.2018:
( I ) 1.1.—30.3. (3 kk) hoito (tutkimus; "karenssi");
( II) terapeutin etsiminen n. 15.2.—n.30.4. (n. 1½ kk);
(III) n.15.5. hakemus Kelaan+päätös n.30.6. (n.1½ kk);
(IV) kuntoutuspsykoterapia alkaa n.15.7.2018.
NOPEIMMIN kuntoutuspsykoterapiaan pääsee "vanha" potilas, jolla on psykoterapeutti jo katsottuna valmiiksi, eli helmikuun puolen välin jälkeen (eli Kelan käsittelyn verran).
(312 s.)
Kuva Pertti Luukkonen, filosofian lisensiaatti, laillistettu psykologi, psykoterapeutti; Päivärinnankatu 4 A 4, 00250 HELSINKI; p. 0400 350 007 pertti_luukkonen@kolumbus.fiGoogle: "Psykopatologia-foorumi"/ Terapiaa viewtopic.php?f=13&t=21671
Avatar
Psykopatologia
Ylläpitäjä
 
Viestit: 57805
Liittynyt: 12.02.2010 13:19
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kelan kuntoutuspsykoterapia.

ViestiKirjoittaja Psykopatologia » 14.09.2018 16:24

HS — Mielipide: Tri Tanja Laukkala ym. (Kela) 23.4.2016 https://www.hs.fi/mielipide/art-2000002897689.html
Lyhyiden psykoterapioiden saanti ja rahoitus turvattava
Kelan kuntoutuspsykoterapian käytön kasvu viime vuosina heijastaa osaltaan sitä, että pitkillä kuntoutuspsykoterapioilla paikataan lyhyiden psykoterapioiden tarvetta.

MIELIPIDESIVULLA on keskusteltu psykoterapiasta Suomessa. Psyko­terapia on vaikuttava hoito- ja kuntoutusmuoto useisiin mielenterveyden häiriöihin. Nykyisin lyhyitä psykoterapioita on saatavana riittämättömästi. ­Asiaan on kiinnitetty huomiota jopa syksyn 2014 eläkeneuvotteluissa. Nykyjärjestelmässä hoidolliset psykoterapiat kuuluvat terveydenhuollon järjestämisvastuulle. Kelan kuntoutuksen rooli on täydentävä.

Kela on tukenut psykotera­piaa aiemmin harkinnanvarai­sina kuntoutuspsykoterapioina sekä osana vaativaa lääkinnällistä kuntoutusta. Koska lyhyitä psykoterapioita on ollut riittämättömästi saatavana, paine ­Kelan kuntoutuspsykoterapiaan kasvoi ja se tehtiin lakisääteiseksi vuonna 2011. Korvauksia on edelleen tarkastettu vuoden 2016 alusta.

Kelan kuntoutuspsykotera­pian käytön kasvu viime vuosina heijastaa osaltaan sitä, että pitkillä kuntoutuspsykotera­pioilla paikataan lyhyiden psykoterapioiden tarvetta ja että siitä on muodostunut keskeinen ­reitti psykoterapiaan Suomessa. Vuonna 2014 yli 25 000 ihmistä ja vuonna 2015 yli 27 000 ihmistä sai Kelan kuntoutuspsykoterapiaa. Korvaukset olivat 37,7 miljoonaa euroa vuonna 2014 ja 39,8 miljoonaa euroa vuonna 2015.

Asiantuntijayhteistyö ja tutkimus- ja tilastotieto eri tavoin järjestetystä ja toteutetusta psykoterapiasta on tarpeen resurssien tarkoituksenmukaisen käytön varmistamiseksi. 1—3 vuoden kuntoutuspsykoterapia on tarkoituksenmukainen, jos lyhempi asianmukainen hoito ei ole ollut riittävä tavoitteiden saavuttamiseksi. Lyhyiden psyko­terapioiden saatavuuden parantaminen on psykoterapiajärjestelmän kehittämisessä keskeistä. Sote-uudistuksessa on turvattava sekä psykoterapian saanti että rahoitus.

Tanja Laukkala, psykiatrian erikoislääkäri, asiantuntijalääkäri [kuntoutuspsykoterapia]
Annamari Tuulio-Henriksson, tutkimusprofessori
Eija Lehtinen, suunnittelija
Ilona Autti-Rämö, johtava ylilääkäri
Mikko Toivanen, osaamiskeskuksen päällikkö työ- ja toimintakykyetuudet, Kela
Avatar
Psykopatologia
Ylläpitäjä
 
Viestit: 57805
Liittynyt: 12.02.2010 13:19
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kelan kuntoutuspsykoterapia.

ViestiKirjoittaja Psykopatologia » 16.09.2018 01:36

Lakimuutos toi psykoterapiaan lisää työuran pidentäjiä
Annamari Tuulio-Henriksson ym. 23.2.2017 http://tutkimusblogi.kela.fi/arkisto/3731

Järjestämisvelvollisuus kasvatti kuntoutuspsykoterapian saajien määrää. Nyt psykoterapialla voidaan tukea myös työuransa loppupäässä olevia.

Kelan kuntoutuspsykoterapia muuttui vuoden 2011 alusta harkinnanvaraisesta järjestämisvelvollisuuden alaiseksi kuntoutukseksi. Muutoksessa etuuden hakemisen kriteerit säilyivät pääosin samoina kuin aiemmin, mutta budjettivuoteen sidotut harkinnanvaraiset rahat eivät enää rajoita etuuden saajien määrää.
Kuntoutuspsykoterapian saajien määrät ovat kasvaneet lakimuutoksen jälkeen reippaasti. Vuonna 2016 psykoterapiaan sai Kelan rahoitustukea yli 31 000 henkilöä; vuonna 2010 määrä oli noin 15 000. Määrät ovat kasvaneet jyrkästi vuoden 2011 jälkeen, mutta jo sitä ennen tapahtui saajien määrissä kasvua useiden vuosien ajan.

Vuonna 2016 Kelan rahoitustukea psykoterapiaan sai yli 31 000 henkilöä. Vuonna 2010 määrä oli noin 15 000.

Kasvuun on monia syitä. Niistä tärkeimpiä ovat psyykkisten häiriöiden tunnistamisen parantuminen, häiriöihin liittyvän stigman pienentyminen ja psykoterapian vaikuttavuustiedon lisääntyminen. Lisäksi määrää ovat kasvattaneet Käypä hoito- ja muut hoitosuositukset, joissa psykoterapia on esitelty tutkimustietoon perustuvana, keskeisenä psyykkisten häiriöiden hoito- ja kuntoutusmuotona.
Myös psykoterapeuttien määrä on kasvanut, mikä on hiukan helpottanut psykoterapiaan pääsyä.

Kelan kuntoutuspsykoterapiaa voi saada 16—67-vuotiaana 1—3 vuodeksi, jos mielenterveyden häiriö uhkaa työ- tai opiskelukykyä ja on todennäköistä, että kuntoutuja saa psykoterapiasta riittävän tuen oireisiin sekä työ- tai opiskelukyvyn palauttamiseen tai säilymiseen.

Uusi rekisteritutkimus käynnissä

Olemme koonneet Kelassa laajan rekisteriaineiston kuntoutujista, jotka ovat aloittaneet kuntoutuspsykoterapian lakimuutoksen jälkeen vuosina 2011 ja 2012. Olemme koonneet heistä tietoja vuoden 2015 loppuun asti. Rekisteritutkimuksen on mahdollistanut Kelan systemaattinen tilastointi kaikista kuntoutujista, jotka ovat saaneet psykoterapiaetuutta Kelasta.

Aineistomme avulla tulemme selvittämään,
- miten lakimuutos on vaikuttanut kuntoutuspsykoterapian saajien määriin
- miten pitkää kuntoutusta he ovat saaneet
- millaisilla diagnooseilla he ovat saaneet kuntoutuspsykoterapiaa ja
- millainen on heidän työmarkkina-asemansa.
- Tarkastelemme erilaisia muuttujia sekä kuntoutuksen alkaessa että sen päättyessä, ja voimme myös seurata kuntoutujien tilannetta 1 – 2 vuoden seurannassa.

Alustavan tuloksen mukaan kuntoutujien ikärakenne on hieman muuttunut

Aineiston alustavassa analyysissä havaitsimme iän osalta muutoksen verrattuna aiempaan tutkimukseemme, jossa tarkasteltiin vuonna 2007 kuntoutuspsykoterapian päättäneitä (Tuulio-Henriksson ym. 2014).
Aiemman tutkimuksemme mukaan nuorten 16—25-vuotiaiden psykoterapiaa sai noin 35 % kaikista psykoterapian vuonna 2007 päättäneistä. Lakimuutoksen jälkeen vuosina 2011 ja 2012 psykoterapian aloittaneista ja sen jo päättäneistä vastaava luku oli noin 27 %.
Työuransa alkupuolella olevia 26—37-vuotiaita oli vuoden 2007 aineistossa 33 % ja lakimuutoksen jälkeen 37 %, työikäisiä yli 38-vuotiaita oli vastaavasti 32 % ja 36 %.

Lakimuutoksen jälkeen psykoterapian avulla on voitu tukea myös työuransa loppuvaiheessa olevia henkilöitä.

Olimme poistaneet vuoden 2007 tarkastelustamme yli 60-vuotiaana kuntoutuksensa aloittaneet mahdollisen vanhuuseläkkeen alkamisen vuoksi. Heitä oli aineistossamme vain kaksi. Uudessa aineistossa heitä on 77.
Määrä on prosentuaalisesti pieni (0,5 %), mutta tuloksemme kertoo siitä, että lakimuutoksen jälkeen psykoterapian avulla on voitu tukea myös työuransa loppuvaiheessa olevia henkilöitä.
Koko Kelan kuntoutuspsykoterapiaa saavien joukko on lakimuutoksen jälkeen siis hiukan ikääntynyt. Muutos on linjassa sen kanssa, että työuria pyritään pidentämään loppupäästä.

Annamari Tuulio-Henriksson, tutkimusprofessori, Kela
Tuula Toikka, tutkija, Kela
Pekka Heino, tutkija, Kela
Tanja Laukkala, asiantuntijalääkäri, Kela

http://tutkimusblogi.kela.fi/arkisto
Avatar
Psykopatologia
Ylläpitäjä
 
Viestit: 57805
Liittynyt: 12.02.2010 13:19
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kelan kuntoutuspsykoterapia.

ViestiKirjoittaja Psykopatologia » 16.09.2018 18:20

Kuntouttavassa psykoterapiassa käyvien määrä on kasvussa
STT 14.2.2016 http://www.sss.fi/2016/02/kuntouttavass ... -kasvussa/

Kelan korvaamassa kuntouttavassa psykoterapiassa käyvien suomalaisten määrä on kasvanut jatkuvasti. Viime vuonna [2015] korvaus myönnettiin noin 27 000 suomalaiselle, mikä tarkoittaa 2000 henkilön lisäystä toissa vuoden [2014] lukemiin verrattuna. Tämän vuoden alussa [2016] kuntoutuspsykoterapian korvaustasoa tarkistettiin, ja useimmilla potilailla omavastuuosuus laski. Kelan asiantuntijalääkäri arvioi, että korvaustason noston myötä palvelua käyttävien määrä kasvaa edelleen.

Terapeutin löytäminen vaatii vaivannäköä

Kun saa Kelalta korvauspäätöksen psykoterapiasta, edessä on terapeutin etsintä. Mielenterveysongelmista kärsivälle kuntoutujalle se ei välttämättä ole helppo tehtävä. Terapia tähtää työ- tai opiskelukyvyn parantamiseen. Psykoterapeutti Sarianna Virpikari kertoo antavansa terapeuttia valitsevalle potilaalle kaksi neuvoa.
— Ensinnäkin sanon, että älä käy vain minun luonani. Käy vähintään kolmen terapeutin luona, jotta näet, miten he eroavat toisistaan. Toinen neuvo on kysymys, jonka potilas voi esittää itselleen: pystyisinkö työskentelemään tämän ihmisen kanssa? Terapeutin ja potilaan suhdetta voi verrata läheiseen työtoveruuteen.

— Terapiaan hakeutuvan ihmisen näkökulmasta tärkeintä on hyvä vuorovaikutussuhde, sanoo Kelan asiantuntijalääkäri Tanja Laukkala. Laukkala muistuttaa, että ennen pitempää psykoterapiaa on jo käyty lääkärin vastaanotolla keskustelemassa vaihtoehdoista. Oman lääkärin kanssa voi miettiä, mikä olisi suositeltava terapiasuuntaus. Oleellista on, että terapiassa voi olla oma itsensä.

Virpikari on samaa mieltä. On hyvä selvittää, mitä eroa vaikkapa psykodynaamisella ja ratkaisukeskeisellä terapialla on, mutta lopulta tärkeämpää on tulla toimeen terapeutin kanssa. Voi olla, että esimerkiksi ratkaisukeskeinen terapia ei sovi jollekulle, mutta kaikkien terapeuttien ja suuntausten tavoite on kuitenkin sama. Että ihminen paranee, Virpikari tiivistää.
Avatar
Psykopatologia
Ylläpitäjä
 
Viestit: 57805
Liittynyt: 12.02.2010 13:19
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kelan kuntoutuspsykoterapia.

ViestiKirjoittaja Psykopatologia » 16.09.2018 21:57

Terapian nousukausi Kasaako yhteiskunta aikuisten harteille jo niin kovia menestyspaineita, että vauhdissa pysymiseen tarvitaan psykoterapeutin palveluja?Kupla 02/2018: 11.4.2018; teksti & kuva Karoliina Knuuti https://ainamedia.fi/2018/04/11/terapian-nousukausi/
(- -)
Avatar
Psykopatologia
Ylläpitäjä
 
Viestit: 57805
Liittynyt: 12.02.2010 13:19
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kelan kuntoutuspsykoterapia.

ViestiKirjoittaja Psykopatologia » 16.09.2018 22:02

Kelan kuntoutustilasto 2017 https://helda.helsinki.fi/bitstream/han ... sAllowed=y (67 s.)
Avatar
Psykopatologia
Ylläpitäjä
 
Viestit: 57805
Liittynyt: 12.02.2010 13:19
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kelan kuntoutuspsykoterapia.

ViestiKirjoittaja Psykopatologia » 17.09.2018 02:55

.
Avatar
Psykopatologia
Ylläpitäjä
 
Viestit: 57805
Liittynyt: 12.02.2010 13:19
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kelan kuntoutuspsykoterapia.

ViestiKirjoittaja trisse » 21.09.2018 18:26

Miksi ihmiset haluavat sun potilaaksi?
trisse
 


Paluu Terapiaa



Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron